Päivän biisi: Kra - Kizuna Yu-Gi-Oh! 5DS avausbiisi  

Päivän linkki: Desucon Frostbite Cosplay Musiikkivideo

 

Kevyt pakkanen nipistelee poskia, iloinen puheensorina kaikuu saleissa ja hiuslakka tuoksuu pukuhuoneissa. Sibeliustalo on täyttynyt conikansasta. Desucon Frostbite on toistumiseen koonnut Lahden täyteen japanialan harrastajia.

UruharaFC alias allekirjoittaneet suuntasivat muiden joukossa kohti vuoden ensimmäistä conia täynnä odotuksia. Perjantaina matka alkoi kun juna kuljetti meidät kotiin vanhempiemme luokse, josta lauantaiaamuna hyppäsimme vanhempiemme autoon ja kaasutimme Lahteen. Epävirallisesti matka alkoi jo yli kuukausi sitten kun aloimme valmistaa ensimmäistä Japanin World Cosplay Summit kisaan mukaan tulevaa asua. Kyseinen asu on Satun paraatipuku Luna Queen´s Gate: Spiral Chaos pelistä.

Perinteistämme poiketen kaikki cosplayasumme olivat valmiita jo ennen coniaamua. Tällä kertaa ei tarvinnut valvoa öitä asuja tehden, ja kärsiä unettomuuden ja itseinhon tuskasta conissa. Edistystä havaittavissa siis. Vaikka asiat olivat reilassa perjantainiltana, asut silitetty ja tavarat lähtövalmiina, yöunet olivat levottomia. Huominen hermostutti todella paljon. Varhain aamulla alkoi meikkaaminen. Päivin lauantain asuvalinta oli Kaiooshin Dragon Ball Z:stä. Hahmon maskeerausta varten täytyi kiinnittää suuret haltiankorvat ja maalata iho liilaksi. Liila ihomaali oli liian tummaa Kaiooshinille, mutta kerros valkoista puuteria päälle teki ihosta oikean sävyisen. Kaiooshinin kampaus on valkoinen irokeesi, jonka Päivi muotoili omaan irokeesiinsa. Valkoinen puuteri pölisi ja hiuslakka haisi. Koska hiukset eivät valkaistuneet vitivalkoisiksi pelkän kestovärin voimin, suihkutimme hiuksiin valkoista poispestävää hiusväriä, sellaista mitä saa esim. Tiimarista naamiaisia ja hupailua varten. Kun tölkkiväri ja hiuslakka sekoittuivat toisiinsa, haju oli melkoinen!

Jahka meikit olivat naamassa, seurueemme körötteli Lahteen. Naisten pukuhuone oli tupaten täynnä! Vaatteita vaihtavat ihmiset ja matkalaukut vielä ymmärsi, mutta ei heitä ketkä vain seisoskelivat odottamassa kavereitaan tyhjän panttina. Olisivat menneet käytävään odottamaan, koska pukkarissa oli tarpeeksi ahdasta ilman heitäkin. Lunan peruukki oli kärsinyt kuljetuksesta, eikä pukuhuoneessa ollut tilaa kammata sitä kuntoon. Onneksi asussa ei ollut ongelmia ja se oli helppo pukea, mitä nyt olkapanssareihin piti kiinnittää ylimääräinen silikonihihna taakse jotta ne pysyisivät paremmin ylhäällä. Päivin piti maalata kätensä liilaksi Kaiooshiniä varten, mutta ei kuitenkaan tehnyt niin. Stressitaso oli riittävän korkealla ilman liiloja sormenjälkiäkin. Loppujen lopuksi päätös olla maalaamatta käsiä oli ihan hyvä, koska päivän aikana Lunan asua ja hiuksia piti usein korjailla – mieluummin puhtailla kuin maalisilla käsillä.

Pukkari-normal.jpg

Pukuhuone aktiviteettejä. Jos kasvot ovat meikattu, paita kannattaa pukea päälleen pussi päässä tai kangas kasvoilla jotta meikit eivät mene sotkuun tai tartu paitaan. Alalaidan kuvassa neidit meikkaavat kotona aamulla. Kaiooshinin meikki alkaa nostamalla hiukset pystyyn, sitten korvat, kasvomaalaus, ja lopuksi muotoillaan kampaus. Pukuhuoneet eivät ole yleistä hengailua varten, mutta silloin kun haluaa hengähtää ja riisua asua hetkeksi, on lähes pakko mennä pukuhuoneeseen.

 

Pukuhuoneen ulkopuolella päivä sujui rauhallisesti conialueella seisoskellen. Lunan hapsottavia saparoita korjailtiin vähän väliä. Peruukki olisi pitänyt saada takaisin peruukkipäähän ja kunnon kampaukseen ja lakkaukseen, mutta valitettavasti tämä ei ollut mahdollista. Liikaa korjaukseen tarvittavia välineitä oli Savonlinnassa. Satu toivoi kovasti hapsusaparoista huolimatta pääsevänsä mukaan hall-cosplaykilpailuun, mutta Lunan asu ei kelvannut cosplayagenteille. Muuten pupuisa puku herätti ihmisissä mielenkiintoa. Tarkentavana tietona Luna on taistelupelihahmo, joka mm. mätkii vastustajia johdon päässä olevalla mikrofonilla, usuttaa pupuhameen elävät puput vihollisen kimppuun, heittelee porkkanoilla ja polttaa kipinäsuihkuilla.

Vaikka Dragon Ball on suosittu ja tunnettu sarja, Päivi epäili tunnistaako kukaan Kaiooshiniä. Dragon Ballin parhaat päivät Suomen coniskenessä olivat vuosia sitten. Epäily oli turhaa, sillä moni conikävijä ilahtui Kaiooshinin cosplayasun näkemisestä, ja kuuleman mukaan asu on ensimmäinen hahmosta tehty puku Suomessa (?).

LunaKeijo-normal.jpg
Tätä me tehtiin: Seistiin. Päivillä maalaamattomat kädet ovat selän takana piilossa. Olo oli kämäisempi miltä näytämme.

Luna-normal.jpg

Lunan valmis asu on kaunis ja toimiva. Puku on siististi valmistettu, ja vaikeatkin kohdat saatu toimimaan. Myös valtikka on onnistunut ja näyttävä lisä asuun. Asua oli mukava käyttää eikä sitä tarvinnut olla koko ajan korjailemassa. Ainoa ongelma oli, että Satu alkoi asussa kääntää jostain oudosta syystä päätään vinoon aivan kuin toisella puolella olisi ollut enemmän vetoa – ei ollut. Onneksi pahemmilta niska- ja hartiakivuilta vältyttiin. Kyllä tällä kehtaa Japaniin lähteä ja toivottavasti japanilainen yleisö ihastuu hauskaan ja suloiseen asuun. Jatkossa puvun peruukkia täytyy korjata mm. niskan kohdalta ja miettiä ratkaisua sille, miten saparot saisi vielä ilmavammiksi ja korkkiruuvit pysyviksi. Valmista asua tarkasteltaessa puku ei näytä siltä profiililta, jota olemme Lunasta esitelleet. Cosplay näyttää paljon enemmän itse pelissä näkyvältä pieneltä pikselihahmo Lunalta.

Kaiooshin-normal.jpg

Ilmapalloja! Taustalla näkyy verkko, jossa killuvat pallot tiputettiin ihmisten niskaan iltabileissä.

Kaiooshinin asu on Päivin parhaimpia luomuksia. Asu sai uudet korottomat kengät pikaprojektina perjantaina. Päivi valitsi hiukan liian pienet kengät jotta jalat näyttäisivät pienemmiltä. Kengät olivat muuten hyvät, mutta päivän päätteeksi kapeat kärjet alkoivat tuntua varpaissa. Meikkaus ja kampaus eivät olleet onnistuneimmasta päästä, mutta valokuvien hyvä valo ja onnistunut poseeraus peittävät heikkoudet. Edes housujen polveen tullut tarha ei pahemmin näkynyt. Kasvomaalaus oli hiukan läikikäs puuteroinnin seurauksena. Päivän aikana maskeeraus alkoi halkeilla nenän päältä ja maali kaulasta hankautui kaulukseen. Suihkutettava hiusväri teki hiuksista hauraan näköiset. Päivillä on edelleen Kaiooshiniä varten hiusjatkeita olemassa, mutta joka sovituskerralla ne näyttävät typeriltä. Tätä menoa irokeesiä ei tulla koskaan ahtamaan niin muhkeaksi kuin Kaiooshinin hiukset ovat mangassa, vaan tyytyminen on siihen määrään hiusta mitä luonto Päiville suo. Nähtävästi liika voi olla liikaa jopa animehiuksissa. Onneksi hiukset olivat kunnossa illalla suihkun jälkeen, eivätkä jääneet tukkoina käteen.

Seurueemme palasi kotiin ennen iltabileiden alkua. Ennen paluuta Satu meni seuraamaan cosplaykilpailun, ja Päivi jäi katsomaan DesuGaalan. Vuoden 2012 cosplayn/cosplayjoukkueen valinnan kohdalla oli jännät paikat, mutta valitettavasti äänestys ei suonut UruharaFC:lle palkintosijoja tällä kertaa. Onnea voittajille niin cosplaykilpailussa kuin DesuGaalassa! Meidän päivän palkinto oli hyvät yöunet omassa kotisängyssä.

Sunnuntai valkeni paremmin levänneenä kuin lauantai. Päivän asut olivat Yami Bakura ja Marik Ishtar Yu-Gi-Oh!:sta. Hiukan haikeilla mielillä meikkejä tehtiin, sillä tämä oli viimeinen kerta kun asuja käytetään. Jotkut säästävät kaikki cosplayasunsa, mutta UruharaFC luopuu puvuista samaa tahtia kun tekee uusia. Vanhat puvut puretaan, tai sitten ne myydään. Bakuran ja Marikin asuista tulee osia myyntiin. Jos kiinnostuit, yhteyttä voi ottaa sähköpostiin. Peruukkeja ei myydä, vaan niitä käytetään tulevissa puvuissa.

Automatkalla coniin Päivi yritti hankkiutua eroon liilasta kynsilakasta. Kynnet lakattiin Kaiooshiniä varten, ja Bakuraa varten lakka piti saada pois. Valitettavasti matkassa ei ollut kynsilakanpoistoainetta. Kynnet putsattiin kynsiviilalla ja hiomapaperilla. Ja kynnet kiittää tästä kovakouraisesta kohtelusta!

Sunnuntain teema oli Yu-Gi-Oh! miitti, joka kuihtui kuukausien aikana neljän ihmisen kokoiseksi kavereiden tapaamiseksi. Pukuhuoneessa tehtiin kampauksia miittiseurueelle ja laitettiin cosseja päälle. Miittiseurue kokoontui seuraamaan Cardgames on Motorcycles -paneelin ja nauramaan Yu-Gi-Oh! 5DS:n maailmankuvalle. Mukavaa hengailua yhdessä. Lauantai tuntui kuppaiselta ja fiilikset olivat ”Paska reissu mutta tulipa tehtyä”, mutta onneksi sunnuntai pelasti conin. Kiitos ihanat ihmiset, oli superspecialawesome yhdessä! Oli myös oikein hauskaa tavata Yu-Gi-Oh! cossaajia miittiryhmän ulkopuolelta ja ottaa valokuvia yhdessä heidän kanssaan.

BakuMari-normal.jpg

Päivän aikana kävimme pukuhuoneessa korjaamassa bindauksia, ja mikä sotku siellä olikaan vastassa! Kaikkialla oli roskia ja peruukkien leikattuja hiuksia. Jos jotakin oli otettu, sitä ei varmasti ollut viety takaisin paikoilleen. Sekamelskan keskeltä löytyi kaksi matkapuhelinta ja kaulakoru, jotka veimme infoon. Vain muutama askel myöhemmin Päivi huomasi maassa pienen pehmolelun, jonka hän myös vei infoon. Yami Bakura on Yu-Gi-Oh!:ssa varas, ja palauttaa silti kiltisti kaikkea löytämäänsä. Tekisi mieli kertoa tarinoita hahmojen taustalta, mutta suosittelen mieluummin lukemaan Yu-Gi-Oh! mangan. Oikeasti kannattaa tutustua aiheeseen, jossei muuten niin yleissivistykseksi!

Bakura-normal.jpg

Yami Bakura.

Marik-normal.jpg

Marik Ishtar

Harmia eivät tällä kertaa tuottaneet peruukki tai painavat korvakorut, vaan läikikäs puuteri. Ennen lähtöä tuli pohdittua kahden erisävyisen puuterin välillä, ja mukaan tullut oli ilmeisesti vanhentunut, koska kyseinen ei puuteroitunut iholle tasaisesti. Puuteri jätti ihon läikikkääksi ja todella feikin näköiseksi.

Nowa-normal.jpg

Conin tuliaiset itsellemme ja hyvää ystävänpäivää itsellemme! Urumista aivan ihana Queen´s Blade figuuri Nowasta. Esittelemme figuurin myöhemmin tarkemmin.

 

2013 Frostbite oli kivempi kokemus kuin 2012. Huonot kokemukset ovat harvoin itse conin vika; huono fiilis syntyy omista teoista. 2012 ei onnistunut koska omat pasmamme olivat pahemmin sekaisin kuin pukusuunnitelmat, mutta nyt kun 2013 asiat olivat järjestyksessä, oli paljon kivempaa. Usein myös muiden ihmisten huono käytös jää kurjempana muistona mieleen kuin esim. huono ohjelmatarjonta. Tästä syystä on tärkeää olla kiltti muille ihmisille ja käyttäytyä hyvin. Kukaan ei halua huonoa kohtelua etenkään silloin, kun on tullut pitämään hauskaa. Con olisi voinut olla nimeltään Jack Frostbite, sillä Viisi legendaa/Rise of guardians oli aika suosittu cosplayaihe. Tunnevaihteluista, conialueen yleisestä kuumuudesta ja likaisista ja ahtaista pukkareista huolimatta ihan jees con.

 

Seuraava con on Moricon 8-10.3.2013 Paltamossa.

UruharaFC Facebookissa

 

- Kettu-Kanelipulla ja Kaneli-Kettupulla