Päivän biisi: Mozart - Taikahuilu: Yön kuningattaren aaria

Päivän linkki: Kokkocon

Enkeli5-normal.jpg

"Näiden seinien sisällä/

Hitaasti lakkaa elämä/

Ihmiset kuin eläimet/

Elävät toisiaan raadellen/

Vaan ei pidä olla onneton/

Yhdellä meistä mustat siivet on/

Ei ole sellaista pimeää/

Mihin minun silmäni eivät nää"

 

Pimeyden Enkeli syntyi kevättalvella ammattikorkeakoulussa teatteripuvustajien koulukurssilla FANTASIAPUKU. Kurssin tavoitteita oli suunnitella ja valmistaa fantasiahenkinen puku, jossa käytetään normaalista vaatetuksesta poikkeavia materiaaleja ja pyritään rikkomaan vartalon muotoja. Kuten näkyy, Pimeyden Enkeli ei viennyt voittoa kotiin näissä lajeissa. Fantasiapuvun teemat olivat sinä vuonna taidehistoria ja oma itseys. Omalla kohdallani taidehistoriasta vastasi Francisco de Goya ei niinkään taiteellaan, vaan taiteeseen ja sen luomiseen liittyvillä teemoilla. Oma itseys ilmenee mustasiipisen enkelin hahmossa mm. siinä muodossa, että minusta olisi ihan älyttömän kivaa osata lentää! Pimeyden Enkelin teemojen summa on meissä jokaisessa asuva pimeä puoli, tarkasti vahdittu mielipuolisuus joka syntyy mm. surusta, vääryydestä ja huonoista valinnoista. Jokainen meistä on vähän rikki aivan kuten enkelin mustat repaleiset tervasiivet.

Pimeyden Enkeli ottaa ihanteita mm. goottilaisuudesta ja kauhuromantiikasta. Asussa korostuu luonto ja Von Aidainderin tunnuskuviona tunnetut silmämunaruusut. Puvussa on käytetty minun paljon vihaamiani ja rakastamiani vauvanukkeja.

Hahmona Pimeyden Enkeli ei ole paha olento. Valtiatar väijyy pimeimmässä pimeässä pahoja ihmisiä Helvetin pataan porisemaan. Sinne minne valkeasiipiset enkelit eivät voi mennä, siellä mustasiipinen enkeli on kotonaan metsästämässä heitä, ketkä meitä varjoista uhkaavat. Enkeli ottaa pahan sielun ja sulkee sen nukkeen. Ruusuista nuket syntyvät uudestaan puhdassieluisina, ja näin turmeltunut sielu pelastuu.

 

Faktoja Pimeyden Enkelin asusta:

- Asua kutsutaan nimillä Pimeyden Enkeli, Hänen majesteettinsa pohjoisen pimeyden valtiatar, Nukkevaltiatar, komposti ja teurasjätekasa.

- Asun pukeminen on helppoa: Ensin puetaan korsetti, joka on siis aivan normaali takaa kiristettävä korsetti. Asun kanssa käytetään korkeakantaisia kenkiä. Sitten puetaan vannehame/krinoliini joka suljetaan edestä hakasilla. Kukkaset ovat kiinni tummassa kankaassa, joka kiedotaan krinoliinin päälle ja suljetaan takaa tarranauhalla ja hakasilla. Olan ylitse nousevat köynnökset solmitaan korsetin miehustassa oleviin pieniin nauhoihin kiinni jotta ne pysyvät paikallaan eivätkä väpätä. Rintamuksessa oleva suuri punainen ruusu kiinnitetään nepparilla korsetin ylälaitaan. Köynnökset solmitaan takaa kiinni korsetin olkaimiin. Tämän jälkeen siivet asetetaan korsetin selässä oleviin kujiin ja solmitaan kiinni samoilla nauhoilla olkaimiin, millä köynnöksetkin kiinnitetään. Tästä syystä korsetissa pitää olla olkaimet! Sitten siipien ympäri kiedotaan naru, jolla siivet kiristetään lähemmäs toisiaan, ja näin siivet nousevat ylöspäin. Siivet asettuvat köynnösten alle ja pysyvät näin paikallaan. Nauhat estävät siipiä heilumasta miten sattuu. Jahka mekko on päällä ja siivet selässä, voidaan pukea hanskat, korut ja päähineet. Asun pukemiseen tarvitaan aina apua. Meikkaus täytyy tehdä ennen pukemista.

- Asun pystyy kuljettamaan luultua pienemmässä tilassa, mutta sen siirtämiseen tarvitaan aina auto.

- Helma koostuu sadoista muovikukkasista, jotka ovat ostettu kirpputoreilta. Kukat ovat liimattu kuumaliimalla kiinni helmaan. Köynnökset ovat johtoja ja silikoniputkea. Helma on värjätty mustalla ja punaisella aerosolimaalilla. Helman kanssa ei mahdu kunnolla normaalikokoisesta oviaukosta.

- Silmämunat ovat maalattuja joulukuusen palloja.

- Olan ylitse nousevat köynnökset ovat vahvaa rautalankaa, joka on upotettu helmaan ja kiinnitetty tukevasti.

- Mustat siivet ovat omasta mielestäni maailman rumimmat siivet! Siiven sisällä on vahva rautalanka, joka on päällystetty tekonahasta valmistetulla suppilolla ja vanulla. Sulat ovat hanhen sulkia, jotka ovat maalattu mustiksi ja niissä on violettia vivahdetta. Siivet ovat oikeasti todella epäsiististi tehdyt ja näyttävät takaa aivan kaameilta. Siivet saa heilumaan kun hengittää voimakkaasti sisään ja ulos, jolloin lapaluiden liike heiluttaa siipiä edestakaisin.

- Asun korut ja silmämeikki vaihtuvat oman mielen mukaan. Sarvet sain kirpputorilta löytyneestä lasten lelukypärästä.

- Saan usein kuulla Pimeyden Enkelin asussa olevan "vauvojen ruumiita" tai "kuolleita vauvoja". MINÄ EN OLE NIIN SAIRAS, ETTÄ HALUAISIN ASUSSANI OLEVAN KUOLLEITA VAUVOJA! Nämä "vauvat" ovat nukkeja. Miksi Enkeliä muuten kutsuttaisiin Nukkevaltiattareksi?

- Valtikassa olevilla nukeilla on nimet: Sunny Sunshine, Molly-Moo, Dolly-Doo ja Klara/Simon. Klara ja Simon ovat identtisiä keskenään, miksi en tiedä kumpi nukeista on valtikassa. Dolly-Doon toinen silmä on nuken otsassa. Uusin nukke on Aapeli.

Enkeli3-normal.jpg

- Valtikka valmistui noin kahdessa päivässä mm. verhotangosta ja rautalangasta. Valtikka painaa yllättävän paljon.

- Iho maalataan valkoiseksi valkoisella ja harmaalla puuterilla. Puuteri kestää käytössä paremmin kuin valkoinen ihomaali.

- Puvussa pitää liikkua hyvin rauhallisesti ettei kompastu vannehameeseen.

 

PimeydenEnkeli-normal.jpg

Pimeyden Enkeli kevättalvella 2012 ensimmäistä kertaa siivet selässä.

PimeydenEnkeli%20%281%29-normal.jpg

Pimeyden Enkeli keväällä 2012 Turussa Kirsikankukkaconissa. Asuun tehtiin teknisiä parannuksia, kuten olkaimet mihin siivet ja köynnökset saa kiinni, ja valkoinen ihomaali vaihdettiin valkoiseen puuteriin. Pohjoisen pimeyden valtiatar sai vallan symboliksi valtikan ja punaisen laahuksen. Asuun lisättiin yksityiskohtia, kuten enemmän köynnöksiä ja uudet hanskat.

Enkeli1-normal.jpg

Pimeyden Enkeli Desuconissa Lahdessa 2012 ja kesän alku. Komposti herätti suurta kiinnostusta kävijöissä. Suurella asulla on helppo ostaa yleisön huomio.

 

Vuotta myöhemmin Pimeyden Enkeli palasi Desuconiin vähän uudenlaisena.

PIMEYDEN ENKELI

Suunnittelu ja toteutus: Päivi Asikainen

Meikkaus ja asua käyttää: Päivi Asikainen

Valokuvaus ja avustus: Satu Asikainen

DSCN0897-normal.jpg

BlackRoses%20%283%29-normal.jpg

BlackRoses%20%282%29-normal.jpg

BlackRoses%20%281%29-normal.jpg

DSCN0904-normal.jpg

Desucon 2013 Enkelin päähän vaihtui kukkaseppele Yökaste ja hän sai Rosie Eye ruususilmälapun. Kärsivää olemusta korostavat veriset kyyneleet, takkuiset hiukset ja surulliseksi maalattu kulmakarva.

Minulta kysyttiin päivän aikana niin monta kertaa "Kuinka kauan tämän asun tekemiseen meni?", että lopulta teki mieli vain tiuskaista "No arvaa!". Mitä väliä sillä on kuinka kauan asun tekemiseen meni? Sanotaan vaikka vähän yli kuukausi. Tarkkaa aikaa en tiedä, koska asua on tehty paloissa: Helma tehtiin tuolloin, valtikka tällöin, seppele äsken. Tämän lisäksi asu muuttuu koko ajan. Vaikka luullaan, että asuun on kulunut paljon aikaa, niin ei kukkasten liimaaminen tai sotkuinen maalaus vaadi ikuisuutta.

Suuri kiitos siskolleni Satulle, joka auttoi minua koko päivän ajan ja piti huolen siitä, että asu näyttää edustavalta.

 

- Pimeyden Päivi