Aloitan Beyblade cosplayasun tekemisestä kertomisen esittelemällä parilla kuvalla Beyblade mangaa. Mainittakoon, ettemme omista hyllytolkulla mangaa huolimatta siitä, että harrastamme cosplayta.

Takao Aokin Beyblade mangaa meille kulkeutui vuosia sitten. Ostimme mangat uusina. Painokset ovat todennäköisesti peräisin USA:sta, miksi ne ovat tekstitetty englanniksi ja hahmoilla on heidän ns. amerikkalaiset nimet. Sarjakuvaa kuitenkin luetaan japanilaiseen tapaan oikealta vasemmalle. Mangaa on 14 numeroa ja näihin sivuihin mahtuu 3. tuotantokautta (yli 150 jaksoa) animea plus lisätarinoita. Nämä mangat eivät käsittele Takafumi Adachin luomaa Metal Fight Beybladea (jonka animeversiossa Jack seikkailee).

BeybladeManga-normal.jpg

Manga on suunnattu lapsille ja esiteineille. Sarjakuva käsittelee pojille suunnattujen sarjojen tyypilliseen tapaan mm. ystävyyttä, reilua peliä ja pelaamisen riemua. Monet animesta tutut hahmot löytyvät myös sarjakuvan sivuilta. Beyblade tuli tutuksi suomalaisille, kun hyrräanimea alettiin näyttämään televisiossa 2000-luvun alussa, jolloin myös blogin pitäjät sitä innokkaasti katsoivat.

BeybladeMangaa-normal.jpg

 

Jackin paita on valmis:

ValmisPaita-normal.jpg

Jack ei koskaan riisu takkiaan, miksi paidan hihojen mallista ei ole tietoa. Puvustajan vapaudella tein hihattoman paidan ja näin säästän hihojen verran rahaa kangasostoksissa.

Paitaa-normal.jpg

Paita suljetaan edestä tarranauhalla. Yritin virittää eteen vetoketjua, mutta tarranauha ajaa asian paljon tehokkaammin. Harmaasininen kanttinauha taipui tahtooni ja paidan mutkiin kunnon silityksellä.

DSCN4706-normal.jpg

Kaulus ja tarranauhalista tulevat alavaran välistä. Paidan helma on päärmätty käsin.

Valmis paita on jees luomus. Onnistun yleensä tekemään vaatteistani liian pieniä, mutta tästä tuli hyvä. Kanttinauhaa täytyy vielä vähän silitellä ja miettiä bindaus niin, ettei se näy kaulusaukosta.

 

Koska on kyse Beyblade hahmosta, tietenkin hänelle tulee kiekko ja laukaisija. Kiekon olen ostanut, mutta laukaisija täytyy valmistaa itse. Jackin laukaisija ei näy sarjassa kovinkaan tarkasti. Sen tiedän, että kyseinen on fuksianpunainen ja toimii virittäjällä. Käytän laukaisijan mallina lelulaukaisijaa ja animesta leikattua profiilikuvaa. Perusrakenne noudattaa profiilikuvaa, mutta yksityiskohtia täytyy tarkastella lelulaukaisijasta, koska animen nopeista laukaisukohdista näitä on vaikea hahmottaa. Lelulaukaisijaa en ostaisi cosplaykäyttöön, koska lelut ovat liian pieniä aikuisen ihmisen mittasuhteille.

Laukaisija-normal.jpg

Siinä se kokoaa itseään finnfoamista, softiksesta ja askartelusavesta. Kädensija on puuta. Kädensijan päässä olevaa mustaa tappia käytetään kiekon kokoamiseen.

 

Jackin silmikon puolikas on enää maalia ja linssiä vailla. Valmistin silmikon itselleni tyypilliseen tapaan askartelusavesta/muotoilumassasta, jota voi ostaa kirjakaupoista.

Silmikko1-normal.jpg

Massa kaulitaan levyksi ja muotoillaan haluttuun muotoon esim. sovituspään kasvoille. Levystä ei kannata tehdä liian ohutta, koska silmikko täytyy hioa kuivana. Jos silmikon muotoa täytyy korjata, lisää massaa haluttuun kohtaan tai rapsi massaa pois santapaperilla ja hiomapalalla. Massaa voi hioa vasta kuivana! Kuivan silmikon pinta ja epätasaisuudet hiotaan, jolloi pinnasta tulee kaunis ja tasainen. Älä käytä liian karheaa hiomapalaa, koska tämä jättää pintaan naarmuja.

Kaksi ensimmäistä silmikkoa menivät pieleen ja vasta kolmas onnistui. Ensimmäinen oli liian ohut ja kuivana se hajosi heti sovituksessa paloihin. Toisen silmikon kanssa yritin massan vahvistustemppua, joka ei sitten toiminut. Keraamiset materiaalit ovat raskaita ja hauraita, mihin kannattaa varautua niitä käsitellessä. Minulla on yhdeksän vuoden kokemus savesta, miksi turvaudun helposti askartelusaveen. Silmikko todennäköisesti 1. Liimataan kasvoihin 2. Kiinnitetään peruukkiin 3. Siihen viritetään kuminauha, jolla silmikon saa pysymään päässä.

Silmiimikko-normal.jpg

 

- Päivi