Päivän biisi: Niko - Pilot is the hero

 

Frostbiteä edeltävien kiireiden vuoksi Jackin work in process dokumentointi jäi vähän kesken. Ehtiihän sitä näin jälkikäteenkin:

JackTakki-normal.jpg

Jackin takki edestä, sisältä ja takaa. Takin helma on ärsyttävän mittainen: Pitkä, mutta ei kuitenkaan maahan asti, vaan sopivasti lyhyt. Takki on vuoritettu, tuettu ja olkatopattu. Peruukki haittaa hiukan kauluksen pysymistä pystyssä, koska pitkät hiukset painavat sen lyttyyn. Muutenkin takin kaulukset menivät pilalle alavarataistelun yhteydessä.

Takki2-normal.jpg

Takki on kaavoitettu niin, ettei se mene edestä kiinni. Takki suljetaan kahdella hihnalla, joissa on hakaset. Kultaiset vyöt käsivarsien ympärillä ovat liimattu kiinni.

Takki1-normal.jpg

Takista löytyy neljä toimivaa pientä taskua. Vihreät kolmiot ovat applikoitu kiinni.

DSCN5437-normal.jpg

Kuten tuolla aikaisemmissa kirjoituksissa totesin, ensimmäinen laukaisija meni pilalle. Tässä näkyy Jackin valmis laukaisija ja huono raatolaukaisija, joka on jo purettu osiin odottamaan uutta käyttöä. Vanhasta laukaisijasta ainoastaan kansilevy säästettiin uutta laukaisijaa varten.

Laukaisija-normal.jpg

Jackin laukaisija vilahtaa niin nopeasti animessa, ettei siitä juuri saa tolkkua. Leluosat yhdistetään finnfoam-softis-puupala rakennelmaan. Näin varmistetaan se, että laukaisija itse asiassa toimii. Laukaisija- ja kiekkokoteloa Jackille ei valmistettu, koska ne olisi pitänyt sijoittaa takin alle selkäpuolelle. Laukaisijan perusteella pystyy päättelemään, ketkä ovat merkittäviä henkilöitä tarinassa: Jos laukaisija on yksinkertainen (kuten tämä tässä), hahmo ei ole läheskään niin tärkeä kuin päähahmot, keiden laukaisijat ovat isompia ja monimutkaisempia. Syy, miksi me teemme itse omat laukaisijamme, emmekä tilaa niitä netistä, on koko. Lapsille suunnatut lelulaukaisijat ovat aika pieniä ja näyttävät näin ollen vähän höpsöiltä aikuisen kädessä. Itse animessa laukaisijat ovat huomattavasti isompia (myös beyblade kiekot ovat isompia) kuin lelut. Leluissa pitää aina huomioida lasten mittasuhteet.

Laukaisijan kansilevyä ei ikinä animessa näytetä, mutta tiedämme siinä olevan jonkin kuvan, useimmiten beybladen pääyhtiön WBBA:n logo. Tässä tapauksessa Jackin laukaisija sai oman joukkueensa logon kanteen, koska WBBA:n logoa ei löydy riittävän isona netistä tulostettavaksi. Kuva on tulostettu valokuvapaperille.

Peruukin kiharrus:

Peruukki-normal.jpg

Jackin peruukki on kiharrettu perinteiseen tapaan hiuslakan voimin. Lakattu hius taivutetaan rullalle ja laitetaan hiuspinnillä kiinni. Kun hiukset avaa, latvat taipuvat kevyille laineille. Käytön jälkeen peruukin hiukset lakataan ja laitetaan takaisin kiinni, koska laineet aukeavat päivän mittaan. Peruukki saa taipua rauhassa seuraavaa käyttökertaa varten. Kampaaminen avaa peruukin laineet, joten kampaus kannattaa viimeistellä varovasti pehmeällä harjalla ja ihan käsillä asettelemalla ja hiuslakalla.

Muita cossiprojekteja:

Ryuga-normal.jpg

Aina kun koulukiireiltään ehtii, Satu työstää uusinta cosplayasuaan Beybladesta. Ns. kovat osat alkavat olla maalausta vaille valmiita, mutta kangasosat ovat vielä kaavoina. Satu oli tekemässä tätä cossia kovaa vauhtia Frostbiteen, mutta Jackin alkaessa haistatella, hän jätti puvun kesken ja keskittyi auttamaan minua.

 

Silloin kun vielä pidimme galleriaa Cosplay.comissa, osalla galleriayhteisön käyttäjistä oli melko röyhkeä tapa lähestyä. Toisin kuin World Cosplayssa, Cosplay.comissa pystyi kuvia kommentoimaan ja käyttäjille lähettämään viestejä. Toisinaan huomasi saaneensa viestin, jossa hyvin suoraan VAADITTIIN kertomaan, miten olet tietyn asun tai sen osan tehnyt. Kuka nyt pyytää viitsisi, kun käsky tehoaa paremmin. Tietoa on kiva jakaa ja neuvoa tietämätöntä, mutta kyllä siinä vaiheessa iskee epätoivo kun tajuaa, ettei vastaanottaja tiedä mitään ompelusta, ja hänelle pitäisi neuvoa koko asun valmistus. Yksityiskohdan neuvominen vielä onnistuu, ja yksinkertainen koulupuku ei ole liian vaikea, mutta miten neuvot esim. koko Jackin asun valmistamisen Yhdysvalloissa asuvalle henkilölle, joka ei osaa kaavoittaa ja valmistaa ensimmäistä pukuaan. Et mitenkään ja silti henkilö ripustautuu sinuun apua pyytäen aivan kuin konkreettista tietotaitoa pystyisi siirtämään hänen kroppaansa sähköpostien avulla. Yritä siinä nätisti sanoa tappamatta henkilön cosplayintoa, että liian vaikea aihe sinulle ja voisitko aloittaa helpommasta puvusta, tai että kysy apua mieluummin äidiltäsi kuin minulta. Suoraan sanottuna: Jos haluatte tehdä cosplayasun ettekä tiedä miten edes aloittaa, harkitkaa. Jos olette hukassa jokaisen työvaiheen kohdalla ja yritätte yksin saada puvun valmiiksi, vaikeaksi menee. Lähtekää tiedon ja taidon hakuun esim. cosplayn how-to-make ohjeiden, ompelukirjojen tai käsityölehtien äärelle, ja palata takaisin puvun äärelle valaistuneena. Apua kaipaavan neuvominen on aina cool, mutta joskus ei vain yksinkertaisesti pysty auttamaan. Cosplaypuvun valmistusta pystyy neuvomaan parhaiten olemalla itse paikan päällä apuna, mutta netin välityksellä työvaiheiden läpikäyminen on vaikeaa etenkin, jos englanti ei ole kummankaan äidinkieli. Mainittakoon vielä, että tähän mennessä epäkohteliaasti apua vaatineet henkilöt ovat olleet kaikki ulkomaalaisia. Suomalaiset ovat osanneet pyytää nätisti. UruharaFC:n miehitykseltä saa pyytää apua cosplayongelmiin, ja monet kysyvätkin maskeerausta tai runsasta meikkausta koskevia asioita. Halutessaan coneissa voi tulla näyttämään asuja ja kysyä palautetta.

Otsaverisuoneen käyvä asia on yritys ostaa cosplayasujasi tai proppejasi. Jos hinnasta sovitaan, mikäs siinä, ja monet cossaajat myyvätkin vanhat pukunsa pois tai tekevät tilaustöitä. Mutta kyllä siinä arvoa vähätellään, kun koko asukokonaisuudestasi ollaan valmis tarjoamaan 20 euroa - ja pelkät asun materiaalikustannukset voivat olla yli 100 euroa. Siihen päälle voi laittaa käsityöläisen tuntipalkan noin 12 euroa. 20 euroa asustasi saa miettimään, oliko kyseessä kaamea vitsi, ja että näyttääkö asuni todellakin vain kahdenkympin arvoiselta? Jotkut luulevat, että käsityönä tuotetut tavarat ovat halvempia, kuin kauppojen teolliset tuotteet. Toinen paha saman asian sisällä on se, että cosplayasut tehdään usein juuri omalle vartalolle. Teatterin puvuista valmistetaan muunneltavia, koska niitä voi joutua käyttämään erikokoiset henkilöt eri näytelmissä, mutta cosplayasut tehdään käyttäjän kokoisiksi. Kerran eräs mies ulkomailta yritti ostaa cosplayasuni, koska hän tarvitsi kiireesti puvun. Tuskin puku, joka oli kokoa naisten 36, olisi mahtunut hänelle. Toinen mies näki valokuvan Sky-Byten puvustani, ja luuli tämän olevan valokuva action lelusta. Hän yritti ostaa lelun minulta, ja meni vähän aikaa tajuta mitä hän tavoitteli. Valitettavasti Sky-Byte jäi häneltä saamatta.

 

- Päivi

PS. Emme (puhun nyt monikossa, koska Satukin oli osa tätä touhua) ole ikinä saaneet yhtä paljon palautetta koskien cosplayasua ja siihen liittyvää näytöstä kun olemme saaneet Frostbitestä. Olemme todella kiitollisia tästä kaikesta ja suoraan sanottuna meitä epäilytti aikoinaan Jack aihevalintana. On ollut hienoa nähdä, miten ihmiset ovat kehuneet näytöstä ja pukua sen sijaan, että aihevalintaamme olisi arvosteltu. Näytöksessä oli töyssyjä ja kaikki ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, mutta silti Jackin esiintymisestä on osattua nauttia takertumatta näihin pikkumokiin. Toivomme, että saitte näytöksestämme inspiraatiota ja se innostaa teitä jatkossa esiintymisissänne.