Sunnuntai valkeni Närconissa kivuliaana. Olin päässyt nukkumaan vasta kahden aikaan yöllä, ja kun vihdoin aamulla heräsin, en nähnyt juuri mitään. Tämä johtui siitä, että olin nukahtanut piilolinssit silmissä X_X! Oikeaa silmää koski, mutta vasen oli kunnossa. Nypin voimakkuuksilla olevat linssit irti silmämunistani ja kirosin hemmettiin yöllisen aterian, jonka takia olin päässyt nukkumaan vasta myöhään yöllä ja nukuksissa unohtanut ottaa linssit pois.

Sunnuntai oli viimeinen päivä Närconissa ja Ruotsissa. Conimajoittujat heitettiin liikuntasaleista ulos 11:00 mennessä. Me saimme pitää tavaramme vähän pidempään studiossa, mutta varsin pian kuitenkin jouduimme siirtämään laukkumme NCC luokkahuoneeseen odottamaan lähtöä. Sunnuntaita varten puimme molemmat Hell Bunnyn mekot ja kiiruhdimme kiertelemään vielä vähäksi aikaa tapahtuma-alueelle ennenkuin kaikki ovet suljettaisiin. Kävijät alkoivat olla kotiinlähtöfiiliksissä. En yhtään ihmettele: Närconissa ei tainnut olla ilmaista narikkaa, minne matkatavarat olisi voinnut jättää. Myyntipöytiä tai tapahtuma-aluetta on vähän paha kierrellä, jos täytyy vetää vetolaukkua koko ajan mukanansa.

Koska oikea silmämuna ei enää tuntunut niin kipeältä, linttasin piilarit silmiin, pakkasin tavarat lähtövalmiiksi ja menin aamiaiselle. Valitettavasti aamiaistarvikkeita oli todella vähän, ja ennen kuin leipää tuotiin lisää, piti elää vesimelonilla. Jahka matkustusasiat olivat kunnossa, lähdimme Satun kanssa tsekkaamaan myyntipöydät vielä kerran. Reissu oli kannattava, sillä yksi luokkahuone on jäänyt tarkistamatta, ja sieltä löytyi laaja valikoima piilolinssejä. Noin 50 eurolla sain kolme paria piilolinssejä + kotelot + piilolinssinestettä kolme pulloa! Ihan kelpo diili. Myyntipöydästä löytyi täydelliset linssit Androidien pukuja varten. Haluamani malliset linssit olivat loppu kaikista muista kaupoista, joka oli osasyy sille, miksi pukuprojekti pysähtyi keväällä. Kolmannet linssit valitsin tulevia gundalialaispukuja varten.

Olisin halunnut tavata ruotsalaisia Beyblade ihmisiä, mutta valitettavasti en bongannut yhtäkään aiheeseen liittyvää cosplayasua. Ainoa Beyblade ihminen, kenen kanssa juttelin, hänkin oli vasta kiinnostunut tekemään asun. Oikeastaan kukaan ei ollut nähnyt Metal Fight Beybladea, vaan kaikki olivat originaalin hyrräanimen faneja.

DSCN9352-normal.jpg

Iltapäivällä oikea silmä ärtyi auringonpaisteesta ja sanoi työsuhteensa irti. Aloin kyynelehtiä, ja tämän seuraksena pesin meikit pois ja vaihdoin vaatteet. Myös Satu vaihtoi päivän asunsa yksinkertaisempaan matkustusta varten.

SinisestiN%C3%A4rconissa-normal.jpg

Väliaikaistiedotteena koskien Summerlook wearing Hell Bunny- kilpailua: Sekä minun musta silmämunamekkoni että Satun sininen pallomekko ovat selviytyneet finaaliin, jossa 20 parasta kisakuvaa lähetetään Englantiin. Hell Bunnyn suunnittelijat Stefanie ja Sarah valitsevat voittajan näistä kuvista ja tulokset julkistetaan tämän kuun lopussa.

DSCN9348-normal.jpg

Satun hiuksissa komeileva hiuspinni on lahja, jonka hän sai ystävälliseltä myyntipöydän pitäjältä lauantaina. Pysähdyimme juttelemaan pienen pöydän ääreen erikoistyyleistä ja kaikesta hullusta, mitä niihin liittyy. Satu keksi antaa yhden kandikorun ranteestansa myyjälle ja hän kiitti antamalla takaisin hiuspinnin.

Närcon lahjoitti meille kaikille T-paidat: 

DSCN9482-normal.jpg

En ikinä riisu omaani.

Pikku hiljaa eri maiden edustajat lähtivät ja haikeita jäähyväisiä heitettiin. Eniten jään kaipaamaan Annea ja Monaa Tanskasta. Anne kielsi minua olemasta liian ankara itselleni, tai muuten... Uhkasivat tulla käymään jossakin Suomen conissa, joten sitä odotellessa ^_^. Suomi saapui ensimmäisenä ja Suomi lähti viimeisenä. Tällä kertaa meille oli onneksi varattu kaksi autoa lentokentälle kuljetusta varten. Matka lentokentälle ja lento Suomeen sujuivat hyvin. Satu nousi kavereidemme kanssa conibussiin tapahtuma-alueelta, ja samaa reittiä mitä he saapuivat Närconiin, he myös pääsivät sieltä pois. Helsinki-Vantaalla isä oli meitä autolla vastassa ja kesäyössä ajelimme takaisin kotiin omaan sänkyyn nukkumaan.

 

Mitä voin sanoa Nordic Cosplay Championshipsistä?

Kisajärjestelyt sujuivat hyvin. Vähän turhan myöhään pyydettiin profiilikuvia hahmoista ja näytösääninauhat olisi kannattanut nekin pyytää etukäteen sähköpostilla. Myös valotoivekaavake olisi ollut erittäin kätevä (olen vieläkin katkera näytökseni spottivalon mokaamisesta). Valitettavaa, että tekniikka petti esittelyvideoiden kohdalla, mutta mieluummin videot jäävät näyttämättä kuin ääni kuulumatta. Meistä pidettiin hyvää huolta - okei, jonkun mielestä lattiamajoitus, ruokaliput ja kyydin odottelu lentokentällä eivät ole huolenpitoa, mutta minä tyydyn vähään ja olosuhteet ovat samat kaikille. Lattiamajoitus takasi sen, että olimme aina tavaroidemme kanssa tapahtumapaikalla. Lavasteenikin mahtui paremmin lattiamajoitukseen kuin hotellihuoneeseen. Hotelli olisi tarkoittanut edestakaisin rallaamista keskustan ja tapahtumapaikan välillä. Lattiamajoituksessa pystyi tutustumaan muihin kisaajiin, koska kaikki olivat samassa salissa. Aamiainen tarjoiltiin joka aamu ja vielä hieno illallinenkin lauantaina. Keskiviikkona kyyti lentokentältä mokattiin, mutta tällaista tapahtuu. Hyvitykseksi Närcon tarjosi lentokentällä ruuat ja automatkoilla saimme ostaa juotavaa huoltoasemilta tapahtuman laskuun. Myöhään illasta olevat ohjelmanumerot tuntuivat rasittavilta etenkin, kun oma esiintymisvuoro venyi aina lähemmäs keskiyötä. Onneksi tapahtuman puolesta käytössä oli mm. silitysrauta, ja kun workshoppiin meni aamulla, NCC passilla sinne pääsi ennen muita cosplayjaajia työskentelemään rauhassa. Kaikki oli selkeää, ja mm. matkan ohjelma ja aikataulu ilmestyivät nettiin hyvissä ajoin. Aikatauluissa myös pysyttiin kiitettävän hyvin. Tulevaisuuden kisaajia varten: Ohjelma PITÄÄ tulostaa itsellensä ennen matkaa ja tutustua siihen kunnolla.

Kiitokset Suomen organisaatiolle sujuvasta matkasta :). Suomen NCC tiimi muodostui todella mukavista tyypeistä ja oli kiva tutustua heihin paremmin.

 

Jos Närconiin tahdot mennä nyt... Tässä muutamia huomioita, joita teimme reissusta:

- Ruotsissa pärjää englannilla.

- Ruotsissa aikaero on -1 tunti (Suomessa klo 10:00 on Ruotsissa klo 9:00) ja rahayksikkö on kruunu (1 euroa = vähän alle 10 kruunua). Suurin osa Suomen pankeista vaihtaa kruunuja samantien.

- Hyvän matkasuunnitelman avulla Närconiin pääseminen on helppoa, mutta jos päätät lähteä kaksi viikkoa ennen conia, se on vähän liian myöhään. Majoitus kannattaa varata ajoissa. Siis kaikki kannattaa varata ajoissa: Lentoliput, rannekkeet, paikka conibussiin...

- Majoitus on auki 27/7. NCC majoittujille tapahtuma tarjoaa ilmapatjan, peiton, tyynyn ja viltin. Muiden täytyy tuoda omat majoitusvälineet. Tavarat saa jäättää majoitukseen. Tapahtumassa on narikka, mutta se saattaa olla maksullinen.

- Ohjelmaa ei ole paljon, joten hengaillu on pakollista conin aikana. Osa ohjelmasta alkaa myöhään illalla (esim. osa pukukilpailuista), joten nuku rauhassa aamulla.

- Suurin osa kävijöistä on ilman coplayasua. Kukaan ei katso sinua oudosti, jos cossiasu puuttuu.

- Pukukisoja on useita, mutta varautukaa erilaisiin arviointikriteereihin. Puku, joka pärjäisi hyvin Suomessa, ei välttämättä saa edes sijoitusta Ruotsissa. Ruotsista löytyy kovatasoisia kisaajia ja kannattaa pistää parastaan jos mielii palkintosijoille.

- Tapahtuma-alueelta ei tarvitse poistua saadakseen ruokaa. Kaupat ja grillit eivät kuitenkaan ole auki yöllä, joten kannattaa ostaa iltapalansa ennen näiden sulkeutumista.Tämä "ruoka" on kuitenkin usein juuri grilliruokaa. Jos mielii saada terveellisen kunnon aterian, täytyy lähteä Linköpingin keskustaan. Sinne vie mm. taksi.

- Tapahtuma-alue on iso, mutta sisätilat voivat alla ahtaita ja kuumia. Jos otat mukaasi suuren puvun, älä edes yritä tunkea ahtaisiin sisätiloihin. Suomessa isoon myyntisaliin mahtuu isossakin puvussa, mutta Närconissa tukalaa tekee.

- Tänä vuonna oli kuuma ja jos helle on toistuva ilmiö Linköpingissä, varaudu kevyellä vaatetuksella. Aurinko paistaa suoraan kävelykadulle ja ainoa varjo syntyy rakennuksista. Päivänvarjo, sateenvarjo, aurinkorasva, hattu, aurinkolasit ja muut auringolta suojautumisvälineet kannattaa varata mukaan - jos siis hellettä on luvattu! Auringon laskiessa tulee kylmempi ja ulkona liikkuessa voi tarvita takin.

- Ruotsissakin on hyttysiä - etenkin aurigon laskiessa.

- Valokuvia varten ei välttämättä pyydetä lupaa, vaan kävijät voivat räpsäistä sinusta kuvan täysin lupaakysymättä ohi kävellessään. Närconissa on kuvauspiste ja paikan päällä liikkuu useita cosplayvalokuvaajia.

- Emme huomanneet muita pukuhuoneita kuin majoituksessa olevat. Ne täyttyivät nopeasti, joten jos haluat tilaa asusi pukemiseen, lähde liikkeelle aikaisin aamusta tai keskipäivän jälkeen kun pahin ruuhka on hellittänyt. Lattiamajoitustila, jonne mahtuu useita satoja kävijöitä, on myös sen näköinen. Omat vessapaperit mukaan.

- Vesipulloa ei pysty täyttämään kaikissa lavuaareissa koska hana on matalalla. Varaa muki jolla lapikoit veden pulloon.

- Cosplay Workshopista löytyy kaikkea asun korjaamiseen, mm. ompelukone ja maaleja. Workshopissa on kuitenkin aina paljon porukkaa ja työvälineitä joutuu jonottamaan. Omat korjausvälineet mukaan siis.

- Jos mietit montako cosplayasua kannattaa varata mukaan, niin to-la ovat hyviä cosplaypäiviä.

 

Lopuksi...

Voitto tuli yllätyksenä. En lähtenyt mitallinkuvat silmissäni Ruotsiin. Kansainvälisissä arvokisoissa nautin eniten vieraan maan cosplaykulttuurin näkemisestä ja muiden cosplayjaajien tapaamisesta. Ruotsissa olin todella iloinen WCS 2013 tuttavuuksien jälleennäkemisestä.

Älkää koskaan sortuko siihen, että jaatte palkinnot ennen virallista palkintojenjakoa. Älkää nimetkö itseänne voittajaksi älkääkä ylistäkö kavereitanne liikaa. Hyvä kannustus on realistinen eikä yltiöoptimistinen. Pettymys näkyi osassa kisaajia, kun suoritus ei riittänyt palkintosijoille. Kaikista eniten harmittaa, jos sinulle on asetettu suuria odotuksia "Sä voitat varmasti", ja sitten jos ei yllä edes palkintopallille, tuntee pettäneensä odotukset "Mutta kaikki sanoivat että mä voitan varmasti". Tuomaristo nimeää voittajat. Loppujen lopuksi kaikki olivat voittajia minun silmissäni. He selvittivät tiensä finaaleihin läpi oman kotimaansa esikarsintojen, heidät valittiin kymmenien kisaajien joukosta. Kaikilla oli puvut päällä ja kaikilla oli esitys varattuna. Se, että nämä kaksi löytyvät, riittää. Cosplayssa en näe tarpeelliseksi ruoskia itseänsä verenmaku suussa kohti mitalleja. Kyseinen ajaa kauemmas siitä faktasta, että cosplayn kuuluu olla hauskaa ja sitä tehdään omilla ehdoilla. Pukukisaaminen on sivutuote, toivottavasti ei tarkoitus. Jokainen käyttäköön omaa mielikuvistustansa miettiessään, miten äärimmilleen cosplaykisaamisen voidaan viedä jos voitto merkitsee kaikkea.

Vaikka pieni epävarmuus omia valintojaan kohtaan aina kalvaa sisintä, ei pidä menettää itseluottamustaan. Kävi miten kävi, omien päätöksien takana on seistävä. Menestys on HYVIÄ IDEOITA ja KOVAA TYÖTÄ. Hyvä idea voi koskea pukua tai näytöstä, ja se on jotakin uutta ja kekseliästä. Hyvä idea yllättää, se erottaa sinut muista ja sen avulla jäät mieleen. Älkää miettikö turvallisia valintoja, vaan ottakaa riski ja pyrkikää aina löytämään hyvä idea. Se, miten korea asu on, ei välttämättä tuo menestystä. Voitokkaat asut ovat ennen kaikkea hyvin tehtyjä, eivät pakosta näyttäviä. Yksinkertainenkin puku voi olla yllättävän haastava, kuten juuri Jackin takki. Vaikka se on "vain takki", kyllä ulkokäyttöön suunnatussa pitkässä takissa täytyy miettiä paljon kaikenlaista. Takki täytyy tukea, vuorittaa ja topata, täytyy löytää täydellisen väriset kankaat, tehdä kaavat, valmistaa taskut, pistää mittasuhteet kohdillensa... Se, miten paljon projektille ollaan omistauduttu, vakuuttaa aina. Tämä koskee sekä asua että näytöstä. Hyvin tekeminen on se, mikä vaatii työtä. Hyvä idea voi olla älyttömän yksinkertainen ja helppo toteuttaa.

En ollut yksin. Satu on aina rinnallani siskonani ja vahvana assistenttina. Minulla oli perheeni ja ystävieni tuki. Isäni teki lavasteeni rungon vaaterekistä ja sälekaihtimista ideoideni mukaisesti. Satu maalasi riikinkukon. Koska lavasteita ei arvostella, miksi niiden tekoon ei saisi pyytää apua hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi? Älkää olko jääräpäisesti yksin, vaan ryhmäytykää. Se on selvää, ettei kaverinne saa pukuanne ommella tai proppejanne rakentaa tai mitä nyt säännöt sanovatkaan. Sen sijaan ideoita saa heittää, lavasteita rakentaa, ruokaa laittaa, neuvoa, antaa parannusehdotuksia ja tukea. Näitä ei kielletä säännöissä. Jos näytös tuottaa ongelmia, pitäkää aivoriihi. Jos kaipaatte tietoa esim. jostakin vaatejutusta, joku jossakin varmasti tietää ratkaisun.

Minusta kaikista tärkein kohta palkintotaulussa oli teksti "Rakkaus hahmoa kohtaan sai todellakin kilpailijan loistamaan lavalla." Kaikki blogia pidempään seuranneet henkilöt tietävät, miten paljon me pidämme Beybladesta. Siis kuinka monella 25-vuotiaalla on Beyblade pussilakanat? Minä uskon vahvasti siihen, että cosplayjaajalla on kyky saada hahmo säteilemään, ja tämän loisteen esilletuominen on tärkeä osa asua. Olennaista on, että oikeasti pitää hahmosta ja haluaa ilmentää häntä juuri sellaisena kuin tämä on, eikä esim. palvella faneja tai esitellä omaa mielikuvaansa hahmosta. Jos conikävijä kiinnostuu sarjasta ja hahmosta pukusi tai esiintymiseni ansiosta, ja haluaa tutustua siihen tarkemmin, voi ulosantiaan pitää onnistuneena.

NCC voitto on voitto Suomen cosplayskenelle ja Beybladelle. Minun mielestä kuka tahansa kykenee voittamaan Nordic Cosplay Championshipsin. Etsikää hyviä ideoita, tehkää kovasti töitä, ryhmäytykää ja antakaa itsenne loistaa!

 

Tähän loppuun saatte kuvan lavastepaketistani. Kun ihmiset näkivät tämän, moni oli innoissaan "Miten iso proppi täällä onkaan! Onko se miekka vai tuliase?".

N%C3%A4rcon2014OnnellinenKotiinpaluu-nor

Ei. Se on lavaste joka esittää riikinkukon pyrstöä.


- Päivi