13.-14.9.2014 Tampere-talo täyttyi kävijöistä, kun yhdeksättä kertaa järjestettävä roolipeli- ja animetapahtuma Tracon avasi ovensa. Aamuvarhaisella paikan päälle kurvasimme myös me iskän autolla. Varsinainen syy hakeutua Tampereelle tuona syksyisenä viikonloppuna oli virkavelvollisuus, luento ja pari pukukilpailua. Lauantaina Satu oli mukana Missimittari originaalihahmo pukukilpailussa. Puolen päivän aikaa pidimme luentoa koskien Nordic Cosplay Championship 2014 matkaa. Sunnuntaina oli luvassa NCC 2015 karsintakilpailu jonka tuomaristossa Päivi istui, ja Satu oli erään kisaajan assistenttina. Tämä oli viides reissumme Traconiin :D!

Traconit-normal.jpg

Valokuvat by Mikael Peltomaa, Konsta Väänänen ja Nyymix

Ennen coniraporttia muistelemme menneitä Traconeja:

3.-4.7.2010, ensimmäinen Traconimme ja paikkana niin ikään Tampere-talo. Tuskallinen ja vähäuninen reissu, jonka aikana tuli tavattua todella ikäviä ihmisiä. Koska heinäkuu, paluumatkalla juna oli todella kuuma ja niin täynnä, että piti istua käytävällä.

3.-4.9.2011 Kokemusta viisaampana otimme auton käyttöömme. Pukukilpailussa voiton vei Päivin Sky-Byte asu sarjasta Transformers: Robots in disquise. Puku oli valmistettu lähes kokonaan retkipatjasta ja tekonahasta. Tämän seurauksena asu oli helvetin kuuma! Päiviin iski nestehukka runsaan hikoilun takia, ja noin 10 minuuttia ennen tuomarointiin menoa hän oli pyörtyä. Onneksi valppaat vänkärit pelastivat hänet pipareilla ja mehulla. Ennen lavalle menoa naamion lasisilmät huurtuivat ja piilolinssi toisesta silmästä katosi mystillisesti. Pimeällä lavalla Päivi ei nähnyt mitä kautta lavalta piti lähteä pois, ja jälleen kerran vänkäri riensi apuun. Jahka puku otettiin pois, Päivi oli hiestä märkä kuin suihkusta tullut. Mainittakoon vielä, että lavaosuutta jonotettiin takahuoneessa noin puolitoista tuntia.

8.-9.9.2012 Helvetillisin coniinlähtö ikinä. Lauantaina World Cosplay Summit karsinta ja kaikki menee pieleen alusta alkaen. Roran tsemppauksella pääsemme lavalle asti ja voitamme karsintakilpailun. Palsamia haavoille <3. Koska Queen's Blade on mitä on, osa conikävijöistä esittää meille kysymyksiä koskien asujemme pikkuhousuja. Flunssa iskee.

14.-15.9.2013 Kaikki sujuu hyvin. Istumme tuomaristossa valitsemassa 2014 WCS joukkuetta pukuinamme Manami ja Kurumi Kasuga sarjasta Kimagure orange road. Ulkona photoshootissa yritämme saada valokuvan, joka jäljittelee animen kohtausta. Manamista ja Kurumista halutaan ottaa valokuva, ja kuvaa varten tytöt hyppäävät kukkapenkkiin. Valitettavasti kukkapenkki on kurainen, ja rapa lentää suoraan kameraan. Kahjon hypyn aikana Satulta lensi kenkä jalasta, jonka seurauksena nauroimme niin makeasti, että oli vaikea vakavoitua uuteen kuvaan.

2014, siitä kerromme seuraavaksi:

Emme ottaneet Traconiin lähdöstä suuria paineita. Menosuunnitelmia pisti uusiksi yllättävät työvuorot ja sellaiset asiat, kuin henkilökohtainen elämän ja arjen pyörittäminen. Meidän piti viimeistellä Androidien puvut, mutta jälleen kerran tilaamamme peruukit eivät vastanneet odotuksia. Valmistimme ompelukone surraten Raijulle uutta pukua, mutta työvoiman tarpeen kasvaessa hotellilla asun hihoja ei ehditty viimeistelemään. Tämä ei menoa hidastanut, ja Satu otti mukaansa sen, mitä uudesta puvusta oli valmiina, ja Raijun aikaisemman puvun + siihen kuuluvan uuden silinterin. Päivi pakkasi mukaansa NCC kultapoikansa Jackin, ja sunnuntaille hän valitsi luottopukunsa Kyoyan.

Lauantaina aamulla asiat sujuivat ihanan sujuvasti. Reitti Tampere-talolle oli ennestään tuttu, auto mahtui pihalle parkkiin, työvoiman ovesta pääsi melko nopeasti sisälle, ja sai tarvittavat luvat ja laput samantien. Meillä oli Traconin kirpputorille tavaraa, ja heti aamusta saimme jätettyä rojumme sinne. Tästä pysäköintiluvan kanssa auto toiseen parkkiin, ja seuraavaksi backstagen pukuhuoneeseen valmistautumaan päivään.

Puolen päivän aikaan saavuimme vain vähän myöhässä Pieneen Saliin, jossa alkoi Nordic Cosplay Championship 2014: Suomen joukkueen finaalimatka. Äänessä olivat kilpailijoina Päivi, Siiri.L ja Siiri.P. Myös kaksi assistenttia sanoivat pari sanaa. Suomen NCC vastaava Iris huolehti siitä, ettei tullut asiavirheitä ja tarkensi järjestelypuoleen liittyviä asioita. Luento kesti tunnin ajan ja kilpailijat tekivät sitä varten diashown yhteistyönä. Porukkaa kuuntelemaan oli saapunut kourallinen, itse asiassa paljon vähemmän kuin mitä olimme odottaneet 0_o. Jo heti alussa tajusimme, miten vaikeaa on selittää sellaista asiaa, minkä joku toinen on diaan kirjoittanut. Itse et tiedä mitä sillä tarkoitetaan ja mitä pitäisi sanoa. Kaikesta huolimatta kahlasimme kisamatkan lävitse. Lopussa tiedustelimme haluaisiko joku kysyä jotakin. Yksi ihminen kysyi, ja hän halusi tietää mistä Satu oli hankkinut päässään olevan hatun (se on Ebaysta) X). NCC 2014 juttuja löytyy paljon täältä blogista.

Luennon jälkeen olimme hetkellisesti vapaita. Kävimme rapsimassa Raijun valokuvauskuntoon ja kuvauspisteen kautta suunnistimme katselemaan conia. Onneksi ulkona oli hyvä ja yllättävän lämmin sää. Koska osa kävijöistä oli pihalla, sisällä ei ollut ihan niin ahdasta. Huomioon ottaen, että Päivi on cosplayn pohjoismaiden mestari 2014 ja hänellä oli voittoasu päällänsä, tämä ei herättänyt mitään erikoisia reaktioita cosplaykansassa. Toisaalta Päivi toivoikin, ettei asia aiheuttaisi mitään normaalista poikkeavaa käytöstä. Raijun asukokonaisuus sen sijaan kiinnosti kävijöitä.

Raiju-normal.jpg

Klo 17:00 alkoi Isossa Salissa päivän pukukilpailut. Ensimmäisenä oli World Cosplay Summit 2015 karsinta. Tämän jälkeen Hardcore Hall Cosplay, ja viimeisenä Missimittari kahdeksalla osallistujalla.

Tracon2014Missimittari-normal.jpg

Raiju pelkäsi huitaisevansa jotakuta joko viuhkallaan, päivänvarjollaan tai hattunsa lierillä, miksi hän jätti aina melkoisen hajuraon muihin conittajiin.

Raiju kilpaili Missimittarissa ja hän oli varannut pienen näytöksen lavavuorolleen. Päivi pesi Jackin olemuksen pois itsestään ja vaihtoi päällensä keltaisen yukatan, koska hänen piti toimia avustaja Raijun näytöksessä. WCS karsinta jäi suurimmaksi osaksi Päiviltä näkemättä, koska aika meni pukuhuoneessa hänen taistellessa yukataa älykkään näköisesti päällensä. Raiju avasi Missimittarin näytöksellään, jonka teema oli yksinkertaisesti vaatteiden pukeminen, koska Raiju hahmona liittyy voimakkaasti vaatteisiin. Yukataan puettu palvelija kiikuttaa asusteita pukeutumissermin takana seisovalle Raijulle, ja Raiju joko hylkää tai hyväksyy asusteen. Sitten pitäisi vielä löytää puku, mutta mikään vaate ei oikein kelpaa. Lopuksi täydellinen asu löytyy kankaan alta piilosta, ja Egyptiläinen Ukkosen Demoni saa asukokonaisuutensa valmiiksi. Aikamoista haipakkaa piti tavaroiden kanssa juosta, koska noin kolmen minuutin audioraitaan piti mahduttaa myös pukeminen. Harjoittelimme näytöstä backstagella useita kertoja, ja harjoituksissa kävi sitten sillä tavalla, että pukuun kuuluvan vyötärökorsetin vetoketju alkoi virnistellä. Onneksi korsetti kesti lavalla, ja näytöksen jälkeen kuroimme vetoketjun kiinni hakaneuloilla.

Tracon2014MinnaVasaraLavalla2-normal.jpg

"Koska Raiju ymmärtää kaikkia kieliä, mutta puhuu vain jumalten kieltä, jota ihmiset eivät ymmärrä, niin hänen ihmismuodossa oleva kettunsa tulkkaa kaiken."

Lavaosuuksien jälkeen oli aika kukittaa päivän cosplaykilpailujen voittajat. Suomen World Cosplay Summit joukkue vuodelle 2015 on:

wcs2015fi-2-normal.jpg

Aino Peltokoski ja Kaisa Sarvela - onnea molemmille! Heidän finaalinäytöksensä voi katsoa täältä ja heidän finaalimatkaansa seurata täältä.

Merkittävä osa päivästä kului backstagen pukuhuoneissa. Ei yhtään ihme, sillä kaikki tavaramme olivat siellä. Ja olemme vain todella lahjakkaita saamaan aikamme kulumaan pukkareissa. Traconin backstagen pukuhuoneet ovat unelma! Ne ovat tilavia ja vessat ovat ihan heti kulman takana. Peilejä, valoa, vaaterekkejä ja tuoleja riittää! Pukuhuoneessa pääsi näkemään mm. WCS karsintaan valmistautuvia joukkueita ja muita cosplaykisaajia, ja tuli rupateltua heidän kanssaan. Mitä tulee pukuhuonekäyttäytymiseen, niin jatkossa toivoisimme, ettei reppuja ja laukkuja lastata pöydille. Nyt pelien eteen ei mahtunut meikkamaan, koska osa pöydistä oli täynnä tavaroita. Jos jätätte pukuhuoneeseen tavaroita pidemmäksi aikaa, älkää jättäkö niitä levälleen (tietenkin kiire on asia erikseen). Kootkaa laukkunne ja vaatteenne johonkin nurkkaan, pöytien tai tuolien alle, mutta älkää jättäkö niitä keskelle lattiaa, tuoleille tai pöydille. Silityslauta ei ole pöytä. Siivotkaa sotkunne ja tavaranne pois pöydiltä kun olette lopettaneet. Jos otatte jotakin cosplayasujen korjauslaatikosta, pistäkää tavarat takaisin, jotta muutkin pukuhuoneessa tietävät mitkä tavarat ovat kaikkien käyttöön ja mitkä ovat yksityisiä.

Jahka päivän lavaohjelma oli paketissa, otimme tavaramme, hylkäsimme backstagen ja lähdimme etsimään ruokaa. Koska tapahtuma oli auki vuorokauden ympäri, meno Tampere-talossa jatkuin illan pimentymisestä huolimatta. Pihamaalta löytyi ruokakojuja, joista pystyi ostamaan nakkikioski tyylisiä aterioita. Lihapullaperunat pahvilautaselta klo 20:00 aikaan illasta oli päivän ensimmäinen lämmin ateria <3. Ruuan jälkeen kävimme vilkaisemma iltabileitä, mutta koska väsymys painoi kropassa, hyppäsimme autoon ja ajoimme majoitukseen. Majoitus sijaitsi vanhassa tutussa paikassa, ja samaan saliin päädyimme nukkumaan kuin aina ennenkin. Aikaisempina vuosina olimme valittaneet lattiamajoituksen huonosta palvelusta, mutta tänä vuonna meno oli ihan erilaista <3. Vänkärit olivat mukavia ja kohteliaita, ja liikuntasali oli jo saapuessamme täysin hiljainen ja pimennetty. Kippasimme ilmapatjalle tyytyväisinä nukkumaan.

Näin se ikä alkaa painamaan 25-vuotiasta cosplayjaajaa. Ei enää jaksa valmistaa uusia asuja jokaista conia varten, vaan pukee jotakin vanhaa ja mukavaa. Sen sijaan, että olisi ihan innoissaan tapahtumista, pakkaaminen ja matkustaminen rasittavat jo päiviä etukäteen. Emme jaksa valvoa öitä pukuja viimeistellen, tai mennä iltabileisiin tanssimaan koko yöksi. Bindausliivit puristavat. Lämmintä ruokaa on pakko saada. Milloin viimeksi katsoimme kokonaisen animen ja olimme ihan sekaisin siitä, tai ostimme uutta mangaa?

Sunnuntaina kaavimme itsemme kokoon, suihkuun, pakkasimme tavarat autoon ja kurvasimme takaisin Tampere-talolle heti yhdeksän jälkeen. Sunnuntain tärkein ohjelmanumero oli Nordic Cosplay Championship 2015 ensimmäinen karsintakierros. Satu oli lupautunut ystävämme Minorean assistentiksi kisaa varten. Aamulla heti ensitöikseen hän laittoi Minorean näytöstä varten varatun lavasteen kokoon. Päivi puki rauhassa Kyoyan asun. Vähän oli murhetta siitä, miten räjähtänyt hahmon peruukki mahtaa olla, mutta huolellinen nipsiminen, kampaaminen ja lakkaaminen pistivät peruukin takaisin ryhtiinsä. Satu jäi assaroimaan Minoreaa ja Päivi lähti kiertelemään conialueelle ennen tuomaroinnin alkua.

Kilpailun tuomarointi alkoi puolen päivän jälkeen. Nordic Cosplay Championship karsinnan tuomaristossa istui vuoden 2014 joukkue. Tuomariston eteen astui kiitettävä määrä porukkaa hyvin erilaisissa puvuissa. Vain kaksi kilpailijaa olivat peruuttaneet osanottonsa. Ennen lavaosuutta oli hiukan aikaa vierailla tapahtuma-alueella, ja täältä siirryimme sujuvasta näytöksiin. NCC karsinnan jälkeen kisattiin esityskilpailu. Ennen palkintojenjakoa näytettiin video Ruotsista Närconista ja NCC tunnelmista. Siinä kun katseli finaalimatkan parhaita paloja tuli ihan tippa linssiin :'). Oli mahtavaa palata niihin hetkiin, jotka herättivät tunteita heinäkuun lopussa. Kiitokset videosta kuuluvat hänelle ^_^. Toivottavasti myös jatkossa päästään laulamaan Maamme-laulua finaaleissa!

Tuomaristo oli karsintakierroksen voittajasta yhtä mieltä, ja hänen lisäksi kukitettiin kaksi muuta kilpailussa ansioitunutta cosplayjaajaa. Palkintojenjako sujui melkoisessa haipakassa, koska aika oli loppumassa. Pahoittelut tästä.

Tracon2014Katariina%20Ihalainen3-normal.

Ensimmäinen edustaja Nordic Cosplay Championship 2015 joukkueeseen on Regzo! Suomen NCC touhuja voi seurata täältä. Koko karsintakilpailun voi katsoa täältä.

DSCN9826-normal.jpg

Meille palkintojenjaon kuumottavin hetki oli Missimittarin tulokset. Missimittarissa voittaja valittiin yleisöäänestyksellä. Äänestysaikaa oli vain kaksi tuntia sunnuntaina, joka oli mielestämme kohtuuttoman vähän. Alunperin äänestys piti tapahtua tekstiviesteillä, mutta koska systeemi ei onnistunutkaan, korvattiin menetelmä perinteisellä lappuäänestyksellä. Raiju Exodia oli yleisön mieleen, ja Satu kävi noutamassa ensimmäisen palkinnon ^_^!

Tracon2014Katariina%20Ihalainen1-normal.

Kisojen jälkeen kokosimme tavaramme ja aloimme tehdä kotiinlähtöä. Tavaroitamme myytiin kirpputorilla kiitettävä määrä. Valitettavasti kirpputorille varattu tila oli pieni ja ahdas ja sisäänkäynnin edessä kiemursi koko ajan jono. Tämä todennäköisesti karkoitti osan kävijöistä, koska jonossa seisominen jatkui myös kapean kirpputorin puolella.

Valitettavaa on, että suurin osa ajastamme kului jälleen kerran backstagen puolella. Itse coni ja kavereiden tapaaminen jäi melko vähälle.

SEURAAVA NORDIC COSPLAY CHAMPIONSHIP KARSINTA KISATAAN YUKICONISSA 10.-11.2015. Virheellisesti olemme toitottaneet Desucon Frostbitestä, mutta ei, karsintakilpailun uusi koti on Yukicon. Kolmas cosplayjaaja valitaan joukkueeseen PORTFOLIO HAULLA. Asiasta lisää infoa jahka homma on ajankohtaisempi.

DSCN9844-normal.jpg

Matkan opetus: Piikit kenkien kantapäissä eivät ole yhtä hyödylliset, kun piikit kenkien kärjessä. On todennäköisempää, että taistelutilanteessa potkaistaan kengän kärjellä eikä kantapäällä. Kantapäässä olevat piikit eivät muuta tee, kun pistä sinua itseäni takapuoleen kun menet kyykkyyn.

 

- Päivi & Satu