Hyvin levätyn yön jälkeen lauantaina paremmalla lähtöaskeleella otimme suunnan kohti conialuetta. Päivi puki Jackin asun, ja Satu puki pitkästä aikaa World Cosplay Summit 2013 finaaliasunsa Lunan. Lunan asua oli korjailtu Ruotsia varten, ja näiden korjausten ansiosta puku oli edellistä mukavampi käyttää.

 

Jakku.jpg

Jack animesta Beyblade: Metal Masters. Tunnetaan myös Nordic Cosplay Championship 2014 (cosplayn pohjoismaiden mestaruuskilpailu) voittopukuna.

 

DSCN0487.jpg

Luna pelistä Queen's Gate: Spiral Chaos. Uskokaa tai älkää, mutta kyseinen on taistelupeli. Söpö pupujen suosiossa oleva laulajatähti mm. mätkii vastustajaansa mikrofonilla, lentää taikavaltikallaan/-mikrofonilla ja usuttaa helmansa elävät puput vastustajan kimppuun.

 

Lauantain ainoa sovittu ohjelma oli 14:00 luento ”World Cosplay Summit – What was it like?” (World Cosplay Summit – Millaista siellä oli?). Ennen luentoa kävimme valokuvaamassa asujamme ja kiertelemässä tapahtuma-alueella. Valokuvaamisesta ei tullut oikein mitään, koska paikan valaistus ei pelannut yhteen kameramme kanssa. Hämärästä messuhallista jäi monta mielenkiintoista asiaa ikuistamatta vain koska pimessä ei saanut hyviä valokuvia. Myyntipöydistä mukaan tarttui mm. joululahjoja. Lauantaina Kistamässan oli tupaten täynnä kävijöitä. Pahimmissa ruuhkakohdissa ihmismassa eteni madellen, eikä myyntipöytien tai pelipisteiden äärelle pääsystä ollut mitään toivoa. Selväksi kävi kaksi asiaa tapahtuman kävijöistä: Osa heistä ei todellakaan pyytänyt lupaa valokuvata sinua, ja toiseksi ihmiset yrittivät edetä nopeammin tunkemalla ja tuuppimalla ruuhkassa. Lunan asussa oli todella inhottavaa olla paikan päällä, kun puvusta ulkonevia osia tai valtikkaa ei varottu yhtään. Jatkossa osaamme varautua mahdollisiin lauantairuuhkiin, ja laitamme jotakin yksinkertaisempaa päälle.

 

DSCN0524.jpg

Olimme pakanneet mukaan vaaleanpunaisen huovan siltä varalta, että Satulle tulee Lunan asussa kylmä. Huopa osoittautui tarpeettomaksi, koska tapahtumapaikalla oli niin paljon ihmisiä, että vähäkankaisessakin puvussa tuli kuuma!

 

DSCN0544.jpg

Närconin mainosbannerissa oli tuttu naama muiden cosplayvalokuvien joukossa. Jos pupu-uimapuvussa tuli kuuma, voitte uskoa miten kuuma oli pitkä vuoritettu takki...

 

Luento pääsi alkamaan ajallaan ja tekniikka pelasi. Jälleen kerran tapahtumapaikka ei tarjonnut tietokonetta, ja luento pyöri meidän ja lainassa olevan läppärin voimalla. Luennon alussa kysyimme, kuinka moni kuuntelijoista aikoo osallistua sunnuntain karsintakilpailuun. Ei kukaan. Kohdeyleisö puuttui täysin. Kaikesta huolimatta pidimme luennon kouralliselle ihmisiä. Yksikään luennoistamme ei vetänyt edes puolta salia täyteen, mutta aina oli jonkinverran porukkaa kuuntelemassa ^^. Vähän kuumotti se, että luento videoitiin. Vielä emme tiedä, minne ja minkälaisena kokonaisuutena luento päätyy. Kaikesta huolimatta WCS luento meni kaikista luennoista parhaiten.

 

DSCN0548.jpg

 

Samalla, kun kävimme viemässä tietokoneen takaisin hotelille, päätimme vaihtaa vaatteet. Luna ja Jack olivat aivan liian vaikeita pukuja ruuhkaisille käytäville. Nopealla vaihdolla puimme Androidien puvut päällemme ja palasimme tapahtumapaikalle. Lunan asu oli herättänyt positiivista huomiota, mutta Androidit vetosivat kävijöihin nostalgisena aiheena. Sen sijaan, että meitä olisi valokuvattu, ihmiset halusivat valokuvia meidän kanssamme!

 

Android17.jpg

Jahka kotiudumme takaisin Savonlinnaan, järjestämme paremman photoshootin Androideille.

 

Android18.jpg

 

Illalla matka ruokakauppaan ja hotelille nukkumaan.

 

Sunnuntai oli viimeinen ja jännittävin päivä CCG:ssä. Silloin järjestettiin Ruotsin ensimmäinen World Cosplay Summit karsintakilpailu! Törkeän aikaisin piti herätä ja laittautua valmiiksi päivää varten, koska tuomarointi alkoi 9:00 jälkeen. Puimme päivää varten Raiju Exodian ja Primus Apollonin puvut, pakkasimme matkalaukkumme ja suunnistimme viimeistä kertaa Kistamässaniin.

 

PrimusApollon.jpg

Primus Apollon ja höyhenripset (vähän on näköjään piilolinssi vinossa silmässä)

 

DSCN0617.jpg

 

Raiju.jpg

Raiju Exodia

 

Tuomarointi tapahtui pukuhuoneessa, siinä samassa missä torstaina aamulla vaihdoimme vaatteitamme. Viikonlopun aikana kahdeksasta joukkueesta kaksi peruutti osanottonsa, ja näin ollen kuusi paria saapui tuomariston eteen. Tuomaristoon kuului neljä jäsentä. Kaksi heistä olivat ruotsalaisia coplayjaajia. Suomen tuomarointitavasta poiketen cosplayasuja ei esitelty cosplayjaajen päällä. He toivat pukujen osat pukuhuoneen pöydälle, ja tuomarit katsoivat niitä siitä. Itse kyseenalaistimme tämän tavan. Totta kai puvunkappaleen siisteyden näkee parhaiten kun osa on kädessä, mutta entäs istuvuus, mittasuhteet, piilolinssit, peruukit ja meikkaus? Ne piti katsoa näytöksen aikana, mutta eikös näytöksen aikana katsella esiintymistä eikä pukuja? Maassa maan tavalla, ja pahimman hämmennyksen hälvetessä järjestemä osoittautui toimivaksi. Huomasi kuitenkin, miten kisaajat olivat melko hermostuneita tuomarien tiiratessa heidän asujaan lähietäisyydeltä. Tulostimen pettäessä meille ei saatu profiilikuvia kisaajista. Onneksi tietokoneemme oli mukana ja pystyimme kaivamaan netistä hahmojen profiilikuvat paperilla olevien kuvien jäädessä puuttumaan.

 

DSCN0590.jpg

 

Ennen lavaosuutta oli vähän aikaa käydä pyörimässä tapahtumapaikalla. Haahuilu johdatti meidät useisiin valokuviin ja videohaastatteluun. 14:30 avattiin ovet isompaan saliin, jossa World Cosplay Summit karsintakilpailu järjestettiin. Katsomo meni hetkessä täyteen, ja kun istumapaikat loppuivat, yleisöä istutettiin katsomon eteen lattialle. Kilpailu alkoi pienellä esittelyllä ”Mikä on WCS”?, ja tämän yhteydessä mm. esiteltiin tuomariston jäsenet. Seuraavaksi WCS joukkueet nousivat lavalle. Aikaa per näytös oli vain 2 minuuttia, koska alunperin osallistuvia joukkueita oli paljon enemmän. Jokainen tiimi käytti Ruotsin cosplaylle tyypilliseen tapaan videokuvaa näytöksen tukena. Toivomme, että jatkossa karsintakilpailu alkaa noudattamaan virallisia WCS sääntöjä, koska näin kisaajia pystytään valmistelemaan finaaleja varten jo karsintakilpailussa. Nyt mm. osallistumisien ja tapahtumapaikan kanssa oli sen verran sählinkiä, että sääntöjä oli pakko vähän muunnella toteutuksen helpottamiseksi. Uskomme, että jatkossa kisajärjestelyt tulevat sujumaan kokemusta viisaampana.

 

DSCN0628.jpg

 

Kuudesta joukkueesta voittajakaksikko erottui edukseen niin ammattitaidossa kuin näytöksellään. Voittajan lisäksi nimesimme kaksi kunniamainintaa, joista toinen meni näytöksen perusteella, ja toinen hyvän yleisilmeen. Tuomaristo oli yhtä mieltä voittajista.

 

DSCN0632.jpg

Voiton vei tehokaksikko Josefin Tennyo Slorafoss ja Linn Eriksson. He olivat pukeutuneet hahmoiksi Sheik ja Impa pelistä Hyrule Warriors. Tuttuja kisaajia, koska molemmat olivat mukana Nordic Cosplay Championhip 2014 finaaleissa ja tällöin Linn voitti kolmannen sijan.

 

Kilpailun jälkeen kiirehdimme riisumaan asut ja pesemään meikit pois. Tapahtumapaikka oli menossa kiinni, miksi emme voineet jäädä pidemmäksi aikaa tupeksimaan. Taksi vei meidät lentokentälle, ja kello oli kaksi yöllä kun vihdoin ja viimein olimme Kouvolassa ja kippasimme sänkyihimme nukkumaan. Sen pituinen se.

 

Huomioita CCG:stä

 

- Ruotsin cosplaykulttuuri on (edelleen) erilaista kuin Suomessa. Se ei ole läheskään niin vakavaa kuin täällä. Kuulopuheiden mukaan cosplaykilpailuja on vähän, ja etenkin pari/joukkue- tai näytöspainotteisia kilpailuja ei juurikaan ole. Gijinkoilla saa osallistua pukukilpailuihin.

 

- Ideaalit cosplayasut kyseistä tapahtumaan varten ovat tunnettuja hahmoja peleistä, länsimaisista sarjakuvista ja elokuvista. Manga ja anime ovat sivuroolissa. Hyvällä pukuvalinnalla pystyy ilahduttamaan monia kävijöitä, ketkä eivät ole osanneet varautua suosikkihahmonsa kohtaamiseen livenä ^_^.

 

- Vaikka olimme paikan päällä cosplaykunniavieraina, meille ei järjestetty mitään kunniavierasohjelmaa, esim. nimikirjoitusten jakoa, kysymyksiä ja vastauksia- tilaisuutta tai valokuvausta. Hyvä niin, sillä emme ole kuuluisia emmekä muutenkaan kovin kiinnostavia. Meillä ei ole faneja jonoksi asti. Suurin osa kävijöistä ei tiennyt, että olimme paikalla kunniavieraina. Pidimme matkan tärkeimpänä velvollisuutena WCS-juttuja. Tapahtumassa oli muitakin kunniavieraita.

 

- Kolme cosplayasua oli oikein hyvä määrä pukuja nelipäiväiseen tapahtumaan. Koska lauantaina oli pahin kävijäryntäys, jatkossa kyseistä päivää varten kannattaa varata yksinkertainen asu jossa on helppo liikkua ihmismassassa – tai iso puku ja tyhjä nurkka, jossa voi patsastella koko päivän ja esitellä pukuaan.

 

- Englannilla, vaikka se kökösti meiltä sujuukin, pärjäsi hyvin. Pahoittelemme kaikkia kommunikaatio-ongelmia, jotka syntyivät kielimuurin tai ääntämisen takia. "In English" ja "Jag talar inte svenska" olivat yleisessä käytössä. Jos siis vaikutimme vähäsanaisilta ja töykeiltä, tämä todennäköisesti johtui yksinkertaisesti sanavaraston vähäisyydestä.

 

Puput.jpg

Ostoksia tapahtumasta. Punainen pieni kettu ja pupu ovat kuin cossiasumme Tenko ja Luna. Lopulta pupuja rakastava Satu päätyi ostamaan kolme eriväristä pupua. Niiden nimet ovat Puputti-Puu, Tukuti-Tuu ja Pompula.

 

DSCN0550.jpg

 

Seuraavan kerran Ruotsi kutsuu 2015 heinäkuussa, kun kesän Närcon järjestetään jälleen. Vielä emme tiedä millaisella miehityksellä lähdemme matkaan. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, ainakin Päivi tullaan näkemään paikan päällä.

 

- Päivi ja Satu