Nordic Cosplay Championship Suomen toinen esikarsinta kilpaillaan Yukiconissa 10.-11.1.2015. Olen mukana tavoittelemassa paikkaa kolmihenkisestä finaalijoukkueesta. Kilpailuasuni on MING MING sarjasta BEYBLADE: G-REVOLUTION. Ming Ming on yksi ehdottomia suosikkihenkilöitäni Beybladesta. Hän on hyvin erilainen hahmo verratuna stereotypia Beyblade pelaajaan. Ming Ming on pieni ja suloinen laulajatähti, jonka glitterhöttöinen söpöily suututtaa sarjassa niin muita pelaajia kuin myös sarjaa seuraavia faneja. Minä pidän hahmon poikkeavuudesta ja erityisesti Ming Mingin aurinkoisesta tavasta ajatella, että kaikki rakastavat häntä ja ovat hänen fanejansa (vaikka he eivät ole). Ainoa mistä Ming Ming ottaa itseensä, ovat syytökset siitä, ettei hän mukamas ole hyvä Beyblade pelaaja vaan pelaa pelkästään huomion takia. Taikatyttösen takaa löytyy tosissaan otteleva lahjakas pelaaja, joka muuttaa itsensä söpöstä tytöstä kauniiksi nuoreksi naiseksi aina ottelun alkaessa. Tämän muodonmuutostempun aikana hänen pinkkikeltainen esiintymisasunsa vaihtuu mustaksi minimekoksi. Minun "pukuuni" kuuluvat molemmat asut, koska tahdon mm. näytöksessäni korostaa hahmon kahta roolia laulajana sekä pelaajana. Tässä tapauksessa on reilua tuoda molemmat (suht yksinkertaiset) asukokonaisuudet myös pukutuomarointiin, koska ne ovat tasavertainen osa kilpailukokonaisuuttani. En aio vaihtaa muotoani söpöstä tytöstä kauniiksi nuoreksi naiseksi, vaan pitäydyn Ming Mingin söpömuodossa koko ajan. Ottelumuodossa mm. Ming Mingin kampaus muuttuu hieman, hänelle tulee lisää meikkiä ja hän kasvaa pituutta, mutta ero söpömuotoon on loppujen lopuksi sen verran pieni, etten näe tarpeelliseksi korostaa sitä. Koska aion vaihtaa pukuja esityksen aikana, niin tämä ottaa jo tarpeeksi aikaa saatikka sitten että pitäisi vaihtaa vielä peruukikin ja alkaa lisätä meikkiä. Uskon myös äkillisen muodonmuutoksen hämmentävän yleisössä heitä, ketkä eivät tiedä Mingin muutokseen kykenevän. Näillä sanoilla näytöksessä tullaan näkemään vaatteiden vaihto, mutta ei muodonmuutosta. Tämän lisäksi minun mielestä Ming Mingin ottelumuoto ei ole kovin tyylikkään näköinen. Se on mm. liian samankaltainen söpömuodon kanssa. Eroja näiden kahden muodon välillä voisi olla enemmän.

Hahmoon voi tutustua paremmin katsomalla mm. seuraavat jaksot:

Beyblade idol

Sing Ming Ming sing!

AsikainenNCCBeybladeMingMing.jpg

Asuun on valmistumassa mm. muhkea alushame! Koska esiintymisasuni vaaleanpunainen hame on melkoisen vaakatasossa, minun pitää laittaa alle kunnolla tylliä tukemaan helmaa. Jahka vaaleanpunainen hame alkaa olla muodossa, lyhennän alushametta ja se saa lopullisen muotonsa. Tyllikerroksia on kaksi ja molemmat valkoisen eri sävyjä. Syy tähän on tiukka budjetti. Kaikki tämä tylli löytyi Päivin kangaskaapista jo valmiina, eli ei tarvinnut käydä kangaskaupassa vinguttamassa maksukortteja. Luonnonvalkoinen tylli löytyi kirpputorilta vuonna 2011 ja sitä oli käytetty hääkoristeissa. Valkoinen tylli on peräisin vanhojen hääpukujen alushameista, jotka Päivi voitti koulunsa arpajaisissa 2012. Luonnonvalkoinen tylli tulee alle, ja valkoinen päälle peittämään luonnonvalkoisen kerroksen.

Tutu.jpg

Seuraavaksi ohje, joka esittelee miten valmistetaan muodossa pysyvä nutturapussi. Ming Mingin lähes kaikkiin pukuihin kuuluu nutturapussit, miksi näitä palleroita on tullut valmistettua ennenkin. Nuttura-/hiuspussi on pyöreä kangaskappale, joka kiristetään nauhojen avulla nutturan ympärille. Tällaisen nutturan voi tehdä esim. niskaan tai kuten Ming Mingillä, nutturapussit ovat saparoiden päällä. Koska kangaspussia on vaikea saada yhtä täydellisen muotoiseksi kuin animessa, valmistamme muodossa pysyvät nutturapussit styroksipalloista.

PalloSuomi.jpg

1. Hanki mieleisesi kokoinen styroksipallo ja halkaise se 2/3 kokoiseksi. Puolikas pallo on usein liian pieni, miksi 2/3.

2. Pallon päälle tuleva kangas muodostuu neljästä kappaleesta. Neljä saumaa varmistavat kankaan täydellisen istuvuuden pyöreällä kappaleella. Tässä tapauksessa käytämme paksua satiinia materiaalina.

3. Ompele kangaspalat yhteen. Jätä yksi sauma lyhyeltä matkalta ompelematta, koska muuten kangaspussia ei saa styroksipallon päälle.

4. Silitys.

5. Pistä nuppineula kangaspussin keskikohdan lävitse styroksipallon keskikohtaan. Näin varmistat, ettei keskikohta siirry.

6. Kisko kangas pallon päälle. Kangaspussin saumoja joutuu ompelemaan ja muotoa viimeistelemään ennen kuin kangas istuu täydellisesti. Kiinnitä kireälle kiskottu kangas nuppineuloilla styroksipalloon.

7. Tikkaa kangas kiinni ompelemalla ristiin rastiin pallon pohjan ylitse ja viimeistele kiinnitys kuumaliimalla. Ompele käsin auki jätetty sauma kiinni.

Ja näin saadaan aikaiseksi kauniin pyöreä kankaalla päällystetty pallo toimittamaan nutturapussin virkaa. Pidä huoli, että saumavarat kääntyvät koko matkalta samaan suuntaan.

Seuraavaksi valmistamme nutturapusseista liehuvat koristenauhat:

HiusnauhaSuomi.jpg

1. Käytämme samaa paksua satiinia.

2. Ompele kangaskappaleet yhteen.

3. Leikkaa halkion kohdalta saumavara auki. Pienet lovet saumavarassa takaavat sen, ettei sauma vedä kun kangas käännetään.

4. Käännä nauha ja silitä se.

5. Jotta nutturapussista liehuva nauha pysyisi muodossaan, laitamme sen sisään vahvaa rautalankaa. Koska nauha on valkoinen, rautalanka kannattaa maalata myös valkoiseksi. Yksi rautalanka riittää yhteen nauhaan.

6. Kiinnitä rautalanka saumaan.

7. Ompele sauman lävitse niin, että tikit näkyvät vain toisella puolella nauhaa.

8. Tikattu puoli jätetään alapuolelle, ja puoli, jossa ei näy tikkejä, yläpuolelle.

9. Seuraavaksi nauha kiinnitetään styroksipallo nutturapussiin. Ujuta rautalanka tikkien joukkoon ja liimaa se kiinni styroksipallon pohjaan.

10. Peitä pohja vapaa-valintaisella kangaspalalla, mieluitenkin sellaisella, joka ei liesty reunoista. Nutturapussin voi ommella kiinni peruukkiin, tai sitten pallon pohjaan voi kiinnittää nipsit millä pussit saa kiinni hiuksiin. Jos haluat nutturapusseihin pitsiä, ne täytyy kiinnittää ennen pohjan kiinnitystä.

Valmiit pussit ovat kevyet ja aina muodossa. Rautalangan avulla nauhat pysyvät koko ajan liehuvassa asennossa. Pitsit pussien alalaidassa ovat liimattu kiinni, ja tämän jälkeen tikattu pallon alalaitaan.

 

Ompas mukavaa tehdä cosplayasua asunnossa, jonka jaat yhden kilpailun tuomareista kanssa. Päivi kyylää tekemisiäni jatkuvasti ja silloin kun hän ei ole paikalla, Simmu Sirkka pitää vahtia ja lavertelee kaikki työhuoneen tapahtumat.

SimmuSirkka.jpg

 

- Satu Satu