Vuosi 2014 on vaihtunut vuoteen 2015. On aika summata kuluneen vuoden cosplaytapahtumia!

Päivän biisi: Ken Blast - The top

 

Vuoden 2014 uudet cosplaypuvut:

UudetPuvut.jpg

JACK (Päivi) sarjasta BEYBLADE: METAL MASTERS. Asu valmistui Desucon Frostbiteen 14.-16.2.1014 ja se valmistettiin Nordic Cosplay Championship karsintakilpailua varten.

ANDROIDI 17 (Päivi) ja ANDROIDI 18 (Satu) sarjasta DRAGON BALL Z. Asut valmistuivat Comic Con Gamexiin 30.10-2.11.2014.

Kuten näkyy, vähäiseksi jäi vuoden 2014 uusien pukujen saldo. Emme ota paineita cosplayasujen määrästä, sillä käytämme paljon aikaa muuhunkin ompeluun. Tänä vuonna valmistimme mm. Von Aidainderille paljon tuotteita ja muutamia runsaampia asukokonaisuuksia. 2014 aloitimme valmistamaan monia cosplayasuja, mutta valitettavasti suurin osa puvuista on edelleen kesken huolimatta siitä, että dead linet vilahtivat ohitse jo aikaa sitten. 2015 cosplaytavoitteemme EI OLE valmistaa paaaaljon uusia pukuja. Tavoite on korjata vanhoja käyttökelpoisia asuja ja käyttää niitä coneissa, sekä saada keskeneräiset puvut valmiiksi. Määrä ei korvaa laatua. Cosplayvuosi tuntuu hyvin onnistuneelta ja siitä on jäänyt hyvät muistot meille molemmille huolimatta vähäisestä uusien cosplayasujen määrästä.

 

Erityisen maininnan saa:

Päivi: JACKIN KILPAILUKOKONAISUUS

Yleensä teen sen virheen, että panostan paljon pukuun ja näytöksestä tulee väkinäinen, pakollinen osa kilpailusuoritusta. Jackin kohdalla sekä asuun että näytökseen panostettiin lavasteita myöten, ja tämä on yksi syy puvun menestykseen Nordic Cosplay Championship finaaleissa. Jack on onnistunut kokonaisuus pukua, näytöstä ja sarjauskollisuutta. Jack on merkki kehityksestäni cossaajana, ja haluan jatkossa panostaa entistä enemmän kokonaisuudenhallintaan.

Anton%20%283%29.jpg

Tässä näette miten Jack yrittää tehdä kädellään pupua muistuttavaa varjokuvaa kesken näytöksensä.

Satu: RYUGAN PUVUN KOVAT OSAT

Ryuga.jpg

Ryugan puku on siinä vaiheessa, että puvun kovat osat alkavat olla maalausta vailla, mutta kankaiset osat ovat vielä sovitusversioina. Aloitin puvun työstämisen syyskuussa 2013 ja aion saada asun viimeinkin valmiiksi 2015. Kaikki puvun kovat osat olen pyrkinyt tekemään pääsääntöisesti finnfoamista ja keraamisesta massasta. Olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvältä lopputulos on näyttänyt (minun silmääni). Osat myös oikeasti toimivat, eli laukaisijasta lähtee kiekko, ripa pysyy otsassa ilman kummempaa kiinnitystä ja käsivarteen tuleva kiekkokotelo asettuu käsivarteeni ja pysyy siinä. Kuvassa näkyy myös Ryugan laukaisijakotelon kaava. Erityisesti pitää mainita Ryugan otsaripa, jota varten laitoin muovisen hiuspannan hetkeksi aikaa mikroon kuumenemaan. Kun muovi kuumenee, sitä on helppo muotoilla. Painoin kuuman muovipannan otsaani vasten kylmällä parvekkeella. Tehtyäni näin pari kertaa panta jäi otsani muotoon ja istuu nyt kuin nakutettu.

 

Muita coniskenessä nähtyjä asuja:

Puvut.jpg

KANDI RAVER SATU. Desucon Frostbite 14.2.

KYOYA TATEGAMI (Päivi) ja NILE (Satu) sarjasta BEYBLADE: METAL MASTERS. Puvut valmistuivat vuonna 2013. Valokuva on Desucon Frostbitestä 16.2. Asuja käytettiin myös Animeconissa 12.7. ja Päivi käytti Kyoyan asua Traconissa 14.9.

MING MING (Satu) sarjasta BEYBLADE: G-REVOLUTION. Puku valmistui vuonna 2012 ja Satu käytti sitä Desucon Frostbitessä 15.2.

MANAMI (Päivi) ja KURUMI (Satu) KASUGA sarjasta KIMAGURE ORANGE ROAD. Asut valmistuivat vuonna 2013 ja puimme puvut Cosvisioniin 10.5.

RAIJU EXODIA (Satu). Raijun asua käytettiin ensimmäisen kerran Cosvisionissa 11.5. Tämän jälkeen egyptiläinen ukkosendemoni on näkynyt mm. Mimiconissa 17.5., Animeconissa 13.7., Närconissa 26.7., Traconissa 14.9., Comic Con Gamexissä 2.11. ja Chibiconissa 13.12.

RAIJU EXODIA: UKKOSENJUMALA (Satu). Pukua käytettiin ensimmäisen kerran Traconissa 13.9. Asu on edelleen kesken.

KAIOOSHIN (Päivi) sarjasta DRAGON BALL Z. Puku valmistui vuonna 2012 ja Päivi käytti asua Mimiconista 17.5.

PRIMUS APOLLON (Päivi). Valokuva on Ruotsista Comic Con Gamexistä 2.11. ja asua on käytetty myös Chibiconissa 13.12.

LUNA pelistä QUEEN'S GATE: SPIRAL CHAOS (Satu). Puku valmistui vuonna 2013 ja sitä käytettiin Comic Con Gamexissä 1.11.

Tähän päälle voi lisätä sekalaisen seurakunnan vaatteita, joita käytimme Von Aidainderin myyntipöydän takana seistessämme ^_^.

Lis%C3%A4%C3%A4Pukui.jpg

 

Paras cosplayvalokuva, joka on itse otettu:

Päivin valinta on

Jakku1.jpg

Cosvision 6.5.2014 Jack, Beyblade: Metal Masters

Tämä nyt vain on kiva kuva ^^'. Vaikka kuvakulma on hiukan yläviistosta, asua näkyy paljon. Suomalaiset cossaajat ovat aina suosineet valokuvia, jotka esittävät enemmän pukua kuin esim. naamaa. Sen jälkeen, kun olen sormet rakoilla verenmaku suussa vääntänyt puvun, todellakin haluan kovan työn tuloksen näkyvän kunnolla ja kokonaisena. Sama pätee laukaisijaan: Kerta kun olen sellaisen valmistanut, se on käteni jatke aina kun Beyblade asu on päällä. Parhaiten puku näkyy kun se kuvataan suoraan edestä ja malli seisoo. Olisi silti kiva joskus saada kuvia asusta vähän eri kulmista ilman, että puvun osat peittyvät. Tämä valokuva korostaa tasapuolisesti kasvoja ja asua, ja pukuun kuuluvat osat ovat siinä mukana (mm. kiekko ja laukaisija) rajauksesta huolimatta.

Satun valinta on

Mingi.jpg

21.12.2014 Ming Ming (tähtimekko/mainospuku), Beyblade: G-Revolution

Minusta on otettu HYVIN vähän cosplayvalokuvia kuluneen vuoden aikana. Olen käyttänyt paljon vanhoja jo kerran photoshootattuja cosplayasuja. Erikoisemmat asukokonaisuuteni ovat minulle coneissa yhtä käypää valuuttaa kuin cosplayasut, mikä vähentää entisestään tarvetta saada jokaiseen tapahtumaan cosplayasua mukaan. Pukuja tulee kuvattua enemmän asenteella "No tällaista nyt oli päällä tänään" - ei niinkään photoshoot mielessä. Näin ollen kunnon cosplayvalokuvaa sai ihan etsimällä etsiä.

Joululoman alussa kuvasimme tulevaan NCC-semifinaalinäytökseeni taustavideon. Huolimatta mahtavista suunnitelmistani ja kunnon kuvakässäristä videosta tuli aivan erilainen mitä suunnittelin. Tekniikka ei ollut puolellani ja video-ohjelmani tappeli vastaan aina viimeiseen päivään asti. Potutustani lievitti ainoastaan se tosiasia, että tämä on ensimmäinen kerta kun käytän taustavideota ja ensi kerralla olen jo paljon fiksumpi (toivottavasti). Videolla Ming Ming mainostaa BEGAn jäsenkorttia. 2012 olin valmistanut Mingin Mingin asun, jota hän pitää mainosvideossa päällänsä, ja tästä sain idean taustavideoon. Valitettavasti sekä puku, tai ainakin siinä olevat painokuviot, ja peruukki vetelevät viimeisiään, joten oli mukava saada vielä yksi valokuva näistä.

Tämä oli yksi suosikkikuvistani jo silloin, kun näin sen kameran ruudulta. Kun olosuhteet ovat mitkä ovat, niin omat huonot puolet tuntuvat vain korostuvan valokuvissa, mutta tämä kuva oli kaunis jo sellaisenaan. En liiemmin tahdo valokuvata cosplayasujamme näin koulukuvamaisissa tilanteissa, mutta joskus tällaiset valokuvat ovat kivoja, kuten nyt. Taustan yksioikoisuus ja varovainen poseeraus eivät häiritse, vaan antavat enemmän tilaa itse asulle ja sen tarkastelulle.

 

Paras cosplayvalokuva, jonka joku toinen on ottanut:

Päivin valinta on

JackShila%20%284%29.jpg

Närcon 25.7.2014, Shila Forsman photography, Jack (Päivi), Beyblade: Metal Masters

Pidän tästä taiteellisesta valokuvasta erityisen paljon, koska siinä näkyy Jackin luonne. Utuisen taustan vihreät sävyt sopivat yhteen puvun värien kanssa, ja rajaus on onnistunut. Vaikka maalaus näkyy suurena kuvan laidassa, huomio kiinnittyy ensimmäisenä kasvoihini, silmään ja hymyyn. Jackin puvun hyviä puolia on mm. se, että saa hymyillä paljon ja näyttää vähän kajahtaneelta (hyvästi paineet näyttää älykkäältä ja seksikkäältä!). Vaikka tilanne on pysähtynyt, kuvassa on liikettä. Tämä on melko varmasti paras cosplayvalokuva, joka minusta on koskaan otettu.

Satun valinta on

DesuconFrostbite16.2.1014KyuuEturautti.j

Desucon Frostbite 16.2.2014, Kyuu Eturautti, Nile (Satu) ja Kyoya Tategami (Päivi), Beyblade: Metal Masters

Arvostan conien kuvauspalveluja ja sitä, miten Suomessa valokuvat ilmestyvät kuitenkin suhteellisen nopeasti julkaisuun (nim. odottaa yhä kuvauspalvelun kuvia Ruotsin Comic Con Gamexista). Silti tajuan käydä liian harvoin kankaan edessä otattamassa itsestäni hyvää kuvaa, hyvän kuvaajan toimesta, hyvällä kameralla. Beybladen Kyoya ja Nile alkavat lähestyä sitä ikää, ettei kaikkea puvuissa voi enää yksinkertaisesti vain korjata. Tietyt osat pitäisi tehdä täysin uudestaan niiden eheyttämiseksi. Tykkäämme cossata tätä kaksikkoa, koska etäisesti hahmot muistuttavat meitä. Aina emme tahdo löytää yhtä sopivia kaksikkoja cossattavaksi, vaikka samasta sarjasta pukuja katselisimmekin.

Kuten aikaisemmin kirjoitin, minusta ei ole paljoa cosplayvalokuvia vuodelta 2014. Tästä kuvasta tekee erityisen se, että saan olla siinä siskoni kanssa puvuissa, joista pidämme kovasti ja jotka sopivat niin hyvin yhteen. Aina emme onnistu kuvapalvelun kuvissa, mutta tässä kuvassa näytämme edustavilta ja myös ne osat pukua, jotka istuskelumme lomasta näkyvät, näyttävät hyviltä. Kuva on kaikessa yksinkertaisuudessaan vain niin kivan näköinen.

 

Erityinen muisto coniskenestä 2014:

Satu:

Erityinen muistoni koskee erästä herttaista nuorta naista, joka suostui Beybladen Mathildan cosplayasussaan photoshootattavaksi Päivin Jackin asun kanssa. Mathilda ja Jack ovat aivan erilaisia hahmoja ja aivan eri Beyblade universumeista, mutta me emme ole turhan tarkkoja tällaisten asioiden suhteen. Tammikuussa tulee täyteen noin 13 vuotta Beybladen parissa. Minä en katso animea tai lue mangaa mitenkään erityisen paljon. Tulen usein jahkanneeksi samoja sarjoja useita vuosia, jolloin kiinnyn niihin kovasti. Nämä sarjat eivät yleensä ole niitä kaikista kovimpia juttuja, joten en myöskään odota näkeväni cosplayasuja kyseisistä sarjoista. MUTTA jos näen, niin riemusta voisin revetä, vaikka se ei päällepäin näkyisikään niin selvästi. Valitsemme cosplayasumme sen perusteella, mitä tahdomme itse cossata ja muiden mielipiteillä ei ole väliä. Jos voin tehdä jonkun toisen siinä ohimennen onnelliseksi, se on hieno tunne ^_^.

MaJa%20%284%29.jpg

Kiitos kaikille, jotka olette mm. Facebookissamme kannustaneet meitä cosplayvalinnoissamme, jopa niiden hyvin tuntemattomien tai outojen hahmojen kohdalla. Toivottavasti voimme tehdä teidät joku päivä onnellisiksi toteuttamalla pukumme. Kiitos myös teille kaikille Beyblade ihmisille, ketkä ette ole nyrpistelleet nenäänne meille vain koska suurin osa Beyblade puvuistamme on Metal Fightista eivätkä originaalista hyrräanimesta.

Päivi:

Kuluneeseen vuoteen mahtuu paljon kaikenlaista. Frostbitessä meitä kuumotti NCC semifinaali. Vaikka kisalavat ovat tuttuja, meitä jännitti älyttömän paljon. Kannattaa syödä kunnolla ennen kilpailua, mutta miten syöt kun vatsasi on täynnä turboperhosia? Lavan takana jännitin jalkojani koko ajan. Päivän päätteeksi tuntui siltä, että olisin juossut pitkänkin matkan. Semifinaaleista finaaleihin ja finaaleista kunniavieraskutsu. Kävimme Ruotsissa Comic Con Gamex nimisessä tapahtumassa. Lyhyt vierailumme sateisessa Tukholmassa oli sekä viihdyttävä ja hämmentävä. Oli kivaa päästä kokemaan CCG, koska emme ole aikaisemmin käyneet sen kaltaisissa tapahtumissa. CCG vei meidät ihan vieraaseen ympäristöön, ulos mukavuusalueelta. Matka sujui hyvin, mutta seuraavalla kerralla meidän täytyy panostaa kunniavieraana olemiseen enemmän mm. paremmilla asuvalinnoilla. Ruotsissa meiltä kyseltiin panssareihin sopivista materiaaleista ja vähän ihmeteltiin, kun emme ottaneet mukaan panssaripukuja tai isoja proppeja. Syy: Emme seuraa panssaripukusarjoja, miksi emme tee panssaripukuja. Tietyt kunniavieraina kiertävät huippucosplayjaajat ovat tunnettuja propeista ja panssareista. Minun intohimoni on kangaspuvut. Minä kehityn cossaajana niin, että teen entistä hienompia kangaspukuja. Hyvännäköinen vaate ei välttämättä ole niin näyttävä kuin kiiltävä armori, mutta vaatealan ihmisenä ah! on se kaunis hyvin tehty vaate niin ihana. Siinä vaiheessa, kun jokainen sauma ja materiaalivalinta ovat kohdillaan <3. Oli sitten kyseessä pitkähelmainen takki, korsetti, bodysuit tai housupuku, haluan herättää fiktiivisen hahmon asun henkiin, tehdä vaatekappaleesta todellisen. Juuri tällainen se olisi, jos hahmo olisi totta. Ehkä joskus kokeilen työstää panssareita, mutta nyt olen kankaiden lumoissa.

 

Erityinen muisto Ruotsista NCC:stä:

Satu:

Desucon Frostbitessä 2014 yritin NCC-semifinaaleissa saada lavalle pölähtämään sulkia räjäyttämällä ilmaa täynnä olevan pussin. Tämä ei toiminut, mutta päätimme yrittää kyseistä temppua uudestaan Ruotsissa. Ruotsissakin uhkasi käydä niin, ettei pussin räjäyttämistemppu toimisi lukuisista kokeiluista huolimatta. Pohdimme asiaa majoituksessa kaveri seuranamme ja taittelimme paperista erilaisia viritelmiä, joilla sulkia saisi lentämään komeassa kaaressa ilman poikki. Lopulta kaverimme repi yhdestä kuljetuspahvilaatikostamme palan irti ja taittoi tämän hieman kaarevaksi laidoista ja heitti sillä sulkia ilmaan. Tämä "lapio" toimi loistavasti ja päätimme ottaa näytökseen mukaamme ison pussin sulkia ja tämän kaarevan pahvinpalan. Näytöksen aikana ravistin sulat pussista pahville ja heitin sulat komeassa kaaressa lavasteen ylitse. Eipä siinä sen vaikeampia konfettikanuunoita, pommeja tms. tarvittu, jotta sai aikaiseksi kauniin sulkasateen. Kyse oli vain kekseliäisyydestä. Harmikseni en saanut sulkia takaisin, vaan ne lakaistiin jonnekin roskiin näytöksen jälkeen. Myös Päivin näytöksen aikana yleisöön heittämä riikinkukon sulka jäi sille tielle.

Päivi:

Minulle Närconissa oleminen oli lomalla olemista. Olin riittävän kaukana Suomesta unohtaakseni kaiken siellä. Mikäs siinä paistatellessa auringon alla hilpeällä kampusalueella ^_^. Ilman NCC velvollisuuksia olisin vain maannut kaikki päivät nurtsilla aurinkolasit silmillä - mitä nyt rikoin aurinkolasini heti lentokentällä. Mihinkään ei ollut kiire, sai nukkua riittävästi, hengailla ja mikä parasta, parhaat kaverini olivat siellä! NCC:n voittaminen oli liikuttavaa mm. siitä syystä, että kovin moni oli niin onnellinen puolestani ja ilmassa oli juhlantuntua ^^. Ja sitten tietenkin olivat ne tyypit, ketkä eivät todellakaan olleet hyvillään. Minulla on tapana sanoa "P*skat siitä, voitto on meidän!" ja jättää känkkäilijät omaan arvoonsa. Tietenkin omaa suoritusta pitää analysoida ja pyrkiä kehittymään. Yksikään ilkeä sana tai mulkaisu ei kuitenkaan muuta sitä, jos sinä olet menestynyt ja ansaitset sen! Aina kun joku ilkeilijä painaa mieltä, kannattaa miettiä rakkaimpiaan. Sen ajan, mitä käyttää mielenpahoittajiin, voi käyttää paremmin olemalla yhteydessä itselleen tärkeisiin ihmisiin ja muistuttamalla näiden arvosta. Ystävyyden vaaliminen eheyttää, tuntemattomien kanssa kinastelu hajottaa, joten miksi ryhtyä jälkimmäiseen. Jos me kaikki käyttäisimme aikamme hyviin ihmissuhteisiin, kiusaamista ei olisi niin paljon.

Odotan innolla tulevaa Närconia. Toivottavasti kesä 2015 tulee olemaan yhtä aurinkoinen. Kiitos kaikesta tuesta ja kannustuksesta ennen ja jälkeen NCC finaalien <3. Minulla oli mahtava fiilis ja toivottavasti myös jatkossa pääsemme laulamaan Maamme-laulua tämän maan mestareille.

Daniel%20Ahlberg4.jpg

 

Käydyt conit 2014

Desucon Frostbite (Lahti)

Cosvision (Turku)

Mimicon (Mikkeli)

Desucon (Lahti)

Animecon (Kuopio)

Närcon (Ruotsi, Linköping)

Tracon (Tampere)

Comic Con Gamex (Ruotsi, Tukholma)

Chibicon (Kuopio)

 

Seuratut sarjat 2014:

Queen´s Blade (ostimme DVD-boxin Närconista)

Bakugan: Gundalian Invaders (uudestaan)

Beyblade: G-Revolution (taas)

Gumballin mieletön maailma (The amazing world of Gumball)

 

Lopuksi...

Oho tulipa paljon Beyblade juttuja ^^'. Eräs ystäväni sanoi vuosia sitten fanituksesta, että se jatkuu aina, mutta toisinaan olet todella kova fani ja toisinaan asia vain häilyy taustalla. 2010 syksyllä olimme älyttömässä Transformers huumassa. 2014 Beybladea tuli käsiteltyä paljon pääasiassa siitä syystä, että 2013 keväällä aloimme katsomaan Metal Fight Beybladea. Siitä olemme siirtyneet sujuvasti originaalin Beyblade pariin. Vietämme joululomaa kotona vanhempiemme talossa. Olemme asuneet tässä talossa koko ikämme ennen kuin muutimme pois opiskelemaan. Vanhassa huoneessamme on koko nuoruutemme - ja viitteitä siihen, että Beyblade. Oli kymmenen vuotta myöhemmin on liikuttavaa havahtua siihen, miten jokin animeteos on tehnyt sinuun niin suuren vaikutuksen ja kulkenut mukanasi kaikki nämä vuodet - joskus rinnalla, joskus vähän jäljessä, mutta aina mukana.

DSCN1375.jpg

Katselimpa tässä lapsuuden huoneeni vitriinissä olevia tavaroita vähän tarkemmin. Harrastimme vuosia keraamiikkaa ja teimme satoja (?) savitöitä. Kaikkia ei olla voitu säilyttää - mutta tuo savitaulu on säästynyt roskakorilta. Siinä se nököttää vitriinissä paraatipaikalla ja paljastaa, että Satu on salainen Kai fanityttö 0_o.

 

- Päivi ja Satu