Päivän biisi: System-B – Cheer song

Andra.jpg

Convuosi 2015 avattiin Espoon talvisella Yukiconilla. Ensimmäinen Yukicon pidettiin viime vuonna, mutta UruharaFC päätti osallistua mukaan ilonpitoon vasta tänä vuonna. Viime vuonna Desucon Frostbite veti pidemmän korren ja Yukicon jäi välistä. Tänä vuonna teimme toistaperin, eli näin ollen meitä ei Frostbitessä tulla näkemään.

Syymme lähteä Yukiconiin oli ennen kaikkea Suomen toinen Nordic Cosplay Championhip esikarsinta. Satu kilpaili finaalipaikasta ja Päivi oli viime vuoden edustajana luonnollisesti kutsuttu tuomaristoon. Satun semifinaaliasuna toimi Beyblade G-Revolutionista beybladea pelaava laulajaidoli Ming Ming. Satu oli työskennellyt puvun parissa aina siitä lähtien, kun hän pääsi mukaan kilpailuun, mutta silti aika alkoi huveta mitä lähemmäs finaalipäivä tuli. Asiaa ei helpottanut yhtään puvussa ilmenevät toimivuusongelmat ja muut matkaan tulleet mutkat.

Eniten päänvaivaa aiheuttivat mm. täysin väärän värisenä saapunut peruukki ja mustan mekon halkeilevat painokuviot. Sinisenä tilattu peruukki paljastui vihreäturkoosiksi, minkä seurauksena Satu repi Mingin Mingin vanhan peruukin osiin ja rakensi sen uudestaan hyödyntäen omaa sinistä peruukkiansa, jota hän käyttää alternative-puvuissaan. Täysin tyytyväinen on vaikea olla, mutta ainakaan kisaa ei tarvinnut jättää kesken. Mustassa mekossa olevat sydämet Satu painoi pinkillä painovärillä, joka on tarkoitettu tummille kankaille. Lopputulos oli todella muovisen tuntuinen ja painokuvio alkoi halkeilla hyvässä vaiheessa. Viimeisenä iltana Satu paiskasi mekon nurkkaan ja ompeli kokonaan uuden mustan mekon. Tällä kertaa sydämet tehtiin applikoimalla. Kolmen tunnin yöunien jälkeen Ming Mingin molemmat puvut pakattiin pusseihin ja matka kohti Espoota alkoi. Olimme saapuneet jo perjantaina päivällä Kouvolaan, josta jatkoimme vanhempiemme autolla lauantaiaamuna Espooseen. Matka sujui muuten hyvin paitsi että Kulttuurikeskus oli todella huonosti opastettu, minkä seurauksena ajoimme hetken aikaa ympyrää ennen kuin opaste Kulttuurikeskukselle löytyi.

Con-alueella yhytimme ensimmäiseksi Satun NCC-assistentin Cidin, jonka kanssa etsiydyimme takahuoneisiin kokoamaan lavasteita ja laittamaan pukuja päällemme. Kiitos aikaisen lähdön olimme tapahtumapaikalla hyvissä ajoin ja kisa-asioita ehti järjestelemään ilman hoppua. Pukuhuoneessa oli yllättävän iloinen tunnelma, mikä sai tuntemaan kuin olisi saapunut suuren ystäväjoukon keskelle, vaikka emme kovin hyvin toisiamme tunteneetkaan. Satu sai pukunsa päälle vaivoitta ja lähti ensimmäisenä tuomarointiin, vaikka oli kilpailija numero 4. Yleensä meillä on kauhea kiire tuomarointiin ja cosplaymammat joutuvat huutelemaan meitä viimeiseen asti ulos pukuhuoneesta, miksi tällä kertaa oli mukavaa olla etuajassa. Satu toi tuomariston eteen Ming Mingin molemmat asut, joista musta pelipuku oli hänen päällänsä ja laulajapuku henkarissa. Tuomaristo oli leppoisaa sakkia ja tilanteesta jäi hyvä fiilis itselleen. Erityisesti Satun mieleen jäi tapahtuman kunniavieraan Shappin ihmettely Satun omistautumisesta hahmolle mm. ruskettamalla itsensä ja piirtämällä siniset kulmakarvat. Tuomaroinnin jälkeen Satu vaihtoi Ming Mingin mustan minimekon pois ja lähti valokuvaan idolin laulajamekossa. Cidi seurasi uskollisesti perässä varmistellen, että Satulla on kaikki hyvin ja hän pärjää (kuten kunnon assistentin pitääkin tehdä ettäs tiedätte te kaikki ketkä ette ole kunnon assistentteja).

Ming1.jpg

Kuvassa piti olla varovainen hymy = ei hymyä näköjään ollenkaan. Satu on tyytyväinen pukuunsa ja koki sen vastaavan oikein hyvin hänen taitotasoaan cossaajana. Jossain määrin ärsyttää se, miten Satun oletetaan olevan yhtä näppärä ompelija kuin Päivi on. Päivi on opiskellut teatteripuvustusta - Satu on luokanopettaja ja tähän koulutusalaan ei kovin kummoista ompeluopetusta liity. Kaikki ompeluopetus tulee siis Päivin kautta!

Lavaharjoituksen lähestyessä tökkäsi pahasti: Satu tajusi, ettei saa laulajapukuansa riisuttua sillä tavalla kuin hän oli kuvitellut. Myös musta mekon päälle vetäminen kävi vaikeaksi ison peruukin kanssa. Onneksi Cidi osasi pysyä tyynenä ja taputella Satua tämän hermoillessa ja heitellessä ärräpäitä. Lavanäytös vedettiin läpi kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla yritettiin vaihtaa laulajapuku pois ja laittaa tilalle musta mekko. Tämä itse asiassa onnistui ja musta mekko saatiin päälle. Valitettavasti muille puvun osille ei jäänyt aikaa. Musta mekon lyhyt helma ei myöskään soveltunut mitenkään kovin peittävästi lavalla tanssimiseen. Satu päätti, ettei mekkoa vaihdeta. Hän ja Cidi voivat joko hermoilla puvun vaihtoa, jonka onnistumisesta ei ole mitään takuita - tai sitten olla vaihtamatta pukua ja nauttia esiintymisestä ilman stressiä. Jotta vaihtotemppu olisi toiminut paremmin, niin pukujen osia ja materiaaleja olisi pitänyt miettiä alusta alkaen eri tavalla. Koska huolta pukujen valmistumisesta oli jo riittävästi, niin eipä tälle aikaa jäänyt. Onneksi näytös oli suunniteltu niin, että se toimisi, vaikka pukua ei vaihdettaisikaan.

Seuraava ongelma oli se, että Satun taustavideo oli tekniikalta hukassa. Onneksi Satulla oli taustavideo mukanansa muistitikulla ja näin video saatiin osaksi näytöstä. MUISTAKAA AINA ottaa mukaan muistitikku, jossa on näytöksenne, videonne ja vaikka profiilikuvanne siltä varalta, että kyseiset ollaan hukattu. Se on pieni vaiva verrattuna siihen, että pitää mennä lavalle ilman musiikkia tai videota. Ilmeisesti taustavideot ja niiden näyttäminen osoittautuivat ongelmallisiksi, minkä seurauksena NCC-semifinaalin alku venähti parilla tunnilla. Kaikilla oli kuitenkin oikeus lavaharjoitukseen ja tekniikan piti varmistaa, että videot toimivat ennen kuin kukaan astuu lähellekään lavaa virallisessa kisassa. Se, että show toimii, on tärkeämpää kuin se, että show alkaa ajoissa ja ehkä toimii. Satu käytti tämän ajan syöden välipalaa ja tanssien käytävällä näytöstänsä kerta toisensa jälkeen läpi. Yleensä laitamme näytösääninauhamme Mp3-soittimeen, jotta voimme kerrata näytöstä vielä conpaikallakin. Kisan venymisestä ei meille ollut muuta haittaa kuin se, että tuli nälkä ja Satun peruukki alkoi romahtaa.

Itse kisatilanne oli hyvin organisoitu. Kun kisaaja oli lavalla, niin seuraava kutsuttiin odottamaan verhon taakse. Loput odottivat ovien takana käytävällä. Kun Satun ja Cidin vuoro tuli astella lavalle, kaikki sujui ongelmitta. Lavasteet asettuivat hyvin ja näytös pääsi alkamaan riemukkaissa merkeissä. Satu muisti koreografiansa ja Cidi kantoi ja siirteli lavasteita asiallisesti taustalla. Kuten on monesti aikaisemminkin sanottu, niin näytös tuntui olevan hujahduksessa ohi ja takahuoneessa pää oli ihan tyhjältä. Pääsääntöisesti näytös sujui niin kuin pitikin, vaikka ainahan sitä sattuu kaikkea pientä näytöksen aikana, mitä ei olla suunniteltu tapahtuvaksi. Kilpailujen alun venähdys tuntui yleisössä, eikä odottamisesta väsyneet katsojat jaksaneet enää liiemmin innostua. Satun näytös oli energinen ja iloinen, mutta katsoessaan yleisöön vastassa oli pääsääntöisesti happamia naamoja.

Ming2.jpg

Ming Mingin näytös rakentui kolmeen tärkeään asiaan hahmossa:

Ming Ming on maailman suosituin pop-laulaja, joten näytöksen teemana toimi pop-konsertti. Laulu on Ming Mingin virallinen japaninkielinen teemalaulu Kira Kira Revolution. Kommentit tulivat sen sijaan Ming Mingin amerikkalaiselta ääninäyttelijältä. Ming Mingin tehtävänä on mainostaa BEGA-yhtiötä, jonka leivissä hän pelaa. Pelkäsimme näytöksen muuttuvan tylsäksi, jos se sisältäisi vain laulamista, miksi Satu ymppäsi heti alkuun kohtauksen, jossa Ming Ming käy kaivelemassa faneilta saamiensa lahjojen joukosta BEGA:n paketin. Paketista löytyvät Ming Mingin laukaisija ja kiekko. Koska animessa ei ikinä kerrota, mistä beybladeidoli on saanut pelivälineensä, inspiroi Satu kohtauksen itse. Näin pelivälineet saivat näkyvää arvoa näytöksessä, eivätkä ne vain ilmestyneet jostakin.

Ming3.jpg

Näytöksen puolivälissä nähty video perustuu suoraan sarjan kohtaukseen, jossa Ming Ming mainostaa BEGAn jäsenkorttia. Tässä mainoksessa nähdyn puvun on Satu valmistanut vuonna 2012. Mainosvideon tekeminen ei ollut mitenkään helppoa ja video-ohjelma tappeli viimeiseen asti vastaan rikkoen videon kuvaa aina kun ehti. Siksi ajatus kadonneesta videosta ei kuulostanut kovin miellyttävältä, koska videon suhteen oli pitänyt jo muutenkin tehdä paljon kompromisseja.

Ming Ming on ennen kaikkea beyblade-pelaaja. Kaikista Ming Mingin kommenteista Satu tahtoi näytökseen juuri tämän:

”I sing and battle with the same amount of passion. This song is about my love for beyblading and why it means so much to me.” (Minä suhtaudun yhtä intohimoisesti sekä laulamiseen että pelaamiseen. Tämä laulu kertoo rakkaudestani bleidaamiseen ja miksi se merkitsee niin paljon minulle).

Tästä syystä on tärkeää, että Satulla oli lavalla toimiva laukaisija, josta voi kiskaista kiekon matkaan. Näytöksen loppupuolella taustalla pyöri video yhdestä Ming Mingin beyblade-ottelusta. Olemme miettineet erilaisia tapoja ilmaista pelaamista lavalla. Jackilla se oli hänen otteluvoimaansa kuvaava aukeava riikinkukon pyrstö. Ming Mingin kohdalla päätimme kokeilla videokuvaa.

Ennen palkintojen jakoa Satu ja Cidi keskittyivät purkamaan ja pakkaamaan lavasteet niin, että ne saisi kätevästi siirrettyä takaisin autoon. Ei siinä kauheasti muuta tekemistä keksinyt lieventääkseen jännitystä tulevista tuloksista. Palkintojenjakoa varten suurin osa kisaajista siirtyi lavan verhojen taakse odottamaan tuloksia, jotka olivat seuraavanlaiset (linkki vie näytökseen):

1. sija: Pauliina Nihtilä (Aselea) hahmolla Zelda sarjasta The Legend of Zelda\:\ A Link to the Past

Kunniamaininta: Satu Asikainen hahmolla Ming Ming sarjasta Beyblade: G-Revolution

Kunniamaininta: Linda Seppälä (Rindalin) hahmolla Josephine sarjasta Suikoden V

kolmeparast.jpg

Parasta mahdollista onnea Pauliinalle Ruotsiin!

Voittoa ei siis tullut, mutta kaiken sen väännön jälkeen oli mukava noutaa kunniamaininta. Kilpailussa oli todella kova taso. Moniin pukuihin oli käytetty todella paljon aikaa ja yksityiskohdissa ei oltu pihistelty, miksi palkintosijaa ei pidä ottaa itsestään selvyytenä. Toivottavasti jatkossakin tullaan näkemään yhtä hienoa omistautumista puvuille! Satulle jäi hyvä fiilis kisasta ja tästä on hyvä jatkaa portfoliohakuun. Huolimatta siitä, ettei näytös onnistunut täysin suunnitellulla tavalla, näytös kuitenkin tuli lavalle ja se vedettiin täysillä läpi! Portfoliohaussa tullaankin näkemään aivan päinvastainen hahmo kuin mitä Ming Ming on. Kyseinen hahmo oli Satun alkuperäinen valinta NCC-semifinaaliin, mutta hän vaihtoi hahmon, koska pelkäsi tämän sekopäisen naureskelijan muistuttavan liikaa Jackia.

NyymixTuomarit.jpg

Yhteistyökykyinen kilpailun tuomaristo: Regzo, Päivi, Siiri ja puolalainen kunniavieras Shappi. Photo: Nyymix

Kilpailun jälkeen pakkasimme tavarat kasaan ja lähdimme rättiväsyneinä kohti lattiamajoitusta. Onnistuimme löytämään parkkipaikan läheltä majoituskoulua ja pääsimme muutenkin ongelmitta täyttämään ilmapatjaamme majoituksen nurkkaan. Hieman oli epäselvää, milloin majoituksessa alkoi hiljaisuus, koska vielä puoli kymmenenkin aikaan iloinen puheensorina valtasi lattiamajoituksen pinta-alaa. Jos juttelee hiljaa kaverilleen, niin se ei ehkä tunnu kauhealta meteliltä, mutta silloin kun jokainen ajattelee tekevänsä näin, lopputulos on meteli. Onneksi varustuksestamme löytyy aina korvatulpat ja näin pääsimme unten maille puheensorinasta huolimatta.

DSCN1467.jpg

Yukiconin ohjelmalehtisestä. Sunnuntaina portaissa istuvat ihmiset hämmensivät meitä, koska yleensä portaissa istuminen on kielletty. Niin se oli Yukiconissakin. Miksi se on kielletty ja silti portaissa istui jatkuvasti useita ihmisiä?

Sunnuntaina aamulla puimme pukumme päälle jo majoituksessa. Olimme varanneet mukaan sarjasta Dragon Ball Z hahmot Androidi 17 ja Androidi 18. Yöllä oli satanut lunta ja pihalla meitä oli vastassa melkoiset hanget korkeat nietokset. Onneksi sentään autotiet oli aurattu. Moni muukin autolla liikenteessä ollut conittaja kirosi lumeen peittyneitä autoja ja kinoksia joihin jäi jumiin. Jos oli jalan liikenteessä, sellaisissa lumihangissa oli varmasti mukava edetä vetolaukkujen kanssa.

Jätimme auton tapahtumapaikkaa vastapäätä olevaan parkkihalliin ja juoksimme pelkät cossipuvut päällämme laukut hartialla con-alueelle. Matkaa oli alle sata metriä, joten paleltumia ei ehtinyt syntyä. Ensitöiksemme kävimme rapsimassa puvut kuntoon ja kuvautimme itsemme kuvauspalvelussa. Törmäsimme kuvauspisteellä ystäväämme Kiipyyn, joka oli matkalla kohta alkavaan Final Fantasy Fightiin. Sinnehän mekin, joten yhdessä tuumin hauskojen leikkitappeluiden maailmaan! Sunnuntaina meitä kiinnostivat FFFight ja cosplaykilpailut. Näiden välissä Kievari otti muutaman valokuvan meidän asuistamme. FFFightissa vuosien tauon jälkeen päätimme nousta lavalle parimatsiin - joka itse asiassa löytyy YouTubesta, eli jos haluatte nähdä Androidit pöljäilemässä lavalla, niin KLIK!

Yukicon%202015%20Konsta%20V%C3%A4%C3%A4n

Androidit.jpg

Cosplaykilpailuissa annoimme erityisesti arvoa ryhmäkilpailulle, jossa ei tarvinnut esiintyä. Meidän pukulistoiltamme löytyy sellaisia cosplaykaksikkoja, jotka ovat puvuiltansa upeita, mutta esitystä on vaikea keksiä vähäeleisille hahmoille. Tällaisilla puvuilla olisi kiva kisata ilman, että täytyy väkisin vääntää esitystä, joka on nykyään vaatimuksena melkein kaikissa ryhmäkisoissa. Yleensä esitys on todella tärkeässä roolissa pisteytyksessä, joten kyllä kiitos, me tahdomme lisää ryhmäkisoja, joissa puvuilla on suuri arvo, mutta esitys on hoidettavissa pelkällä lavakävelyllä.

Cosplaykilpailujen jälkeen ei conissa ollut oikeastaan enää muuta nähtävää, joten pienen kiertelyn jälkeen päätimme lähteä ajamaan kohti Kouvolaa vielä valoisaan aikaan. Tämä oli ihan hyvä päätös, sillä illasta nousi lumipyry.

DSCN1435.jpg

Yukiconin tuomiset: mitali cossikisasta ja turkoosi pupu Satun pupukokoelmaan.

Tähän loppuun vielä NCC juttuja:

  • Yukiconin NCC kisaajat saavat pyytää palautetta suorituksestansa! Ottakaa yhteyttä Yukin cosplayvastaavaan, ja hän ohjaa palautepyynnöt tuomariston jäsenille.
  • Portfoliohakua varten löytyy ohjeet TÄÄLTÄ. Jos mielii 2015 joukkueeseen, niin hopi hopi, koska portfolioita otetaan vastaan aikavälillä 1.-28.2.2015.
  • Suomen NCC joukkueiden matkaa voi seurata heidän omasta Facebookista.

 

- Satu & Päivi