Ystävänpäivän cosplaypäivityksen toinen osa :D!

2.jpg


7.jpg

Marik (2012-2013)

Satu: Marik on maailman kaunein (fiktiivinen) mies. Tiesin tulevani rakastamaan hahmon ulkoista habitusta heti kun näin hahmosta vilahduksen. Tähän mennessä olimme keränneet cossi-ideoita pitkälti sellaisten sarjojen parista, jotka tiesimme jo ennen kuin aloitimme cosplayn. Yu-Gi-Oh! oli meille aivan uusi tuttavuus ja sarja on edelleen yksi suosikkejani mangateoksista. Tuntui virkistävältä valita sellainen hahmo cossilistalle, joka oli aivan tuore tuttavuus. Cossihahmoja ei tarvinnut enää kaivelemalla kaivella jostain menneisyydestä. Profiilikuvia etsiessäni huomasin Marikin puvun olevan erilainen mangassa kuin animessa. Tykästyin mangan versioon, jossa oli enemmän yksityiskohtia. Muutaman kerran olen joutunut selittämään conissa, miksi cossini ei vastaa anime-Marikia.

Bakuran ja Marikin peruukit olivat ensimmäisiä peruukeja, joihin rakensin muotoa ymppäämällä hiusten sekaan retkipatjaa. Nykyään kyhäelmän näköiset peruukit olivat silloin ylpeyteni aihe ja antoivat paljon pohjaa nykyiseen peruukkimuotoiluun. Marikin peruukki tuotti minulle päänvaivaa, koska sain aluksi väärän värisen peruukin. Onneksi tästä väärän värisestä peruukista oli minulle valtavasti iloa vaihtoehtopukeutumisessa. Marikin peruukki on yhä tallessa ja odottaa erästä toista cossiprojektia, johon tarvitsemme vaaleaa hiusta.

Yksinkertaiseksi cossiksi Marikin teko opetti paljon uutta. Erityisesti mieleeni ovat jääneet painavat korvakoruni ja pelikorttimme. Tein ne tulostamalla netistä kortille etu- ja takapuolen ja laittamalla ne kontaktimuovilla yhteen. Olen melkein yhtä taitava kortinväärentäjä kuin Marik :D!

Desucon Frostbitessä 2013 oli Yu-Gi-Oh! miitti, johon ilmoittautui paljon ihmisiä mukaan, mutta lopulta meitä oli paikalla vain neljä kappaletta. Meillä oli neljästäänkin kivaa ja tämä pieni hetki ystävien kanssa pelasti muuten melko kurjasti menneen conin. Bakura ja Marik saivat paljon enemmän haleja kuin muut cossimme. En yhtään ihmettele, itsekin tekee mieli mennä halaamaan jokaista Yu-Gi-Oh! cossaajaa, kun sellaisen näkee.

Bakura (2012-2013)

WCS%20%2815%29.jpg

Päivi: Jos sä olet Marik, mä olen sun Bakura! Bakuran asua varten oli todella helppo löytää materiaalia. Puvun osat suorastaan hyppäsivät syliin kaupoista ja kirpputoreilta. Modaamisen jälkeen kasassa oli UruharaFC:n cossihistorian helpoiten valmistunut cosplayasu. En ollut turhan tarkka yksityiskohdista, mutta silti puvun värit ja mm. paidan raidat menivät yksyhteen profiilikuvan kanssa. Erityisen ylpeä olin millenium kehästä, josta tuli todella hieno.

2012 Desuconissa olimme kuvaamassa asua kadulla. Paikalle sattui kaksi nuorta miestä (eivät japaniharrastajia) ja toinen oli vähän tuiskeessa. Hän huusi ihan innoissaan "Dragon Ball!", koska se oli nähtävästi ainoa anime jonka hän tiesi. Tilanne ei ollut mitenkään epämiellyttävä. He vaihtoivat muutaman sanan kanssamme ja jatkoivat matkaansa huutaen Dragon Ball vähän väliä. Kohtaamisesta on todisteena Dragon Ball huutelijan ja Bakuran yhteisvalokuva.

Yami Bakura teki ensiesiintymisensä Kirsikankukkaconissa 2012. Puin asun pukuhuoneessa, ja menin autolle hakemaan peruukin. Peilasin itseäni auton ikkunasta. Se tunne, kun valmis cosplayasu on ensimmäistä kertaa päälläsi <3. Minulle tärkeä osa uutta cosplayasua on se, että koko asu (+meikit ja peruukki) puetaan vasta conissa. En sovita kokonaisuutta kotona. Tähän liittyy riski siitä, että kokonaisuus ei toimi, mutta itse käyttäisin sanaa jännitys. Käytän cosplayasujani coneissa, ja tällöin con on minulle ainoa oikea paikka kokonaisen asun julkistamiseen. Siellä tunnelma on oikea.

Myimme Bakuran ja Marikin pois 2013 keväällä. Olen yrittänyt coneissa tiirailla, näkyisikö poikiamme Yu-Gi-Oh! cossaajien päällä.


8.jpg

Claudette (2012)

Päivi: Kuningatar Claudetten puku on kauneimpia asuja Queen's Bladesta. Kuningatar kellä on housut (ja melko kummallinen anatomia profiilikuvassa)! Claudette hallitsee ukkosta, mutta jää sopisi paremmin hänen elementiksi. Niin jäätävästä persoonasta on kyse. 2012 esiinnyin EuroCosplay karsinnassa Claudetten puvussa. Pukuaiheessa oli paljon potentiaalia. Näytös sen sijaan... Claudette on yhden ilmeen nainen, joka istuu valtaistuimella ja lopussa rökittää kapinallisia. Valtavasti aiheita näytökseen tarjoilee tämä! Nykyään ajattelen näytöksistä aivan toisella tapaa kuin vuonna 2012. 2012 halusin toistaa kohtauksia sarjasta ja pärjätä puvulla. Nykyään ajattelen, ettei minun tarvitse toistaa kohtauksia sarjasta. Voin keksiä oman hahmouskollisen ja menevän kohtauksen ja esittää sen, jos sarjasta ei riittävästi hyviä kohtauksia löydy. Puvun ja näytöksen on oltava tasavahvoja. Ei kuten Claudetten tapauksessa, jossa pukuun oli panostettu ja näytös oli pakollinen paha. Pyllistämällä yleisöön (kirjaimellisesti katsoen) ei pitkälle pötkitä.

Claudette3.jpg


9.jpg

Nikki (2012-2012)

Satu: Nikki, eli Kaneli, on varmaan oudoin cosplayasuni. Muistan ajatelleeni vuonna 2012, kun Animeconin cosplaykilpailussa lavalle olin astumassa, että ”Mitä minä olen mennyt tekemään?”. Cossi tuntui hyvältä idealta vielä hetki sitten, mutta nyt kun siinä piti mennä yleisön eteen… Onneksi vastaanotto oli lämmin ja ihmiset tuntuivat olevan enemmän innoissaan kuin ihmeissään.

Animecon 2012 jäi ainoaksi coniksi, jossa Nikkiä päälläni pidin. Samaisessa conissa vieraili Team Four Star, joka on tunnettu Dragon Ball Abridged -parodiastansa. Kävimme kuuntelemassa heidän kyselytuntiansa. Olimme 20 minuuttia myöhässä ja yritimme hiipiä huomaamattomasti takariviin. Sitten yksi Team Four Starin jäsenistä keskeytti lauseensa, osoitti minua ja huusi: ”OMG!!! IS THAT NIKKI!?” (herramunjee onko tuo Nikki!?) Se siitä huomaamattomuudesta. Vähien yöunien takia jouduimme lähtemään kyselytunnilta pois ennen sen loppua, koska muuten olisin nukahtanut penkkiini. Tämän lisäksi emme ole kovinkaan hyviä englannin kielessä, ja ehkä tästä syystä johtuen emme valitettavasti ymmärtäneet puheenaiheita. Yritimme hiipiä huomaamattomasti pois ja olla häiritsemättä ohjelmanumeroa yhtään enempää. Sama henkilö huutaa kailotti: "OH NO NIKKI! YOU ARE ALREADY LEAVING!!!? NOOO!!" (Joko olet lähdössä?! Eiii!). Miksi edes yritimme?

Conin jälkeen lähetin Team Four Starille kiitossähköpostin vierailusta Suomeen. Linkitin mukaan valokuvan cossiasustani, jos he vaikka olisivat halunneet nähdä sen paremmin.

Nikki oli ensimmäinen cossiasu, jossa käytin finnfoamia tehdäkseni miekan.

NikkiAcon1.jpg


11.jpg

Nowa (2012-2013)

Satu: Nowa on hyvä todiste siitä, ettei Queen´s Blade ole ainoastaan isoja lolloja ahdettuna liian niukkiin panssareihin. Ilman alkkareita pitkin metsiä kirmaileva puolihaltija Nowa on herttainen tyttö. Valitsin hänet cossiasukseni, koska Päivi tahtoi toteuttaa lempihenkilönsä Alleynen. Tämä kaksikko vaikutti sopivalta parilta Suomen World Cosplay Summit- semifinaaleihin. Itse semifinaaleihin valmistautuminen oli mitenkään valehtelematta helvetillinen kokemus ja asiaa ei yhtään helpottanut stressaava opetusharjoittelu koululla. Nowan panssarit ovat epäkäytännölliset taistelussa, koska ranteet eivät taivu niissä yhtään. Lavanäytöksessä lentelin pitkin poikin lavaa. Hame pysyi ehkä alhaalla. Jos siis pyllyni vilkkui, niin kyllä, se oli pylly, mutta kyllä siellä pakaroiden välissä oli ihonväriset stringitkin. Edes hahmouskollisuuden nimeen ei kannata kommandona lavalle nousta. WCS:ssä Japanissa laitoin hameen alle sukkahousut ja valkoiset alkkarit, koska pelkäsin enemmän hameeni alle mönkiviä kuvaajia kuin Suomessa.

WCS-semifinaaleissa voittomme jälkeen oli pieni palaveri sivuhuoneessa koskien tulevaa. Yksi tuomari aloitti lupaavasti oman ohjeistuksensa sanomalla kutakuinkin näin: "Menkää ja ostakaa ruokaa...". Ehdimme molemmat närkästyä henkisesti, että jaahas nyt aletaan huomautella elopainosta. Ei me olla niin alipainoisia ruikkuja, että pitäisi alkaa syömään enemmän... Ja sitten lause jatkui: "Koska Japanissa ei tarjoilla lämpimiä aterioita, niin omat eväät kannattaa ostaa koska päivät ovat pitkiä...". Onneksi näin :´D.


10.jpg

Alleyne (2012-2013)

Päivi: Metsähaltia Alleyne on lemppareitani Queen's Bladesta. Vihreä puku näytti helpommalta toteuttaa kuin mitä se loppujen lopuksi oli. Tummanvihreiden nauhojen muotoon leikkaaminen ja kiinnittäminen asuun oli melkoinen homma. Eniten pidin asun kengistä, jotka koostuivat kolmesta osasta. Kengät oli pirun vaikea pukea, miksi niiden kanssa ähääminen piti aloittaa hyvissä ajoin. Yksi puvun osa ei näy valokuvissa, mutta minulla oli Alleynen asuun kuuluvat lehtistringit. Jos Claudette näytti peräänsä, niin Alleynen puvussa vilautin alushousuja tuomaristolle. Kaikki yksityiskohdat oli otettu asussa huomioon kröhöm. Johtuen aivan liian vähistä yöunista kuluneiden vuorokausien aikana WCS tuomaroinnissa olimme melko hilpeällä tuulella. Pelkäsin, että jos alan nauramaan jollekin jutulle, en pysty lopettamaan 0_o.

Pukujen valmistus oli todella rankkaa. Power up on mahdollista myös tosielämässä. Opin sen tämän projektin aikana. Olen melko varma, että minusta kehittyin väliaikaisesti jonkinlainen yli-ihminen, kun vääsimme pukuja periksiantamattomalla raivolla.

AlleyneNowa3.jpg

Alleynesta ja Nowasta ei valitettavasti ole kovinkaan paljon valokuvia. Puvut photoshootattiin kyllä, mutta kuvaaja hukkasi kuvat.


12.jpg

Ming Ming (2012)

Satu: Minulla on pieni projekti koskien Ming Mingin hahmoa. Tahdon tehdä kaikki asut, joita Ming Ming pitää sarjassa. Äkkilaskelman mukaan näitä on 5-6. Kolme on jo tehty. Musta mekko ja laulaja-asu ovat Ming Mingin tutumpia pukuja. Tätä tähtiasua neito pitää päällänsä lyhyessä mainoksessa, jossa hän kertoo uudesta BEGAn jäsenkortista. Tähtiasua varten uudistin koko Ming Mingin setin. Laulajaidoli sai itselleen uuden mikrofonin vanhan tilalle, beyblade-kiekko maalattiin uudelleen ja ennen kaikkea tein uuden peruukin. Valitettavasti tilaamani peruukki saapui liian vaaleana. Yritin parhaani mukaan rakentaa peruukista profiilin mukaista, mutta työ ei tuottanut tulosta. Lopulta otin vaihtoehtopukeutumiseen tarkoitetusta peruukkilaatikosta rakkaan sinisen peruukkini ja laitoin koko hötäskän päälle. Äkkiä peruukki alkoi näyttämään joltakin. Siinä oli pohjaperuukki, johon laitoin kiinni pieniä telttapatjan paloja. Kun toisen peruukin puki päälle ja ompeli kiinni, peruukkiin nousi haluamiani muotoja. Vasta hiljattain tilasin Ming Mingille uuden peruukin - tämäkin tuli väärän värisenä. Olin jo vannonut, etten enää käytä tätä vanhaa peruukkia, joka on liian vaalea. Mutta niin vain kävi, että tämä vaalea pohjaperuukki on edelleen käytössä paremman puutteessa. Kaivoin jälleen kerran vaihtoehtopukeutumiseen tarkoitetusta peruukkilaatikosta uuden rakkaan sinisen peruukkini, irrotin vanhan sinisen peruukin ja laitoin tämän uuden tilalle. Pitäisi olla onnellinen siitä, että tykkään kirkkaan sinisestä hiusväristä, koska pukeutumisperuukit pelastivat molemmilla kerroilla tilanteen. Tätä menoa en kuitenkaan enää uskalla ostaa kolmatta sinistä peruukkia, sillä näiltä näkymin sekin tulee päätymään osaksi Ming Mingin peruukkia joskus tulevaisuudessa.


13.jpg

Kaiooshin (2012)

Päivi: Lähes aina minulta kysytään miten olen tehnyt asuun kuuluvan peruukin. Jos tuo on peruukki, niin se on kyllä melko ammattimaisen näköinen. Aina kysymyksen kuullessa en voi olla ajattelematta "mietitkö vaihtoehtoa, jossa hiukset eivät olisikaan peruukki, vaan ihan aito irokeesi?". Minusta hiukseni eivät nimittäin näytä peruukilta, eivät etenkään jos läheltä pääsee katsomassa. Vaikka saan irokeesin muodon hyvännäköiseksi, väriin en ole koskaan ollut tyytyväinen. Hiukseni eivät ole koskaan olleet riittävän valkoiset. Kaiooshinin asun käytön suurin ongelma on se, että jos maalaan käteni, sen jälkeen liiloja sormenjälkiä on kaikkialla :).

Kaiooshinia on kiva cossata, koska hahmo herättää positiivisia viboja. Desuconissa 2013 olimme tapahtuma-alueen pihalla valokuvaamassa pukua. Ohitsemme käveli hyväntuulinen conikansaa ihmettelevä päiväkävelyseurue. Vanha nainen kysyi kohteliaasti minulta mikä minä olen. Haltia? Eeeeen... Avaruusolento? Ehhhkä? Vastaus on valitettavasti vähän erikoisempi ja lopulta vastasin "Universumin itäisen neljänneksen hallitsija", koska se kuulosti helpoiten ymmärrettävältä. En halunnut alkaa selittämään, että olen jumalolento, asun vieraalla planeetalla ja olen syntynyt hedelmästä jne. Vuosien aikana olen oppinut, että kannattaa vastata jotakin ytimekästä ja selkeää (ja totuudenmukaista) sen sijaan, että alkaa heittelemään vieraskielisiä sanoja ja selittämään sarjan ideaa. Animemangan maailma on sellainen paikka, missä haltialta näyttävä tyyppi onkin oikeasti jotakin niin outoa, kuin universumin itäisen neljänneksen hallitsija. Kysyjästä riippuen voi miettiä, kuinka lennokkaasti kannattaa vastata. Jos kysyjä haluaa tietää lisää, niin sitten voi kertoa aiheesta tarkemmin. Mikäli haluatte jättää itsestänne hyvän kuvan ulkopuolisille ja kanssaharrastajille, älkää nakelko niskojanne asenteella "no googlaa" tai "etkö muka tiedä" tai "en mä viitsi alkaa selittämään". Minusta on mukavaa kuulla sarjoista ja henkilöistä. Miksi googlaisin mitään, kun joku voi kertoa mistä on kyse omin sanoin :). Olen aina ollut sitä mieltä, että jos kuuntelisimme toisiamme, myös oppisimme enemmän.


14.jpg

Atari, Marissa ja Shaoshao (2012)

Päivi: Kiss Playersien pukuja varten etsittiin kankaita kissojen ja koirien kanssa. Ette voi uskoa, miten vaikeaa on löytää vaaleansinistä taftia! Laulajatriomme esiintyi Cosplay Gaalassa 2012. Lavalla oli niin kivaa, että olisimme voineet vetää näytöksemme pariinkin otteeseen uudestaan. Myöhemmin kun katselimme valokuvia esityksestä, osa ilmeistä ja eleistä herättivät melkoista huvitusta.

Satu: Koska olen itse täysin laulutaidoton ihminen, minusta on kiva cossata laulavia hahmoja. Voin laulaa lavalla playbackina ja esittää edes hetken aikaa, että muka osaisin laulaa. Sekä Kiss Playereissä että Ming Mingissä jouduin opettelemaan laulun, joka oli minulle täysin vierasta kieltä, ja keksimään vielä omat koreografiat lavalle. On hienoa tuoda lavalle omaa osaamistansa, ja jossain määrin on aivan yhtä hienoa lähteä tekemään jotain sellaista, mitä ei muuten ikinä tekisi.

KissPlayereihin liittyen olen sanonut, että hyvä fani tuomitsee hiljaa mielessään, mutta ei lakkaa katsomasta. Tämä tarkoittaa sitä, että joskus on hyvä tuntea myös suosikkisarjojensa pimeät puolet ja kehnot kaudet. Transformereita pussailevat tytöt menevät ehdottomasti pimeälle puolelle. Arvostan Kiss Playereissä sitä, miten Transformereihin on pyritty löytämään jotain aivan uutta ja erilaista. Transformereista on tuotettu valtavasti materiaalia ja valitettavan usein ainakin piirrettyjen tuotantokaudet toistavat toisiansa. Hahmot ja hahmoasetelmat ovat samanlaisia. Kiss Playereissä on minusta kiva idea: mieluummin tekisin Transformerista vanhemman antamalla sille suukon kuin mättämällä lisää aseita. Valitettavasti tämän idean olisi voinnut toteuttaa Kiss Playersiä paremmin.

Päivi: Vaikka aluksi tuomitsin Kiss Playersin, nykyään suhtaudun sarjaan neutraalimmin. Teokseen kannattaa suhtautua puhtaasti huumorilla. 

Kolmas Kiss Player on meidän ystävämme Lumitus, joka kärsivällisesti jaksoi olla mukana projektissamme koko tämän ajan. Lumitus oli muuttamassa pois Savonlinnasta, joten tämä jäi viimeiseksi cossiryhmäksemme yhdessä. Aikaisemmin hän oli mm. toiminut Death Note -ryhmässämme Misana 2009.


2012 oli hieno cosplayvuosi! Teimme paljon uusia asuja ja kilpailimme paljon. Päätimme vuoden alussa, että tekemiseen pitää tulla jokin järki ja tavoitteita asettaa. Enää ei pitänyt kaapimalla kaapia aiheita puvuille, vaan ideoita tuli nopemmin mitä ehti toteuttamaan.


15.jpg

Luna (2013)

Satu: Luna on niitä harvoja hahmoja, joita Päivi on ehdottanut minulle. Pupuisa Luna on kertakaikkisen huvittava hahmo taistelupeliin. Lunan ja hänen erikoiskykyjensä kuvailu on aina yhtä hauskaa. Queen´s Bladen tuoteperhettä ei voi kehua tarinoiden kekseliäisyydestä, mutta hahmot ovat aivan mahtavia. Olen seurannut hyviä tarinoita, joiden hahmot ovat latteita ja eivät jää mieleen millään. Queen´s Bladesta saa eniten irti, kun lähtee tutustumaan hahmoihin ja heidän erikoiskykyihinsä, mutta ei odota tarinalta kummoisia. Luna on ihana hahmo ja hänen pupuisa pukunsa herättää ihmisissä hyvää mieltä. 

Päivi: Jos minulta kysytään mikä on UruharaFC:n hienoin cosplayasu, se on Luna. Lunan puku on yhdistelmä perusvaatetusta ja kekseliästä roolipukua.


18.jpg

Tenko (2013)

Päivi: Kun tutustuin Queen's Gate: Spiral Chaos pelin hahmoihin, Tenko erottui edukseen. Yhdeksänhäntäinen kettu, jonka viisi häntää kasvavat päästä! Nerokasta.


16.jpg

Kyoya (2013-)

Päivi: Kyoyan asu on suosikki cosplaypukuni. Tähän asuun liittyy paljon hyviä muistoja, mm. alkukesä 2013 kun valmistin asua ja Japani. Kyoyan asu on kuin hyvä ystävä, joka ei koskaan petä. Valmis puku on hieno ja todella paljon profiilikuvan näköinen yksityiskohtia ja värejä myöten. Housuissa on toimivat taskut (en tarkoita reisitaskuja). Silti jostain syystä Japanissa pistin kiekkoni aina housujen kaulukseen enkä taskuun. Nousimme lavalle yleisön eteen, ja tajusin tarvitsevani kiekon poseerauksia varten. Yleisö nauroi huvittuneena, kun kaivelin kiekkoa housujeni sisältä. Jatkoa varten Päivi: Älä pistä kiekkoa housuihisi, vaan taskuun. Pidä myös huoli siitä, etteivät housut näytä olevan putoamassa jalastasi.

Japanissa ollessamme tulipa opittua, että siellä Beyblade lausutaan Beiburēdo.


17.jpg

Nile (2013-)

Satu: Jos sä olet Kyoya, mä olen sun Nile! Siinä missä Päivi valmisti hienot puvut meille, minä valmistin parhaat peruukkini ikinä. Eiväthän nämä enää nykyään ole niin hyvässä kunnossa puhumattakaan beyblade laukaisijoista, jotka myös tein asuihin, mutta silloin kesällä 2013 oli hienoa nähdä onnistuvansa jossain sellaisessa, minkä onnistumisesta ei ollut mitään takuita. Nilestä on jäänyt mieleen sellainen juttu, että suomidubatussa animessa Nile kuvailee petovoimaansa Horuseusta kotkapäiseksi mieheksi, joka perustuu muinaisegyptiläiseen Horus-myyttiin. Kääntäjälle oli käynyt pieni moka. Horus on haukkapäinen mies. Englanninkielisessä versiossa asiayhteys on oikein.

Päivi: Kyoya ja Nile ovat Metal Fight Beybladen suosituin cosplaypariaihe. En yhtään ihmettele, sillä melkoisesta parivaljakosta on kyse! Molemmissa hahmoissa on särmää, puvut ovat jees ja he sopivat yllättävän hyvin yhteen.

Kyoyan ja Nile esiintyivät Katsudoconissa 2013 cosplaykilpailussa. Esitimme kohtauksen animesta suomidubilla. Näytös ei ole hauska, mutta silti aina naurattaa katsoa se. Yrityksemme puhua uskottavasti miesten äänillä XD... Satu teki audioraidan näytöstä varten ja huuteli "Haluatko olla Kuninkaan raivoryntäys vai Leijonan mahtimuuri?" (halusin olla Kuninkaan raivoryntäys). Beyblade hyökkäykset ja miten ne kääntyvätkään suomeksi... Satu pohti pitkään Nilen hyökkäystä Salaraja. Mitä kieltä se on ja mitä se tarkoittaa? Lopulta hän tarkisti hyökkäyksen englanninkielisen nimen, joka on Mystic Zone. Salaraja... Sala raja... Mystic - Sala, Zone - Raja. 

Näytöksen jälkeen luoksemme tuli pieni poika ja hänen äitinsä. Poika selvästi tiesi hahmomme ja oli aivan innoissaan meistä kahdesta. Äiti otti meistä valokuvia pienen poikansa kanssa. Parasta koko conissa <3.

Meillä ei ole mikään suomidubbia vastaan. Animea on kiva kuunnella kun se tulee äidinkielellä :). 


19.jpg

Manami ja Kurumi (2013-)

Päivi: Jokainen ihminen on aivan varmasti joskus nähnyt animea. Superperhe eli Kimagure Orange Road löytyi 90-luvulla useammasta kotitaloudesta. Jopa heidän kotitaloudesta, ketkä nykyään eivät animemanga jutuista välitä. Kaikilla animehahmoilla ei olekaan suomalaisia nimiä :). Manamin ja Kurumin puvuissa on aina ollut hauskaa se, kun ihmiset tajuavat mistä lähdemateriaalista puku on ja miten he innostuvat tästä. Eräskin henkilö lateli ulkomuistista sarjan suomenkielisiä kommentteja ja imitoi hahmoja melko hyvin Cosvisionissa.

Manamin ja Kurumin puvut olivat ensimmäiset seilorikoulupuvut, jotka valmistin. Tätä aikaisemmin en ollut yhtään koulupukua tehnyt. Animessa Manamilla ja Kurumilla on erilaisia aikakauteen sopivia herttaisia vaatteita. Aiomme valmistaa kaksostytöille uudet lyhythihaiset koulupuvut kesäkäyttöön.

2013 oli melko rankka cosplayvuosi. World Cosplay Summit tuotti paljon työtä. Siihen päälle pino kouluhommia ja kesätöitä. Vuoden lopussa olimme melko näännyksissä, mutta selvisimme. 2013 vuoteen antoi paljon energiaa se, että aloimme katsomaan Beybladea uudestaan.


21.jpg

Jack (2014-)

Päivi: Jackista on puhuttu niin paljon, ettei minulla ole enää sanottavaa asusta. Sen voin kertoa, että NCC 2014 finaaleja varten ystäväni tekivät hienon kannustuslipun. He kirjoittivat siihen:

DSCN1904.jpg

Team Finland on mainittu siitä syystä, etteivät muut katsojat luule heidän kannustavan Yhdysvaltoja Pohjoismaiden mestaruuskisoissa. 


22.jpg

17 ja 18 (2014-)

Satu: On kesä 2011 ja istumme juna-asemalla odottamassa vaihtoyhteyttä, joka veisi meidät Parikkalaan. Olemme tulossa Turun Animeconista. Mietimme cosplayasu suunnitelmia. Keksin ehdottaa, että meidän pitäisi tehdä enemmän yksinkertaisia asuja. Sellaisia helppohoitoisia pukuja, jotka voi vain ottaa kaapista mukaansa, jos cossisuunnitelmiin tulee mutka ja ei pystykään käyttämään suunniteltuja cosseja. Sellaiset puvut kuin esimerkiksi Androideilla on Dragon Ballissa.

Melkein neljä vuotta se otti. Ikinä ei ole kestänyt kahden cossiasun valmistaminen meiltä niin kauan kuin näiden kahden :`D. Jos puku syntyy puolen vuoden sisällä "Mä haluan cossata tätä" - "Nyt puku on valmis", se on meidän tapauksessa valmistunut nopeasti. Saatamme vaalia vuosia cosplayasuideoita ennen toteutusta. Jos jaksamme odottaa asuja parikin vuotta, tiedämme varmasti, että haluamme tehdä ne, eikä kyse ole päähänpistoista. Emme ole kovin hyviä spontaaneissa projekteissa.

Päivi: Dragon Ball tuli Suomen telkkarista vuosia sitten. Tämän seurauksena kyseisen sarjan tietävät myös he, ketkä eivät intohimoisesti animemangaa harrasta. Tämän seurauksena jos kohtaan harrastusskenen ulkopuolisia ihmisiä cosplayasussa ja kerron hahmon olevan Dragon Ballista, osa ihan innostuu, koska he itse asiassa tietävät mistä sarjasta on kyse. Ruotsissa Comic Con Gamexissä meidän luokse tuli hajanaisina porukoina nuoria aikuisia, ketkä sanoivat katsoneensa Dragon Ballia lapsina. Ihan fiiliksissä he halusivat yhteisvalokuvia meidän kanssamme. Androidien puvuissa olevan aina pitänyt huvittavimpana piirteenä sitä, miten aikakauden muoti näkyy niissä niin selvästi.


Taitojen kehittyessä cosplayasujen käyttöikä on pidentynyt. Ikuinen riesa pukuskenessä ovat kertakäyttöasut tai puvut, jotka kestävät vuoden ja tarvitsevat sen jälkeen kunnon remontin. Jokaisesta puvusta oppii, jopa kertakäyttöasuista. Ehkä juuri siksi, koska halusimme pidentää asujemme käyttöikää, jätimme haasteelliset projektit ja aloimme suosimaan kangasasuja. Ne onnistuvat varmemmin ja kestävät pidempään käyttökuntoisina.

Meidän cosplaypukuaiheet pyörivät pienissä piireissä. Samat genret ja samankaltaiset pukuideat. Olemme tyytyväisiä sarjoihin, joita seuraamme, ja saamme niistä paljon irti (hyvää ja pahaa). Koemme, ettei meidän tarvitse erikseen katsoa animea löytääksemme cossiaiheita. Sarjoista voi nauttia sellaisinaan ja pukuaiheita löytyy jos on löytyäkseen. Emme cossaa ketään ajatuksella ensimmäisenä Suomessa - ensimmäisenä maailmassa. Jos näin käy, niin käy. Me alamme katsomaan sarjoja silloin kun ne alkavat kiinnostamaan meitä. Sarja on aivan varmasti yhtä hyvä viisi vuotta myöhemminkin katsoa kuin korkeimman suosionsa huipulla. Tästä hyvänä esimerkkinä Dragon Ball, jota aloimme seuraamaan vasta 2010-2011. Olemme joskus miettineet onko meillä tiedostamaton tarve olla toisin kuin muut. Toisaalta kun katsoo paricossiaiheitamme, suurin osa hahmoista on niitä tyypillisimpiä cosplaypariaiheita. Emme pakota toisiamme pariaiheisiin, vaan hahmoksi pukeudutaan vapaasta tahdosta.

Meillä on pukuja vanhemmista, nostalgisista aiheista. Meillä on myös pukuja uudemmista sarjoista. Olemme huomanneet, että nostalginen aihe on aina ihana ja saa paljon anteeksi. Tuoreempia sarjoja arvostellaan, vaikka ne olisivat ihan samalla tasolla jonkin vanhemman plätyn kanssa. Annan esimerkin: Kymmenen vuotta sitten Beyblade oli LOL! Nyt Beyblade on ihana lapsuuden muisto <3. Olen ollut paikalla, kun cossaamaani melko tuoretta sarjaa on haukuttu lähietäisyydellä ihan paskaksi. Olen varma, että kymmenen vuotta eteenpäin, ja sama sarja on ihana koska aika. Älkää arvostelko toistenne cosplayasuvalintoja. Vaikka cosplay on näkyvää ja julkista, se on enemmän henkilökohtaista. Ja pelkurit huutavat selkään. Tunnettu sarja tai hyvin harvinainen hahmo, cossaajat laittavat asut päälle vapaasta tahdosta. Asuun liittyy usein myös henkinen puoli, joka ei näy päällepäin. Arvostelija harvemmin tietää pohjimmaisia ajatuksia cossin takana, miksi on ihan turhaa arvostella kenenkään motiiveja cossata.

nyymixhakkerinet1.jpg

Kaikenlaista on sattunut matkamme aikana.

Mieluummin muistamme hyviä ja hauskoja juttuja :).

Keep on cosplaying!


- Päivi & Satu