18.4.2015 UruharaFC + kumppanit cossasivat eivät conissa, vaan messuilla! Jyväskylässä järjestettiin Lapsosten Lauantai -nimiset messut Paviljongissa. Kuten nimestä voi päätellä, kohdeyleisö olivat lapset ja lapsiperheet. Kosuconilla oli oma messupiste ja mahdollisuus esiintyä messujen lavalla. Tämä oli loistava tilaisuus esitellä cosplayharrastusta sekä mainostaa tulevaa Kosuconia!

KohtaSeAlkaa.jpg

Messujen kokoaminen alkoi meidän osaltamme kunnon ruljanssilla, jonka aikana kannettiin pukuja varastosta, pestiin, korjattiin ja silitettiin. Koska kohdeyleisö, otimme mukaan asuja lapsille soveltuvista sarjoista ja hauskoja asuja. Niiden hauskojen pukujen kohdalla, joiden sarja ei sopinut lapsille, jätimme sarjan mainitsematta. Näyttelypukujen lisäksi toimme muutamia asuja ja asusteita sovitettaviksi sekä mm. pehmoleluja, figuureja ja mangaa näytille - huomioiden kohdeyleisön tietenkin! Torstaina pakkasimme tavaramme laukkuihin ja suuntasimme Kouvolaan, josta perjantaina vanhempiemme autolla ajelimme Jyväskylään. Vain noin tunnin myöhässä aikataulustamme saavuimme Paviljongille kokoamaan messupistettä. Saimme jyväskyläläiseltä toveriltamme sovitus- ja mallinukkeja, sekä pöydät että tuolit messupisteellemme. Kiitos tästä <3!

Lava.jpg

Saimme harjoitella esityksiämme perjantaina illalla. Paviljongissa on isoja ja hienoja esiintymislavoja. Turhaan haaveilimme sellaiselle pääsystä! Paikan päällä paljastui, että esiintymislava näytöksiämme (ja kaikkea muutakin esiintymistä varten) oli messuhallin toisessa päässä. Se oli vähän liian pieni lava ja muodoltaan muotinäytökselle sopiva. Valotoiveita ei kannattunut edes esittää. Olen varma, että Kosuconin edustaja oli tehnyt selväksi, millaiset olosuhteet haluamme esiintymistämme varten - että me aiomme ihan oikeasti esiintyä näytöksillä, emmekä vain kävellä ja keikistellä. Tämä kuulostaa nyt todella diivalta, mutta olisi ollut kiva tietää etukäteen lavan olevan sellainen. Tällöin olisimme ehkä valinneet toisenlaisia näytöksiä, sellaisia, mitkä toimivat esim. normaalivalaistuksessa ja pienellä lavalla. Onneksi parin harjoituskerran jälkeen lavalla tuli tutuksi. Vähän naivia meiltä olettaa pääsevänsä lasten messuilla samoihin olosuhteisiin, kuin perus cosplaykilpailussa... Pointti on se, että me pystymme esiintymään missä vain, mutta olosuhteet pitää tietää etukäteen eikä vasta paikan päällä.

Messupiste oli Kosuconin ja näin ollen sitä haluttiin pyörittää Kosulaisten voimin. Olimme tietoisia siitä, etteivät kaikki kuusi Kosun messujärjestäjää välttämättä haluaisi nousta lavalle esiintymään varsinkin, kun kaikki eivät ole niin aktiivisia cosplayharrastajia puhumattakaan lavalla esiintymisestä. Paljon cosplaynäytöksiä tehnyt Cidi cosplay toimi varamiehenä. Näin ollen saimme viisi esiintyjää, yhden juontajan ja yhden kuvaajan.

Perjantaina illalla jätimme messupisteen odottamaan viimeistelyä ja painuimme nukkumaan. Lauantaina aamulla aikaisin meikit naamaan ja takaisin Paviljongille. Vain puoli tuntia aikataulusta myöhässä saavuimme viimeistelemään messupisteemme. Klo 9:00 ovet aukesivat yleisölle. Menimme pukemaan asumme tapahtumapaikan vessaan. Satun asu oli Ming Ming sarjasta Beyblade G-Revolution ja Päivin Jack sarjasta Beyblade Metal Masters. Jackin asu oli vielä hetki sitten Suomen käsityön museolla Pukuilun maailmassa -näyttelyssä. Koska näyttely päättyi tänään, hyvän syyn turvin Päivi sai käydä jo perjantaina hakemassa pukunsa messuasukseen.

Jos jotakuta nyt kiinnostaa kuinka monta erilaista Beyblade-animea on olemassa, niin kolme. Originaali Beyblade ja kolme tuotantokautta (noin 50 jaksoa per kausi) Beyblade, V-Force ja G-Revolution. Metal Fight Beyblade, täysin uudet hahmot ja kolme tuotantokautta Metal Fusion, Metal Masters ja Metal Fury. Ja sitten on vielä Beyblade Shogun Steel (26 jaksoa) ja täysin uudet hahmot. Tämän lisäksi Beybladea on kaksi elokuvaa ja tuoteperheeseen kuuluvat myös spin-off animet Beywheelz: Powered by Beyblade, BeyWarriors: BeyRaiderz ja BeyWarriors: Cyborg.

Messupiste.jpg

SeAlkoi.jpg

Messupisteemme oli melko iso, 5 x 5 metriä, ja se sijaitsi toimintapisteellä. Toimintapisteellä oli pomppulinnoja, jalkapalloa, "poni"ratsastusta ja Jyväskylän VPKn messupiste. Valitettavasti toimintapisteelle pääsi vain ostamalla kalliimmaan sisäänpääsyn, miksi osa kävijöistä ohitti pisteen. Myimme Kosuconin messupisteellä Kosun oheistuotteita ja kasvomaalauksia, joita Päivi teki.

Yksityiskohdat.jpg

Puolen päivän aikoihin alkoi lavaosuutemme. Kosun väellä oli puoli tuntia aikaa esittää cosplaynäytöksiä. Ennen Kosun vuoroa lavalla nähtiin muotinäytös, jota oli kerääntynyt katsomaan useita ihmisiä. Lavan edessä oli vain seisomapaikkoja. Näytti siltä, että saamme kunnon yleisön seuraamaan näytöksiä, mutta esityksiemme jatkuessa katsojat pikku hiljaa haihtuivat. Shown avasi Satu Ming Mingin näytöksellä. Esitystä oli hiukan räätälöity Yukiconista. Onnistuimme ymppäämään mukaan vaatteiden vaihdon! Välijuonnon aikana alussa ollut tähtipuku vaihdettiin Ming Mingin viralliseen esiintymisasuun ja show jatkui. Ming Mingin jälkeen esiintyi Cidi pukeutuneena Xibaksi pelistä Soul Calibur V. Näytösten välissä oli vähän juontoa Ryuuichin toimesta. Minorea esiintyi kolmantena pukeutuneena tyttö Ranmaksi sarjakuvasta Ranma ½. Hänen jälkeen lavalle nousi Gaikotsu. Show viimeisteli Päivi Jackin näytöksellä. Hänellä oli mukana kaikki Jackin näytöskamat, mm. viuhkalavaste. Kaikki esitykset oli vedettävä läpi ilman lavavalaistusta, mikä vaikutti oleellisesti osan näytöksiä tunnelmaan. Lavan muoto asetti hiukan haasteita liikkumiselle, mutta selvittiin kuitenkin. Kannattaa opetella pärjäämään tilanteessa kuin tilanteessa ^_^. Cosplayaajat pystyvät ulkomailla esiintymään vastaavilla lavoilla ja olosuhteissa, joten miksi me emme pystyisi?

LapsostenLauantai2.jpg

Kosuconin messupisteen väki. Cidi ja Satu auttoivat Jackin näytöksessä, miksi heillä ei ole cosplayasuja, vaan näytökseen sopivat roolivaatteet: Cidi näytteli juontajaa ja Satu oli avustaja (siis sitä samaa mitä hän teki NCC finaalissa). Näytöksiä ei oltu sidottu perus cosplaykisasääntöihin, miksi esityksiä saattoi muokata mielensä mukaan.

Kasvomaalauspisteellä Päivillä oli helppo työpäivä. Suurin osa lapsista halusi pienen kuvan käsivarteen - todella helppoa! Päivi on toiminut lukuisia kertoa kasvomaalarina erilaisissa lastentapahtumissa. Jos haluatte laadukasta kasvomaalausta hyvillä välineillä, kannattaa ottaa yhteyttä häneen! Kasvomaalauksen tuotot käytetään Kosuconin järjestämiseen. Päivän suosituin maalausaihe oli kuppikakku. Kun maalauspisteellä ei ollut asiakkaita, hän maalasi Kosulaisia: Pupukuppikakku, kettukuppikakku, Pikachukuppikakku...

KuppikakkuPupu.jpg

Jostain syystä värikäs messupisteemme ei kiinnostanut ihmisiä. Tämä on sääli, koska olimme tuoneet näytille paljon kaikkea hienoa: Proppeja, peruukkeja, pukuja, leikekirjoja... Me olimme nähneet vaivaa messuprojektiimme, suunnitelleet ja rakentaneet, ja yrittäneet tehdä messupisteestä mahdollisimman informatiivisen ja havainnollisen. Luulivatkohan kävijät, että myymme tavaroitamme? Kasvomaalauspisteellä oli helppo salakuunnella ihmisten puheita: Messupisteemme oli jokin naamiaisasujuttu. Koska cosplayaajilla on voimakas tunneside pukuihinsa, ne eivät ole vain naamiaisasuja.

CosplayTaulu.jpg

Taulusta löysi infoa harrastuksesta, valokuvia erilaisista cosplayasuista ja lehdistä leikattuja kuvia cosplaykilpailuista.

Vaikka messupisteellämme oli muuten hiljaista, naurua riitti Kosulaisten puolesta ^_^. Ystäviä on aina kiva tavata ja järjestää heidän kanssaan kaikenlaista. Koska kaverimme innostuivat beybladen pelaamisesta niin paljon, pitänee ostaa heille omat kiekot lahjaksi. Messupisteemme oli hieno ja olimme onnistuneet sen rakentamisessa ja sisällössä. Lastenmessut inspiroivat meitä myös tulevan Kosuconin sisällössä: Pomppulinna, hattarakone ja leikkiponirata olisivat kivoja.

Seuraavan kerran Kosucon häärää (toivottavasti) ToukoFest -tapahtumassa Jyväskylässä 26.-27.5.2015! Lisää infoa aiheesta myöhemmin.

 

- Päivi & Satu