Päivän biisi: Sanjou!! Ginyu Tokusentai!!

ToukoPoukoFest1.jpg

26.-27.5.2015 Kosucon näyttäytyi jälleen kerran vähän erilaisessa "conissa", nimittäin ToukoFestissä. ToukoFest järjestettiin Hipposhallissa 20. kerran. Urheilu- ja monitoimitalon yleisurheilualueelle nousi kahden päivänä ajaksi useampi messupiste esittelemään mm. urheilua, kulttuuria ja erilaista harrastustoimintaa. Messupisteiden lisäksi ToukoFestissä oli myös erilaisia kilpailuja ja julkkisvieraita. Tapahtuma veti puoleensa noin 6000 kävijää Keski-Suomesta. Tiistaina messuilemaan tulivat alakouluikäiset, ja keskiviikkona halliin saapui oppilaita yläkouluista ja 2. asteen oppilaitoksista.

Kosuconin matka ToukoPoukoFestiin alkoi siitä, kun tapahtuman yhteistyöihminen bongasi meidät Lapsosten Lauantaista. Noin kuukauden varoitusajalla Kosucon RY hommasi itsensä Hipposhalliin. Lapsosista kokemusta rikkaampana suunnittelu ja lähteminen sujuivat helposti etenkin, kun päätimme tehdä messupisteestämme lähes samanlaisen kuin Lapsosissa.

Maanantaina Kouvolaan matkustanut Päivi pakkasi UruharaFC:n kamat vanhempiemme autoon ja ajoi Jyväskylään pystyttämään Kosuconin messupistettä. Aikaa ei tarvinnut käyttää näytteille tulevien esineiden ja pukujen valmisteluun, koska kaikki olivat valmiina Lapsosten jäljiltä, mm. puvut pesty ja silitetty. Ajomatka Kuokkalan kautta Hipposhallille sujui ilman eksymisiä. Hallilla tavarat siirtyivät sujuvasti autosta messupisteelle, ja kokoaminen suoritettiin tehokkaasti kahden kosulaisen voimin. Muita kosulaisia ei maanantaina valitettavasti paikan päälle ehtinyt. Tietyllä tapaa hyvä, koska mitä useampi kokki, sitä suurempi soppa. Kolmessa tunnissa messupiste kokoon ja näytöslavasteet lähes esiintymiskuntoon. Onneksi isot pöydät saatiin messuhallilta eikä niitä tarvinnut alkaa kuskata mistään.

Satu saapui työpäivän päätteeksi linja-autolla Jyväskylään klo 20:00 jälkeen. Majoituimme isoveljemme luona. Aamulla meikit naamaan ja autolla Hipposhalliin. Lavasteet kokoon ja puvut päälle. Tiistaina meitä päivysti messupisteellä teemaan pukeutuneina neljä kosulaista. Loput naisetuksestamme saapuivat puolen päivän jälkeen ja kaikki kuusi messuilevaa kosulaista olivat koossa.

ToukoPoukoFest7.jpg

Kosuconin messupiste esitteli cosplayta, vähän Japanilaista populaarikulttuuria ja mainosti (ylläripylläri) Kosuconia. Meillä oli käytössä varsin iso tila, jonka täytimme kolmella suurella pöydällä ja kolmella mallinukella. Yhdelle pöydälle tuli kaikenlaista Japanikrääsää, mm. figuureja, pehmoleluja, mangaa, peruukkeja, leikekirja ja pöydän laitaan laitoimme "Mitä on cosplay?" tietotaulumme. Toiselle pöydälle levitimme cosplayasuja ja proppeja (kiitokset Cidi cosplay, joka lainasit propit meille!). Kolmanteen pöytään tuli Tunnistuskilpailu.

ToukoPoukoFest3.jpg

Koska kisailu on hauskaa ja erinomainen tapa saada ihmisten huomio, järjestimme pienen tunnistuskilpailun kävijöille. Laitoimme tauluun näytille seitsemän cosplayvalokuvaa, jotka esittivät suomalaisia cossaajia (+ yksi australialainen vahvistus) pukeutuneina tutuiksi hahmoiksi. Kilpailun tarkoitus oli osoittaa, että cosplayasuja tehdään kaikille tutuista aiheista (eikä pelkästään tuntemattomista japanilaisista hahmoista), asut ja hahmot pystyy selvästi tunnistamaan (eivätkä puvut ole vain jotakin sinne päin), ja miten paljon hyviä cossaajia löytyy Suomesta. Tiistaina taulussa oli ala-asteelaisille sopivia hahmoja, ja keskiviikkona esille tuli vähän vaikeampia hahmoja. Hahmojen kerääminen oli omanlaisensa urakka. Huomioon ottaen, että ryhdyimme hommaan vähän myöhässä, saimme silti kokoon 13 erilaista kuvaa kolmeltatoista cossaajalta! Hahmot kerättiin 1. Avaa Facebook 2. Käy läpi suomalaisia cosplaysivustoja 3. Bongaa tunnistettava hahmo 4. Kerro mistä on kyse ja pyydä lupaa käyttää valokuvaa 5. Ylläty miten iloisesti cossaajat ja kuvaajat ovat hommassa mukana ja antavat kuvia käyttöösi 5. Tulosta valokuva ja varusta se cossaajan ja kuvaajan tiedoilla 6. Ole tyytyväinen kun messukävijät ihan oikeasti tunnistavat hahmoja.

ToukoPoukoFest4.jpg

Kiitokset Tunnistuskilpailun yhteistyöläisille!

Ethereal cosplay hahmona Belle elokuvasta Kaunotar ja hirviö

Joonas ja Tiki hahmoina Jessie ja James (Rakettiryhmä) Pokemonista

Saaraz cosplay hahmona Peter Pan elokuvasta Peter Pan

Hitsuwa cosplay & arts hahmona Aang sarjasta Avatar

Hanskinuskij hahmoina Tohtori sarjasta Doctor Who ja Jack Frost (Pakkasukko) elokuvasta Viisi Legendaa

Chamira cosplay henkilönä Lady Gaga (musiikkivideosta Paparazzi)

K hahmona Kiki elokuvasta Kikin lähettipalvelu

Urho hahmona Jokeri sarjasta Batman

Plstcgy Cosplay hahmona Elsa elokuvasta Frozen

Yoki hahmona Nuuskamuikkunen sarjasta Muumit

Reta Cosplay hahmona Ash Ketchum sarjasta Pokemon

Elyse hahmona Jack Sparrow elokuvasta Pirates of Caribbean

 

Ja valokuvaajat

Emilia ”AG” Lahtinen

Riikka Käkönen

Veloniada Photography

Anniina Väisänen

Aly Cesca

Ane-ue Cosplay

Aleatha

lu-vyphotos

Tommi Photography

 

Tunnistuskilpailuun tuli 95 vastausta (54 tiistaina, 41 keskiviikkona). Tiistaina moni yritti päästä helpolla ja vastata Jessie ja James kohtaan pelkästään Rakettiryhmä, joka ei sitten loppupeleissä kelvannut vastaukseksi kun haettiin hahmojen nimiä. Keskiviikkona päänvaivaa tuotti Lady Gaga. Jack Frostia veikattiin usein Pikku Prinssiksi. Tiistaina kaksi ihmistä vastasivat täysin oikein, ja keskiviikkona kolme ihmistä. Näiden joukosta arvottiin molemmille päiville voittaja. Palkinnoksi annettiin sarjakuvakangaskassi ja neljä mangapokkaria. Koska vastauslomakkeita jäi reilusti käyttämättä, Tunnistuskilpailu saattaa tehdä paluun myöhemmin jossain toisessa yhteydessä.

Kosuconin pöydän vieressä oli Fandompiste. Jotenkin oletimme, että Fandompiste olisi painottunut länsimaalaiseen tuotantoon ja messupiste käsittäisi vain pöytiä ja tuoleja, joihin kävijät voivat tulla juttelemaan fanituksen kohteistaan. Paikan päällä pöytä paljastui melko samanlaiseksi kuin Kosun viritelmät. Näytillä oli mm. cosplayasuja, peruukkeja, julisteita, piirustuksia ja pehmoleluja. Messupisteellä sai pelata pelikonsolilla, ja heillä oli sohva, löhötuoleja ja piirustuspöytä. Tämän kaiken kivan päälle fandomilaiset vielä jakoivat ilmaista mangaakin! Kosun piste alkoi vaikuttamaan hiukan laihalta, pihiltä ja vähintään epämukavalta. Fandomilaiset olivat pirteää ja nuorta porukkaa, ketkä olivat hetivalmiita jos tarvitsi apua. Koska olimme samalla aaltopituudella, yhteiselo sujui mukavasti. Kiitos kaikesta!

ToukoPoukoFest6.jpg

Tiistaina Kosucon esiintyi klo 10:00 pienellä lavalla. Olimme varautuneet esiintymään lattialla, miksi lava oli iloinen yllätys. Tekniikka ei ollut iloinen yllätys. Valotoiveita oli turha esittää, tämän opimme jo Lapsosissa. Ensin oli riskinä, ettei muistitikulla olevia audioita voida soittaa. Jahka henkilökunta löysi läppärin ja musiikit ja ääniraidat saatiin sittenkin kuulumaan, äänimies pisti ne tulemaan vähän miten sattuu. Tämä raivostutti etenkin ensimmäisenä esiintyvää Satua, joka uhkasi, ettei enää ikinä esiinny messuilla. Lapsosista viisaampana lähetimme etukäteen videoesimerkin tyypillisestä cosplaynäytöksestä ToukoFestille, jotta heille hahmottuisi mitä aiomme ihan oikeasti tehdä kun nousemme lavalle. Silti kaikki tuntuivat olevan ihan pihalla. Jatkossa kannattaa ilmoittaa etukäteen esiintyjille, missä muodossa musat pitää toimittaa, niin ei tarvitse säntäillä etsimässä tietokonetta viisi minuuttia ennen esityksien alkua.

ToukoPoukoFest2.jpg

Noin puolen tunnin plätty saatiin vedettyä läpi, mutta ei mitenkään erityisen hohdokkaasti. Satu esiintyi Ming Mingin näytöksellä ja mukana oli jälleen kerran vaatteiden vaihto = Sama show kun Lapsosissa. Päivi esitti Jackin näytöksen. Näytösten väliin oli ympätty haastatteluita, joissa Kosun väki kertoi yhdestä jos toisesta cosplayhin liittyvästä. Olimme muokanneet shown kulkua niin, että jo heti alussa juontajamme kertoi mitä on cosplay ja cosplaynäytökset. Tajusiko yleisö silti hölkäsen pöläystäkään menostamme, sitä emme tiedä. Toisaalta messupisteemme palveli koko päivän ajan valmiina vastaamaan kaikkiin cosplayta koskeviin kysymyksiin. Katsojia oli jonkin verran.

ToukoPoukoFest9.jpg

Satu as Ming Ming ja Luna

ToukoPoukoFest11.jpg

Päivi as Jack ja Metal Fight Beyblade puvut

Messupäivä kesti 9:00-15:00 ja vipinää riitti etenkin aamupäivän puolella. 14:00 oli jo melko hiljaista. Siinä vaiheessa, kun piti alkaa lavaosuuteen valmistautumaan, vähän huolestutti riittääkö Kosun henkilökunta vahtimaan pöytiä sekä raijaamaan lavasteita, mutta onneksi fandomilaiset tulivat jeesaamaan. Ala-asteikäiset tulivat kiltisti katsomaan pöytää ja aiheesta enemmän kiinnostuneet juttelemaan. Mitään ei rikottu tai varastettu - tosin yhteen valkoiseen pehmoleluun ilmestyi melko likaisia sormenjälkiä, ja yksi manga katosi, mutta palautui pian takaisin. Loppupäivästä meno meni sellaiseksi, että lapset kysyivät ihan suoraan myymmekö jotakin ja mitä saa ilmaiseksi.

ToukoPoukoFest5.jpg

Eräs asia pisti todella voimakkaasti silmiin: Roskaaminen. Kävijät pudottelivat roskia lattialle vaikka isoja roskapönttöjä oli messuhallissa vähän väliä. Toinen paha tapa oli käydä hakemassa Fandompisteeltä ilmainen manga ja seuraavaksi heittää se avaamattomana roskiin. Ilmainen tavara: Ota se vastaan vaikka et halua sitä -> roskakoriin. Aivan varmasti jollekulle olisi kelvannut se roskiin mennyt manga. Jollekulle, joka rakastaa mangaa ja ymmärtää sen sisällön arvon.

Lounaskahvila Monnarista sai ostettua kouluruoka -henkisen aterian. Astiat ja ruoka olivat pienessä lounaskahvilassa vuoronperään loppu. Myös jonotus sujui sekavasti ja toinen jono saattoi kiilata eteesi ihan yllättäen. Tuskastuttavaa, mutta toisaalta lämmin ruoka helpotti kovasti kuuden tunnin päivää. Hipposhallissa oli melko lämmin ja ilma raskasta/pölyistä. Tartanin tuoksu on kodikas tuoksu entisille yleisurheilijoille.

Keskiviikko lähti käyntiin tiistaita pirteämmin. Yläaste ja 2. aste ikäisiä oli vähemmän kuin ala-astelaisia. He liikkuivat isoissa ryhmissä ja kiersivät pöytiä melko kaukaa. Ryhmäpaine nähtävästi esti tulemasta katsomaan mitään, mikä näyttää nololta tai kummalliselta. Vastavuoroisesti pöydän ääreen hakeutui enemmän oppilaita, jotka ilmaisivat selkeästi olevansa kiinnostuneita kaikesta tällaisesta. Ala-asteikäisten parissa tällaisia oppilaita oli vain muutamia. Oli mukavaa jutella teidän kanssanne ja kuunnella cosplayideoitanne ja kokemuksianne coneista. Toivottavasti messupöytämme innosti ja inspiroi cosplayharrastusta harkitsevia nuoria entistä enemmän pukuilun pariin.

ToukoPoukoFest8.jpg

Lavaosuus sujui keskiviikkona klo 10:10-10:30 paljon sulavammin. Katsojia oli yleisössä ihan mukavasti. Audiokin soitettiin lähes onnistuneesti - mitä nyt musiikkeja varten piti jälleen juosta läppäriä hakemaan. Ilman taisteluvammoja ei selvitty: Päivi kaatuaa näytöksensä aikana kaksi kertaa polviensa varaan. Vasen polvi tulee aina vähän ensin maahan, ja tästä hyvästä polveen tulee mustelma. Keskiviikkona kaatuaminen sattui melkoisesti kun piti rysähtää tiistain mustelmanalun päälle. Tällä hetkellä vasemmassa polvessa on mojova mustelma kahden päivän kaatuilusta.

Meno messuhallissa hiljeni jälleen 14:00 aikoihin. 14:30 aloimme riisua cosplayasuja ja pakata tavaroita. Noin 16:00 aikoihin kamat autoon ja kotiin.

ToukoPoukoFest10.jpg

UruharaFC:n puolesta ToukoFest sujui onnistuneesti ja vaivattomasti. Messupiste tavoitti aiheesta kiinnostuneita ja ei-kiinnostuneita, ja Kosuconia tehtiin näkyväksi. Kuusi tuntia per päivä oli juuri sopivasti messuilua ja ainakin meillä oli hauskaa. Voisimme tulla toistekin.

Emme ole koskaan aikaisemmin esitelleet cosplayharrastusta messuilla. Lapsosten Lauantai ja ToukoFest ovat olleet jännittäviä uusia kokemuksia. Olemme yrittäneet tuoda harrastuksemme parhaat puolet esille skenestä tietämättömille henkilöille mukavuusalueemme ulkopuolella. Puvut saivat ansaittua huomiota, mikä tekee selväksi sitä, että cosplay on mm. hieno käsityöharrastus ja pukujen tekijät taitavia luodessaan mielikuvituksellisia asukokonaisuuksia. Cosplay ja conit eivät ole niin kummallinen juttu kuin mitä luulla saattaa. Näitä asioita harrastavat ihan normaalit reippaat nuoret, ja kaikki ovat tervetulleita cosplayharrastuksen pariin. Jokainen voi tehdä juttua omalla tavallaan ja sitoutua siihen itselleen sopivissa määrin. Jos ette usko, tulkaa Kosuconiin katsomaan. Varoitus: Conissa vierailu saattaa aiheuttaa käsittämätöntä cosplayintoa ja coniriippuvuutta. Sivuvaikutuksina uusia ystäviä ja hauskoja kokemuksia.

Jyväskylään on aina ilo matkustaa, koska kaverit ^_^. Kiitos Minorea, Yukihara, Babyshiba ja Ryuuichi!

Seuraavan kerran UruharaFC cossailee Mimiconissa Mikkelissä.

 

- Päivi & Satu