Päivän biisi: Kapibara san -laulu

 

Olisiko nyt aikaa julkaista jotakin Mimiconista?

Töissä on ollut todella kiireistä. Siihen päälle eilen oli cosplayn suomenmestaruuskilpailujen portfolioiden palautus. Aiheesta lisää myöhemmin :). Kalenteri näyttää, että vuosi on puolivälissä. Pitäisi tehdä puolivuotispäikky, mutta se myöhästyy nyt pari päivää hyvästä syystä.

Sitten Mimiconista: UruharaFC:llä oli kolme hyvää syytä lähteä Mimiconiin: 1. Mikkeli on lähellä Savonlinnaa, 2. Kosuconin mainostaminen ja 3. Coneissa on kivaa ja aina pitää mennä jos vain voi. Liput ja laput tapahtumaa varten olimme ostaneet jo hyvissä ajoin ja varautuneet lähtemään, mutta loppusuoralla työtilanne tuli vastaan. Lauantaina matkaan lähdin ainoastaan minä. Satulle oli koko viikonlopuksi töitä, ja minäkin lähdin liikenteeseen vasta töiden jälkeen. Koska työpaikkamme porukat ovat todella coolia sakkia, sain lähteä töistä sen verran etuajassa, että ehdin noin kahdelta lähtevään linja-autoon. Matkatavarapinon kanssa tarvoin Mikaeliin. Suoraan sanottuna jalkapatikka + matkatavarat eivät ole suosikkijuttuni coneissa. Syy tähän on se, että tavaraa nyt vain kertyy mukaan enkä oikein jaksaisi kantaa kaikkia niitä, mutta mitään ei suostu jättämään matkastakaan. Nytkin minulla oli vetolaukun lisäksi iso kassi kirpparitavaroita, iso reppu ja pukupussi. Oli vähän masentavaa katsoa vastaantulevia tapahtumasta poistuvia conittajia, kun itse oli vasta saapumassa ja aikeissa aloittaa coninsa. Noin 17:00 minulla oli cossipuku päällä ja pari tuntia aikaa nauttia loppuconista ennen majoitukseen siirtymistä. Lauantaita varten olin ottanut mukaan kaikista nopeimman ja helpoimman cosplayasuni, eli Androidi 17 sarjasta Dragon Ball Z. Pukemiseen ja meikkaamiseen menee max 15 minuuttia! Ehdin hengailla puvussa pari tuntia. Olivatko pari tuntia puvun mukaanottamisen ja pukemisen arvoisia? No tietenkin olivat! Olen käyttänyt aikaa ja vaivaa puvun valmistamiseen. Todellakin käytän sitä jos vain voin! Kävin Mimicafessa Minorean (Smirre nimellä esiintyi hän) passattavana, katselin ympärilleni ja otettiin pari valokuvaa. Lopuksi menin istumaan iltabileisiin kuuntelemaan ystäväni DJ Floatiksen setin. Kiitos Vivi kun pidit seuraa <3.

DSCN3646.jpg

Vivi, Smirre, Tiiti ja Jack MimiCafessa.

Lauantaina suoritettiin lahjomista - ei siis cospalykilpailuissa ja mitään tällaista. Minä välitin erilaisia lahjoja kavereillemme. Mm. Suomen 2015 World Cosplay Summit joukkueelle Sonokolle ja Rullarinkelille annoimme pienen tukipaketin, johon olimme mättäneet Satun kanssa kaikenlaista enemmän ja vähemmän hyödyllistä tulevaa Japaninkoitosta varten + pupupehmolelun. Mikä on pupun virka, se selvitköön myöhemmin ;). Mainittakoon, että annoimme samankaltaisen paketin myös 2014 joukkueelle. Paketti ilmaisee tukemme ja kannustuksemme. Vaikka meidän WCS aika meni jo pari vuotta sitten, se ei tarkoita, että WCS lakkaisi liikuttamasta meitä. Haluamme, että vallitseva joukkue tuntee olonsa huomioiduksi. Ainakaan Suomessa samat cossaajat eivät ole lähdössä WCS:sään joka vuosi, joten WCS vuosi olkoon erityinen. Suomen WCS historissa toistaiseksi joka vuosi on ollut eri edustajat, eikä tiettävästi kukaan aikaisempien vuosien edustaja ole hakenut mukaan toista kertaa. Ei siis sillä etteikö näin saisi tehdä. Kahden vuoden tauon jälkeen saa pyrkiä uudestaan WCS:sään.

Oman kokemuksen pohjalta uskomme, että etenkin aikaisempien vuosien WCS joukkueiden huomio ja kannustus ovat tärkeitä. Vallitseva joukkue on menossa kokemaan saman, minkä he ovat jo kokeneet. Suomen cosplaykulttuuri ei mielellään nosta ketään jalustalle, mutta kyllä saa ja pitää kannustaa oman kotimaan edustajia mihin tahansa he ovatkaan lähdössä :).

Laukut lahjoja kevyempinä taapersin lattiamajoitukseen. Ruokakauppareissun jälkeen istuuduin pukuhuoneen penkille. Laitoin pukuhuoneen jakkaran päälle ylösalaisin käännetyn roskakorin, ja tähän päälle peruukkipään, jossa oli nipsimistä kaipaava Jackin peruukki.

Jackin asu on ensimmäinen cosplaypukuni, jota yritän pitää hengissä ja edustuskunnossa nähtävästi loputtomiin. Yleensä kun cosplayasuni alkavat kuulua siihen kuntoon, etten niitä enää oikein ilkeä käyttää, puku poistetaan käytöstä ja puretaan. Pari kertaa kokeiltuani olen tullut siihen tulokseen, etten halua enää ikinä esiintyä nuhjaantuneissa puvuissa. Koska pukujen loputon korjaaminen ei houkuta läheskään niin paljon kuin uusien asujen tekeminen, purku/roskakori on minun vanhojen asujeni pääteasema. Tila loppuisi hyvin nopeasti kesken jos yrittäisin säilyttää kaikki asuni. Jack on kuitenkin sen verta erityinen puku, että haluan elvyttää asua aina kun se alkaa näyttämään heikolta. ToukoFestiin valmistin asuun täysin uuden violetin paidan ja mustan kaulapannan. Tätä nykyä käytän asun kanssa puvun ensimmäisiä kenkiä (niitä, joissa on vetoketjut), koska ne eivät ole niin pienet ja epämukavat kuin NCC finaali kilpailukokonaisuuden kengät. Kultaisista hihnoista kaavin vanhan maalin irti ja maalasin ne kokonaan uudestaan. Ei ihan niin hyvä lopputulos kuin toivoin... Myös silmikosta irrotin maalit ja pistin uudet tilalle. Lähiaikoina valmistan asuun uudet housut ja hanskat, ja haaveilen myös uusivani pitkän takin hihat. Vanhoissa housuissa on kultaista maalia ja takapuolessa tahra, joka ei suostu lähtemään pesussa. Mimiconiin tein laukaisijan kannen uudestaan.

IMG_3576.jpg

Majoituskoulun pieni pukuhuone osoittautui hyvin sosiaaliseksi tilaksi. Illan mittaan tuli juteltua yhden jos toisenkin conittajan kanssa ^_^. Havaitsin ongelmia, en järjestelyissä niinkään, vaan kävijöiden puolella. Unohtuneita pyyhkeitä ja pesuaineita, kylmyys yöllä... Havainnoin tätänykyä coniympäristöä tarkasti tulevaa Kosuconia varten. Mitä ongelmia ilmenee ja miten Kosucon voi nämä ratkaista? Kaikista vähäpätöisimmiltäkin kuulostavat asiat voidaan korjata ja tehdä todella kävijäystävällinen con. Minä työskentelen hotellissa mm. oopperasesongin aikana. Se muovaa melko paljon asiakaspalveluhenkeä.

Olisin voinnut nipsiä peruukkiani koko yön hyvässä seurassa, mutta valitettavasti olin herännyt klo 6:00, miksi oli pakko lähteä nukkumaan ajoissa.

Pari käytännönvinkkiä:

- REPPU. Olen vuosia yrittänyt pärjätä hyvännäköisellä käsilaukulla - siis sellaisella, mihin ei ikinä todellakaan mahdu kaikki mitä sinne yritän tunkea. Tuohon siniseen reppuun mahtuu vähintään puoliomaisuutta!

DSCN3630.jpg

- CONILAUKKU. Kyseisellä nimellä kutsumme ainalähtövalmista hygienialaukkuamme. Laukussa on kaikki tarvittava: Hiusharja, ihorasvaa, peili, meikinpoistoainetta, saippuaa ja hiustenpesuaineita pienissä pulloissa, piilolinssinestettä, hammasharjat ja - tahnaa... Ideana on, ettei näitä tavaroita koskaan oteta laukusta pois (parasta ennen -päiväyksiä tarkkaillen tietenkin). Mitään ei voi unohtua pakkaamisen yhteydessä, koska kaikki on jo valmiiksi pakattu. Jos matkustatte paljon ja kierrätte ahkerasti coneja, etenkin ruuhkaisimpaan conikauteen voi harkita lähtövalmiin hygienialaukun kokoamista. Liittäkää laukkuun pyyhe.

- PEILI. Kun peilejä on vain rajallisesti, hiuslenkin avulla oman seinäpeilin tekeminen meikkaamista varten on näin helppoa. Siihen saa profiilikuvankin kätevästi näytille.

peili.jpg

- KUNNON PYJAMA JA VILLASUKAT. Majoituksessa on aina kylmä. Näiden puute ärsyttää enemmän kuin niiden riisuminen jos tulee kuuma.

Aamulla kaavin itseni ylös seitsemältä takaisin sosiaaliseen tilaan (pukuhuoneeseen) meikkaamaan. Jotta en missaisi sunnuntaista tuntiakaan, päätin olla ovenkahvassa heti ovien auetessa. Eli meikit naamassa odotin 45 minuuttia ovien ulkopuolella. Vain kaksi ihmistä olivat ehtineet paikalle minua aikaisemmin. Vaikka olin teoriassa töissä Kosuconin yhdistyspöydässä, olin käytännössä kävijä. En siis yrittänyt saada itselleni mitään työntekijäetuja, kuten päästä sisään aikaisemmin tai saada ruokaa greenroomista.

Rutiinilla Jackin asu päälle ja yhdistyspöytää kyttäämään. Päivystimme pöydän takana yhdessä Baby Shiban kanssa. Kosun pöydästä pystyi ostamaan mm. uusia kettukangaskasseja. Samoja laukkuja ja paljon (?) uutta tavaraa tulee myyntiin Animeconiin, mm. upouusia One Piece aiheisia laukkuja :). Jos Kosuconilta ostamissanne tuotteissa ilmenee vikaa, aiheesta täytyy ottaa yhteyttä sähköpostiini paivi.asikainen89@gmail.com. Vialliset tuotteet korjataan, hyvitetään tai vaihdetaan ehjiin. Rahat tuotteista menevät Kosuconin järjestämiseen.

Pöytäpäivystyksen seurauksena en vieraillut ohjelmanumeroissa, ja jopa cosplaykilpailut menivät minulta ohitse. Sunnuntain esityskilpailu oli peruttu ja tilalle järjestetty hall cosplay. Miksi esiintyjät loppuvat? Minusta syitä tähän on mm. se, että esityskilpailuja on liikaa. Niitä on enemmän kuin on esiintyjiä ja esitysideoita. Suomessa cossaajat paneutuvat mieluummin pukujen tekemiseen kuin näytösten valmistamiseen. Uuden puvun pystyy hyvällä tahdilla tekemään joka coniin, mutta siihen lisäksi vielä kokonainen näytös, etenkin kilpailuun, kysyy melkoista omistautumista. Toteutus ottaa aikaa, jota kaikilla ei ole antaa. Toinen syy on  kohonnut vaatimustaso. Kilpailusuoritukselle omistaudutaan: Lavalle ei haluta/uskalleta nousta puolitekoisilla näytösideoilla.

tuo2.jpg

Sunnuntaina tapasin Suomen Nordic Cosplay Championship 2015 joukkueeseen kuuluvat Elzyn ja Aselean. Juttelimme vähän tulevasta ja kummastelimme Närconin touhuja NCC 2015 finaalien suhteen. Tuossa hiljattain varmistui, että minä ehkä tulen olemaan Närconissa.

mimmit.jpg

Myyntipöytäsalista mukaan tarttui kapibara san pehmolelu. Myyjä piti pehmoa jonkinlaisena hamsterina/marsuna/myyränä, ja minä yritin oikaista häntä selittämällä, että se on kapibara (vesisika). Myönnetään, ettei vesisika ole ensimmäinen eläin, joka tuosta pehmosta tulee mieleen. Ostin kapibaran Satulle, joka on toivonut kyseistä pehmolelua itselleen todella pitkään. Tunsin itseni onnekkaaksi kun löysin sellaisen.

pottu.jpg

Hunaja Peruna - eli tuttavallisesti Pottu.

Conin lähestyessä loppua menin hakemaan kirpparitavaramme ja sitten yhtäkkiä olin MimiCafessa Vivin passattavana. Kiitos hyvästä palvelusta ja seurasta ^_^! Kirpparilta onnistuimme tienaamaan pienen summan rahaa. Vielä ennen lähtöä pari valokuvaa ja tämän jälkeen kävelin asemalle odottamaan linja-autoa takaisin Savonlinnaan. Ihmiset tuijottivat minua melkoisesti. Asiaan saattoi vaikuttaa se, etten jaksanut/ehtinyt riisua Jackin asua. Vähän taikaa teidänkin arkipäivään ei-cosplayta harrastavat henkilöt. Tältä animehahmot näyttävät, kun he muuttuvat todeksi.

IMG_3568.jpg

Seuraava kerran coneilemme Animeconissa - Kosuconin merkeissä jälleen! Tervetuloa tutustumaan yhdistyspöytäämme ja vierailemaan kummitustalossa :). 17 julkaisen valokuvia myöhemmin jos kuvankäsittelyprojektini niiden kanssa onnistuu.

 

- Päivi