16.8.2015 Kosuconin ketut päättivät ottaa ilon irti ravintolapäivästä ja perustivat seuralaiskahvilan Jyväskylään Veturitallien tiloihin. Ravintolapäivänä kuka tahansa saa perustaa ravintolan/kahvilan/kioskin/ruokasysteemin ja myydä ruokiaan. Tämän nojalla kukaan meistä ei tarvinnut sen kummempia elintarvikealan koulutuksia, myyntilupia tai hygieniapasseja pistääksemme pystyyn kahvilaa. Teemaksi tuli hostkahvila, eli seuralaiskahvila.

DSCN5174.jpg

Seuralaisiin perustuvia ravitsemusliikkeitä löytyy useita Japanista. Meido- ja butlerkahviloissa hyvännäköiset tarjoilijat pukeutuvat viktoriaanisiin palvelusväen pukuihin ja palvelevat asiakkaitaan erityisen kohteliaasti ja nöyrästi. Henkilökohtainen tarjoilia ei pelkästään huolehdi ruokatilauksista, vaan hän voi myös jäädä pöytään istumaan ja pitämään sinulle seuraa. Seuralaisbaareissa talo on täynnä komeita ja kauniita seuralaisia. Baariin saapuva asiakas tilaa itselleen tietyn seuralaisen, ja seuralainen pitää asiakkaalle seuraa illan ajan. Tällaiset host- ja hostessbaarit tekevät rahaa asiakkaiden ostamilla kalliilla juomilla. Vastineeksi seuralaiset flirttailevat ja viihdyttävät asiakkaitaan saaden heidät tuntemaan itsensä erityisiksi ja rakastetuksi - ja ostamaan lisää juotavaa. Tässä vain muutama esimerkki ravintoloista, jotka perustuvat eivät niinkään erityiseen ruokaan, vaan erityiseen seuraan.

Monissa coneissa toimii meido- ja butlerkahvila. Koska Kosucon pyrkii olemaan erilainen, siellä toimii host ja hostesskahvila Honey Royal. Kahvilaan on BTW haku päällä, eli jos seuralaishommat kiinnostavat, niin klikkaa itsesi TÄNNE ja pistä hakemusta tulemaan :). Ravintolapäivän KosuCafe kävi läpi melkoisia muutoksia ennen H-hetkeä. Keväällä, kun päätös kahvilan tulemisesta lyötiin lukkoon, teema oli Cosplay Kahvila. Ajattelimme tehdä perinteisen meido/butlerkahvilan, jossa tarjoilijat olisivat "animehahmoja yms.", eli cosplayasuihin pukeutuneita kosulaisia. Ravintolapäivän lähestyessä tuli vähän epätietoisuutta tapahtumapaikan suhteen, eli onnistuuko kahvilan pitäminen sittenkään Veturitallien tiloissa. Parit conit, työt ja muut menot siihen väliin, ja äkkiä kahvilaan olikin enää vain pari viikkoa. Se, että kahvila todellakin tulee, varmistui varmasti tiistaina alle viikko ennen ravintolapäivää. Samana päivänä kävi selväksi, että saamme käyttöömme mm. jääkaapin, pakastimen, astioita, tiskikoneen yms. mitkä ovat melko hyödyllisiä kahvilassa. Koska KosuCafen tuleminen oli epävarmaa, emme olleet alkaneet valmistella mitään suunniteltuja cosplayasuja aikaisemmin. Emme halunneet nähdä turhaa vaivaa koska kiire on muutenkin. Tiistaina varmistui myös, että kosulaisia pääsisi paikalle vain neljä kpl. No perkele >:(. Kolme tarjoiliaa, ja yksi keittiöön ja kassalle. Vähäisen henkilökunnan vuoksi cosplayteema peruutettiin, ja tilalle otettiin ollaan-kivannäköisiä-teema. Satu päätti pukeutua herkulliseen kuppikakkuhameeseensa, koska kuppikakut sopivat kahvilaan. Päivi otti kangassakset käteensä ja teki keltaisesta yukatasta lyhythelmaisen mekon (yukatan yläosa + rypytetty hame, nauhat peittävät saumoja). Projektin tarkoitus oli tuottaa japanihenkinen asu, koska Kosucon on japanialantapahtuma ja kahvilassa olisi kiva korostaa myös tätä teemaa. Tenkon cosplayasusta Päivi sai itselleen yhden punaisen ketun hännän, korvat ja vyön, ja näin punakettu Minmin asu valmistui yhdessä ainoassa päivässä. Wannabe viimeisteli asukokonaisuuden punaisella lyhyellä alushameella ja hiuksiin tulevilla kukkasilla. Ennen kuin Päivi keksi leikellä yukatansa, hän uhkasi pukeutua röyhelömekkoon, megalomaaniseen peruukkiin ja antaa seuralaisnimeksensä Prinsessa Hattara Von HötteröTötterö.

silm%C3%A4.jpg

Kosuconin uusien oheistuotteiden ensi-ilta oli KosuCafessa. Nukensilmäpinssejä löytyy sekä hempeissä että tummissa väreissä 4 euroa kipale.

Perjantaina töiden jälkeen matkalaukun vetskarit kiinni, seuralaispuvut päälle ja asemalle. Tiukalla aikataululla Minminin seuralaisesittelyä varten valokuva Parikkalan asemalla ja junassa kuva julkaisuun. Kotiin. Aina yhtä kivaa matkustaa erikoisissa vaatteissa ja ihmetyttää ihmisiä.

Lauantaina ihana leipomista varten pyhitetty vapaapäivä kotona vanhempien luona. Vaikka lauantaina "vain leivottiin", päivästä tuli yllättävän kiireinen. Leipomisen lisäksi piti koota ruokalistaa, silittää työvaatteet, koristella ruokia, selvittää kuka tuo mitäkin, leikata kakkuja paloihin, koota ostoslistaa, pakata mukaantulevia ruoka-aineita ja välineitä, ja stressata siitä muistaako ottaa kaiken mukaansa ja maistuvatko leivonnaiset hyvältä. Täytyy tunnustaa, että leipominen on meille kahdelle melko vierasta touhua, ja olisimme olleet hukassa ilman äitimme apua. Kiitos kaikesta avusta äiskä ja iskä <3! Vanhempiemme puutarhasta saimme tuoreita marjoja kakkusiimme.

Sunnuntaina aamulla ruokalistat tulostukseen, meikit naamaan, kakut kyytiin ja vanhempien autolla kohti Jyväskylää. Radiosta soi Twisted Sistersin We're not gonna take it ja Päivin päivästä tulee täydellinen niin vähällä vaivalla. Pikapysähdy ja jäätelö pirtelöä varten kyytiin. Toinen pysähdys ja kosulainen kyytiin. Veturitalleilla juuri ajallaan. 

kahvila.jpg

Veturitallit eivät sijaitse kaikista näkyvimmällä paikalla keskellä Jyväskylää, mutta uskoimme puskaradion voimaan. Paikan päälle löytäisivät aivan varmasti kaikki he, ketkä ihan oikeasti haluavat tulla kahvilaan ja myöhemmin Kosuconiin. Aikaa mainostaa kahvilaamme oli hyvin vähän, mutta yritimme parhaamme. Kaksi pelkoa koskien kahvilaa olivat 1. Kahvilaan tulee iso joukko tavattoman kovaäänisiä nuoria koko päiväksi tilaten vain listan halvimpia annoksia, ja he huutavat keskustelevat kaikesta mahdollisimman häröstä ja pervosta animessa liian äänekkäästi ja häiritsevät näin muita asiakkaita tai 2. Kahvilaan tulee ravintolapäivän ruoka-arvostelija, joka tilaa kaikkea, maistaa kaikkea ja haukkuu kaikkea koska emme ole ammattilaisia X_X. Kumpikaan ei onneksi toteutunut.

Lelut.jpg

Halikavereita

Kahvila edustuskuntoon, ruoat tarjolle ja puvut päälle. Osa kakkusista viimeisteltiin paikan päällä jotta kermavaahto olisi mahdollisimman tuoretta. Myös mm. lettutaikina, kastikkeet ja pirtelö valmistettiin vasta Veturitalleilla. Vaikka Veturitalleilta löytyi ties mitä, kosulaisten toimesta paikan päälle tuotiin vielä näidenkin lisäksi melkoinen valikoima kodinkoneita yms. ruuanlaittovälineitä. 12:00 kahvila aukesi asiakkaille ja ensimmäiset kävijät saapuivatkin samantien :). Kahvilasta pystyi ostamaan leivonnaisten lisäksi Kosuconin pääsylippuja ja lunastamaan maksettuja rannekkeita.

Koska meitä oli vain kolme seuralaista töissä, emme valitettavasti aina ehtineet oleskelemaan asiakkaiden seurassa kovinkaan pitkään. Olisi ollut kiva saada enemmän seuralaisia kahvilaan, koska tällöin KosuCafea olisi voinnut pyörittää oikean seuralaiskahvilan tavoin, eli asiakkaat olisivat valinneet seuralaisensa. Nyt asiakkaita palveli hän kuka ensimmäisenä ehti ovelle vastaan. Onneksi asiakkaita ei ollut ruuhkaksi asti, jolloin kaikkia ehti palvelemaan ajatuksella eivätkä tilaukset menneet sekaisin. Ei yhtään pudotettua lautasta tai kaadettua mukia! 

kakkuset.jpg

Onnistuimme saamaan aikaiseksi melko laajan ruokalistan. Tarjolla oli juomina mm. erilaisia teelaatuja ja jääteetä, kahvia, kaakaota, pirtelöä ja hedelmädrinkki. Makeina ruokina tarjoiltiin mokkapaloja, marjapaistosta, kääretorttua, mutakakkua, kotitekoista jäätelöä, lettuja, hyytelöitä ja erilaisia muffineja. Suolaiset -kategoriasta löytyi popcorneja ja lämmin leipä. Lähes kaikki tarjoiltavat olivat gluteenittomia ja laktoosittomia.

sp.jpg

Honey Bunbun ja Minmin

Kahvila oli auki 12:00-16:00 ja uskomme, että asiakkaita olisi riittänyt pidempäänkin. Kahvilasta suoriuduttiin kunnialla! Kaikkia ruokia tarjoiltiin ja mikään ei loppunut kesken - joka tarkoittaa, että meille jäi melkoinen määrä kakkua kotiin vietäväksi 0_o. Kahvilan pitäminen ja leipominen sitä varten olivat uusia ja kivoja kokemuksia ^_^! Pitäisiköhän ottaa uusiksi seuraavana ravintolapäivänä kokemusta rikkaampana? Ihmiset kommentoivat, että olisi kivaa jos vastaavan mallinen seuralaiskahvila toimisi ihan joka päivä virallisena yrityksenä. En usko, että moinen kannattaisi Suomessa, mutta kahvilat voisivat aina toisinaan pitää teemapäiviä, jolloin töissä olisi seuralaisia ^^. Kosuconissa toimiva Honey Royal EI tule olemaan KosuCafen kaltainen. Siellä ei mm. myydä leivonnaisia.

DSCN5171.jpg

Kosuttaret: Kettutytöt Smirre ja Minmin, Baby Shiba ja Honey Bunbun.

Kiitos kaikille asiakkaille ja yhteistyöhenkilöille <3! Seuraavan kerran Kosucon häärää Traconissa 5.-6.9.2015 Tampereella. Yhdistyspöydästämme pystyy ostamaan rannekkeita ja uusia oheistuotteita, sekä osallistumaan kilpailuun :).


- Päivi & Satu