Tämä on viimeinen Närcon teksti, jossa kerron sunnuntaista ja summaan yhteen koko reissua.

Sunnuntaina kamat kasaan ja kotiin. Meikit naamaan peilaten tanssistudion ovesta. Majoittujien toivottiin poistuvan noin klo 10:00. Onneksi olimme ahtaneet matkalaukkumme täyteen jo edellisenä iltana. Onneksi kaikki ostoksemme mahtuivat mukaan. En tiedä oliko poistumisaikaa kerrottu selkeästi kaikille, koska siinä vaiheessa, kun piti pikku hiljaa alkaa liueta paikan päältä, norjalaiset vasta heräilivät. En myöskään tiedä kuinka usein Campushallenin vessat siivottiin Närconin aikana, koska sunnuntaiaamuna vessa näytti suorastaan saastaiselta. Jätimme matkatavaramme NCC huoneeseen ja lähdimme tekemään viimehetken ostoksia myyntipöydille. Vähän jälkeen puolen päivän autot starttasivat kohti lentokenttää. Valitettavasti lähtö tapahtui niin nopeasti, ettemme ehtineet hyvästellä kaikkia ystäviämme T_T. Ajomatka sujui nopeasti nukkuen.

Shoppings.jpg

Viimehetken ostokset: Hame ja villapaita kirpparilta, "juliste" ja T-paita. Huomasin vasta Suomessa, että hameen helma on ommeltu ylösalaisin ja silmämunat lentävät vikoperin. Nemuneko "juliste" oli yhdellä myyntipöydällä suojapaperina. Kun nätisti pyysin, sain kuvan ilmaiseksi. Se on siisti, ehjä ja sopii hyvin keittiöni oveen. Näiden lisäksi osti piilolinssejä pukuprojekteihin.

Lentokentällä matkalaukkujen painon jakamista ja jonottamista. Koska Närcon ei edelleenkään ollut maksanut toista isoa matkalaukkuani, jouduin jonottamaan henkilökunnalla varustettuun matkatavaroiden luovutukseen maksaakseni laukkuni. Käskin muita menemään edeltä, koska jono mateli eteenpäin. Minä olin ainoa NCC ihminen virumassa kyseisessä jonossa lapsiperheiden ja rattaiden piirittämänä. Sitten AG juoksi luokseni: En tiedä mistä hän sen oli saanut, mutta hänellä oli yksi ylimääräinen lähtöselvityslappu minun ylimääräiseen laukkuuni. Hihhei olin pelastettu! Lappu laukkuun, laukku itsepalveluhihnalle - ja jonottamaan turvatarkastukseen. Jono.

Lento sujui hyvin. Perillä Helsingissä autoon ja autolla Savonlinnaan. Siihen päättyi Närcon 2015 matkamme. Maanantaina töihin kello seitsemän aamulla.


Summa summarium:

- Aloitetaan siitä mistä kaikki alkoi, eli KUNNIAVIERASKUTSU...

... jota en saanut ja joka en ollut. Olin vieras, mutta en kunniavieras. Matkani varmistui noin viikko ennen lentoa sen jälkeen, kun olin ensin ottanut yhteyttä pääjärjestäjään. Se kunnia, mitä luvattiin 2014 voittajalle, "unohtui" vuodessa. Ainoa velvollisuuteni oli käydä pienessä haastattelussa perjantaina. Illalla NCC finaalin aikana olin hiukan katkera, koska en päässyt lavalle missään muodossa. Ilmaisin harmini parille ystävälleni, ketkä olivat katsoneet suoraa lähetystä Suomen televisiosta. He olivat vähän ihmetelleet, miksi minua ei esitelty shown aikana. Muistutettakoon, että paikalla oli myös 2013 mestari ja meillä molemmilla oli mestaruusasut päällämme. Siitä olisi saanut kivan ryhmäotoksen, kuka liittyykään heidän joukkoonsa tänä iltana? Jutun pointti on se, että mestaruuskauteni oli päättymässä ja olisi ollut kiva saada vielä viimeiset arvostukset ennen uuden mestarin kruunaamista.

- Miten NORDIC COSPLAY CHAMPIONSHIP 2014 MESTARUUS MUUTTI ELÄMÄNI?

NCC mestaruus ei muuta elämää. Aika epärealistista odottaa jotakin sellaista cosplaykilpailulta, vaikkakin pohjoismaiden mestaruudelta, mutta silti. Yhtä sun toista kivaa on tapahtunut, olen mm. käynnyt kahdesti Ruotissa, palkintomatkani Japaniin odottaa vielä lunastamistaan ja sain Jackin asun näytille Suomen käsityön museon näyttelyyn ^_^. Cosvision on arvostanut saavutustani, tarjonnut minulle mahdollisuuksia, ja olen hyvin kiitollinen siitä <3. NCC mestaruus ei ole myöskään muuttanut cosplayelämääni. Yhtä laiskanpulskeasti teen asuja, käyn coneissa, ja päivitän kuulumisia nettiin aivan kuten kuka tahansa perusconittaja.

Eniten NCC mestaruus (ja palkinnot yleensä) tarjoaa henkistä pääomaa. Voi olla ylpeä itsestänsä ja tietää pystyvänsä vaikka mihin kunhan näkee vaivaa, keksii hyviä ideoita ja antaa itsensä loistaa  <3. Minä en kisaa palkintojen takia. Minä en tarvitse ihailijoita tai kuuluisuutta. Minä kilpailen koska pidän kilpailemisesta. Minä pidän cosplaysta ja esiintymisestä. Minusta on kivaa asettaa itselleni cosplaytavoitteita ja pyrkiä päämäärätietoisesti niitä kohti. Olen edelleen sitä mieltä, että kenestä tahansa voi tulla mestari! Se ei ole onnea tai mystisiä voimia, vaan kykyä lukea tilannetta, halua tehdä parhaansa ja uskoa itseensä.

- NORDIC COSPLAY CHAMPIONSHIP 2015

NCC 2015 finaalissa ei ole valittamista. Kaikki, ketkä nousivat lavalle, esittivät katsomisen arvoisen shown, ja myös puvut olivat ehtaa esittelykamaa. Liekö televisiointi ruoskinut kisaajat miettimään ideoitaan ihan tosissaan, vai oliko kyseessä onnekas sattuma saada lavan täydeltä omistautuneita kisaajia, en tiedä. 2015 näytösosuus oli paljon katsottavampaa kuin 2014. Show antoi arvoa jokaiselle kisaajalle yksilönä mm. esittelyvideoiden muodossa. NCC 2015 esitteli cosplayharrastusta hyvässä valossa ja sai mm. kilpailemisen näyttämään vakavalta. Suomen joukkue esiintyi edukseen ja toivon television ääressä istuneen suomalaisen yleisön voineet tuntea ylpeyttä kotimaansa naisista. Ylpeydellä voin sanoa harrastavani cosplayta ja NCC 2015 antoi siitä hienon kuvan.

CeciliaOlsson.jpg

- MUTTA SILTI...

NCC:n pitää tiukentaa ja tarkentaa sääntöjänsä! Nordic Cosplay Championship on yksilökilpailu, mutta silti moni näytöksistä oli parinäytöksiä. Avustajasta tehdään liian helposti kisapari. Assistentin käytölle pitää laittaa jonkinlainen aikaraja, näkyvyysrajoite, pukuaiherajoite tai sitten kieltää assarit ihan kokonaan, koska nyt homma menee pahasti överiksi!

NCC finaali järjestettiin 4. kerran. Huomioon ottaen, että kyseinen on POHJOISMAIDEN MESTARUUSKILPAILU, kisaajia voisi kohdella paremmin. Reissun aikana kävi selväksi, etteivät kaikki halua nukkua lattiamajoituksessa tyhjenevillä ilmapatjoilla ilman tyynyjä ja peittoja, ja jonottaa vessaan puhumattakaan siitä stressistä, mitä televisiointi aiheutti. Sääntömuutoksia, julkisia pistetaulukoita... Nukkumaan pääsi usein aivan liian myöhään illasta. Missä Ruotsin joukkue majoittui, en tiedä, mutta tanssistudiossa he eivät ainakaan olleet (onnekkaat). Ruokahuoltoa en osaa kommentoida, koska en käynyt kuokkimassa NCC kisaajille varatuissa ruokapöydissä. Kotisivun lupaukset eivät toteudu! VIP kohtelu ja paskat. Kisaympäristössä pärjäävät hyvin ne henkilöt, ketkä kestävät hyvin painetta,  ja sopeutuvat hankalaan ympäristöön ja muutoksiin nopeasti. Jos näiden lisäksi näkee pimeässä ja kestää hyvin kylmää, pärjää myös backstagella. Ainakin show alkoi ajallaan, eikä puoli tuntia myöhässä kuten 2014.

- NCC SUOMEN TELKKARISSA

Katsoin kilpailun uusintana Suomen televisiosta ja kiinnitin erityistä huomiota kisan kommentointiin. Ihan jees plätty, vähän turhan ylistävä minun makuuni.

NCC2015.jpg

2015 kolme parasta.

Ohimennen olen lukenut ihmisten tekstejä koskien Närconia ja pahalta näyttää 0_o. Kävijät ovat kokeneet conin olevan rahastusta ja järjestelyt epätoimiviksi. Conialue oli melko laaja, ja useisiin rakennuksiin jaetun ohjelman takia emme ehtineet näkemään mitä kaikkea oli kaikkialla. Närconin ohjelmakartta voisi olla selkeämpi. Sellaiseen asiaan Närcon ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan kuin sää. Torstaina voimakas tuuli yritti repiä peruukkini, irtoripseni ja paperivarjoni mukaansa samantien, kun astuin ulos majoituksesta. Varjooni tuli reikiä tuulesta. Perjantaina illalla oli yllättävän kylmä. Lauantaina oli inha, pimeä ja sateinen keli. Se, että sää oli helteinen 2014, ei tarkoita sään olevan helteinen myös 2015 nimimerkillä pakkasi bikinit mukaan. Sää vaikuttaa oleellisesti conittajien mielialaan etenkin, kun kyseessä on HENGAILUCON. Useampi aktiviteetti oli suunniteltu ulos, mm. ruokateltat (syöminen tapahtuu teltan ulkopuolella), muutama myyntipöytä (suljettu), pomppulinna (?!), majoittuminen (märkä teltta ja tavarat  -kertomukset pitkin conia) ja iso lava. Iso lava ulkona on jees jos EI sada. Sateisena lauantaina muotinäytös ja cosplaykilpailu kärsivät sisälavan puutteesta. Isolle lavalle oli kuuleman mukaan sateenkestävä suunnitelma NCC ajaksi. Onneksi suunnitelmalle ei ollut käyttöä, koska perjantaina ei satanut.

Mitä tulee märkiin ja kylmiin telttoihin, niin kehtaan väittää, että te ette vain osaa telttailla. Minulla on paljon kokemusta teltassa asumisesta. Teltta kestää kaikkea mahdollista jos se on hyvä teltta ja oikein varusteltu.

KUINKA MONTA KERTAA PITÄÄ MUISTUTTAA SIITÄ, ETTÄ MAJOITUKSESSA ON KYLMÄ. KUNNON UNIASUT JA VILLASUKAT MUKAAN. Minulla oli huppari, fleecepyjamanhousut ja villasukat, ja oikein lämmintä.

Syötävää löytyi Närconin alueelta mm. erilaisista ruokateltoista, jotka tarjoilivat kävijöille yksinkertaista mättöruokaa (hamppareita ja pitsaa). Ruokatelttoihin oli usein sen verta pitkä jono, että kiireisinä naisina suunnistimme mieluummin ulosaidattuun Pressbyråniin ostamaan sapuskamme. Nälkää emme nähneet. Conissa olo ei muuta sitä tosifaktaa, että ihmisen täytyy syödä ja hyvällä ruoalla on suuri vaikutus mielialaan. Joten muistakaa aina varata jonkinlainen ruokasuunnitelma mukaanne coneihin, jottei maha pääse liiaksi tyhjenemään ja kiukku iskemään.

Olemme aina miettineet onko Närconissa järjestyksenvalvojia, koska JV-liivejä ei paljoa näy. Henkilökunta-alueelle pystyi astelemaan vähän turhan helposti. Satulla tavallisena rannekekävijänä ei ollut kulkuoikeutta moniin paikkoihin, mutta kas kummaa hän pääsi silti kaikkialle. "Vain henkilökunnalle" lappu ei pysäytä ketään yhtä tehokkaasti kuin valvonta. NCC huoneessa oli tiettävästi ainakin tietokone ja kamera säilössä, ja paljon naposteltavaa ja juotavaa, sekä finaalipukuja. Sama juttu majoituksessa: Koska tanssistudion ovea ei saanut lukkoon, minun läppärini oli vähän kaikkialla piilossa varkaiden varalta.

Suomalainen conittaja, joka on tottunut siihen, että kulkuväylät pidetään vapaina, saa raivarin Närconissa. Ruotsalaisista keskellä käytävää istuminen tai peräti makaaminen ovat ihan ok, eikä tehdä elettäkään väistääkseen. Aikaisemmissa kirjoituksissa on jo tullut valitettua heistä, ketkä lukkiutuvat vessoihin meikkaamaan ja pukemaan aamun ruuhkaisimpina tunteina. Jos ei pysty pukemaan/riisumaan/meikkaamaan julkisessa pukuhuoneessa, silloin ei kannata tulla lattiamajoitukseen jakamaan elintilaansa kymmenien ihmisten kanssa. On kaikille mukavampaa kun menette hoteliin.

2014 oli hauskempaa. Sää oli paljon parempi ja mukana oli uutuudenviehätystä. Keskittyminen oli kisassa, ei conin huonoissa puolissa. Minussa ja Satussa on torakan vikaa: Me emme välttämättä huomaa huonoja oloja ennen kuin vasta valituksen alkaessa. Huonon palvelun me sen sijaan bongaamme heti! Minulla ei ole teoriassa oikeutta valittaa majoituksestamme, koska itse vaadin päästä samaan paikkaan NCC kisaajien kanssa täysin tietoisena siitä, että päädyn lattiamajoitukseen tanssistudioon.

Närconin on tehtävä muutoksia NCC kisaajien oloihin, koska kaikki eivät ole torakoita. Jos ette pysty täyttämään kotisivuilla lukevia lupauksi, älkää luvatko mitään. En halua NCC kisaajista tuntuvan siltä, että heitä hyväksikäytetään. Kiva kun tulette esiintymään ja tekemään meille mahtavan show, me pistämme teidät keskinkertaisiin oloihin ja televisiointi menee edelle.

En sano kannattaako mennä Närconiin tai pyrkiä mukaan NCC:hen. Sen päätöksen te teette itse. Selväksi on tehty mikä odottaa jos Ruotsiin pääsee. Ottakaa se haasteena.

DSCN4943.jpg

Nordic Cosplay Championship 2015 finaalin pystyy katsomaan Yle Areenasta

Paljon valokuvia NCC:stä ja Närconista löytyy Flickristä


- Nordic Cosplay Champion 2014