Vihdoin ja viimein olemme aloittaneet valmistamaan pukuja, jotka ovat olleet cosplaylempilapsiamme jo parin vuoden ajan:

Bakugan Gundalian Invaders

Airzel, Stoica ja Gill

11075142_774450992669524_133042973644544

Bakuganin ensimmäistä ja toista tuotantokautta on näytetty Suomen televisiossa. Animessa bakugan pelinä perustuu pallon muodossa olevan bakuganin aktivoimiseen pelikortin avulla, jolloin olento muuttuu valtavan suureksi. Bakugan olennot taistelevat toisiaan vastaan ja heidän pelaajansa aktivoi bakuganilleen ominaisuuksia ja hyökkäyksiä pelikorttien avulla. Animessa bakuganit ovat älykkäitä olentoja, jotka mm. puhuvat. Bakuganit jaetaan kuuteen eri elementtiin (attributes): Haios (valo), darkus (pimeys), ventus (ilma), pyrus (tuli), subterra (maa) ja aquos (vesi).

BakuganLinehalt.jpg

Verrattuna kahteen muuhun saman lajityypin suosikkisarjaamme, Beybladeen ja Yu-Gi-Oh!n, jotka käsittelevät (pelaamisen lisäksi) pääsääntöisesti arkielämää maustettuna yliluonnollisilla elementeillä, Bakugan on puhtaasti scifiseikkailu. Bakuganit ovat Vestroia -planeetalta kotoisin olevia avaruusolentoja, ja jos tarinassa ei seikkailla avaruudessa erilaisten avaruusolentolajien kanssa, niin sitten virtuaalitodellisuudessa. Vaikka bakuganeja käytetään otteluissa, itse bakugan laji ei ole ehdottomasti taistelunhaluinen ja aina toisinaan sarjassa nostetaan esiin kysymys bakuganien (ja erilaisten bakuganeille tarkoitettujen lisävarusteiden) käyttämisestä vain ja ainoastaan "urheiluun".

Bakugan Gundalian Invaders on Bakugan animesarjan 3. tuotantokausi. Juoni lyhyesti selitettynä kertoo siitä, miten maanpäällä elävät ihmiset = tarinan päähenkilöt lähtevät vieraaseen maailmaan/toiselle planeetalle, Neathiaan, auttamaan heitä sodassa. Hyökkäyksen takana on Gundalia, jota hallitsevalla keisari Barodiuksella on omat syynsä vallata Neathia. Taistelua käydään bakuganeilla. Gundalialaiset ovat sodassa niskan päällä, koska rauhanomaisessa Neathianassa ei olla varauduttu sotimaan.

Gundaliassa sotaa johtaa Twelve orders, joka sisältää kuusi alempaa joukkolaista ja kuusi korkeampaa joukkolaista (kaksi per elementti), jotka käskyttävät alempiaan. Gundalialaiset ovat avaruusolentoja. Yleisesti ottaen gundalialaiset ovat julmia ja ajattelevat aina ensin omaa etuansa, mutta poikkeuksiakin mahtuu porukkaan. Twelve ordersissa käy jatkuva juoniminen toisiansa vastaan.

Gundalian pinta on asuinkelvotonta joutomaata. Gundalialaiset ovat asuneet sukupolvien ajan planeetan pinnan alla sijaitsevissa kaupungeissa pimeän keskellä.

Jokaisesta hahmosta on hyvin tarkka kuvaus löydettävissä internetistä. Valitettavasti nämä seikkaperäiset selostukset hahmojen luonteista ja tekemisistä eivät näy juuri mitenkään itse animessa, joten epäilemme tekstien luotettavuutta. Ymmärrämme toki, että Bakuganillakin on varmasti monia erilaisia lähteitä perustuen mm. animeen ja virallisiin tietokirjoihin. Animen esittäminen eri maissa uudelleen äänitettynä vaikuttaa animesta saatavaan tietoon, koska animea voidaan mm. sensuroida leikkaamalla kohtauksia pois ja muuttamalla kohtauksia maa kohtaisesti. Emme väitä, että kaikki tieto Bakuganista, mitä itse emme tunnista, olisi väärin ja sarjan fanien oletuksiin liittyvää spekulointia, mutta monien eri lähteiden tulkinta kenties monien eri tahojen toimesta aiheuttaa joskus pahaa ristiriitaisuutta, kuten seuraavaksi näemme. Mitä me haluamme sanoa on se, että tutustukaa hahmoihin mieluumin katsomalla anime kuin lukemalla wikia.

Gill on keisari Barodiuksen lähimpiä miehiä ja toteuttaa uskollisesti tämän käskyt. Gill ja Barodius ovat jollain tavalla perheenjäseniä toisilleen, mutta valitettavasti suhteesta on saatavilla ristiriitaista tietoa. Epäselväksi jää onko orpo Gill Barodiuksen velipuoli vai kasvattilapsi (me taivumme velipuolen suuntaan). Hän on kylmähermoinen, itsevarma ja voimakas pyrus (tuli) pelaaja ja hänen bakuganinsa on Krakix. Airzel on sotajoukkojen kapteeni ja Gillin oppilas. Hän toimii uskollisesti opettajansa rinnalla, mutta on vähän turhan luottavainen. Airzel on opettajansa tavoin vakava ja pyrkii palvelemaan itseään ylempiä niin tehokkaasti kuin pystyy. Airzelin bakugan on ilmatyypin ventus Strikeflier. Stoicalla ei ole mitään erityistä asemaa Twelve ordersissa. Hän ei suhtaudu asioihin kovin vakavissaan ja on hieman lapsellinen. Stoicalla on häikäilemätön ja pirullinen luonto. Hänen bakuganinsa on aquos Lythirus, joka on vesityypin bakugan.

Henkilökohtaisesti emme tykkää siitä, miten Stoicaa kuvataan sanomalla, että hänessä on kaksi puolta (enkeli ja demoni) ja hän on hullu mies. Stoicassa on kieroa innokkuutta, mutta muuten hän ei tee mitään, mitä voisi tulkita oikeasti hulluksi. Hän ei myöskään osoita kahtiajakoisuutta missään kohtaa.

Gundalialaisten hahmodesignit ovat mielestämme hienot. Ne kuvastavat hyvin niitä elementtejä, joilla he pelaavat. Asut henkivät korkeaa asemaa hovissa: Asuissa on kerroksia, erilaisia yksityiskohtia, ja ne ovat kauniin epätyypilliset asut avaruusolennoille, jotka ovat sodassa (normaalisti sotapuku on jonkinlainen vartalosukka tai hillitön panssaripuku).

Syy ruveta valmistamaan pukuja nyt on cosplayn suomenmestaruuskilpailut. Ensimmäiset SM-kilpailut kisataan 14.11.2015 Helsingissä Gloria areenalla. Olemme mukana joukkuekisassa.

Halu cossata gundalialaisia syttyi 2013 ja tällöin ryhmämme oli Airzelin ja Stoican kokoinen. Myöhemmin porukkaan liittyi mukaan Cidi, josta tulee ryhmään Gill. Päivi esittää lempparihahmoaan Airzelia, ja Satu Stoicaa. Hahmovalintoihin on vaikuttanut mm. hahmojen pituus. Cosplayuramme aikana tämä on harvinainen toinen kerta, kun kilpailemme kolmen hengen joukkueena. Yleensä kilpailemme ja muodostamme joukkueita vain kahdestaan.

Luvassa work in process -materiaalia pukujen valmistusprojektista!

peruukit.jpg

Peruukit ja kaikki oikean värisiä! Tämä on ihme! Muotoiluun ->

AirzelHousut.jpg

Koska tässä on jo ehditty ahertamaan, Airzelin housut ovat valmiit. Housujen kangas on jonkinlaista puuvilla-satiini yhdistelmää. Kangas on todella kovaa ja muistuttaa etäisesti paperia. Kangasta on myös todella ärsyttävä silittää, koska saadakseen rypyt pois sitä saa jyystää silitysraudalla ihan tosissaan! Mutta väri on täydellinen.

Painokuviot ovat menneet parissa aikaisemmassa projektissamme ihan metsään. Syytämme tästä painovärejä. Joten ymmärrätte miten kuumottavaa oli alkaa painamaan lahkeissa olevia kuvioita tietoisena siitä, että jos nämäkin painokuviot epäonnistuvat, pitää aloitaa uudestaan täydellisen housukankaan etsiminen, sillä tämä kangas on tässä ja lisää ei saada. Onneksi kuvioista tuli oikein kauniit ja väri ei halkeile.

Arse.jpg

Olenko koskaan sanonut, että Airzelin nimestä tulee mieleen deodorantti?

AirzelHousut2.jpg

Housuissa on kolme piilovetoketjua: Molemmissa lahkeissa, ja kyljessä. Lahkeiden vetoketjujen tarkoitus on saada todella kapeat lahkeet auki pukemista ja riisumista varten. Kolmas vetoketju on kyljessä koska miksi se ei voisi olla kyljessä?

StoicanHelma.jpg

Stoican asuun ovat kaikki kankaat koossa. Tässä on valmis laahus tai mikä lie se ikinä onkaan 0_o. Helmassa ei ole painokuviota, vaan kaksi kangasta ommeltuna yhteen kuvion mukaisesti.

PS: Profiilikuvassa on värivirhe. Laahus on sininen ja musta animessa. Tämän lisäksi profiilikuvassa kaikki vaatekappaleet mitkä voivat lepattaa hillittömästi lepattavat - ei niin tuulisessa tosielämässä täytyy ajatella miten järkevältä vaate/kangas näyttää ihan normaalisti laskeutuessaan.

Stoica2.jpg

a. Stoicalla on näkymätön vannehame laahuksen alla tai b. laahus on todella hyvin tärkätty.

Asuihin tulevat isot koristekivet ovat valmistettu styroksipalloista. Liimaa (Erikeeper), gessoa, liimaa, gessoa, hiomista ja näin palloihin saa tasaisen pinnan. Aluksi ajattelimme tekevämme koristekivet hartsista, mutta se olisi tullut aivan liian kalliiksi ja kivet liian painaviksi.

Kivet.jpg

Tänään saapui pino asuihin tilattuja kankaita ja Airzelin bakugan Strikeflier. Ompeluhuoneeseen!

 

- Päivi ja Satu