Päivän biisi: Yu+Ki - Kokoro no yuki (dance remix)

Nyymix4.jpg

Cosplayn ensimmäiset suomenmestaruuskilpailut kisattiin lauantaina 14.11.2015 Kulttuuriareena Gloriassa. Kilpailussa oli kaksi sarjaa, yksilö ja joukkue. Puvun lisäksi arvosteltiin mm. näytös, edustuskelpoisuus, ja hahmo- ja sarjauskollisuus. Erityisen kilpailusta teki se, että koko show televisioitiin ja näytettiin suorana YLE Teemalta. Yksilökisassa lavalle nousi seitsemän kilpailjaa, ja joukkusarjassa viisi joukkuetta. Epäonninen UruharaFC oli yksi näistä viidestä.

Emme avaudu siitä, mitä kolmen hengen joukkueellemme tai aihevalinnallemme tapahtui ennen kilpailua. Ne jutut ovat joukkueen sisäisiä asioita.

Lauantaina 14.11 noin klo 7:30 väsynyt ja tasapainoisessa paniikissa oleva UruharaFC oli painostettu vanhempien toimesta autoon, ja yhdessä iskän ja äitin kanssa matka kohti Helsinkiä alkoi. Tunnelma oli vähän samanlainen kuin pahassa krapulassa: Ensin pelkää, että kuolee. Sitten pelkää, että jääkin henkiin kitumaan. Pari tuntia yöunta.

Mannerheimintien lähestyessä kokosimme itsemme ja siinä vaiheessa, kun paukkasimme pukuhuoneeseen puvut kainalossa, olo oli lähes normaali = kaikki oli niin * ettei voinnut enää muuta kuin nauraa. Mukana oli asut, peruukit, meikit, korjausvälineitä ja melkoinen kassi ruokaa. Kulttuuriareena Glorian takahuone on pieni paikka. Jos pukuhuoneessa astui huolimattomasti, saattoi löytää jalkansa jonkun kisaajan matkalaukusta tai repusta. Ahtaan peilin edessä meikkiä naamaan. Sopu tilaa tekee. Kateeksi kävi kanssakisaajia, keillä oli puvut päällä ja kaikki valmiina. Olimmeko me ainoita, keillä oli ollut ja oli edelleenkin ongelmia?

DSCN6183.jpg

Jaa että mitä ongelmia? Torstaina noin viikko ennen kilpailua tuli YLE:ltä ilmoitus mitä saa ja mitä ei saa käyttää cosplaynäytöksessään jos show televisioidaan. Suoraan animesta leikatut videopätkät olivat kielletty, mutta pysäytyskuvia sai käyttää. Melkein kaikki, mitä oli varattu alkuperäiseen näytökseen, tuhoutui hetkessä. Päätimme unohtaa vanhat suunnitelmat, otimme koneet kainaloon ja siirryimme Savonlinnasta Kouvolaan. Lauantaina aloitimme tekemään täysin uusia kilpailupukuja pyrkien tällä kertaa huomioimaan näytöstä koskevat rajoitukset. Viikossa on mahdollista tehdä uusi cosplayasu jos tekee uudestaan aikaisemmin tehdyn perusvaatetuksesta koostuvan puvun: Teimme uudestaan Kyoyan ja Nilen puvut. Ensimmäiset versiot puvuista valmistettiin 2013 kesällä. Vaikka äkkivilkaisulla puvut näyttivät olevan edustuskunnossa, niin eivät ne enää olleet. Lauantaina Kouvolan Eurokankaaseen (jossa on muuten todella hyvä valikoima kankaita!) ja uusimaan asuja. Aloitimme korjaamalla kaikista hirveimmässä kunnossa olevat osat, eli mm. molemmille uudet housut ja hanskat. Näiden jälkeen teimme uudestaan ei niin hirveässä kunnossa olevat osat, kuten mm. Nilen vihreän mekon ja Kyoyan paidan, ja korjasimme peruukit. Päivi itki pari kyyneltä verta pistäessään paloihin Nilen ihan hyvässä kunnossa olevan mekon uuden tieltä. Uusi mekko vuoritettiin kokonaan. Maalattavista osista kaavittiin vanha maali irti, pohjat käsiteltiin ja maalattiin uudestaan. Laukaisijat ja Nilen laukaisijakotelo olivat täysin uudet. Kaikki osat käytiin lävitse, uusittiin tai korjattiin perusteellisesti. Projektia helpotti se, että pukuja oli korjattu pitkin kevättä, koska molemmat asut olivat olleet näytteillä messuilla (Lapsosten lauantai, ToukoFest).  Vanhoista puvuista saimme kaavat ja mittasuhteet. Kun pukua valmistaa, aikaa ei mene niinkään ompeluun: Aika menee kankaiden löytämiseen, hyvän istuvuuden saavuttamiseen, mittasuhteiden viimeistelyyn, maalin kuivattamiseen...

Se, että viikossa ehtii ompelemaan täysin uuden asun, onnistuu jos tekee hemmetisti töitä. Tiistaina meillä oli uusi harjoiteltu näytös, video ja ääniraita. Hyvä setti! Saman päivän iltana cosplayvastaava soittaa ja ilmoittaa, ettemme saa käyttää animesta leikattua puhetta ja musiikille täytyy löytyä levy-yhtiö.

...

Olimme Ruotsissa näkemässä Nordic Cosplay Championship 2015 finaalin ja sen televisioinnit. Kaikki oli kielletty. Olisihan se meidän pitänyt tuolla kokemuksella tietää, mitä saa tehdä televisioitavassa cosplaykilpailussa ><! Jatkoa varten: Heti jos cosplaykilpailun sääntöihin tulee muutoksia, kaikki muutokset on saatettava kaikkien kisaajien tietoon samantien sähköpostilla. Olimme tuhlanneet kallisarvoista aikaamme näytökseen, jota emme saaneet käyttää. Kun vastaavanlainen ongelma ilmenee, se lyö ilmat täysin pihalle. Pää tyhjenee ja aivot lakkaavat toimimasta. Silti teimme uuden näytöksen, saman mikä nähtiin finaaleissa. Tarina oli teoriassa sama mikä alkuperäisessäkin näytöksessä, mutta puhe oli otettu pois ja loppu muutettu. Musiikeissamme oli se ongelma, että ne olivat randomeja Beybladen otteluteemoja joiden levy-yhtiö on ?. Biisit löytyvät YouTubesta fanien toimesta, mutta kuka ne omistaa tai esittää? Pienen tonkimisen jälkeen levy-yhtiöllisiä biisejä löytyi viisi: Avaus- ja päätöslauluja. Uuden näytöksen kokoamisen päälle pukujen valmistaminen sekä lomakkeiden täyttämistä. Teimme yli kuukauden töitä 8-14 tuntia vuorokaudessa SM-kisojen eteen. Kun on tottunut tekemään töitä päästäkseen tavoitteeseensa, ei nähtävästi pysty lopettamaan ennen kuin on perillä.

Jatkoa varten: Jos cosplaykilpailu televisioidaan, voit vetää varman päälle. Älä käytä videokuvaa animesta. Jos pystyt, filmaa tai tee taustavideo itse. SM-kisoissa sai käyttää pysäytyskuvia animesta. Varmuuden vuoksi piirrä pysäytyskuvat itse. Valitse musiikeiksi levy-yhtiöllisiä lauluja, joka siis tarkoittaa, että jos se on CD-levyllä, sillä on levy-yhtiö. Teostovapaata materiaalia on mm. sellainen musiikki, jonka säveltäjä on ollut kuolleena yli 70 vuotta (esim. Mozart). Jos esim. japanilaisen pikkuartistin levy-yhtiötä on vaikea löytää, käytä mieluummin vaikka maailmankuulun Rihannan musiikkia. Teostovapaita valokuvia yms. löytyy aivan varmasti jostakin. Varmista vapaus ja valokuvaa itse.

Mikä saa jatkamaan kun tilanne on tällainen alle neljä päivää ennen kilpailua? 1. Se, että lupasit cosplayvastaavalle, että te tulette vaikka mikä olisi. Show televisioidaan! Ihmiset katsovat sen! Tyypit, ketkä eivät tiedä mitään cosplaysta, näkevät cosplayta! Teostot ovat aivan varmasti aiheuttaneet ongelmia muillekin kisaajille. Mitä jos lavalle nousee vain kourallinen porukkaa? Miltä harrastuksemme näyttää silloin? Pakko mennä koska COSPLAY! Noh, joukkueita ilmoittautui viisi ja lauantaina lavalle nousi viisi :'D. 2. Koska vanhempasi uskovat sinuun eivätkä anna luovuttaa. 3. Henkilökohtaiset syyt.

Armoton loppurutistus vei meidät Helsinkiin, jossa aikataulusta oltiin noin 15 minuuttia myöhässä kun tuli meidän lavaharjoitusvuoro. Koska yritimme kiriä aikataulua kiinni, vedimme näytöksen läpi vain kerran ja lähdimme valmistautumaan läpimenoon. Pukujen pukemista ja viimeistelyä käytävässä. Satu vihaa Kyoyan peruukkia ja Päivi vihaa Nilen kenkiä. Läpimeno läpi sujuvasti. Valitettavasti lavakuvat otettiin läpimenon aikana, emmekä olleet silloin täysin pukeissamme. Lisää pukujen viimeistelyä. Passasimme valokuvauksen. Tähän on kokemusperäinen syy: Osaamme tehdä coneistamme melkoisia reissuja, miksi emme ole niissä edustavimmillamme. Silmänaluset ovat tummat, puvut repsottavat ja saatamme olla melko erittäin pahalla tuulella. Emme tarvitse kuvia puvuistamme (ja itsestämme) kun ne eivät ole loistokunnossa. Pukujen kuvaamista varten järjestämme erillisen photoshootin kotikaupungissamme sellaisena päivänä, kun emme muistuta ruumiita ja asumme ovat priimakunnossa. Eli SM-kisojen valokuvaajat: Kuvauksen passaaminen ei ollut mielipide teidän kuvaustaitojanne kohtaan. Halusimme kaiken mahdollisen ajan tuomarointiin ja lavaosuuteen valmistautumiseen. Yritä syödä jotakin edes vähän.

Jkameko9.jpg

Ilmeet kertovat kaiken oleellisen.

Backstagella oli koko päivän ajan todella hyvä tunnelma :). Oli todella mukavaa jutella tuttujen cossaajien kanssa. Hymy ja rento jutustelu rauhoittavat mieltä kummasti sen sijaan, että kaikki olisivat paniikissa tai murisisivat toisilleen.

Joukkueemme esiintyi viimeisenä, miksi menimme myös tuomarointiin viimeisinä. Kireän aikataulun takia tuomarointiin oli varattu aikaa sellaset 8 minuuttia. Siinä ajassa ehti esitellä takkinsa sisäsaumat, vilauttaa laukaisijaansa, pyöriä ympyrää ja vastata kysymyksiin (kuinka kauan olette tunteneet toisenne? 26 vuotta :'D - olemme kaksosia). Tuomaroinnin jälkeen teoriassa pahin oli ohitse. Käytännössä edessä oli vielä lavaosuus. Pukuhuoneessa ihomaaleilla vähän mustelmia Kyoyan naamaan ja käsiin. Kisaajat siirtyivät ensin ala-aulaan odottamaan. Aulasta siirryttiin salin puolelle edellisen joukkueen noustessa lavalle. Tästä lavalle. Järjestely toimi hyvin. Aulassa sai rauhoittua, ja salissa valmistautua. Nilen kenkä alkoi hajoilemaan juuri ennen saliin siirtymistä. Eikös me sovittu, että hajoillaan kotona tai autossa, mutta ei kisapaikalla >:(! Päivi juoksee hakemaan pikaliimaa, lyö peruukkinsa jälleen kerran matalaan karmiin oviaukossa, juoksee takaisin, korjaa kengän salissa ja lavalle. Kiitos hänelle, kuka päivän aikana hankki pikaliimaa bakcstagelle! Lavalla ei todellakaan ehtinyt ajatella "Tää näkyy telkkarissa!". Taisi siinä unohtua myös kaikki neuvot, joita olimme saaneet Satun opettajalta esiintymistä varten. Yleisesti ottaen esitys sujui hyvin. Kaikkia pieniä yksityiskohtia emme valitettavasti ehtineet muuttaa tai ympätä näytökseen mukaan puhumattakaan siitä, kuinka vähän ehdimme harjoitella näytöstä kotona, mutta niin hyvin vedimme kuin pystyimme.

Jkameko18.jpg

Ryhmäsarjan tuomaristo: tanskalainen vieras Lupin, ja Suomen World Cosplay Summit 2015 joukkue Sonoko ja Rullarinkeli.

Jkameko17.jpg

Glorian katsomoon ei paljoa enempää jengiä mahdu. Jos ette ole koskaan vierailleet Gloriassa ja luulette sen olevan isokin konserttihalli, niin ei se ole. UruharaFC on vieraillut Gloriassa pariin otteeseen: Cosplay Gaala 2009, 2010 ja 2012, Chibicon 2012, sekä yhdessä konsertissa.

Näytöksemme kertoi Beybladen maailmanmestaruuskilpailuista. Ja jos joku ei tiedä mistä itse Beyblade kertoo, niin hyrrillä pelaamisesta. Afrikan joukkue Wild Fang on joutunut pattitilanteeseen Japanin joukkueen GanGan Galaxyn kanssa: Ottelut ovat menneet tasan, ja viimeinen paripeli ratkaisee, kumpi joukkueista jatkaa finaaleihin. Wild Fangista pelaamaan lähtevät joukkueen kapteeni Kyoya Tategami ja Nile. Kyoya on valitettavasti loukkaantunut pahasti edellisessä pelissään ja joutuu nousemaan areenalle vajaakuntoisena. Näytös esittää Kyoyan kovapäisyyttää lähteä pelaamaan, ja poikien kilpailua sen suhteen, kumpi ottelua vie. Kipu, horjuminen ja toverin ottaminen kiinni tämän kaadutessa johtavat sopuun ja ottelemiseen yhdessä. Valitettavasti tämä ei riitä, ja ottelu päättyy Wild Fangin tappioon. Häviön jälkeen on kuitenkin noustava ja jatketta eteenpäin. YLE toivoi, että jokainen kilpailija käyttäisi edes jonkinlaista taustakuvaa näytöksessään. Omassa taustavideossamme yritimme havainnollistaa pelitilannetta. Valitettavasti taustavideot saattoivat näkyä vähän heikosti lavan voimakkaiden valojen takia (???). Tätä korjasi lavan sivuilla olevat isot TV-ruudut.  

Jkameko7.jpg

Jos hanskat puuttuvat, se on harjoitus. Jos hanskat ovat kädessä, se on virallinen esitys.

Nyymix9.jpg

Mr. Asenneongelma ja heppu taivaalta

Näytöksessä käytetyt laulut olivat

Yu+Ki and YCHRO - Destiny

Yu+Ki - Kokoro no yuki

YCHRO - Looking Up Smiling (We Go!)

Kaikki kappaleet ovat Metal Fight Beybladea varten tehtyjä ja tuttuja meille vuosien takaa. Näytösnauhaan päätyivät sellaiset biisit, jotka sopivat melodialtansa kyseiseen kohtaukseen. Koska näytöksemme koostui pelkästään alkuperäisestä japanilaisesta musiikista, vaihdoimme sarjan ilmoittautumisnimeksi Metal Fight Beyblade Baku, joka on siis Beyblade Metal Masters -kauden alkuperäinen japanilainen nimi. Tämän nimessä olisi pitänyt älytä vaihtaa taustavideoon 3,2,1, Go shoot! jenkkiversion 3,2,1, Let it rip! sijasta. Vähän lisää pikkumokia.

Nyymix6.jpg

Esiinny, takaisin aulaa, juhli hiljaa ettet mokannut, takaisin lavalle jonossa, jännitystä, palkintoja ja kultahippusade. UruharaFC voitti joukkuesarjan ensimmäisen sijan, mikä veti melko herkäksi. Kyyneliä, huutoa, naurua, epätoivoa ja taistelua. Vihaa, onnea, uskoa, päätöksiä ja töitä.

Jkameko11.jpg

Lavalta voittajat ohjattiin haastatteluihin ja valokuviin. Kiva olla niissä, kun Kyoyalla on silmä mustana, huuli halki ja kädet täynnä mustelmia :D. Jokainen taistelu vaatii vammansa. Puvut pois, kamata kainaloon, hali iskälle, hali äitille, autoon ja kotiin. UruharaFC voitti pokaalin, kaksi mitalia, kukkakimput, kaksi XL rullaa mustaa worblaa ja matkan kesällä 2016 Pariisiin Japan Expoon katsotaan European Cosplay Gathering -kilpailua.

DSCN6184.jpg

UruharaFC:llä on nyt kaksi mestaruutta haavissa: Pohjoismaiden mestaruus 2014 ja joukkuesarjan suomenmestaruus 2015. Molemmat kisat voitettiin Beyblade: Metal Masters puvuilla. Beyblade!

Olemme tyytyväisiä ensimmäisten SM-kisojen tasoon. Tästä on hyvä jatkaa kohti tulevia SM-kilpailuja! Kisaajat esiintyivät edukseen ja kaikista eniten pidimme siitä, miten erilaisia pukuja ja näytöksiä cossaajat olivat tehneet. Cosplayharrastajat eivät pukeudu pelkästään tuntemattomiksi animehahmoksi, vaan asuja voidaan tehdä myös tutuista elokuvista tai suosituista peleistä. Joukkuesarjassa palkittiin ainoastaan ensimmäinen sija. Vaikka osallistujia oli vain viisi, olisi silti ollut todella jees palkita kolme parasta. Palkinto on aina palaute ja kannuste.

Matka SM-kisoihin ei todellakaan ollut helppo. Silkkaa hulluutta ja epäuskoista naurua. Läpikäytyjen tunteiden kirjo ja kaikki tapahtunut... Toivottavasti tällaista ei tarvitse kokea enää ikinä (=tulemme kokemaan saman heti seuraavassa kilpailussa). Kiitos Miro, kun saimme vaihtaa aihetta ja tulla kisaamaan. Kiitos kaikesta tuesta ja avusta. Kiitos kaikille ystävillemme, ketkä toivottivat onnea kisaan ja onnittelivat kilpailun jälkeen. Kiitos jokaiselle positiiviselle ja kannustavalla kommentille. Kaikista suurin kiitos äitille ja isälle, ketkä eivät antaneet meidän luovuttaa.

Kiitokset valokuvaajille

J-Kameko

Mialiina cosplay photography

Nyymix

MialiinaCosplayPhotography2.jpg

Jos on vielä toivoa, ei pidä koskaan antaa periksi eikä saa antaa kenenkään muunkaan luovuttaa. Sydänmessään tietää milloin on perillä.