5.jpg

Tänään opetellaan pujottelemaan kuvan mukainen helmirannekoru.

Keskikehä

1.jpg

Tällaista helmikorua varten tarvitset erikokoisia helmiä. Kovin haastavan muotoisia helmiä en suosittele käyttämään tässä korussa, koska helmien on tällöin vaikea asettua nätisti toistensa jatkoksi ja tämä vaikuttaa heti rannekorun yleisilmeeseen. Tämän lisäksi tarvitset vahvaa kuminauhaa ja sakset. Kieritä kuminauha todella löysästi ranteesi ympärille viisi kertaa ja saat riittävän määrän kuminauhaa. Kuminauhan määrä mitataan laskemalla, montako kierrosta rannekoruun tulee ja tässä tapauksessa kierroksia tulee olemaan viisi. Leikkaa nauha poikki ja pujottele nauhan keskelle pallohelmiä järjestyksessä iso (pinkit ja siniset ovat isoja) - pieni (oranssit ovat pieniä) - iso - pieni jne.. Helmiä on tarpeeksi, kun rannekoru menee kiinni ranteesi ympärille ja tuntuu sopivalta kädessä. Koru ei saa siis puristaa tai valua kädestä pois, koska sen kokoinen se tulee olemaan ja muuksi se ei muutu. Isoja ja pieniä helmiä kuuluu olla tasamäärä. Sido nauha kiinni siten, että helmet jäävät keskelle kuminauhaa. Nyt sinulla on valmiina keskimmäinen kehä rannekorusta ja kaksi yhtä pitkää kuminauhaa.

Yläkehä

2.jpg

Laita toinen kuminauhanpää sivuun, sillä et tarvitse sitä nyt. Toiseen kuminauhaan pujota kuvan mukaisesti helmiä (3). Helmien olisi hyvä olla aika pieniä. Helmiä tulee olla pariton luku, kuten tässä tapauksessa seitsemän, jotta yksi jää keskelle kaarta. Jos laittaa liian vähän helmiä, niin kaari jää pieneksi ja helmikorusta tulee ahdetun näköinen. Liian monta helmeä tekee kaaresta taas epävakaan, jolloin helmirannekorun on vaikea pysyä kauniissa muodossa. Kaari muodostetaan pujottamalla kuminauha pienen helmen yli (oranssi) ja ison helmen (pinkki tai sininen) läpi (4). Tällä tavalla jatketaan koko rannekoru läpi: seitsemän helmeä pienen pallon yli ja ison pallon läpi (5). Kun olet kulkenut koko korun läpi, pujota kuminauha kuvan mukaisesti pitkin kaarta kahden pienen sinisen ja pinkin helmen läpi, kunnes kuminauha tulee ulos pienestä oranssista keskihelmestä (6).

3.jpg

Pujota kuminauhaan muutamia helmiä (7). Nyt helmien määrällä ei ole niin väliä. Helmi voi olla yksi iso helmi tai muutamia pieniä. Pujota kuminauha kaaren keskimmäisen helmen (oranssi kulmikas helmi) läpi (8) ja jatka näin, kunnes olet kulkeutunut takaisin alkuun. Kuvassa 8. kuminauhaan pujotetaan erilaisia helmiä, koska sillä ei ole oikeasti väliä, millaisia helmiä laittaa. Kunhan  helmiä on pituudellisesti sama määrä, koska muuten rannekorun muoto ei pysy tasapainossa. Kun loppu lähestyy, myös rannekoru alkaa kiristyä kiinni ja tällöin on hyvä katsoa, miten se sopii ranteeseen. Jos helmiä laittaa liian paljon, koru ei sulkeudu kauniisti. Jos helmiä on liian vähän, niin koru ei mahdu enää ranteeseen. Ihanteellinen yläkehä on hieman pienempi kuin keskikehä, jolloin keskikehä työntyy kauniisti ulospäin ja yläkehä sopii ranteen ympärille kuin valettu.

Rannekorun yläkehä on nyt valmis (9). Solmi kuminauha ja leikkaa poikki.

Alakehä

4.jpg

Rannekorun alakehä tehdään samalla tavalla kuin yläkehä. Ota sivuun laitettu kuminauha ja pujota siihen samalla tavalla seitsemän helmeä. Pujota pienen helmen yli ja ison helmen läpi koko matkalta (10 ja 11). Helmien ei tarvitse ei olla samanlaisia kuin yläkehässä. Ainoastaan pituudellinen matka on hyvä olla sama, jotta koru pysyy tasapainoisen näköisenä. Jatka matkaa samalla lailla pitkin ylälaitaa (12), kunnes saavut korun loppuun (13). Solmi kuminauha ja leikkaa poikki. Rannekoru on valmis.

Mikäli mielii pujotella haastavampia ja runsaampia rannekoruja samalla tyylillä, niin googlettamalla sanan "ufo kandi" löytyy paljon kuvia rannekoruista, joiden muoto on samanlainen: Keskikehä työntyy ulospäin ja rannekoru kiristyy ylä- ja alalaidasta ranteen ympärille.

Mukavia pujotteluhetkiä!

- Satu