Helmirannekoru.jpg

Tänään opetellaan pujottelemaan kuvan mukainen helmirannekoru.

Helmikoru1.jpg

Tällaista helmikorua varten tarvitset keskenään samankokoisia helmiä. Muodoltaan helmien olisi suotavaa olla neliömäisiä, pyöreitä, tai siltä väliltä. Mitä enemmän helmissä on outoja muotoja ja kokoeroa, sitä haastavampaa helmien asettumisesta toistensa lomaan tulee. Tarvitset myös kuminauhaa ja sakset. Pyöritä kuminauhaa löysästi ranteesi ympärille. Yksi kierros vastaa yhtä kerrosta rannekorussa ja tällaisiin rannekoruihin sopivat monet kerrokset.

Helmikoru2.jpg

Pujottele helmiä kuminauhaan (1). Sovita korua välillä ranteesi ympärille, jotta siitä ei tule liian iso tai liian pieni. Koru voi hieman löystyä kerrosten myötä, joten mieluummin kehä on napakka kuin löysä. Muista myös, että korun täytyy mennä kämmenestäsi läpi, miksi kuminauhaa ei kannata kiskoa superkireälle. Kun helmiä on riittävästi, sido kuminauhat solmuun (2). Jätä toinen kuminauhan pää lyhyeksi, koska et enää tarvitse sitä, ja toinen pitkäksi.

Pujota helmi kuminauhaan. Tämä helmi asettuu yhden rannekorun helmen päälle. Työnnä kuminauha viereisestä helmestä läpi (3). Jatka näin koko kierros ympäri (4). Yhden päälle helmi ja viereisestä läpi. Aloita uusi kerros samalla tavalla, mutta tällä kertaa helmet asettuvat niiden helmien päälle, joista vedit äsken kuminauhan läpi (5). Helmet kulkevat kahdessa kerroksessa, joista toinen on matalampi ja toinen korkeampi. Matalampaan koloon pujotellaan aina helmiä, jolloin tästä tulee itse asiassa korkeampi kerros sitten ensi kierrokselle. Näin rannekoru alkaa rakentua kerros kerrokselta. Tee niin monta kerrosta kuin tykkäät, sovita välillä, ja kun lopulta olet tyytyväinen, pujottele viimeinen kerros loppuun, solmi kuminauha ja leikkaa poikki (6).

Tällaisiin rannekoruihin on hauska suunnitella erilaisia kuvioita. Googlettamalla sanan "kandi pattern" löydät erilaisia mallikuvia tällaisiin rannekoruihin.

 

Seuraavaksi opetellemme yksinkertaisen tähti-helmityön:

T%C3%A4hti.jpg

T%C3%A4hti1.jpg

Tarvitset helmiä, kuminauhaa ja sakset. Helmien ei tarvitse olla täysin samankokoisia tai muotoisia.

T%C3%A4hti2.jpg

Pujota kymmenen helmeä kuminauhaan (1). Sido kuminauha kehäksi. Jätä toinen kuminauhan pää lyhyeksi, koska et enää tarvitse sitä (2). Pujota kuminauhaan kolme helmeä (3). Pujota kuminauha yhden helmen yli ja viereisestä läpi (4). Kun kiristät kuminauhan, sinulle muodostuu tähden ensimmäinen sakara (5). Jatka samalla tavalla koko kehä ympäri, niin saat viisisakaraisen tähden (6). Sido kuminauha kiinni ja leikkaa poikki.

Tähdistä olen itse tehnyt mm. sormuksia, pinssejä ja kiinnittänyt niitä rannekoruihin. Tähden keskelle voi laittaa helmen koristeeksi.

Mukavia pujotteluhetkiä!

- Satu