Tänään opettelemme kaksi muuta tapaa kääntää kuminauhaa helmityössä. Nämä tavat ovat vaikeampia, mutta lopputulos näyttää (omasta mielestäni) siistimmältä. Harjoittelemme tätä tekemällä helmistä rusetin.

rusetit.jpg

Mikäli käytät pyöreähköjä helmiä, varaudu siihen, että työ hieman käpristyy (ks. oikea laita). Myös kuminauhan kireydellä on paljon merkitystä siihen, pysyykö työ suorana.

DSCN6641.jpg

Rusetin pujottelemiseen tarvitset keskenään samanmuotoisia helmiä, kuminauhaa ja sakset. Hieman kulmikkaat helmet ovat todella hyviä tällaisissa pujottelutöissä.

Peruskaava

Rusetti1.jpg

1. Pujota kuminauhan keskelle kaksi helmeä

2. Pujota yksi ainoa helmi molemmista kuminauhoista läpi ja kiristä helmi kahden muun jatkoksi

3. Pujota kuminauhaan seuraavaksi kaksi helmeä, yksi kumpaankin kuminauhaan

4. Jatka näin kunnes sinulla on kuvan mukainen peruskaava valmiina

Olemme nyt tehneet kuvassa näkyvän punaisella rajatun alueen.

peruskaava.jpg

Rusetin yläpuoli ja tapa 2

Seuraavaksi opetan kaksi erilaista tapaa, jolla helmityötä pystyy kääntämään. Itse helmien pujottelu ei ole vaikeaa, mutta työssä takaisin kääntyminen uuden kerroksen luomiseksi voi osoittautua haasteelliseksi.

Rusetti2.jpg

5. Pujota kuminauha ensimmäisen helmen ali. Lisää kuminauhaan uusi helmi ja pujota tämän jälkeen kuminauha seuraavasta helmestä läpi. Uusi helmi asettuu nätisti näiden kahden helmen väliin.

6. Jatka pujottelua samalla tavalla työn toiseen päähän asti

7. Palaa takaisin, mutta älä pujota viimeistä helmeä paikoilleen

8. Työnnä kuminauha kuvan mukaisesti alemmasta helmestä läpi

Rusetti3.jpg

9. Pujota vasta nyt viimeinen helmi kuminauhaan ja työnnä kuminauha kuvan mukaisesti viereisestä helmestä läpi

10. Palaa työn toiseen päähän pujottamalla kuminauhaa helmien läpi. Nyt ei siis lisätä yhtään helmiä, vaan palataan vain takaisin toiseen päähän. Kuminauha pysyy piilossa helmien sisällä.

11. ja 12. Kun olet työn toisessa päässä, pujota kuminauha simukan ali, joka pitää kaksi kuvan oikealla puolella olevaa helmeä yhdessä ja kiristä työhön pieni solmu.

Tämä on ensimmäinen tapa, jolla pääsee työssä kääntymään takaisin. Ideana on, että välissä joutuu kuminauhaa pujottamaan takaisin lisäämättä helmiä siihen. Tämä toimii, jos työ ei ole kovin pitkiä, koska pitkissä töissä kuminauhaa joutuu pujottamaan muuten todella paljon hukkaan. Opetan myöhemmin tässä ohjeessa, miten kuminauha kääntyy toisella tapaa.

Rusetti4.jpg

13. ja 14. Lähde palaamaan takaisin normaalisti pujottaen helmiä tyhjiin koloihin. Huomaa, että jokaiseen koloon ei pujoteta helmeä, vaan pujota kuminauha alemman helmen läpi, jolloin tähän kohtaan jää tyhjä kolo. Näin helmitöihin saa tehtyä muotoja. Kun olet saapunut helmityön toiseen päähän, pujota kuminauha taas kahden ylimmän helmen yhdessä pitävästä silmukasta läpi, vedä kuminauhaan solmu ja lähde takaisin päin.

15. ja 16. Huomaa, että rusetti on lähtenyt kaventumaan laidoista ja siksi laitaan ei laiteta helmeä, vaan helmet laitetaan enää puuttuviin kohtiin. Kaikissa muissa kohdissa mennään kuminauhalla nykyisestä helmestä läpi, ei siis lisätä uutta helmeä. Kun olet saapunut työn toiseen laitaan, sinulla pitäisi olla kuvan mukainen työ käsissäsi. Voit solmia kuminauhan ja katkaista tämän, sillä rusetin yläpuoli on valmis.

Rusetin alapuoli ja tapa 3

Rusetin alapuolen voi tehdä tismalleen samalla tavalla kuin yläpuolenkin. Minä kuitenkin esittelen nyt toisenlaisen tavan kääntyä helmityössä takaisin ja tämä soveltuu erityisesti pitkiin helmitöihin.

Rusetti5.jpg

17. Lähde tekemään alalaitaa samalla tavalla kuin aikaisemminkin, eli joka toiseen koloon helmi ja joka toisesta helmestä läpi

18. Palaa takaisin aivan kuten yläpuolenkin kanssa teimme ja työnnä kuminauha alemman helmen läpi pujottamatta viimeistä helmeä

19. Pujota nyt kuminauhaan helmi ja palaa takaisin. Ensimmäisen ohjeen mukaan lähtisit nyt pujottamaan kuminauhaa takaisin kohti toista päätyä

20. Tällä kertaa pujotatkin kuminauhan muutaman helmen päähän ja teet napakan solmun kuminauhan ympärille

Rusetti6.jpg

21. Kun kuminauha on solmittu kiinni, pujottele tiesi takaisin siihen, mistä äsken olit lähtenytkin

22. Pujota kuminauha läpi silmukasta, joka pitää kahta laitimmasta helmeä yhdessä ja vedä siihen solmu kuten aikaisemminkin

23. Lähde jatkamaan työtä normaalisti kohti toista päätä. Muista, ettei kaikkiin kohtiin tarvitse enää pujottaa helmeä

24. Toisessa päässä solmuta kuminauha samalla tavalla kuin aikaisemminkin ja lähde taas takaisin kohti toista laitaa. Solmujen tarkoitus on pysäyttää kuminauha juuri siihen haluttuun kohtaan työtä, jolloin kuminauhalla voi palata takaisin.

Tämä on toinen tapa, jolla pystyy kääntymään takaisin helmityössä. Solmut jäävät helmien sisälle piiloon ja sinä pystyt palaamaan takaisin tekemällä vain muutaman sentin mittaisen mutkan työhön. Kuminauhaa säästyy paljon enemmän kuin ensimmäisen ohjeen takaisin pujottelussa.

Rusetti7.jpg

25. Jatka rusetti loppuun samalla tavalla kuin yläpuolenkin teit

 

Solmi kuminauhan pää ja katkaise se poikki, niin sinulla on valmis helmirusetti. Lopputulos näyttää siistiltä ja kuminauha kulkee nätisti helmityön sisällä piilossa pitäen kaikki helmet lujasti kiinni toisissaan.

Helmirusetin käyttötarkoituksen saat päättää itse, mutta tässä tapauksessa minä solmin sen kiinni aikaisemmassa ohjeessa tekemääni rannekoruun.

Erilaisia ohjeita litteisiin helmitöihin löytää mm. googlettamalla hakusanaa "kandi *jokin sana tähän * " esimerkiksi "kandi panda", "kandi candy" jne..

Mukavia pujotteluhetkiä!

- Satu