DSCN7963.jpg

Cosvision järjestettiin ensimmäisen kerran 2014 Turussa ja nyt tapahtuma teki toisen tulemisensa Hämeenlinnassa Verkatehtaalla. Cosplayhin erikoistunut tapahtuma tarjoili kävijöilleen mm. pukukilpailuja, luentoja, paneeleja ja kunniavieraita. UruharaFCn syy lähteä Cosvisioniin oli lauantaina 23.4 pidettävä kutsuvieraspukukilpailu.  Tähän ns. all stars on stage -kilpailuun kutsuttiin 10 suomalaista ansioitunutta cosplayharrastajaa kisaamaan toisiaan vastaan perinteisessä cosplaykilpailussa (tuomarointi+esiintyminen). Kutsuvieraskilpailun lisäksi Cosvisionissa oli myös hall cosplay, esityskilpailu, cosplay music video ja valokuvakilpailu.

Päivi sai epävirallisesti kutsun kilpailuun jo hyvissä ajoin. Hän pyöritteli kisapukuaiheita mielessään, ja 2015 keväällä löi lukkoon aihevalintansa. Lavasteiden valmistus aloitettiin. Vuoden 2016 alussa viralliset säännöt julkaistiin, ja niihin oli tullut muutoksia. Kolmen minuutin esiintymisaika oli lyhennetty kahteen minuuttiin. Alkuperäinen puku esitti muusikkoa ja lavalla piti esittää laulu, jonka sai leikattua todella näppärästi kolmeen minuuttiin - ei millään kahteen minuuttiin. Se siitä sitten. Johonkin toiseen kisaan sitten... Parin uuden pukuaihevalinnan jälkeen Päivillä jumitti todella pahasti. Toimivia näytösideoita ei noin vain piereskellä, eikä mieleisiä kankaita taiota kauppoihin. Lopulta noin kuukausi ennen kisaa hän päätti pukeutua hahmoksi Joker mangasta Kuroshitsuji. Joker on Päivin suosikkihahmo kyseisestä sarjakuvasta ja hän on suunnitellut puvun valmistusta syksystä 2015 lähtien. Samalta istumalta hän päätti, että jos ikinä esiintyy hahmolla, Over the hills and far away pitää soida näytöksessä.

DSCN7962.jpg

Torstaina siirryimme Kouvolaan ja sieltä aikaisin lauantainaamuna kohti Hämeenlinnaa. Huolimatta monista vaihdoista, junamatka sujui vaivattomasti ja parissa tunnissa olimme Hämeenlinnassa. Verkatehdas löytyi helposti parin sadan metrin päästä kun suoraan käveli. Pääsimme nopeasti sisään takahuoneeseen purkamaan tavaroita ja valmistautumaan kilpailuun. Aamun uutinen oli, että kymmenestä kutsuvieraskilpailun osallistujasta enää vain neljä oli mukana kilpailussa. Monella sattui olemaan jotakin menoa yms. juuri sinä lauantaina.

Satu lähti kokoamaan lavastetta ja Päivi ryhtyi meikkaamaan Jokeria varten. Koska kilpailijoista yli jättäytynyt yli puolet pois, kisapäivän aikataulu ei ollut ihan niin kireä. Käytimme melkoisen tovin Jokerin hiuksiin. Peruukkiin tehtiin lettejä, hiusrajaa värjättiin, niskaa pöyhittiin ja piikitettiin... Laittautumisessa meni vähän niinkuin todella paljon pidempään mitä oletimme ja lopulta meitä piti jo hoputtaa. Kävimme lavaharjoituksessa ja ehdimme vetäistä näytöksen kolme kertaa lävitse. Näytösharjoitus sujui hyvin - mainittakoon, etteivät meidän näytösharjoitukset aina suju kovinkaan hyvin. Näytöksestä Päivi siirtyi tuomarointiin. Päivän toisena yllätysohjelmanumerona tuomaristossa istu ennalta julkistettujen suomalaisten tuomareiden lisäksi ulkomaalaisia kunniavieraita! Tönkköjä vastauksia tuomareiden kysymyksiin englanniksi. Englannin puhuminen ei edelleenkään ole Päivin vahvimpia taitoja, ei etenkään jos vastauksia ei ole harjoitellut etukäteen. Huvittavin kysymys koski kulmakarvoja: Onko Päivi leikannut ne pois cosplayn takia? Ei, vaan katumuodin :D. Satulta kysyttiin samaa Yukiconissa 2015. Kulmakarvattomuus tuntuu aina hämmentävän ulkomaalaisia tuomareita.

Jos Päivin tekemä Jokerin puku näyttää vähän kumman väriseltä, niin tämä johtuu siitä, että asun lähdekuvana toimi mangaversio hahmosta. Puku sai värinsä ja yksityiskohtansa kansikuvataiteesta.  Emme ole nähneet Kuroshitsujia animea. Pohjaamme tietomme hahmosta mangaan.

DSCN7940.jpg

Tuomaroinnin jälkeen rapsimme puvun siihen kuntoon, että saatoimme lähteä valokuvaukseen. Verkatehtaan ympäristö tarjoili paljon erilaisia kuvauspaikkoja. Luontoa, vettä, kaupunkia, punatiilirakennuksia... Pidimme eritysen paljon vanhasta talosta, joka sopi riittävän hyvin Jokerin teemaan :). Ulkona oli hiukan viileää, mutta ulos pääseminen, reilusti aikaa kuvaamiselle ja maiseman saaminen taustalle olivat mahtavaa vaihtelua kuvausseinän edessä seisomiselle. Myös mallinohjaus oli omaa luokkaansa. Toiveikkaana kuvia odotellen <3.

DSCN7943.jpg

Kuvaamisen jälkeen aloitimme valmistautumisen lavaosuuteen. Yritä syödä ja hapsi peruukkia vähän lisää -> kampaa peruukin niskassa olevia lettejä niin paljon, että ne sähköistyvät karvapalloiksi. Lopulta pääsimme siirtymään pukuhuoneesta lavan taakse, ja sieltä järjestyksessä lavalle esiintymään. Päivän pukukilpailut avasi kutsuvieraskilpailu, ja tämän jälkeen lavalle nousivat hall kisaajat. Päivi esiintyi kolmantena kilpailunumerolla viisi. Esiintymisaikaa oli kaksi minuuttia, lavasteita sai olla kaksi kokorajoissa 2x3 metriä, ja tummiin puettu avustaja ei saanut näkyä ollenkaan esityksen aikana. Satu toimi Päivin avustajana.

LunalleCosplayPhotography2.jpg

Lunalle cosplay photography

Kuroshitsujissa Joker on tirehtööri Noah's Ark Circus (Nooan arkki) -nimisessä sirkuksessa. Tirehtööri on muutes englanniksi ringmaster (kehämestari). Satu opetti tämän sanan Päiville koska aavisti hänen tulevan tarvitsemaan sitä tuomaroinnissa. Valitkaa avustajanne hyvin <3. Noah's Ark Circus on epäilyttävä paikka, koska aina kun se vierailee kaupungissa, lapsia katoaa. Lapsien katoaminen oli mukana myös Päivin näytöksessä. Näytös rakentui kolmesta "kohtauksesta". Ensimmäinen kohtaus toivottaa kävijät tervetulleiksi sirkukseen, Joker hassuttelee (käsi menee silinteristä läpi)... Toisessa kohtauksessa sirkusmusiikki vaihtuu vakavampaan ja alkaa virallinen "taikatemppu". Kolmesta vaaterekistä oli tehty sermi, jonka kolmea "oviaukkoa" peittivät verhot. Verhojen takaa paljastuu pieni tyttö, vapaaehtoinen avustaja, kuka vaihtaa paikkaa verhojen takana ja lopulta "katoaa" kokonaan (=Satu siirtää nukkea). Jäljelle jää vain telineen päällä oleva silinteri, jonka sisältä Jokeri kiskaisee esiin tytön kasvoilla olleen naamion ja nauhoja. Lisää sirkusmusiikkia, hymyä ja eikös avustajien pitäisi ilmestyä takaisinkin jossakin vaiheessa? Tadaa! Annoimme pienen tytön nimeksi Pirjo-Yrjö. Emme olleet varmoja, tuleeko avustajasta tyttö vai poika, miksi se sai moisen nimen :D. Pirjo-Yrjön vartalo koostui kukkatelineestä, tyynystä, kahdesta pahviputkilosta (kädet) ja lapsen pään kokoisesta sovituspäästä. Siihen päälle oli puettu meidän omia vaatteitamme ja peruukki. Paita ja kädet olivat kiinni päässä. Kun pään nosti pois, koko ylävartalo irtosi kukkalaudan ympäriltä. Vartalona toiminut tyyny ja hame lähtivät samalla tapaa alakautta pois. Jäljelle jäi pelkkä vaalea kukkalauta, jonka päällä silinteri oli. Tällä tavalla Pirjo-Yrjö saatiin katoamaan. 

TimoVirtanen6.jpg

Näytöksessä käytetyt biisit olivat

Entry of the gladiators (sirkusteema)

Gary Moore - Over the hills and far away

Viimeinen sirkusteema

Kuvia Cosvisionista löytää mm. Anikista.

Taika- tai sirkustemput eivät ole meidän erikoisalaamme. Eli jos näytöksemme "taikatemppu" ei ollut temppu eikä mikään, niin noh, me emme osaa taikoa :'D. Kunnon lavasteilla ja harjoittelulla pystyisi ties mihin, mutta me haluamme cosplayssa keskittyä ennen kaikkea pukuihin, ja sitten vasta esiintymiseen. Näiden kahden tasapaino on tilannekohtaista.

LunalleCosplayPhotography1.jpg

Lunalle cosplay photography

Jokerin takki on virallisesti hahmon hartioilla. Näytösharjoituksessa huomasimme, että takki putoaa. Päivi neulasi takin hartioihin - takki putosi ja jäi roikkumaan kuin viitta selkää. Päivi neulasi takin miehustaan - hän ei pystynyt liikuttamaan käsiään kunnolla. Päivi päätti pukea takin päällensä näytöksen ajaksi - ja myös valokuvauksen.

MikaelPeltomaa2.jpg

Kutsuvieraskilpailun osallistujat: Päivi, Asagi (hahmolla Kusuriuri animesta Mononoke), Aselea ja Maija

Ensimmäisenä palkittiin Cosplay music video. Tämän jälkeen hall kisaajat, ja viimeiseksi kutsuvieraskilpailijat. Päivi sijoittui toiselle sijalle. Olemme tyytyväisiä sijoitukseen. Palkinnoksi sai pienen pokaalin ja ison rullan worblaa. Cosvisionin kilpailu ei sujunut meiltä parhaalla mahdollisella tavalla. Yleisen kiireen vuoksi kaikki puvun osat eivät toimineet kunnolla, mm. kauluspaidan hihat olivat liian lyhyet. Asun viralliset korvakorut saatiin ehjinä korviin vasta näytöstä varten. Tätä ennen korvissa oli vararenkaita. Aina kaikki ei voi mennä nappiin -.-

MikaelPeltomaa3.jpg

Kilpailun kolme parasta: Päivi (2. sija), Maija (1. sija) hahmolla Elinor elokuvasta Brave ja Aselea hahmolla Clavat pelistä Final Fantasy - Crystal Chronicles

DSCN7945.jpg

Lavasteet kokoon, meikit laukkuun ja ulos. Muutama valokuva Jokerista ja kohti hotellia. Päivä oli meidän kohdalla ollut sen verran pitkä, että halusimme hotelille lepäämään ja pesemään sarjakuvatussin pois hiuksista. Ajattelimme, että lähtisimme katsomaan Hämeenlinnaa pikku päiväunien jälkeen. Heräsimme pikku päiväunilta kello yksi yöllä. Hämeenlinnan yöelämä ei houkutellut. Jatkoimme nukkumista. Aamulla kun heräsimme 7:00 aikoihin, olo oli kumman pirteä :D.

DSCN7961.jpg

Päivi mielipuuhansa parissa: Silittämässä cosplayasuja. Huomatkaa Molang -piirretty, joka tulee telkkarista (Satu rakastaa Molang-pupuja).

Aamiainen, meikkiä, puvut päälle, kamat kokoon ja coniin. Sunnuntain cosplayasumme olivat Androidi nro 17 ja Androidi nro 18 animesta Dragon Ball Z. Sunnuntaille meillä ei ollut mitään erityistä ohjelmaa. Kävimme katsomassa esityskilpailun. Hengailimme, juttelimme ihmisten kanssa, saimme uusia kavereita, tutustuimme myyntipöytäsalin tarjontaan, ostimme tuliaisia, söimme sinistä hattaraa...

DSCN7965.jpg

The amazing world of Gumball (Gumballin mieletön maailma) tavaraa! Päivi rakastaa tätä sarjaa. Hänen suosikkihahmonsa on kävelevä kultakala Darwin.

Kävimme ulkona kuvattavina. Päätimme repäistä ja yrittää josko onnistuisimme saamaan toiminta/taistelukuvia puvuistamme. Nauru oli herkässä osaa valokuvia katsoessa :'D. Toteutus vaatii vielä hiomista. Jatkossa kannattaa vähän lämmitellä ennen kuin alkaa hyppimään valokuvissa. Päivi onnistui venäyttämään jotakin niskaassaan/kaulassaan ja pään kääntäminen vaikeutui kummasti parin päivän ajaksi. Satu sai Päivin monosta sääreensä, jonka jälkeen jalka oli kipeä seuraavan viikon ajan. Kuvia ehkä luvassa jossakin vaiheessa. Suoraan sanottuna me olimme melko väljähtäneen näköisiä koko viikonlopun ajan 0_o.

Koska junamme kohti Kouvolaa lähti vasta vähän vaille seitsemän, meillä oli hyvin aikaa seurata päättäjäiset, käydä ottamassa puvut pois ja kävellä asemalle. Turvallisesti kotiin ja kohti uusia haasteita!

UruharaFCn seuraava con yrittää olla Mimicon Mikkelissä 28.-29.5. Seuraavan kerran palaamme Verkatehtaalle Aiconiin 8.–9.10.2016.

 

- Päivi ja Satu