Päivän biisi: Teflon Brothers - Maradona

H%C3%B6p%C3%B6S%C3%B6p%C3%B6.jpg

Ennen kuin blogi palaan takaisin normaaleihin juttuihinsa, vielä vähän asiaa Japan Exposta ja Pariisista.

IMG_0544.jpg

Japan Expo

+ Messumuotoinen tapahtuma, jolle ei löydy vastaavaa Suomesta. Nähtävää ja koettavaa oli paljon kiitos monipuolisen ohjelman.

+ Ruokaa pystyi ostamaan tapahtumapaikalta.

+ Tapahtuma ei ollut nipo. Ihmisillä ei ollut kiire, annettiin kohteliaasti tilaa, vähästä ei valitettu.

+ Messualueiden jako oli selkeä ja näkyvät opasteet hallin katossa.

+ Valtavan kävijämäärän hallinta oli ammattimaista eikä ruuhkia päässyt syntymään. Jonottaa ei tarvinnut niin paljon kuin mitä pelkäsi joutuvansa.

+ Sisäilman lämpötila oli hyvä.

+ Messuilla arvoa saivat kaikki sarjat, eivät pelkästään uutuussarjat.

+ Euro valuuttana.

+ Asema heti vieressä ja hotelleja löytyi kävelymatkan päästä.

+ Komeat messupisteet ja näillä kohtelias henkilökunta!

+ Laadukkaat cosplaykilpailut laadukkaissa tiloissa. Löytyi myös kevyempää cosplayohjelmaa.

+ Raitista ilmaa pääsi haukkamaan halutessaan mm. sisäpihalla.

+ Ei (omalla kohdalla) kaulaanhyppääjiä tai pyllystä puristelijoita. Kaikki käyttäytyivät ja juttelivat asiallisesti.

IMG_01452.jpg

- Tapahtuma-aluekartta oli vaikea löytää. Tarkka ohjelma löytyi vain netistä ja harvaan sijoitetuista infotauluista(?).

- Roskiksia oli aivan liian vähän ja ne olivat täynnä.

- Ruoka ja pullovesi saattoivat maksaa melkoisesti. Ei vesipisteitä.

- Kävijöiden ajan- ja paikantaju olivat toisinaan melko heikkoja. Sinua saatettiin pyytää valokuviin kun syöt, shoppailet, tai seisot vessajonossa tai keskellä ruuhkaa.

- Jos hassuttelit kaverin kameralle, niin muut kävijät saattoivat tulla myös kuvaamaan sinua. Mikäli ilmaisit heille, ettet tahdo tulla heidän kuvaamaksi, niin osa saattoi jäädä silti kyttäämään sivummalle kameroiden kanssa, josko onnistuisivat saamaan sinusta kuvan tekemässä jotain hassua. Kaikki poseeraukset eivät ole tarkoitettu kaikille kuvaajille.

- Piraattitavaroiden myynti. Osassa myyntipöytiä tavarat maksoivat liikaa, toisissa pöydissä myytiin laadutonta roskaa. Valikoima oli pieni ja itseään toistava.

- Osa ihmisistä puhui huonoa/ei osannut ollenkaan englantia, mutta aina pärjäsi vähintään elekielellä.

- Toisinaan aitaviidakossa pujottelu otti tarpeettoman paljon aikaa etenkin jos olit kiirehtimässä ohjelmanumeroa seuraamaan.

- Hengailu paikoissa, joissa ei saanut hengailla (kuvausseinät, ruokapaikkojen pöydät, messupisteet...) Enemmän tuoleja ja pöytiä ihan vain istuskeluun olisi voinnut olla.

- Ei näkyviä järjestyksenvalvojia.

- Järjestäjien sählääminen cosplaykisojen aikana. Toisaalta jos järjestäjät mokasivat näytöksen aikana, cossaajat saivat esiintyä uudestaan.

- Tapahtumassa kiertäneiden valokuvaajien kuvat eivät ole olleet kummoisia.

IMG_0521.jpg

+/- Jatkuva valokuvaaminen ja huomion saaminen.

+/- Pitkä kävelymatka messualueen porteilta messualueelle ja aitojen välissä pujottelu (ruuhkanhallinta).

+/- Kaukana Pariisin keskustasta. Keskustasta on noin 1 h messukeskukselle.

+/- Tapahtumapaikalla oli maksullinen narikka.

IMG_0513.jpg

Jos Japan Expoon tahdot mennä nyt...

- Jos haluaa olla täysin rauhassa kameroilta ja keskittyä vain messupisteillä kiertelyyn, kannattaa pukeutua yksinkertaisesti ja kasuaalisti. 

- Suuret puvut saavat suurta huomiota. Messupisteillä kiertely voi mennä vaikeaksi, mutta jos parkkeeraa itsensä esim. cosplaypisteelle, siinä saa menemään koko päivän kameroille poseeratessa. Jättipotti on löytää messupiste, joka on omistettu cosplaypukusi sarjalle. Androidipuvuissa seikkailu Bandai Namcon pelipisteellä lauantaina oli realistinen kokemus siitä, mitä cossaaja voi tehdä työkseen: Vilkuttaa kävijöille sarjan markkinoinnin yhteydessä.

- Haluatko vielä vähän enemmän huomiota? Valitse puku yleisesti tunnetusta sarjasta.

- Valokuvan sinusta haluavia henkilöitä on paljon, mutta aina ei ehdi poseeraamaan. Joskus on pakko sanoa ei ja kiirehtiä eteenpäin tai jatkaa ruokansa syömistä vaikka se tuntuisi ilkeältä tai epäkohteliaalta.

- Messuhallissa on lämmin, eli ei villakangashaarniskaa sinne. 2-3 cosplayasua riittää hyvin neljän päivän messuille.

- Suurin osa kävijöistä on pukeutunut kasuaalisti. Cosplayasujen ja conipukujen taso menee laidasta laitaan. Näyttävimmät asut löytyvät cosplaykisoista.

- Omat designit ja erikoistyylivaatteet saavat arvoa siinä missä cossipuvutkin.

- Japan Expo kannattaa kokea edes kerran elämässään, mutta ei välttämättä joka vuosi. Uutuudenviehätys katoaa muuten. Messut on hyvä syy lähteä Ranskaan.

- Majoituspaikkoja löytyy todella läheltä. Jos majoittuu Villepintessä eikä halua lähteä syömään illalla ravintoloihin, ruokaa kannattaa ostaa tapahtumapaikalta. Pariisin sisällä matkustaminen on helppoa, eli messukeskukseen ja pois sieltä pääsee kyllä joka päivä vaikka asuisi ihan keskustassa.

- Julkisissa kulkuneuvoissa varaudu ruuhkaa! Jos ostat esim. lippuja metroon, osta aina meno-paluu.

- Ruokaan ja veteen menee eniten rahaa.

- Pariisissa on taskuvarkaita, ja näihin kannattaa varautua myös Japan Expossa. Älä säilytä lompakkoa tai puhelinta niin, että ne pystyy helposti nappaamaan mukaansa.

- Kuulopuheiden mukaan siivoojat saattavat varastaa hotellihuoneista. Näppärien mukaan lähtee jopa halpoja vaatteita. Säilytä arvoesineet piilossa tai lukkojen takana.

- Lue ohjelma ja järjestyssäännöt etukäteen tapahtuman kotisivulta. Ranskan korkean terrorismin uhan vuoksi kaikkialla oli tarkat turvatoimet ja lista kiellettyjen esineiden laajuudesta yllätti (mm. selfie-tikut ja yli puolen litran vesipullot olivat kielletty). Listan esineistä voi käydä lukemassa täältä. Jokerin puinen sauva meni tarkastuksesta läpi.

- Kirjoita itsellesi ylös mihin ohjelmiin, missä ja milloin haluat mennä etukäteen.

IMG_0542.jpg

Haluamme sanoa pari sanaa myös hotellista, jossa majoituimme. Nämä arviot tulevat henkilöiltä, ketkä ovat työskennelleet useamman kesän oopperakaupungissa kerroshoitajina.

Premiere Classe Roissy Villepinte Parc des Expositions

- Premiere Classe Roissy Villepinte Parc des Expositions majoittaa, mutta vieressä sijaitseva Kyriad tarjoaa palvelut, mm. ympäri vuorokauden auki olevan vastaanoton.

- Silitysraudan ja -laudan saa pyydettäessä Kyriadista - pantiksi pitää jättää oma passi. Silityslauta on pieni matkalauta.

- Hotellihuoneen yleiskunto on hyvä ja siisti. Yleisesti vähän nuhjuinen hotelli.

- Petivaatteet ovat puhtaita liinavaatteiden alla.

- Huoneessa on yksi iso parisänky ja "kolmas" vuode parisängyn yläpuolella seinässä. Hyvä sijainti lisävuoteelle.

- Ei extratyynyjä huoneessa.

- Miellytävä maisema ikkunasta. Meidän huoneeseen leijui tupakansavua hotellin edustalta, ja kuului kevyttä meteliä iltaisin. Muuten rauhallista. Hotellin vieressä oleva suihkulähde sammutetaan yöksi. Ikkunan sai kunnolla auki. Todella kaunista seutua. Metroasema heti vieressä.

- Huoneessa ei ole hiustenpesuaineita, hiustenkuivaajaa, tuuletinta, minibaaria, vessaharjaa, lukollista kaappia/säilytyslokeroa tai huonepuhelinta. Tavaroita kannattaa kysyä vastaanotosta.

- Kehnot henkarit ja huonot mahdollisuudet ripustaa vaatteita. Huoneessa ei ole vaatekaappia.

- Televisio ei toiminut.

- Suihku on kehno, mutta tulee sekä lämmintä että kylmää vettä.

- Netti toimii.

- Aamiainen on vaatimaton ja siitä maksetaan erikseen joka aamu. Ei leikkeleitä, hedelmiä, pekonia, puuroa, muroja tai mysliä. Aamiainen käsittää noin neljää erilaista leipää, kuumia juomia, jogurttia ja pienen kattauksen levitteitä (hilloa, voita ja maapähkinävoita). Ruokaa saa syödä niin paljon kuin jaksaa.

- Henkilökunta on töykeää ja puhuu heikosti englantia.

- Uudet pyyhkeet sai joka päivä.

- Ruokakauppoja ei ole lähimailla. Pikaruokapaikkoja löytyy muutama kävelymatkan päästä. Hotellin aulassa on limsa- ja karkkiautomaatti. Halvin pullovesi löytyi sieltä.

- Premiere Classe Roissy Villepinte Parc des Expositions hotellissa kannattaa majoittua vain jos aikoo vierailla Paris Nord Villepinte messukeskuksessa.

Alueella oli paljon suihkulähteitä. Jos uimaan uima-altaaseen kaipaa, heikolla harkintakyvyllä sellaiseen saattaa sukeltaan paremman altaan puuttuessa.

IMG_0547.jpg

 

Maanantaina lentomme takaisin Suomeen lähti vasta illalla. Päätimme käydä tutustumassa Pariisiin nähtävyyksiin. Valitettavasti terrorismin uhkan seurauksena matkatavaroita EI SAANUT JÄTTÄÄ MIHINKÄÄN. Ei lentokentälle, ei asemille, ei mihinkään säilytykseen. Laukku ilman valvontaa on yhtä kuin turvallisuusriski. Asiasta kuulutettiin monta kertaa lentokentällä. Joten me matkustimme ja vierailimme nähtävyyksissä vetolaukkujemme kanssa :´D. Tämä hidasti menoa vähän, mutta ei haitannut.

IMG_0538.jpg

Julkisilla matkustaminen Pariisissa kuulostaa vaikealta etenkin, jos ei ole koskaan edes Suomessa matkustanut metrolla. Ja Pariisi on noin sata kertaa isompi paikka kuin Savonlinna vaikka molemmat ovat turistikaupunkeja. Metrokartta oli kuitenkin selkeä ja turistiystävällinen, ja nähtävyyksien sijainti oli merkattu selvästi. Kun metroasemalta astui ulos, nähtävyys oli usein heti siinä vieressä. Asemilla sai selkeää englanninkielistä palvelua.

IMG_0517.jpg

Notre Dame

IMG_0518.jpg

IMG_0519.jpg

Näky oli niin vaikuttava, että Päivin toinen kenkä hajosi sitä ihaillessaan.

IMG_0524.jpg

Nämä mustat matalakorkoiset korkokengät ostettiin 2008 Päivin ylioppilasjuhla-asuun. Niillä on kävelty monet juhlat + Japanissa Nagoyan kadut 2013, Ruotsissa Närconia ristiin ja rastiin 2014 ja 2015. 2016 Notre Damen edessä kengät totesivat, että nyt on kaikki nähty ja tähän on hyvä kuolla. Onneksi matkatavarat olivat mukana ja Päivi sai uudet kengät jalkaansa. Mustat matalakorkoiset korkokengät haudattiin Orlyn lentokentän roskakoriin. Kengät olivat sen verta kuluneet, ettei niiden korjauttamisessa olisi ollut mitään järkeä.

IMG_0523.jpg

IMG_0526.jpg

Eiffel-torni ja sen edessä sijainnut karuselli.

IMG_0533.jpg

Eiffel-tornilla matkamuistokauppiaat ja rahankerääjät ahdistivat koko ajan. Kaduilla oli roskaa – liekö yleistilanne vai jalkapallon EM-kisojen seurausta.

IMG_0539.jpg

Sen pituinen se! Paluu arkeen alkaa tästä.

 

- Päivi & Satu