Päivän biisi: Kabuki Rocks - O Edo

IMG_2952.jpg

Cosplayn SM. Ystäväni kertoi, että kun hän oli puhunut SM-kisoista, hänen luultiin olevan menossa jonkinlaisiin sadomasokismi kisoihin. Herää kysymyksiä: 1. Mitä ihmiset luulevat sinusta 2. Ajattelevatko he yhtään 3. Missä universumissa SM tarkoittaa ensisijaisesti sadomasokismi ja sitten vasta suomenmestaruus ja 4. Millaiset kisat olisivat sadomasokismi kilpailut?

Historian toiset cosplayn suomenmestaruuskilpailut kisattiin 5.11.2016 Helsingissä GameXpo -tapahtuman yhteydessä. GameXpo järjestettiin Messukeskuksessa Pasilassa ja cosplayn lisäksi paikan päältä löytyivät mm. Skiexpo, Boardexpo, Lätkä & Säbä Expo ja DigiExpo. UruharaFC suunnisti paikan päälle tuomaroimaan joukkuesarjaa. SM-kisat järjesti Cosvision RY.

Meillä on ollut pitkin syksyä menossa cosplayasujen korjaus. Suomenmestaruuksiin ajattelimme pistää kuntoon viime vuoden mestaruuspuvut Kyoyan ja Nilen, mutta päädyimme lopulta pukemaan Kyoyan ja Ryugan. Koska viime vuonna SM-kisoihin lähtö oli kamalaa, tänä vuonna tasapainon vuoksi lähteminen sujui oikein sujuvasti. Kaikki oli hyvin valmiina perjantaina illalla - ja se oli kovin ahdistavaa! Kun on tottunut stressaamaan, se ettei ole mitään stressattavaa on stressin aihe. Jostakin kumman syystä aina silloin, kun on todella tärkeää menoa ja iso kisa, tulee mutkia matkaan. Sitten kun on jokin pienempi juttu ja pärjäisi ilman cosplayasuakin, kaikki hyppää kasaan helposti eikä ole mitään hätää. 

Mikael%20Peltomaa%203.jpg

Photo: Mikael Peltomaa

Perjantaina hyvissä ajoin Kouvolaan, ja lauantaina hyvissä ajoin aamulla meikkiä naamaan ja junalla kohti Pasilaa. Messuhallissa oli ohjelmaa pe-su. Yritimme järjestää itsemme koko ajaksi Helsinkiin, mutta majoituksen saamisesta tuli ongelma ja lopulta olimme paikalla ainoastaan lauantain kilpailuja varten. Messukeskus sijaitsee heti Pasilan aseman vieressä, miksi sinne on helppo löytää ihan ilman karttaakin.

Suomenmestaruuskisat "sijaitsivat" messuhallin perällä esiintymislavan vieressä. Sermeillä suojattu alue muodosti backstagen ja pukuhuoneet. Pukkareista löytyi kaikkea tarpeellista, ja tilaa ja valoa riitti vaikka vähän kolkolta huone näyttikin + syötävää ja juotavaa. Olosuhteet ovat samat kaikille.

IMG_2943.jpg

Joukkuesarjan tuomarointi alkoi 12:30. Tätä ennen tuomaroitiin yksilösarja. Näytösharjoitukset hoidettiin pois alta heti aamulla. Tuomarointi tapahtui eräänlaisessa aulatilassa, jossa riitti valoa ja tilaa. Joukkuesarjaa tuomaroi UruharaFC:n lisäksi vuoden 2017 World Cosplay Summit -edustajat Taija ja Veera.

Nyymix.jpg

Totinen tuomaristo lavalla valmiina aloittamaan palkintojenjaon. Photo: Nyymix

Joukkuesarjaan oli osallistunut seitsemän joukkuetta, joista vain yksi peruutti kisapäivänä. Yksilösarjassa oli kaksi peruutusta, mikä laski yksilökisaajamäärän kuuteen. Joukkueet tulivat tuomarointiin melkoisella tykityksellä. Jokaiselle oli varattu aikaa 10 minuuttia. Ehdimme katsomaan kaikkia tarpeeksi, juttelemaan kisaajien kanssa ja vaihtamaan pari sanaa tuomarienkin kesken ennen seuraavaa joukkuetta. Lopullinen keskustelu tuomarien kesken puvuista yms. hoidettiin tuomaroinnin jälkeen.

IMG_2883.jpg

Jahka asutuomarointi oli paketissa, lähdimme syömään ja katselemaan messuhallia.

Cosplayasuiset henkilöt keräsivät kummastuneita katseita messuhallissa. Peliaiheisiin pukuihin pukeutuneet henkilöt kiinnostivat varmasti GameXpon kävijöitä, mutta me ja meidän animeasumme... Kerroimme päivän aikana tuomaristotovereille siitä, miten olimme olleet ToukoFestissä 2015 ja jotkut pikkupojat olivat pilkanneet meidän animeaiheisia cosplayasuja huutelemalla selkään "Anime!". Todella ala-arvoista. Anime ei ole haukkumasana, ja siinä tapauksessa itsestäänselvyys. Messukeskuksessa ohitimme joukon aikuisia miehiä, ja joku heitä huusi - jälleen - pilkallisesti selkään "Anime!". Todella erittäin ala-arvoista! Kyllä, me cossataan animea! Beyblade on animea, me pukeudutaan animeksi ja ollaan ylpeitä siitä! Anime ei ole haukkumasana. Olisivat samantien huutaneet jotain muutakin itsestäänselvää, kuten että meillä on pää ja kaksi jalkaa - jos emme olisi sattuneet tätäkään tietämään itsestämme. Mikäli suusta ei tule mitään fiksua ulos, pitäkää mölyt mahassanne.

IMG_28832.jpg

Kisojen lavaosuus alkoi 17:00. Pieni katsomo meni tupaten täyteen ja lavan eteen lattialle kerääntyi lisää katsojia. Olosuhteet olivat muuten jees, paitsi että kisojen vuoksi muita ohjelmanumeroita messuhallissa ei tietenkään keskeytetty. Kisat vedettiin läpi messuhallin hälinässä ja musiikissa. Yksilö- ja joukkuesarjan kisaajat esiintyivät suurin piirtein vuorotellen riippuen kisanumerosta. Lavaosuus hoidettiin läpi ilman ongelmia. Tämän jälkeen tuomariston piti älyttömän pikaisesti laskea pisteet yhteen ja nimetä sijoitukset. Kiireen vuoksi emme valitettavasti ehtineet kirjoittamaan perusteluja. Kiireen vuoksi myös kisaajien kaikenlainen lavalla onnesta itkeminen, halailu, ihmettely, jäätyminen, tuulettaminen yms. olivat kielletty. Näitä sai harrastaa vapaasti vasta lavan takana. Meistä myös jatkossa kaikissa muissakin kisoissa ylimääräiset hajoilut voisi säästää backstagelle. Palkintojenjako kestää pari minuuttia. Sen ajan pitää pystyä pysymään koossa vaikka ilo olisi ylimmillään.

Nyymix2.jpg

Kilpailussa sijoittuneet järjestyksessä joukkuesarja 1. ja 2. sija, yksilösarja 2. ja 1. sija, joukkuesarja 3. ja yksilösarja 3. sija. Paljon onnea ja hyvää työtä! Vuoden 2016 suomenmestarit ovat joukkuesarjassa  Maria Alve, Ronja Valasma ja Aino Peltokoski. He olivat pukeutuneet sarjan Deadman Wonderland hahmoiksi Karako, Minatsuki ja Makina. Yksilösarjan voiton vei Tomi Haapoja hahmolla Hector Barbossa elokuvasta Pirates of the Caribbean. Photo: Nyymix

Jos teitä kiinnostaa tietää mitä Päiviltä kysyttiin kesken palkintojenjaon, niin juontaja halusi tietää tuloksissa sijoitusten perässä olevien numeroiden merkityksen. Ne olivat joukkuenumeroita.

IMG_2965.jpg

Kisaajat pukuhuoneessa/backstagella sievässä jonossa lavallemenojärjestyksessä. Meno on selvästi hyvä.

Joukkuesarjan tuloksiin vaikutti voimakkaasti pisteytys. Tuomaristo oli yhtä mieltä tuloksista. Kuten monissa muissakin kisoissa, myös SM-kilpailuissa lopulliset sijoitukset ratkesivat näytöksillä. Sijoitukset erosivat toisistaan vain muutamilla pisteillä, eli jos sijoitus jäi saamatta, pää pystyyn ja kohti uusia kisoja! Monet menestyneet cossaajat kisaavat useitakin kertoja samoissa kisoissa ennen kuin kirkkain pysti voitetaan ^_^.  Ei pidä koskaan antaa periksi, vaan pyrkiä kehittymään entistä paremmaksi ja jatkaa kunnes on tyytyväinen.

Palautetilaisuus jäi valitettavasti vähän lyhyeksi, koska meidän piti ehtiä ottamaan asut pois ja junaan. Jos joukkuesarjan kisaajat haluavat UruharaFC:ltä kirjallista palautetta, lähettäkää pyyntö sähköpostiin paivi.asikainen89@gmail.com.

Vuoden 2016 SM-kisat olivat tällä paketissa. Messuhalli oli varmasti coneihin tottuneille cossaajille uudenlainen kisaympäristö. Kilpailuja ei tänä vuonna televisioitu. 

Tähän loppuun lupasimme ystävällemme julkaista käytännöllisiä cosplayvinkkejä, joten tässä tämän reissun cosplayelämää helpottava temppu:

IMG_2819.jpg

Meille on todella tärkeää, että cosplayasumme päätyvät coniin puhtaina ja silitettyinä. Etenkin cosplaykilpailuissa puku täytyy esitellä tuomaristolle mahdollisimman edustavassa kunnossa. Tästä syystä kuljetamme asumme lähes aina pukupusseissa jotta ne säilyisivät mahdollisimman siisteinä eikä tapahtumapaikalla tarvitse käyttää aikaa pukujen silittämiseen. Pukupussit saa kulkemaan kätevästi ripustamalla ne henkareista selkään! Jää kädet vapaaksi muita matkatavaroita varten. Älkää tehkö tätä jos takkinne on todella arvokas eikä sen niskaa sovi venyttää. Conin tai kisojen jälkeen asut voi viikata matkalaukkuun.

 

UruharaFC:n seuraava con on KUMAKUMACON Kouvolassa 19.11.2016. Olkaa aktiivisia ja osallistukaa!

 

- Päivi & Satu