Kumakumacon osui silmiimme ensimmäistä kertaa Traconissa, jossa näimme tapahtuman ilmoituksen. Coni Kouvolaan!? Mehän olemme kotoisin sieltä <3! Tutustuimme aiheeseen tarkemmin, ja huomasimme tapahtumaan haettavan cosplaykilpailun tuomareita. Hakemuksemme meni läpi, ja näin pääsimme osaksi "kotiseutuconia". Ohjelmaa silmäillessään osallistumishaluisella tuulella oleva Päivi totesi conin kaipaavan kirpputoria. Kirpparit ovat aina kivoja ja sellainen voisi löytyä myös tästäkin conista. Hän lupasi organisoida kirpparin jos coni järjestää myyjät - cosplaytuomari ei voi päivystää kirpparilla koko ajan myymässä koska hänen on poistuttava tuomaroimaan kilpailuja.

Kumakumacon oli Kouvolan nuorisopalveluiden ja Kulttuurikapina-hankkeen nuorille järjestettävän kulttuuriviikon huipentuma. Tapahtuma järjestettiin Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kasarmimäen kampuksella 19.11 ja se oli pääsymaksuton. Coni avasi ovensa 12:00 ja päättyi klo 18:00, jonka jälkeen alkoivat iltabileet. Emme asettaneet yhden päivän mittaiselle conille suuria odotuksia. Kuuleman mukaan coni tehtiin lyhyellä ajalla, pienellä budjetilla ja alimiehityksellä, joten kulisseista voi löytyä yksi jos toinenkin sankaritarina tapahtuman aikaiseksi saamisesta. Kuma on japania ja tarkoittaa karhua. Kouvo on suomea ja tarkoittaa niin ikään karhua. Tästä syystä Kumakumaconin maskotteina nähtiin karhu(=nalle) Koukuma ja karhupoika(=nallepoika) Kumato.

Kuukausia myöhemmin lauantaina noin klo 11:00 löysimme itsemme kampuksen Taidetalolta. Cosplayasut osittain puettuina ja sylit täynnä kirpparille tulevaa tavaraa olimme saapuneet paikalle yhdessä ystävämme ja äitimme kanssa. Syy, miksi harvinainen hahmo coneissa eli oma äiti oli mukana, liittyi kirpputoriin: Kumakumaconiin työvoimaa oli loppupeleissä saatu sen verta vähän, ettei kirpputorille riittänyt myyjiä. Niinpä kirpparivastaava Päivi järkkäsi omat myyjät. Ystävämme ja äitimme pitivät huolta kirpparista tuomarointien ajan!

Kirpputori sijaitsi tilavassa savityöluokassa taidekujan ja myyntipöytäsalin vieressä. Pöytiä riitti ja pienen järjestelyn jälkeen tila saatiin myyntikuntoon. Asetimme vaatteet kolmeen mukanamme tuomaan vaaterekkiin. Jaoimme tavarat teemojen mukaan pöydille (peruukit tähän, pehmolelut tuonne, mangat laatikkoon...). Kassan sijoitimme oven viereen. Kumakumaconin kirpputori oli perinteinen conikirppis: Ihmiset tuovat teemaan sopivaa tavaraa myyntiin ja conin vänkärit hoitavat itse myymisen. Coneissa tyypillisen tapaan homma pyörii ilmaiseksi vapaaehtoisella työvoimalla.

IMG_33662.jpg

Kumakumaconin kirpparin organisointi ei ollut vaikeaa.  Selkeän toimintasuunnitelman laatimisen jälkeen kirpputorista ilmoitetaan ja aletaan kalastella myyjiä. Jokainen ilmoittautunut myyjä saa myyjänumeron, joka täytyy kirjoittaa omien tavaroiden hintalappuihin. Kun tavara myydään, kassalla otetaan hintalappu talteen ja merkitään kirjaan myyjän kohdalle mitä on ostettu. Päivän päätteeksi myyjän hintalappujen loppusumma lasketaan ja verrataan sitä kirjassa olevaan myytyjen tavaroiden summaan. Näin osataan antaa oikea summa rahaa + hintalaput todisteeksi myydyistä tavaroista. Kenen tuote on selviää myyjänumeron perusteella. Numero on paljon yksityisempi tapa kuin kirjoittaa myyjän nimi hintalappuun. Kirjanpitäminen ei ole pakollista, mutta se on hyvä varmuustoimenpide. Myymiseen tarvitaan vaihtorahaa/pohjakassa. Paljonko pohjakassassa on rahaa täytyy tietää, koska jos summa on eri kuin ennen myymisen aloittamista, laskennassa on virhe jossakin kohtaa. Myös laskin ja "kauppakassit" (rulla roskapusseja) ovat hyödyllisiä. Suuremmissa coneissa myyntiin tulevat kirpparitavarat täytyy ilmoittaa hyvissä ajoin ja ne merkataan viivakoodeilla. Tällä pyritään mm. helpottamaan ja nopeuttamaan tavaroiden myyntiä ja kirjanpitoa, sekä estämään varkauksia. Kumakumaconin kanssa emme näin hienoihin toimenpiteisiin ryhtyneet.

Kirpparista tuli oikein kivannäköinen ja siisti. Saimme sinne paljon tavaraa myyntiin ja ostoksia tehtiin aina sulkemisaikaan asti ^_^. Kirpputori on hyvä ohjelmanumero mihin tahansa coniin.

IMG_336622.jpg

Klo 13:00 aloimme kokoontua 13:15 alkavaan tuomarointiin. Conissa kisattiin perinteinen cosplaykilpailu ilman näytöstä, ja hallcosplay. Kumakumaconin cosplaykilpailun tuomaristoon kuuluivat me kaksi (UruharaFC), Tiki aka Siiri, Fanki Kitsune aka Joonas ja Chirsta Carpelan. Siiri ja Joonas olivat tulleet meille tutuiksi Nordic Cosplay Championship 2014 reissun aikana. Hauska yhdistävä tekijä meidän neljän välillä on se, että olemme kaikki kotoisin Kymenlaaksosta ^^. Carpelan on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kymen piirin toimitusjohtaja ja showtanssinopettaja. Hän toimi vierailevana tuomarina.

IMG_33742.jpg

Alusta alkaen oli vähän sellainen olo, ettei conin cosplayhenkilöillä ollut hommat vaadituilla tavoilla hallussa. 13:30 aloimme ihmetellä missä kisaajat viipyvät. Myös Carpelan puuttui. Satu lähti katsomaan ja löysi pukuilijat kaikki valmiina odottamassa tuomarointiin pääsyä. Kukaan ei ollut älynnyt tuoda heitä meidän luoksemme tuomarointihuoneeseen! Sen lisäksi, että Satu auttoi sponsoritavaroiden tasapuolisessa jaossa palkintoihin, hän päätyi myös ohjastamaan kisaajia tuomarointiin. Tehokkaasti tuomaroimme peruspukukisaajat ja noin 14:15 aloitimme hall-kisaajien tuomaroinnin. Peruspukukilpailussa oli seitsemän osallistujaa, ja hall-kisassa yhdeksän (joista yksi oli kahdenhengen joukkue). Odotusten mukaisesti suurin osa kisaajista oli ensikertalaisia tai vähällä coslaykokemuksella varustettuja. Hall-cosplaykilpailuun kisaajat eivät ilmoittaudu etukäteen, vaan heidät kutsutaan mukaan kisaan paikan päällä. Tuomaroinnin alkaessa tajusimme, ettei meille ollut varattu tietokonetta tai mitään vastaava, jonka kautta olisi voinnut katsoa asujen lähdekuvia netistä. Onneksi älykkäillä puhelimilla pääsee nettiin, mutta silti: EI NÄIN. Ennakkoilmoittautuneista löytyi hyvät väritulosteet valmiina pöydältä. Kumakumaconin cosplaykilpailu oli kehnosti järjestetty, mutta onneksi yritys järjestää asiat parhain päin oli kova.

Tia-Maria%20Vahekoski.jpg

Noin 14:50 homma oli sovitusti paketissa ja kisaajat tuomaroitu. Äkkiä kirpputorin kautta takaisin ja lavaosuus käyntiin. Lava oli pieni mutta käyttötarkoitukseen oikein sopiva. Huonosti aikatauluista infottu Carpelan oli onneksi saapunut paikalle ja hän ehti mukaan lavakävelyn arviointiin. Melko tönkkönä showna kisaajat lavalle, pois, tuomarit lavalle, palkintoja, pois. Tuomaristo oli yhtä mieltä tuloksista ja ehdimme jopa perusteluita kirjoittamaan! Oli hienoa saada näin pieneen coniin näin paljon osallistujia. Toivottavasti kilpailu ja sijoitukset innostavat teitä jatkamaan cosplayn parissa!

Laukku.jpg

Palkinnoissa nähdyt kangaskassit olivat ylläripylläri Päivin tekemiä ja palkintoihin lahjoittamia. Jos Päivi häärää conin parissa, kangaskassit ilmestyvät kuvioihin jossakin vaiheessa.

Cosplaykilpailun jälkeen palasimme kirpputorille ja Päivi päivysti siellä aina conin päättymiseen asti. Satu lähti tuomaroimaan piirustuskilpailua. Piirustuskilpailuun saattoi osallistua taidekujavastaavan pöydän luona. Kilpailutyöt piirrettiin paikan päällä ja palautettiin kello 17:00 mennessä. Piirustuskilpailun aiheena oli Kumakumaconin maskotit ja muut coniin liittyvät hahmot: Kumato, KouKuma, Kumako, KomaKuma ja betonihirviöt. Tuomaroinnissa pyrimme antamaan arvoa myös nuoremmille piirtäjille. Vanhemmilla piirtäjillä katsoimme teknisen toteutuksen lisäksi kuvan kerrontaa.

KumaKuma.jpg

Satun oma näkemys Kumakumaconin maskoteista

Jahka päivä oli päätöksessä, tavarat kokoon, myyjille rahat kouraan, kamat autoon ja kotiin. Kumakumacon näytti sujuvan ihan näppärästi - tietenkin aloittelijaconeissa on omat kömpelyytensä, miksi odotuksia ei kannata laittaa liian korkealle. Pienissä coneissa tunnelma korvaa ohjelman määrän ^_^.

Kumakumacon aiotaan järjestää uudestaan. Suunnittelut ovat käynnissä ja jos haluaa osaksi coniteaa, kannattaa hakeutua conin sosiaaliseen mediaan ja kysyä aiheesta lisää. Coni pyritään pitämään aloittelijaystävällisenä.

Lauantain cosplayasuistamme ei valitettavasti ole yhtään valokuvaa :'D. Aika meni töissä niin ei ehtinyt valokuvaamaan. Päivi oli pukeutunut Kyoyan asuun (Metal Fight Beyblade). Puvun peruukki revittiin paloihin ja rakennettiin uudestaan ennen SM-kilpailuja, ja nyt "uuden" peruukin myötä Kyoyan asu on jälleen käyttökunnossa. Satu oli pukeutunut Ming Mingin asuun (Beyblade: G-Revolution). Siinä missä Kyoya sai uuden peruukin, Ming Ming sai uuden mustan mekon. Ming Mingin asuun kuuluu kaksi pukua: Esiintymisasu ja hahmon virallinen asu, joka on tämä musta lyhyt mekko. Minkelin asu valmistui 2015 Yukiconiin ja siihen on kuulunut alusta alkaen molemmat puvut. Valitettavasti Yukiconin mustasta mekosta ei tullut erityisen hyvä. Otimme Kumakumaconin takarajaksi ja teimme mekon uudestaan paremmasta materiaalista. Lisää aiheesta myöhemmin. Mekon lisäksi Ming Ming sai asuunsa uudet punaiset tekonahkahanskat. Cossaajille tyypilliseen tapaan hanskat valmistuivat perjantaina noin puolilta öin :'D.

 

Ja tähän loppuun käytännön cosplayvinkkejä!

Suomenmestaruuskilpailujen yhteydessä puhuimme cosplayasujen kuljettamisesta. Juttu jatkuu teemalla cosplayasujen pakkaaminen.

IMG_3397.jpg

Kun on vaivalla maalannut kengät tai tehnyt niihin näyttävät shoecoverit, ei halua kenkien likaantuvan tai hajoavan kuljetuksessa etenkin, jos on menossa cosplaykilpailuun. Matkalaukussa tavarat voivat joutua melkoiseen puristukseen, rutistua ja pyöriä miten sattuu. Maalatusta kengästä tai kengänpohjasta voi irrota maalia muihin laukussa oleviin tavaroihin. Laita kengät pienien muovipussien sisään kuljetuksen ajaksi ja näin suojaat ne kaikelta ja kaikkia niiltä.

IMG_3403.jpg

Kengät vievät laukussa tilaa, mutta niiden sisään voi varastoida asuun kuuluvia osia. Pitkävartisten saappaiden varret saa hyvin tuettua kun tunkee saappaat kuljetuksen ajaksi täyteen muita mukaantulevia vaatteita, esim. sukkia, yöpuvun ja alusvaatteita.

HUOM! AITOA NAHKAA EI SAA SÄILYTTÄÄ MUOVIPUSSISSA!

IMG_3405.jpg

Valkoiset osat pussiin suojaan kaikelta mahdolliselta.

IMG_3407.jpg

Sellaiset cosplayasunosat, joihin ei halua tulevan lommoja, kannattaa pakata kuplamuoviin. Kuplamuovia saa rautakaupoista.

Ja jos nyt mietitte onko tällainen "hysteerisyys" tarpeen cosplayasuja pakatessa, niin kokemuksen ääni puhuu. Cossaamisesta tulee helpompaa jos viitsii nähdä vähän enemmän vaivaa pukujen pakkaamiseen.

IMG_3411.jpg

 

- Päivi ja Satu