Leikkipuistossa aloitetaan nyt perusompelun opetus Päivin johdolla! Olen kysellyt olisivatko ohjeet tarpeellisia, ja vastaukset on tähän mennessä olleet myönteisiä. Perusompeluopetusta kaivataan etenkin avuksi cosplayasujen valmistukseen. Tätä silmällä pitäen olen yrittänyt valmistaa ohjeet niin, että jos toimitte näiden mukaisesti, cosplayasukilpailuissa tuomarit näyttävät peukkua asullenne - eli nämä eivät ole kaikista yksinkertaisimpia tekniikoita vaan juuri niitä tekniikoita, joilla teette asuistanne parempia näkemällä vähän enemmän vaivaa. Hyvät asut muodostuvat hyvintehdyistä työvaiheista. Ja heti tähän perään totean, että minäkin olen vain ihminen ja valmistan ompeluohjeita oppikirjan ja oman koulutukseni pohjalta. Ohjeet on valmistettu sopimaan aloittelijoille ja kuvia on todella paljon.  

P%C3%A4%C3%A4llystasku8.jpg

Ihka ensimmäisenä työnä valmistamme PAIKKATASKUN, joka tunnetaan myös nimellä PÄÄLLYSTASKU. Taskuun tulee vuori ja kansi/läppä. Esimerkkinä kyseisen mallisesta taskusta käytän Kyoyan asuun tekemiäni taskuja. Tasku voi olla pyöreä, neliö, tai ohjeen mukaisesti vähän terävä alalaidasta. Kansi ei ole pakollinen.

Lue ohje kokonaan ennen työskentelyn aloittamista. Älä jätä työvaiheita välistä! Ohjeiden pelkkä lukeminen ei tee kenestäkään parempaa ompelijaa. Jotta saisitte täyden hyödyn opetuksesta, teidän täytyy harjoitella ja valmistaa ohjeen mukainen tasku. Harjoitustaskun materiaaliksi sopii paksu joustamaton puuvilla, koska sitä on helppo työstää. Kannattaa tarkastella vaatteissa olevia päällystaskuja havainnoidakseen erilaisia valmistusmenetelmiä ja miten nämä vaikuttavat taskun luonteeseen, eli millainen tasku sopii minkälaiseen vaatteeseen.

Minä valmistin tämän ohjeen vanhempieni luona vähän vanhahtavilla välineillä niistä kankaista, joita ompelutarvikekaapista satuin löytämään.

Aloitamme piirtämällä kaavan taskua varten:

P%C3%A4%C3%A4llystasku1.jpg

1. Käytä piirtäessä viivotinta ja varmista, että taskusta tulee yhtä leveä ja yhtä pitkä molemmista päistä.

2. Alalaita symmetriseksi.

3. Älkää leikatko paperia kangassaksilla. Ne tylsyvät paperin leikkaamisesta ja kangasta on inhottava leikata tylsillä saksilla.

4. Seuraavaksi piirretään kansi. Kannesta voi tehdä 5 milliä leveämmän kuin taskusta, jolloin se peittää taskunsuun varmasti.

5. Kannen ylälaitaan voi laittaa 1-1,5 cm ylimääräistä "saumavaraksi". Lisää aiheesta myöhemmin.

6. Ja näin meillä on kaavat!

P%C3%A4%C3%A4llystasku2.jpg

7. Silitä kangas suoraksi ennen kuin aloitat se työstämisen. Harjoituskappale on harjoituskappale, MUTTA sitten kun teette virallista taskua viralliseen asuun, niin jos kangas on uusi ja luonnonkuitu (puuvilla, pellava...), muista kutistaa se ennen leikkaamista. Kankaan voi kutistaa upottamalla sen kuumaan veteen. Varmin tapa on pestä kangas koneessa jotta siitä lähtee myös irtoväriä pois. 

8. Valmistetaan ensin taskuosa. Taita kangas kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Taita kangas laidasta (ei leikata keskeltä kangasta!) ja käytä vain sen verran kangasta, kuin taskuun tarvitaan. Muista varmistaa, että taskun suunta on sama kuin vaatekappaleessa, johon tasku tulee.

IMG_3196.jpg

Kangas taitetaan leikkaamista varten näin: Hulpiot menevät toisiaan kohti. Hulpio on tässä kuvassa tuo reuna, jossa on tekstiä. Aina hulpiossa ei lue mitään, mutta se on kankaasta se reuna, joka ei puru eli liesty. Syy miksi kankaan taittaminen oikein on niin tärkeää...

IMG_3198.jpg

... on se, että jos kankaan taittaa väärin ja tasku leikataan miten sattuu mistä kohtaa sattuu, sushit voivat mennä taskussa vinossa! Oli kankaassa kuvioita tai ei, taskun langansuunta täytyy olla sama kuin vaatekappaleessa, johon tasku tulee. Lisää kuviollisista kankaista seuraavan taskuohjeen yhteydessä.  

9. Neulaa kaava kankaaseen ja leikkaa kangas ompelua varten. Oikeat puolet vastakkain edelleen.

10. Merkitse kaavan ylälaitaan keskikohta ja siitä pari senttiä molempiin suuntiin merkit.

11. Aloita taskun ompelu merkin kohdalta. Älä irrota kaavaa, vaan ompele sen laitaa pitkin. Päättele ompelu jahka saavut toiselle merkille. Päättely tapahtuu niin, että pakitat ompelukoneella vähän matkaa ja ompelet sitten takaisin eteenpäin. Ompelussa pitää käyttää kankaan väristä lankaa! Tässä ohjeessa ylälanka on punainen ja alalanka sininen jotta erottaisitte ne kankaasta ja toisistaan. Sopiva tikin pituus on 2,5 - 3 mm.

12. Kun ompelet kaavan laitaa pitkin, taskusta pitäisi tulla symmetrinen ja tikkauksesta suora. Kaavan ylälaidan merkintöjen avulla taskuun jää nätti aukko, jonka kautta tasku käännetään ympäri.

13. Leikkaa saumavarat.

P%C3%A4%C3%A4llystasku3.jpg

14. Silitys on erittäin tärkeä osa (lähes) jokaista vaateprojektia! Kyllä, jokainen tarvitsee hyvän silityslaudan ja raudan jos mielii kangaspukuja tehdä! Tämäkään tasku ei onnistu ilman kunnon silittämistä. Käännä tasku ympäri niin, että oikeat puolet tulevat esiin. Nypi kulmat huolellisesti täysin ulos varovasti esim. neulalla.

15. Silitä ensin varovasti "saumat auki" ettei kangasta jää saumojen väliin yhtään ylimääräistä.

16. Tämän jälkeen silitä tasku tasaiseksi.

17. Kääntöaukon voi sulkea kahdella tapaa:

18. Ompele aukko umpeen käsin. Sopii "kauniisiin" vaatteisiin.

19. Ompele koko taskun ylälaita koneella. Sopii käyttö- ja työvaatteisiin.

P%C3%A4%C3%A4llystasku4.jpg

20. Nyt tehdään kansi taskuun. Valmistetaan se samalla tavalla kuin tehtiin tasku...

21. ...eli neulataan kaava kankaaseen (langansuunta!) ja ommellaan kaavan laitaa pitkin. Tämän jälkeen leikataan saumavarat. Kannen ylälaitaan ei tarvitse jättää saumavaraa, koska kaavassa sitä on jo 1,5 cm. Ylälaidan voi jättää ompelematta.

22. Niin ikään kansi käännetään ja silitetään saumat auki.

23. Jahka kansi on silitetty...

24. ...se on valmis.

25. Riippuen vaatteen mallista taskun reunan voi päällitikata tai sitten ei. Päällitikkaus sopii yleensä käyttö- ja työvaatteisiin.

P%C3%A4%C3%A4llystasku7.jpg

Jahka tasku ja kansi ovat valmiita, ne voidaan kiinnittää vaatteeseen. Vaatteessa taskun reunojen täytyy olla saman matkan päässä suorista linjoista (alalaita ja keskietu) kuvan osoittamalla tavalla. Näin tasku asettuu varmasti suoraan.

IMG_3172.jpg

Housujen ulkosaumojen päälle tulevat taskut ommellaan järjestyksessä 1. Ompele ulkosaumat ja mahdollinen saumojen päällitikkaus 2. Kiinnitä taskut 3. Nyt vasta ompele sisäsaumat. Taskujen kiinnitys lahkeiden ollessa koossa on vähän hankalaa, joten oikea työjärjestys.

P%C3%A4%C3%A4llystasku5.jpg

26. Takaisin harjoitustaskun pariin. Aseta tasku kankaalle langansuunnan mukaisesti. Nuppineuloja.

27. Ompele tasku kiinni (älä ompele taskunsuuta umpeen). Päättele yläreunat hyvin jotta tasku ei ala irtoamaan. 

28. Ja näin tasku on kiinni.

29. Kuten näkyy, tällä tavalla taskun sisäpuolelle ei tule saumavaroja tms. näkyviin.

P%C3%A4%C3%A4llystasku6.jpg

30. Sitten laitetaan kansi kiinni. Älkää piirtäkö kuulakärkikynällä kankaaseen! Vain minä saan tehdä niin, koska merkkauskynä ei näkynyt kankaassa riittävän selvästi. Viiva näyttää sen kaavassa olleen 1,5 cm saumavaran sijainnin.

31. Aseta kansi taskunsuun yläpuolelle ja ompele 1,5 cm viivan kohdalta kiinni.

32. Silitä kansi kääntymään kohti taskua.

33. Leikkaa saumavaraa pienemmäksi.

34. Ompele kannen päältä...

35. ...ja näin saumavara jää piiloon ja kansi on kiinni tikattuna kahdesta eri kohtaa!

P%C3%A4%C3%A4llystasku.jpg

Tällä tavalla valmistuu vuoritettu ja kannellinen päällystasku. Jos kangas on kovin ohutta, taskun kappaleisiin voi kiinnittää tukikangasta. Taskun voi sulkea esim. painonepparilla, napilla, tarranauhalla tai hakasella. Seuraavalla kerralla valmistetaan tilava tasku, johon tulee kyljet.

 

- Päivi