Tänään nappinippailunurkkauksessamme valmistamme tilavan taskun, johon tulee pohja, kaksi kylkeä, kansi, ja tasku vuoritetaan. Tällaisia taskuja näkee mm. työvaatteissa ja reisitaskuhousuissa. En tiedä enkä onnistunut selvittämään onko kyseisellä taskumallilla erityistä nimeä. Ohjeessa on puhetta myös kuviollisten kankaiden leikkaamisesta ja kohdistamisesta.

Kylkitasku%20%2858%29.jpg

Ja jos nyt mietitte kuka ihan oikeasti tarvitsee taskunompelutaitoa, niin jos/kun aloitatte opinnot vaatealan kouluissa, ensimmäiset ompelutyöt ovat mm. taskuja, vetoketjuja, kangaskasseja ja kaikkea muuta yksinkertaista.

Pohjusta työskentelyä lukemalla/kertaamalla paikka-/päällystaskun valmistus. Jälleen kerran luvassa paljon kuvia ja nipotusta kaikkien työvaiheiden muistamisesta. Lue ohje kokonaan läpi ennen työskentelyn aloittamista.

Ensimmäiseksi piirretään kaava:

Tilatasku1.jpg

1. Piirrä viivotinta apuna käyttäen tasku, kaksi kylkeä ja pohja.

2. Kylkiä varten ei virallisesti tarvita kahta kaavanpalaa, mutta koska tämä ohje on myös aloittelijoille, kaikkien taskuun tulevien osien esittely kaavavaiheesta alkaen parantaa hahmotusta.

3. Seuraavaksi piirretään kansi. Kannesta voi piirtää 0,5 cm leveämmän, jotta se peittää taskunsuun varmasti kokonaan. Kannen ylälaitaan voi jätää 1-1,5 cm saumavaran. 

4. Siinä ovat kaikki tilataskuun tarvittavat kappaleet.

Tilatasku2.jpg

5. Silitä kankaat suoriksi ennen kuin aloitat niiden työstämisen. Tässä ohjeessa ohuempi raidallinen kangas tulee taskun sisälle vuoriksi, ja paksumpi kukkakangas taskun ulkopintaan. Valitse harjoitukseen helposti työstettäviä kankaita, kuten joustamatonta puuvillaa.

6. Aloita leikkaamalla taskuun vuori. Kun valmistat vuorituksen ensin, saat siitä hyvää harjoitusta taskun ulkopintaa varten. Leikkaa kaikki muut kappaleet, paitsi taskun kansi. Jätä kappaleisiin saumavaraa 0,5 -1 cm.

7. Syy miksi kaavassa ei tarvitsisi olla kahta palaa kyljelle on se, että kyljet ovat keskenään tismalleen samanlaisia, joten ne molemmat voi leikata samaan aikaan yhdellä kaavapalalla. Taita kangas kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain, nuppineulaa kyljen kaava kankaalle ja leikkaa.

Muista kangasta leikatessa kankaan langansuunta. Kaikkien kappaleiden raitojen on mentävä samaan suuntaan!

Tilatasku3.jpg

8. Ompele kyljet kiinni taskuun. Muista päätellä saumat ompelemalla taaksepäin, ja sitten takaisin eteenpäin.

9. Silitä saumat.

10. Kuten näkyy, raidat menevät kaikissa kappaleissa samaan suuntaan. Näkyy myös että saumat vähän rypistyvät koska lanka on ollut liian kireällä näin ohueen kankaaseen yms. mutta tämä on harjoitustyö.

Tilatasku4.jpg

11. Seuraavaksi vaikea vaihe, eli pohjan kiinnittäminen (huomatkaan jälleen raitojen suunta).

12. Laita pohja taskun alalaitaan niin, että taskun ja pohjan oikeat puolet ovat vastakkain. Kiinnittäkää huomiota kuvassa näkyvään taskun ja kyljen saumavaraan (tuossa minun sormieni välissä se näkyy). Se on tärkeä juttu tässä työvaiheessa.

13. Nuppineulaa pohja kiinni ja ompele se niin, että tikki alkaa juuri punaisen langan eli sauman kohdalta.

14. Näin se käy. Tikki alkaa ja päättyy tismalleen punaisen langan kohdalla.

15. Sama kohta toiselta puolelta. Käytin ommellessa sinistä alalankaa ja punaista ylälankaa. Virallisessa työssä langan täytyy olla kankaan kanssa samanväristä.

16. Silitellään saumoja. Muista tarvittaessa leikata saumavaroja pienemmiksi!

Tilatasku5.jpg

17. Nyt kiinnitetään pohjan lyhyet kyljet.

18. Aloita ompelu jälleen kerran langan kohdalta. Pidä huoli, että ompelukoneen neulan alle jää vain pohjan ja kyljen kangasta.

19. Tältä näyttää pohja kun se on kiinni.

20. Silitä saumat.

21. Vuori on valmis ja tältä se näyttää nurjalta puolelta...

22. ...ja tältä oikealta puolelta.

Tilatasku6.jpg

23. Nyt tehdään taskun "ulko-osa", eli se puoli joka tulee näkymään päällepäin. Siihen tulee samat kappaleet kuin vuoritukseen: Tasku, 2 x kyljet ja pohja.

24. Ompele kyljet kiinni taskuun, sitten pohja...

25. ...ja valmista tasku samalla tavalla kuin teit vuorin. Muista tarvittaessa leikata saumavaroja pienemmiksi.

Tilatasku8.jpg

26. Seuraavaksi laitamme vuorin kiinni taskuun. Aseta taskun ja vuorin oikeat puolet vastakkain.

27. Neulaa kappaleet kiinni toisiinsa. Aloita siitä, että taskun ja vuorin samat saumat ovat vastakkain = Ohjeessa nuppineulat, jotka ovat pystysuunnassa. Pystysuuntaan laitettu nuppineula pitää saumakohdat tehokkaammin yhdessä ompelun ajan. Varovasti kun ompelee, nuppineulan yli voi mennä ompelukoneella ilman että neula katkeaa yms. Neula estää saumoja liikahtamasta vinoon ompelun aikana.

28. Ompele taskun ympäri. Vuori on nyt kiinni. Jätä taskun ylälaitaan pieni aukko taskun kääntämistä varten. Jälleen kerran voi leikellä liikoja saumavaroja.

29. Sama työvaihe mutta tasku on kuvattu toiselta puolelta.

30. Käännä tasku ympäri.

Tilatasku7.jpg

Tilatasku9.jpg

31. Silitä ensin saumat auki.

32. Sitten silitä saumat suoraksi. Kukkakangas saa tulla muutaman millin raitakankaan päälle. Tämä estää sen, ettei vuorikangas pilkistä taskun alta kun tasku on ommeltu kiinni vaatteeseen.

33. Silitä pohja ja kyljet taskun alapuolelle. Tasku on helpompi kiinnittää ja näyttää kauniimmalta kun kyljet ja pohja ovat vähän painuksissa.

34. Tällainen tilava tasku on vähän kuin pieni laatikko.

35. Päällepäin se näyttää tältä kun kyljet ja pohja ovat alla piilossa.

Tilatasku10.jpg

36. Ompele kääntöaukko umpeen käsinpistoilla...

37. ...tai sitten ompelukoneella.

Tilatasku11.jpg

38. Nyt tehdään kansi. Taita kangas oikeat puolet vastakkain (langansuunta!) ja neulaa kaava siihen päälle. Kannen sisäpuolelle voi laittaa vuorikangasta, mutta nyt teemme koko kannen kukkakankaasta.

39. Ompele kaavan laitaa pitkin.

40. Saumavaroja pois...

41. ...ja silitys.

Tilatasku12.jpg

42. Nyt kun tasku ja kansi ovat valmiita, pistetään ne kiinni kankaaseen.

43. Älkää piirtäkö kankaaseen kuulakärkikynällä! Piirtäkää ompeluun tarkoitetulla liidulla tai merkkauskynällä taskun kokoinen suorakulmio kankaaseen. Siihen kohtaan tasku tulee kiinni ja se ei saa mennä senttiäkään rajojen yli.

44. Aseta tasku piirretyn suorakulmion päälle. Nuppineulaa pohja kiinni noudattaen viivaa.

45. Ompele.

Tilatasku13.jpg

46. Ompele samalla tavalla kyljet. Pidä huoli, että tasku pysyy piirretyn suorakulmion rajoissa.

47. Tasku on kiinni kankaassa. Piirretyn suorakulmion avulla tasku tulee suoraan ja pysyy samankokoisena kuin kaavassa.

48. Kun se sisään kurkkaa, sisäpuoli näyttää siistiltä koska se on vuoritettu.

Tilatasku14.jpg

49. Viimeiseksi laitetaan kansi kiinni.

50. Neulaa kansi kiinni taskunsuun yläpuolelle. Ompele kanteen jättämäsi saumavaran kohdalta (minun kannessani oli 1 cm saumavara).

51. Silitä kansi kääntymään taskua kohti.

52. Leikkaa ylimääräinen saumavara pois. Älkää leikatko noin paljon kuin minä tein. Jättäkää vähän enemmän. Ommelkaa kannen päältä ja näin kansikin on kiinni. Saumavara jää piiloon eikä näy kun kannen avaa.

Kylkitasku%20%2859%29.jpg

Tällaisen taskun suun voi ommella laidoista kiinni tuosta kohtaa, mihin sormi osoittaa. Ei pakollista. Tällöin tasku ei aukea ylälaidasta kokonaan. Jos tasku on pääasiassa koristeena vaatteessa, laidat voi ommella jotta tasku pysyisi siistimmässä asennossa koko ajan.

Tilatasku15.jpg

53. Siinä on valmis tasku. Huomatkaa kankaassa olevan kuvion kohdistaminen: Tasku ja kansi jatkavat kuviota sulauttaen näin taskun kankaan kukkakuosiin. Jos ompelette hienoja vaatteita kuviollisista kankaista, kuvioiden kohdistaminen mm. tällä tavalla taskujen kohdalla on suositeltavaa. Onnistuakseen tässä täytyy olla tarkkana kankaan leikkausvaiheessa.

Taskun voi sulkea esim. painonepparilla, napilla, tarranauhalla tai hakasella. Jos kangas on kovin ohutta, siihen voi kiinnittää tukikangasta.


- Päivi