Tänään julkaisemme juhlapäivityksen kolmannen osan. Elämme hyvin jännittäviä aikoja muutenkin: Huomenna Leikkipuiston kaksoset reissaavat kuukaudeksi Japaniin ja tammikuun kuulumisia päivitetään sieltä. Ennen lentokoneeseen nousua juhlapäivityksen neljäs ja viimeinen osa tulee julkaisuun.

IMG_4163.jpg

Jos pukeutuu katukuvasta erottuvalla tavalla, pitää varatua siihen, että tulee saamaan väkisinkin huomiota ja kommentteja ulkonäöstään. Pelko siitä, mitä muut ovat sinusta mieltä, herää alitajunnassa. Asiaa ei pidä vähätellä. Ei ole mukavaa mennä ulos, jos joku siellä heti nauraa ja huutelee. Mutta jokaista naurajaa kohden on varmasti myös hän, kenestä sinä olet mahtavan rohkean ihminen, kun uskallat erottua massasta. Saamme toisinaan kuulla kommentteja, jotka voi tulkita monella tapaa, mutta lähtökohtaisesti ihmiset tarkoittavat hyvää sanomisillaan. Ilkeys on ilkeyttä, mutta ajattelemattomuus on vain ajattelemattomuutta. Pahaa tullaan harvemmin päin naamaa sanomaan. Jos olet valmis lähtemään ihmisten ilmoille juuri sellaisena kuin olet, niin siinä vaiheessa sinua ei todennäköisesti enää kiinnosta, mitä joku tuntematon mistään mitään tajuamaton tyyppi on sinusta mieltä. Yleensä nauru ja ilkeät kommentit ovat keino puolustaa omaa heikkoa itsetuntoaan.

Olemme kirjoittaneet siitä, miten meillä kaikilla on oikeus harrastaa omalla tavallaan. Jos sinusta tuntuu hyvältä pistää ykköset ylle esimerkiksi vain coniin tai vaikka naamiaisiin, se on sinun oikeutesi. Jos haluat hengailla erikoistyylivaatteissasi pelkästään neljän seinän sisällä tai jos vietät kaikki päiväsi ulkona tyylisi mukaisesti pukeutuneena, se on sinun valintasi ja eikä muiden ongelma. Kuka tietää, miten harrastat vuoden kuluttua. Ollaan toistemme tukena ja apuna pukeutumisessa. Pyritään rohkaisemaan heitä, keistä on ahdistavaa esiintyä julkisesti erikoisissa vaatteissa. Tyyliinsä yleensä tottuu ja sitten ei enää edes huomaa itsessään mitään erikoista, kuten ei huomaa ympärillä olevat ihmisetkään.

Vuosia sitten lakkasimme ajattelemasta, mitä muut ovat meistä mieltä ja päätimme antaa oman itseyden rehottaa. Kun on tyytyväinen omaan itseensä, ei muistakaan löydy niin paljon naputettavaa. Joskus oma itseys on sitä, että on kaikin puolin erikoinen ja ei vastaa millään tapaa peruskäsitystä ikäisestään ihmisestä. Joskus se on taas ihan täyttä tavallisuutta. Väliäkös tuolla, jos on itse tyytyväinen eikä puutu muiden tapaan olla oma itsensä. Toisinaan todella erikoisennäköinen ihminen voi elää ihan tavallista arkea ja vuorostaan tavallisen näköinen tallaaja on kiinnostunut tekemään kaikkea sellaista, mitä muut eivät tee. Yleistämään ei kannata lähteä, vaan jokaista tulisi kohdella yksilönä.

Kun meitä kiusattiin koulussa, isoveljemme lohdutti sanomalla, että voimme olla 110% varmoja kun kiusaajat kasvavat isoiksi ja saavat vähän enemmän järkeä päähänsä, he katuvat ilkeyttään. He tulevat häpeämään käytöstään niiiin paljon. Myönnettävästi emme ole kyllä kohdanneet yhtään ihmisistä, kuka olisi ylpeä kiusaamisesta. Miettikää tätä jos pidätte blogia tai yleensä ottaen kommunikoitte netissä: Onko muiden ihmisten tai heidän blogiensa ilkeämielinen arvostelu hyvä aihe? Saako sillä kunnioitusta sellaisilta ihmisiltä, keiltä sitä ihan oikeasti haluaisi saada/kannattaisi saada? Jokainen meistä kiukuttelee joskus ja sanoo suoran mielipiteensä, mutta ei niitä tarvitse mennä nettiin kirjoittamaan ja kerätä/kerjätä kannustusjoukkoa ympärilleen. Täysin arvotonta toimintaa. Jos on paha mieli, mieluummin valittaa ystävilleen tai perheenjäsenille kasvotusten. Kunnon ystävä ymmärtää harmisi ja pitää kertomasi salassa. Kaikista meistä on sanottavaa, hyvää ja pahaa. Jos lähtee siihen leikkiin mukaan, juttua tulee riittämään loputtomasti. Jos kaverisi puhuu toisista paljon pahaa, voit olla varma hänen puhuvan myös sinusta samoin - viimeistään siinä vaiheessa, kun tulee riita. Jos olet netissä kiusaamisen kohteena, niin sitä sontaa ei tarvitse ottaa vastaan. Monesti väitetään, että netissä kiusa on palautetta, mutta tämä on vale jolla yritetään saada oikeus lyödä teitä lisää. Älkää antako kiusaajien tulla mollaamaan teitä blogeihinne ja murentamaan itsetuntoanne. Poistakaa herjaavat kommentit lukematta niitä, estäkää käyttäjiä ja älkää antako heille huomiota.

 

Päivi antoi aikaisemmassa päivityksessä muutaman neuvon pukeutumiseen. Tässä on Satun neuvoja:

1. Tule tutuksi oman vartalosi kanssa. Moni vaate näyttää huonolta päällä yleensä siksi, koska se on väärän kokoinen tai ei sovi omalle vartalolle. Sama pätee myös meikkeihin ja kampaukseen. Jos koet olosi tietynlaisissa vaatteissa epämiellyttäväksi ja ne korostavat vääriä paikkojasi, sinun ei tarvitse pukeutua niihin vain koska kaikki muutkin pukeutuvat. Sinä saat vaatteilla jemmata tai korostaa juuri niitä asioita, mitä itse haluat (hyvän maun rajoissa tietenkin). Jos olet keskellä prosessia, jonka seurauksena vartalosi muuttuu, voit korostaa sen hetkisen vartalosi hyviä puolia. Elämä on liian lyhyt ja sinä liian kaunis ajattelemaan koko ajan "ehkä sitten joskus...". Kaikista hienoin "vaate", jonka voit päälläsi kantaa, on itseluottamus ja terve ylpeys omaan itseesi.

2. Vaikka tältä ei aina tuntuisikaan, niin erikoisia vaatteita löytyy joskus valinnan vaikeuteen asti. Tässä helpottaa pieni itsetutkistelu, joka auttaa erottamaan "haluaisin ehkä tämän" ja "haluan ehdottomasti tämän" toisistansa. Mieti vaatteita etsiessäsi mm. mikä on lempivärisi (onko se myös lempivaatevärisi?), mitkä ovat suosikki kuviasi tai kuosejasi (kissat, leivokset, kummitukset?) tai mitkä asiat sinua yleensä ottaen kiinnostavat (esim. Japanin historia, merirosvot, baletti...) ja miten ne voisivat näkyvä vaatteissasi. Palataan kohtaan 1., eli tunne vartalosi ja vaatemakusi. Jos ei käytä hameita, ei niitä kannata ostaa vain koska ne näyttivät kivoilta. Ja ennen kaikkea: Tarvitsetko todella haluamaasi asiaa? Pieni määrä laadukkaita luottovaatteita on parempi kuin iso pino hälläväliä asuja. Jos holtittomasti tarttuu kaikkeen vähänkin silmää miellyttävään, vaatekaappi alkaa pursua ylitse ja rahat loppuvat. Ei syytä paniikkiin: Vaatteita voi aina myydä pois (jos olet valmis näistä luopumaan) ja hyväkuntoisille erikoistyylivaatteille löytyy aina ostajia.

Aloittaessaan tyylin voi olla vaikeuksia näiden yllämainittujen asioiden kanssa, mutta yleensä mitä pidemmälle jatkaa, sitä selkeämmäksi omat visiot alkavat muuttua. Tyylisi ei tarvitse olla heti valmis, näyttää samalta vuodesta toiseen ja on ihan OK vaihtaa tyyliä tai omistaa useampi tyyli.

 

 

Ja taas kuvien pariin. Tällä kertaa on teemana kaksosuus. Siskon kanssa on hyvä olla, joten jokaisen kuvan alle yksi fakta meidän kaksosuudesta:

P%C3%A4ivi%26SatuPinkki%C3%A4jaViolettia

Tappelemme paljon, mutta sillä ei ole väliä, koska sovimme aina riitamme. Sellaisista asioista ei tehdä kiusaa, mitkä voisivat ihan oikeasti loukata todella syvästi toista. Jos jostakusta oikeasti välittää, ei ikinä halua loukata häntä pahasti, vaikka voisikin.

Satu%26P%C3%A4ivi27.9.2013.jpg

Huolimatta sitä, että vaatteemme on jaettu selkeästi Päivi vaatteisiin ja Satun vaatteisiin, käytämme toistemme vaatteita. Toisia vaatteita tulee käytettyä herkemmin lupaa kysymättä kuin toisia. Olemme eri kokoisia. Kaikki Päivin vaatteet eivät mahdu Satun päälle.

Candy%26Cyber2.jpg

Satu pesee talossa pyykkiä ja Päivi avaa viemärit. Taloustyöt jaetaan siten, että se kumpi lähtee töihin tai yliopistolle, on vapaa taloustöistä. Kotiin jäävä laittaa ruokkaa, tiskaa astiat, käy ruokakaupassa ja siivoaa. Jos molemmat ovat töissä, niin kotityöt jaetaan tasaisesti. Olemme todella siistejä ja järjestelmällisiä ihmisiä, miksi kotitöiden tekijälle ei siis koskaan lankea mitään roskavuorta selvitettäväksi.

Syntt%C3%A4riBabet2012.jpg

Toisinaan meidän pitää pukeutua erinäisistä syistä samannäköisiksi (mm. cosplay). Järkytymme näystä, koska totuus kaksosuudestamme muistuu aina tällöin mieleen. Kuulostamme toisiltamme, miksi mm. vastaamme toistemme puheluihin puhelimen omistajan nimellä. Ikinä ei ole tullut niin tärkeää asiaa, etteikö toinen olisi voinut puhua sitä toisen puolesta.

Cyber%20%282%29.jpg

Emme tykkää sellaisista asioista, mistä toinen ei tykkäisi lainkaan. Jos meinaa jakaa arjen jonkun kanssa (vaikka kämppiksen), on pakko opetella suvaitsevaisuutta. Kaikkeen tottuu ja pitkässä juoksussa asioista voi oppia pitämään (tai vähintäänkin sietämään), vaikka aluksi voisi luulla, ettei pysty elämään tiettyjen juttujen kanssa. Fanitavaran kerää se kaksonen, kuka löysi jutun ensin. Eli Twisted Sister on Päivin juttu ja Lalaloopsyt Satun juttu.

P%C3%A4ivi%26SatuRastaaJaSateenkaaria1.j

Kiireettöminä päivinä toinen laittaa aamiaisen ja tuo sen sänkyyn. Teetä, leipää ja järjettömiä puheenaiheta. Kaksosena voi puhua vähän kaikesta, myös järjettömistäkin asioista.

P%C3%A4ivi%26SatuSyntt%C3%A4rit2010.jpg

Jos joskus näytämme erityisen paljon toisiltamme, niin silloin kun me emme ole laittautuneet mitenkään. Vietämme suurimman osan ajastamme luonnollisessa olotilassa ilman mitään meikkiä, erikoisia vaatteita tai kampauksia. Syynä tähän on mm. työmme, johon kuuluu työasu. Myös omassa ompeluhuoneessa on parempi olla ilman hienoja vaatteita, ettei näille käy mitään cossien ja vaatteiden tekemisen lomassa. Pidämme itsestämme ihan luonnollisinakin.

PeilinEdess%C3%A4.jpg

Olemme sukumme ainoat kaksoset. Tunnemme kyllä kaksosia, mutta ystävinä meillä ei ole yhtäkään. Muutimme Savonlinnaan eri aikaan ja opiskelimme eri kouluissa. Aiheutimme paljon hämmennystä, kun opiskelijatoverimme ja opettajamme eivät tienneet kaksosuudestamme. He tervehtivät "sitä sinun näköistä tyyppiä kaupungilla" saaden takaisin kummeksuvan katseen. Eräs opiskelija ei ollut uskoa silmiään, kun hän ihan varmasti näki Satun kaupungilla irokeesissä, ja seuraavana päivänä koulussa kaikki hiukset olivat taas päässä ja vielä eri värisinä. Myös työpaikalla samanlaisissa työpuvuissa olemme saaneet aikaan muutaman huvittavan tilanteen. Kesällä työtoveri katsoi Satulla olevan vaaleanpunainen raita hiuksissaan. Pari tuntia myöhemmin kaikki hiukset olivat yhtäkkiä muuttuneet vaaleanpunaisiksi! - eli Päivi oli saapunut töihin. Näytämme ystävämme Minorean kanssa nähtävästi sen verta samanlaisilta, että ihmiset luulevat meitä siskoksiksi ja toisinaan yhdeksi samaksi henkilöksi.

Kamikaze.jpg

On kiusallista kuunnella, kun yksönen yrittää analysoida tietävään äänensävyyn kaksosuuttasi 0_o. Jostakin syystä kaksosille voi heittää joskus jopa melko röyhkeitä arveluja heidän seurustelusuhteista, ystävistä ja tavoista. Vettä myllyyn lisää jos olemme pukeutuneet erikoisesti, koska tiettyihin pukeutumistyyleihin liittyy kummallisia stereotypiota ja luuloja. Luulo ei ole tiedon väärti :).

HattaraCyberitKasvot.jpg

 

- Päivi ja Satu