Tänään näytän teille, miten teen kolme erilaista rastakampausta peruukkiin.

IMG_3484.jpg

Kampaus 1

Rastaperuukki1.jpg

1. ja 2. Valitsen pitkän lilan peruukin ja letitän kaksi lettiä niskaan. Letin pituus määräytyy sen mukaan, kuinka korkealle tahdot saparot nostaa. Jos saparot lähtevät alhaalta, letin ei tarvitse olla kovin pitkä, mutta jos kampaus lähtee päälaelta, tee letistä pidempi.

3. ja 4. Pujotan molempiin letteihin ponihännät, joissa on kiinni rastaa. Kiinnitä huomiota kuvassa 3 näkyvään rastan kiinnitystapaan, eli rasta on taitettu keskeltä ja sidottu narulla kiinni, niin se ei karkaa ponihännästä. Huomioi myös, miten perin olen ponihännät laittanut, eli rastat tulevat selkään päin. Kun nostan letin ylös, niin rastat tulevat päälle.

Rastaperuukki2.jpg

5. 6. ja 7. Nostan hainhampaalla letin ylös. Hainhampaan asento vaikuttaa paljon siihen, miten rastat nousevat, eli kohdista hainhammas mahdollisimman pystysuoraan ja lähelle kasvojen sivua. Jätä rastojen alku hainhampaan sisäpuolelle, koska näin ponihäntä jää piiloon.

Rastaperuukki3.jpg

8. Mikäli haluat siistiä kampauksen niskaa, niin kampaa edestä rastojen seasta pitkää liilaa hiusta taakse.

9. Taita hius esim. kuvan osoittamaan paikkaan ja kiinnitä hiuspinnillä.

10. Niska on nyt hieman siistimpi.

Rastaperuukki4.jpg

11. Letitän lilaa hiusta rastojen sekaan. Letit voi kiinnittää päistä, mutta minulla ei ollut mitään kivoja ponihäntiä tätä varten.

12. Mikäli aiot koristella peruukkia, niin käytä sellaisia koristeita, jotka saa peruukkiin jollakin muulla tavalla kiinni kuin kuumaliimalla. Omia koristeita voi tehdä yksinkertaisesti liimaamalla erilaisia kiinnikkeitä söpöihin pieniin tavaroihin.

13. Kiinnitän koristeet peruukkiin ja ensimmäinen rastakampaus on valmis!

 

Kampaus 2

Seuraavaa kampausta varten olen poistanut puolet rastoista ponihännästä. Kampaus on helpompi tehdä, kun rastaa ei ole niin paljon.

Rastaperuukki%205.jpg

1. Valitsen lilan pitkän peruukin ja teen sen niskaan saparot. Kiinnitän saparot ponihännillä, joissa on rastaa. Huomioi rastan suunta, eli rasta on selkään päin.

2. Letitän rastat hiuksen sekaan. Voit kokeilla tehdä erilaisia lettejä, mutta minä nyt tein kolme kummallekin puolelle. Mikäli kiinnität letit päistä, niin käytä pieniä huomaamattomia kumilenkkejä.

Rastaperuukki%206.jpg

3. Nostan letin pään yli.

4. Kiinnitän sen toiselle puolelle päätä. Kiinnityksessä voi käyttää mm. hiuspinnejä, pieniä hainhampaita tai kuten tässä tapauksessa, työnsin sen vastakkaisen puolen ponihännän ali.

5. ja 6. Jatkan näin, kunnes kaikki letit on nosteltu pään yli ja kiinnitetty. Tästä syystä rastaa ei saa olla paljoa, koska on vaikea saada iso määrä rastaa pysymään päälaella ilman, että ne alkavat valua tai päälaelle muodostuu korkea rastarykelmä.

IMG_3557.jpg

Etummaisen ja takimmaisen rastaletin kiinnitän peruukkiin hiuspinneillä, koska nämä pitävät keskiosaa koossa ja estävät rastoja lähtemästä valumaan eteen tai taakse.

IMG_3558.jpg

Koristele kampaus mieleiseksi ja peruukki on valmis.

 

Kampaus 3

Rastap%C3%A4ivitys.jpg

Rastaperuukki1.jpg

Aloitan samalla tavalla kuin Kampaus 1:n kanssa.

Rastaperuukki7.jpg

5. Ompelen saparot peruukkiin kiinni. Tällä kertaa en käytä hainhampaita, koska kampaus on vaikea tehdä, jos siinä on hainhampaat tiellä. Ompelu tapahtuu ihan perus neulalla ja langalla ja tikit vetävät ponihännän kiinni haluttuun kohtaan pään sivussa. Mikäli ei halua käyttää hainhampaita missään kampauksessa, niin ponihännän ompelu kiinni peruukin hiusverkkoon on erittäin siisti tapa kiinnittää kampaus.

Rastaperuukki8.jpg

6. Letitän lilan hiuksen rastojen sekaan. Mikäli haluat kiinnittää letin pään ponihännällä, käytä huomaamatonta pientä kumilenkkiä.

Rastaperuukki9.jpg

7. Aloitan kierittämällä kaksi lettiä toistensa lomaan ja pyöritän nämä palloksi päälaelle. Kiinnitän letit hiuspinneillä.

8. Otan viimeiset letit ja pyöritän nämä rastalettipallojen päälle. Kiinnitän letit hiuspinneillä. Älkää säästelkö hiuspinnien määrässä. Mieluummin kampaus kestää hirmumyrskyn kuin alkaa heti purkumaan.

IMG_3587.jpg

Peruukki on nyt valmis ja koristelua vailla!

IMG_3594.jpg

Hyvää itsenäisyyspäivää <3! Nauttikaa uudesta keväisestä ulkoasusta.

 

- Satu