Jälleen kerran elävät nuket pystyttivät värikkään myyntipöytänsä Savonlinnan Tuomaan markkinoille Olavinlinnaan.

IMG_3824.jpg

Tänä vuonna 10. kerran järjestettävät markkinat olivat auki sekä lauantaina (10-18) että sunnuntaina (10-14). Lauantaina linna ja sen lähiympäristö olivat komeasti valaistu valotaiteilija Kari Kolan toimesta. Ainahan markkinoilla on myyjien lisäksi muutakin ohjelmaa, kuten tänäkin vuonna mm. elävää musiikkia, poniratsastusta ja koiravaljakkoajelua, laavu, Tiernapoikia ja jouluhartaus, sekä Mustan Virran Keskiaikaseura keiden linnaympäristöön sopiva vaatetus nosti hymyn huulille. 

Ei sitten alkuunkaan linnaympäristöön sopiva Von Aidainder aloitti markkinavalmistelut noin kolme viikkoa ennen heti Kumakumaconin jälkeen. Koska joulumarkkinat eivät ole meidän kohdeyleisötapahtuma, emme ottaneet suuria paineita "hittituotteiden" keksimisestä. Menimme näyttäytymään ja myymään sitä, mitä varastosta löytyi. Päivi muisteli mikä onkaan ollut Von Aidainderin menestynein tuote Tuomaan markkinoilla. Lopulta hän tuli siihen tulokseen, että vastaus on riisipallo. 2010 Päivi valmisti pehmeästä valkoisesta kankaasta ja mustasta vinyylistä pyöreitä japanilaisia riisipalloja melkoisen pinon. Palluroilla oli söpö naama yms. ja ne maksoivat 5 euroa kipale. Riisipallot myytiin lähes kaikki - mikä on meistä melko hullua.

UmmetusPallo.jpg

Kaikista vaatteista, asusteista ja käyttöesineistä ihmiset tarttuivat ensimmäiseksi nyrkin kokoisiin pehmoleluihin. Tuotanto loppui siihen. Nykyään yritämme panostaa käytännöllisyyteen.

IMG_3816.jpg

Otimme pöytäpaikan meille tutusta kongressisalista. Kaikeksi onneksi pääsimme laittamaan pöydän myyntikuntoon jo perjantaina. Linnan mahtavin ritari oli ystävämme, kuka kuskasi autollaan meidät ja kamat perjantaina linnaan, ja sunnuntaina pois. Tavaraa tuli melkoisesti mukaan, koska myyntitavaroiden lisäksi pöytään oli "pakko" saada mm. korkkitaulut, vaaterekki ja mallinukke.

IMG_3817.jpg

Lauantaina aamulla linnaan oli miellyttävä saapua. Normaalisti olisimme joutuneet heräämään älyttömän aikaisin ehtiäksemme pukemaan, meikkaamaan, ja raahaamaan jalkaisin tavarat linnaan ja laittamaan pöydän myyntikuntoon. Nyt ei tarvinnut kuin laittaa itsensä myyntikuntoon :D!

IMG_3826.jpg

Ja seuraavaksi vastauksia muutamiin perinteisiin kysymyksiin:

1. Ei, emme ole Savonlinnan taidelukiosta. Kävimme lukiomme ihan toisessa kaupungissa lähes 10 vuotta sitten. Kiva kuulla, että näytämme vuodesta toiseen kovin nuorilta :).

2. Kyllä, olemme tehneet nämä tavarat itse :D.

3. Ei, pöytää eikä meitä saa valokuvata :(. Tässä ovat tärkeimmät syyt:

-Tavaramme eivät ole älyttömän yksilöllisiä, mutta emme silti halua, että joku kuvaa tuotteita ja menee sitten kotiin tekemään omia vastaavia ja pahimmassa tapauksessa alkaa myymään niitä! Ihmiset ovat joskus vähän ajattelemattomia kun he näkevät kivan idean eivätkä muista tällöin, että jokaisen kivan idean takana on nimelliset aivot jotka eivät välttämättä halua yksilöllisten ideoidensa päätyvän muihin myyntipöytiin kilpaileviksi tuotteiksi. No eikös täältä blogista voi kopioda tuotteiden kuvia omien tuotteiden malliksi? Blogin kuvissa lukee blogin nimi tai Von Aidainder, mikä muistuttaa, että tavaroilla on suunnittelija ja myyjä. Sekametelisoppa myyntipöytämme ääressä tämä saattaa unohtua, koska tänäkin vuonna osa ihmisistä yllättyi, kun kuuli tavaroiden olevan ihan oikeasti vain meidän kahden suunnittelemia ja valmistamia. Von Aidainder on harrastus, johon olemme panostaneet vuosia. Ei siis ole yhdentekevää, kopioidaanko meidän ideoita vai ei. Haluamme tuottaa räikeitä mutta käytännöllisiä tavaroita persoonallisille ihmisille. Taitaville pukeutujille, ketkä uskaltavat käyttää haastavia vaatteita eivätkä pelkästään osta niitä hyllyn kulmalle koristeeksi. Von Aidainder haluaa tukea erikoisia pukeutumistyylejä ja pitää niitä elossa, ja siksi mietimme uusia tuotteita tosissamme. Älkää kopioiko meidän tosissaan mietittyjä ideoita aivan kuin ne olisivat kaikkien käyttöön olevia hälläväliä projekteja.

- Kun me olemme myymässä, emme mielellään keskity keikistelemään kameroille, vaan palvelemaan asiakkaita ja vahtimaan pöytää. Poikkeuslupa koskee vain mediaa ja meidän omia kameroita. Jos pöydän ääressä ei ole ruuhkaa, niin eikö silloin ehtisi poseerata? Se olisi valitettavasti epäreilua niitä ihmisiä kohtaan, ketkä ruuhkan takia eivät saaneet ottaa kuvaa. Kuvaaminen markkinoilla häiritsee meitä liikaa.

Meidän markkina-asut olivat enimmäkseen Päivin suunnittelemia ja valmistamia pukuja. Laitoimme ne päälle koska halusimme esitellä Päivin taitoja ja todistaa uskovamme ideoihimme. Miksi myisimme tällaista kamaa jos emme edes itse pukisi sitä päällemme :D?

IMG_3854.jpg

2010 kesällä kun Vonkku aloitti Savonlinnan torilla, kuvaaminen ärsytti näyttävästi pukeutunutta Päiviä. Vaikka kuinka kielsi, yritti kääntää selän tai peittää kasvot, kameramiehet eivät tajunnet vihjettä ja jäivät kyttäämään kuvaamistilaisuutta. Tätä tapahtuu nykyäänkin, eli kaikki eivät ymmärrä selän tai kasvojen kääntämisen olevan hienovarainen vihjaus siitä, ettei halua itsestänsä valokuvaa. Sinun kai ajatellaan olevan ujo, koska käännät selkäsi. Myyntipöydän tarkkailu ja selän kääntäminen eivät oikein sovi yhteen. Jätetään yksityiskohdat mainitsematta, mutta tapahtui siellä muunlaistakin häirintää. Ratkaisu ei ole pukeutua vähemmän erikoisesti. Ihmisten pitää ymmärtää, ettei jonkun henkilökohtaisesta ulkonäöstä voi tehdä matkamuistoa tai olettamusta, tässä tapauksessa erikoisesti pukeutuva henkilö on huomionhakuinen ja hänelle on kysymättäkin ok, että kuvataan. Kuka haluaa kenenkään tuntemattoman kuvaavan itseään ilman lupaa oli vaatteet kummalliset tai ei?

IMG_3838.jpg

Anways, Päivi alkoi pyytämään rahaa valokuvista: 1 euro per valokuva (tai sitten voi tarjota jäätelön). Ei kovinkaan kallista huomioon ottaen, miten paljon aikaa ja rahaa kunnon pukeutumistyyli vaatii. Hän oli oppinut tavan Japanista, jossa katumuotiharrastajat saattavat vaatia kuvista maksua. Eräs tuttavamme oli samana kesänä torilla myymässä käsityötuotteitaan. Päivän päätteeksi kun hän oli lähdössä kotiin polkupyörä lastattuna täyteen myyntitavaroita, joku kysyi saako hänestä ottaa valokuvan. Tuttava oli sanonut vitsillään, että pyytähän Päivikin rahaa kuvista, joten se maksaa 10 euroa. Kuvaaja otti vitsin tosissaan ja maksoi mukisematta vaaditun summan!

Vuodatuksen opetus: Aina pitää kysyä lupa ennen kuin valokuvaa ketään. Jos joku ei halua häntä valokuvattavan, kunnioita sitä äläkä yritä kuvata salaa. Meidän kohdalla on todella paljon kiinni mielialasta ja tilanteesta saako kuvata.

Kaikesta huolimatta Savonlinnan tori on kesäisin paras paikka! Vaikka Päivi oli siellä vain yhden kesän, vakiomyyjät tulivat tutuiksi. Kesäisin vapaapäivinä laitetaan nätit vaatteet päälle ja hyppelehditään torille morjestamaan tuttuja kauppiaita. Ihan parasta <3! Ihmiset ovat siellä todella mukavia ^_^.

IMG_3873.jpg

Takaisin Tuomaan markkinoille: Toistuva ilmiö on meidän luuleminen mallinukeiksi. Tätä on tapahtunut vuodesta 2010 lähtien. Piirretyt kulmakarvat, kapea olemus ja synteettiset hiukset lisäävät tahattomasti vaikutelmaa. Markkinoilla paras tapaus oli lapsi, kuka kysyi ihan tosissaan "Miten noi toimii?". Ruualla ja unella pääsee alkuun. Päivi uhkasi vaihtaa Von Aidainderin nimen uudeksi Living Doll Creatures. Eikös Living Doll Creations (Elävän Nuken Luomukset) olisi parempi? Ei, vaan Living Doll Creatures (Elävät Nukke Olennot).

IMG_3846.jpg

Markkinat sujuivat ihan hyvin ja molempina päivinä riitti kävijöitä. Tuli myytyä ainakin pöytävuokran edestä ja tavattua uusia tuttavuuksia :).

historiaUusi.jpg.

Kiitos kaikille kävijöille ja asiakkaille <3. Von Aidainder avaa nettikaupan tänne blogiin nyt tai sitten vasta Japanin jälkeen jos emme aikaisemmin ehdi. Seuraavassa päivityksessä esittelemme muutamia uutuustuotteita.

IMG_3885.jpg

- Living Doll Creatures