IMG_5439.jpg

Hyvää päivää Japanista!

...

Ei jaksa kirjoittaa. Vatsa liian täysi. Olemme vierailleet liikaa jälkkäri-itsemurha paikoissa. Eilen kävimme Kawaii Monster Cafessa Harajukussa ja söimme älyttömästi kakkua ja parfairia. Sitä ennen sivistimme itseämme Tokion kansallismuseossa. Tänään sää on kurja mutta aiomme silti mennä Tokion luonnontieteelliseen kansallismuseoon :).

Artikkelin aihe on vierailumme Akihabaraan. Akihabara on tunnettu mm. elektroniikasta, peleistä, animesta ja mangasta. Suurisilmäiset piirroshahmot hyppäävät silmille jo heti asemalla ja odottakaas kun pääsee kaduille asti! Jos Japanin nörttikulttuuri on täysin vieras juttu, Akihabarassa saa kunnon kulttuurishokin. Tällä hetkellä muodissa näkyisi olevan erilaiset idoli- ja urheilusarjat.

IMG_5441.jpg

IMG_5443.jpg

Vuosia cosplayta, animea ja mangaa takataskussa lähdimme kiertelemään pitkin Akihabaran katuja ja kauppoja. Jokainen monikerroksinen figuurikauppa oli nuohottava tarkasti siinä toivossa, että löytää kivan figuurin halvalla. Meille etsinnästä tekee helppoa se, ettemme oikeastaan seuraa kovinkaan monia sarjoja. Keskitymme yleensä yhteen sarjaan kerrallaan noin vuoden verran ennen kuin siirrymme seuraavaan.

IMG_5454.jpg

Figuurikauppojen lisäksi Akihabaran katujen varsilta löytyi perinteisiä kolikkoautomaatteja, pelihalleja ja täyteen ahdettuja pieniä elektroniikkaliikkeitä. "Figuurikirpputorit" ovat paikkoja täynnä sylinkokoisia lukittuja muovilaatikoita. Tällainen laatikko vuokrataan kuin kirpputoripöytä. Sinne laitetaan sellaiset pienet tavarat (esim. figuurit, pienet pehmolelut ja avaimenperät), jotka haluaa myydä. Kaupan myyjät hoitavat myymisen. Valokuvia kyseisistä ei ole näyttää, koska lähes kaikissa kaupoissa valokuvaaminen on kielletty.

IMG_5448.jpg

Hoshikoi on uusi visual novel ja siksi sitä mainostetaan näkyvästi. Visual novel on videopelin tyylilaji, jossa pelaaja ohjaa peliä yleensä vastaamalla erilaisiin monivalintakysymyksiin. Ruudulla vaihtuvat taustat ja hahmot kuljettavat tarinaa eteenpäin. Mainittakoon, ettei Leikkipuiston väki ole ikinä pelannut visual noveleita, mutta ne ovat todella suosittuja.

IMG_5462.jpg

Noin kolme viikkoa täällä oleiltuamme pitää sanoa, että isosilmäiset ja isorintaiset kimittävät animetytöt ja kuvankauniit laihat idolipojat värikkäine hiuksineen alkavat ärsyttää. Eikö ole mitään muuta tarjota kuin kliseitä eri muodoissa? Monien sarjojen ympärillä pyörii valtava fanikulttuuri. Kyse ei ole vain pelistä, vaan myös peliin tehdystä animesta ja peliin musiikit soittavasta ja laulavasta bändistä ja kaikesta siitä fanitavarasta ja oheistuotannosta, mitä yhteen ainoaan peliin voi liittyä. Japanissa on helppoa olla fani, koska koko ajan on jotain, mikä pitää mielenkiintosi kyseistä aihetta kohtaan yllä.

IMG_5468.jpg

Päivän shoppailu otakuparatiisi oli alla olevassa kuvassa näkyvä Akiba Culture Zone. Monissa kerroksissa myyntiin kaikenlaista fanitavaraa, uutta ja vanhaa. Osassa kauppoja oli vielä melkoiset alennusmyynnit käynnissä. Hyvällä tuurilla Suomessa mansikoita maksavan fanitavaran saattoi saada pilkkahintaan – hyvällä tuurilla omasta suosikkisarjasta saattoi saada kaikkea sellaista ihanaa fanitavaraa, jota ei ole koskaan Suomessa nähnytkään, pilkkahintaan.

IMG_5474.jpg

Muoti näkyy myös Akihabarassa. Kestosuosikkeja löytyy aina (esim. Dragon Ball), mutta Inazuma Elevenistä ei ollut mitään! Uusimmat urheilusarjat olivat jyränneet siihen tilalle. Jos pitää parhaillaan suositusta sarjasta, Akihabara on karkkikauppa!

IMG_4765.jpg

IMG_4768.jpg

Akihabarassa ei tarvitse ostaa mitään tai vierailla missään: Pelkkä kaduilla kävely ja isojen mainosten katselu tekevät vierailusta elämyksen. Jos etsii oikein kunnon Neo Tokio henkeä, kannattaa matkustaa Akihabaraan tai Shinjukuun mainosvalojen loisteeseen.

IMG_5634.jpg

IMG_4769.jpg

Näimme Akihabarassa nuoren miehen, kuka piti viittana erään animeidolitytön kuvalla varustettua isoa seinävaatetta. Hänellä oli pyyhe(?) samasta hahmosta hameena ympärillään (oli herralla toki ihan normaalit vaatteet siellä alla) + idolityttöä esittävä pehmolelu kainalossa. Näky oli outo, mutta Suomessa näky olisi ollut vielä oudompi. Kadehtittavaa, miten Japanissa on oikeastaan aika helppoa ilmaista faniuttaan. Kaikki tavara on niin helposti saatavilla ja kukaan ei juuri ihmettele, vaikka koristelisitkin koko laukkusi yhden ainoan animehahmon avaimenperillä ja pinsseillä, tai pukeudut animehahmoa esittävään seinävaatteeseen.

IMG_4775.jpg

IMG_5636.jpg

IMG_4772.jpg

IMG_4776.jpg

Pimeän laskeuduttua Akihabaran kaduille ilmestyy sievästi puettuja nuoria naisia esitteet kädessä: Maid kahvilat ovat avanneet ovensa ja asiakkaiden kalastelu alkanut. Maid kahviloissa tarjoiliat ovat pukeutuneet eri teemojen mukaisesti. Yleisin on ranskalainen/englantilainen sisäkköpuku, mutta illan aikana törmäsimme myös ninjoihin, "kimonoihin", pikkumekkoihin, sotilaisiin ja tyttöihin, ketkä olivat pukeutuneet pojiksi. Maid kahviloissa asiakasta palvellaan kuin kartanon omistajaa, ja ruuan tarjoilun lisäksi meido voi myös jäädä pitämään seuraa asiakkaalle. Kyseiset kahvilat ovat kalliita paikkoja, esim. perus kahvi voi maksaa 10 euroa! Suomen coneissa toimii kökköjä versioita maid kahviloista.

IMG_5645.jpg

IMG_4781.jpg

IMG_4779.jpg

IMG_4785.jpg

IMG_5639.jpg

IMG_4787.jpg

Kahviloiden esitteitä. Jos olet nainen ja etenkin ulkomaalainen, meidot eivät anna kovin mielellään sinulle esitteitä, koska asiakaskunnan toivotaan koostuvan japanilaisista miehistä.

IMG_4803.jpg

Päivän ostokset

IMG_5628.jpg

Amuse tuottaa äärimmäisen söpöjä pehmoleluja, joita voi nähdä mm. Suomen conien myyntipöydissä. Japanissa Amusen pehmoleluja löytää helpoiten erilaisista ufo catcher laitteista. Mikäli ei halua yrittää kerta toisensa jälkeen voittaa itselleen mieluista pehmoa, pitää etsiä kauppa, joka myy edes pientä valikoimaa. Meitä lykästi, sillä One Up -nimisestä otakukaupasta hyllyn perältä löytyi Amusen pehmoleluja ja myös etsimiämme kissoja. Kutsumme kissaa nimellä Puni Puni - joka on japanilainen ääniefekti tarkoittamaan pehmeää. Kun johonkin pehmeään koskee, siitä lähtee ääni "puni. Oli todella hienoa löytää Puni Puni, koska "Tavoitteet Japanissa" -listassamme oli mm. kohta "Etsi ja osta Amusen kissapehmolelu".

IMG_5604.jpg

Yami Yugi avaimenperiä Yu-Gi-Oh!:sta. Tämä korttipelisarja kuuluu yksiin niistä kestosuosikeista, mistä löytää aina materiaalia Japanista. Ikebukurolaisittain sanottuna Yami Yugi on Satun "husbando", josta voisi tehdä ita bagin. Kivulaan hintainen laukusta varmasti tulisikin: Halvimmillaan voit saada muovitaskullisen repun noin kahdeksan euron hintaan, mutta avaimenperät ovat keskimäärin 10-15 euroa kappale.

IMG_5661.jpg

Queen's Blade figuurien hintoja katsellessaan Päivi totesi, että voisi ostaa Alleynen figuurin. Lopulta hän sai haluamansa figun hintaan 20 euroa kun hän osti sen käytettynä Ikebukurosta :). Tietenkään Alli ei tullut pakkauksessa – eipä tarvitse murehtia pakkauksen mahtumisesta matkalaukkuun.

IMG_5827.jpg

Satu löysi Queen´s Bladesta suosikkihahmonsa Ristyn Neondoroid figuurina noin 10 eurolla. Figuuriin kuuluu paljon vaihto-osia, joilla saa Ristyn mm. istumaan ja vaihtamaan kasvojen ilmettä. Halpaan hintaan saattoi vaikuttaa figuuripakkauksen huono kunto. Japanissa pakkaus on yhtä tärkeä kuin pakkauksen sisältö, miksi vaurioitunut pakkaus voi laskea tuotteen hintaa jo puolella. Kun täällä ostaa ruokaa, niin ruoka on vielä yksittäispakkauksessa pakkauksen sisällä. Jos antaa lahjan, tämä täytyy olla oikein kauniisti pakattu. Lahjoja varten myydään erityisen koreita (ja arvokkaita) lahjapapereita.

 

- Päivi & Satu