IMG_6067.jpg

Tänään kulttuurikierroksemme jatkuu japanilaisen kabuki teatterin pariin.

IMG_6035.jpg

20. päivä perjantaina mietimme lähdemmekö viikonloppuna Jokohamaan ja Kiotoon. Sitten meille selvisi, että eräs tapahtuma, josta olimme kiinnostuneita, onkin viikonloppuna! Tokion kansallisteatteri täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Synttäreitä juhlittiin 21. ja 22. päivä lauantaina ja sunnuntaina. Kansallisteatterin kotisivut ovat kyllä englanniksi, mutta juhlavuoden tiedot pelkästään japaniksi. Tästä syystä oli vähän vaikea saada selville, missä ja milloin mitäkin tapahtuu ´^^. Luulimme juhlien olevan vasta keväällä.

IMG_6008.jpg

Hyppäämme toiseen aiheeseen: Japanilaiset pitävät söpöistä asioista. Aikuisilla naisilla voi olla todella söpöjä pieniä avaimenperiä laukuissaan, tietyömaan suoja-aidoissa voi olla Hello Kitty -kissoja ja sateenkaaria,  ja maskottien täytyy olla söpöjä markkinoivat ne sitten yritystä, tapahtumaa tai kaupunkia. Ihmisen päälle puettavaa maskottiasua kutsutaan nimellä yuru-chara. Jos maskotti mainostaa kaupunkia, olisi hyvä että maskotissa näkyy kaupungin kulttuuri ja mahdolliset erikoisuudet :). Tunnetuimpia japanilaisia kaupunkimaskotteja ovat Kumamo Kumamoton kaupungista ja huonolta vitsiltä näyttävä Funassyi Funabashin kaupungista. Mikäli haluaa lähteä tutustumaan yuru-charoihin ja etsiä oman suosikkinsa, niin TÄÄLTÄ löytyy listattuna erilaisia japanilaisia maskotteja. Sivusto on japaniksi, mutta yksinkertaisesti se toimii siten, että klikkaat värillistä ruutua, niin näytille avautuu kaikki sen alueen yuru-charat.

Meidän suosikkimaskotti on Ibaran kaupungin valkoinen kabuki leijona Denchukun ^_^. Se on niin söpö! Seuraamme Denchukunia Facebookissa, ja tätä kautta kuulimme ensimmäistä kertaa Tokion kansallisteatterin 50-vuotissyntymäpäivistä. Tässä on hyvä mainosvideo Ibarasta.

IMG_6070.jpg

Denchukun saapui juhlaviikonlopun ajaksi Tokioon. Syy näkyy yllä. Denchukunin design perustuu Ibarassa syntyneen kuvanveistäjän Denchu Hirakushin tekemään veistokseen Kagami-jishi, joka esittää leijonaa kabuki näytelmästä Kagami jishi. Veistos oli kansallisteatterin aulassa. Yritimme kysellä englanniksi onko tämä alkuperäinen veistos ja onko veistos yleensä Ibarassa yms. mutta japanilaiset eivät ymmärtäneet meitä. Kyllä he sitten osasivat englantia kun meille piti pyytämättäkin selittää veitoksesta ja kabukiteatterista, ja piti kohteliaasti kuunnella vaikka teki mieli sanoa "Minä tiedän mitä on kabuki ja mikä on Kagami-jishi, en ole täällä huvin vuoksi!".

IMG_5997.jpg

IMG_6017.jpg

Päätimme, että viikonloppuna ei mennä Jokohamaan tai Kiotoon, vaan teatteriin! Tilaisuus oli sen verta harvinainen, ettemme halunneet jättää sitä käyttämättä + mahdollisuus tavata Denchukun. Nousimme junaan lauantaina ja netistä saadun kartan perusteella lähdimme suunnistamaan asemalta teatterille. Päätimme selvittää etukäteen missä teatteri on, niin emme sitten sunnuntaina myöhästy näytöksestä koska eksyimme. Asemalta teatterille oli noin 30 min matka. Tokiossa tuuli todella älyttömän lujaa! Jahka pääsimme teatterille, olimme meikit poskilla ja hiukset sekaisin. Todella uskottavaa. Kysyimme milloin näytökset alkavat ja onko niihin paikkoja vapaana, ja sovimme että tulemme sunnuntain näytökseen.

IMG_5989.jpg

Onneksi reitti teatterille oli helppo. Ensin piti löytää museo jonka kulmalta käännytään, sitten piti löytää yllä oleva patsas, ja lopuksi kävellä niin kauan veden vieressä kunnes teatteri aukeaa vasemmalla puolelle.

IMG_6001.jpg

Lauantain eväs: Tokion asemalta vesirinkeli, jossa oli mansikkaa ja valkosuklaata.

IMG_6019.jpg

Sunnuntaina tulimme takaisin juhlavaatteissa. Lipunmyyjiltä meni vähän aikaa tajuta, että olimme samat naiset kuin eilen. He varmaan luulivat meidän aikovan tulla paikalle taas hiukset sekaisin ja meikit poskilla pukeutuneina arkivaatteisiin. Ostimme liput (joita oli jäljellä enää kourallinen) ja asetuimme odottamaan klo 12:00 näytöksen alkua.

IMG_6004.jpg

Aulassa ei tullut tylsää, koska siellä oli maskotteja <3! Hahaa, ei tarvinnut matkustaa Ibaraan tavatakseen Denchukunia! Onnekasta! Päivi antoi hänelle lahjaksi suklaata.

IMG_60442.jpg

<3 <3 <3!

IMG_6040.jpg

Jos joku pisti merkille Satun julman näköiset kengät, niin Satu vaihtoi ne korkokenkiin jahka säilytyslokeroiden luota hellitti ruuhka. Monissa japanilaisissa paikoissa ei ole ollenkaan narikkaa, vaan maksullinen säilytyslokero. Hinta vaihtelee 10-200 jeniä.

IMG_6059.jpg

Mustiin puettu maskotti on Kurogo-chan, kansallisteatterin oma maskotti. Kuroko on lava-avustaja, kuka on "näkymätön". Vaikka kuroko olisi lavalla, häntä ei kuulu huomata. Kurokot mm. siirtävät lavasteita ja tavaroita, auttavat pukujen kanssa ja esittävät eläimiä. Laidassa oleva maskotti on Kabukki Komatsun kaupungista, joka on tunnettu mm. kabuki teatterista.

Kysymys: Minkä mittainen täytyy olla päästäkseen maskotiksi?

IMG_6047.jpg

IMG_6081.jpg

IMG_6071.jpg

IMG_6076.jpg

Kävimme katsomassa näytelmän Shiranui monogatari. Se esitettiin neljässä osassa niin, että ensin oli 35 min lounastauko. Tämän jäljeen oli 15 kahvitauko, ja sitten 10 minuutin toinen kahvitauko. Saimme istumapaikat yläparvelta ja sieltä näki ja kuuli oikein hyvin. Kabukiteatterissa on tapana "kannustaa" näyttelijöitä. Meidän takana istui muutama tällainen kannustusten huutaja. Suomessa kyseinen olisi ärsyttävää - kabuki teatterissa se vain täydensi elämystä ^^.

Shiranui monogatari (Shiranuin tarina) kertoo Kikuchin klaanista, joka on päihittänyt Otomon klaanin taistelussa ja yhdistänyt näiden alueet. Otomon klaanin orvoksi jäänyt prinsessa Wakana saa hämähäkiltä noitavoimia ja näiden avulla hän lähtee kostamaan vanhempiensa kohtaloa. Tämä aiheuttaa kaiken maailman harmia Kikuchin klaanille ja etenkin valtionhoitajalle Toriyama Bungonosukelle. Yhdessä poikansa Akisakun kanssa hän yrittää suojella klaanin perintökalua kukkasen muotoista peiliä. Näytelmä sisältää paljon puhetta mutta myös huumoria ja taistelua. Akisakun taistelu hirviökissaa ja tämän joukkolaisia kohtaan on huikeaa nähtävää, tai prinsessa Wakanan lentäminen yleisön ylitse. Kuten normaalia, tämäkin kabuki näytelmä häikäisee hienoilla puvuillaan ja lavasteillaan.

Shiranui monogatarissa oli nykypäivään viittaus. Tiedättekö netissä suositun Pikotaron Pen Pineapple Apple Pen (Kynä Ananas Omena Kynä) -laulun? Japanilaiset rakastavat sitä! Myös näytelmässä oli pätkä tästä. Mainittakoon, että kuun alussa kun on olimme katsomassa Miyabi-yaan, siellä vedettiin kabukiversio kyseisestä! Näimme tämän livenä. Jos pidätte kyseisen renkutuksen ihailua ihan tyhmänä, miettikää suomalaisten innostusta Putous-sketsihahmoja kohtaan.

Ymmärsimmekö me näytelmästä sanaakaan? No emme, mutta ei se haitannut - paitsi silloin kun kaikki muut nauroivat jollekin ja itsekin olisi halunnut tietää, mikä se hauska juttu oli. Näytelmiä varten voi saada maksua vastaan kuulokkeen, josta kuuluu vuorosanat englanniksi, mutta me päätimme keskittyä katsomiseen englannin kuuntelun sijaan. Kabuki näytelmissä puhutaan vanhaa japania, jota on vaikea tajuta vaikka olisi opiskellutkin japanin kieltä. Mikäli jostakusta on tyhmää mennä katsomaan näytelmää, jonka kieltä ei tajua, niin näin savonlinnalaisena mainittakoon, että monet käyvät katsomassa oopperaakin, vaikka eivät ymmärrä kieltä. Oopperaa varten voi ostaa libretton, jossa lukee yleensä sekä juoni, vuorosanat että laulun sanat ymmärrettävällä kielellä. Myös kabuki teatterissa voi ostaa tällaisen kirjasen, josta seurata näytelmää. Koska olemme turisteja, meille annettiin lippuluukulta lyhyt englanninkielinen selostus juonesta, jonka luettuaan pysyi hyvin kärryillä siitä, mitä lavalla tapahtuu.

Jahka uutuudenviehätys on kadonnut, kabuki näytelmien seuraaminen tajuamatta sanaakaan käy varmasti puuduttavaksi. Tällöin kannattaa keskittyä tanssipainotteisiin näytelmiin, joissa puhe on jätetty vähemmälle. Laulua kabuki teatterissa harvemmin näkee. Kävijät olivat suurimmaksi osaksi keski-ikäisiä tai vanhuksia, mutta mahtui joukkoon myös nuoria ja lapsiakin. Pukeutuminen vaihteli mukavista ja siisteitä vaatteista aina kimonoihin asti.

IMG_6079.jpg

IMG_6073.jpg

IMG_6083.jpg

Tyytyväisinä ulos, heipat maskoteille ja kotiin. Saimme Ibaraa ja Komatsua mainostavia lehtisiä. Koska Päivi tarvitsee kipeästi apua puvustossaan, hän osti itselleen pienen lava-avustajan. Satu osti vaaleanpunaisen pussukan, joka aukeaa kauppakassiksi.

IMG_6089.jpg

Myöhemmin ostimme suolakorppuja, koska kabuki. Ne ovat itse asiassa aika hyviä. Tämän lisäksi kuvassa näkyy se muistilehtiö, jonka Päivi osti itselleen Mitsui Memorial Museumista. Lehtiön teema on Kagami jishi. Nämä olivat loppu kansallisteatterin matkamuistomyymälästä.

IMG_6186.jpg

Eilen päätimme, että haluamme nähdä lisää kabukia. Lähdimme Ginzaan sellaiseen paikkaan kuin Shimbashi Enbujo.

IMG_6338.jpg

Tänään Shimbashi Enbujossa on erään näytelmän viimeinen näytös. Kävimme kysymässä onko lippuja jäljellä - oli mutta vain parhaimmille paikoille 0_o. Ne maksoivat aivan liikaa. Jäi näytelmä näkemättä.

IMG_6340.jpg

Japanin ja myös Tokion seutu tarjoavat paljon erilaisia mahdollisuuksia tutustua kabuki teatteriin. On halpoja ja lyhyitä "turistinäytelmiä", joissa pääsee katsomaan lyhyen esityksen/lyhyiden esitysten sarjan (yleensä iltapäivällä noin 16:00 aikoihin alkavat nämä) ja sitten on täyspitkiä näytelmiä (jotka ovat taas aamupäivällä 11:00 aikoihin). Teattereita löytyy eri puolilta Tokiota ja osassa esiintyy aloittelevia kykyjä ja osassa tunnetumpia ammattilaisia. TÄÄLTÄ voi löytää tietoa eri teattereista ja näytelmistä. Sieltä etsimään itselleen mieluisin kohde, siistit vaatteet päälle ja kohti teatteria ->

Leikkipuiston väki suosittelee tutustumaan kabuki teatteriin hieman etukäteen ennen kuin lähtee kylmiltään katsomaan näytöksiä. Teatterin perinteisiin kuuluu suomalaisen silmään oudon tuntuisia roolijakoja (kaikki näyttelijät ovat miehiä, jopa naisia esittävät) ja kumman kuuloista puhetta ja vielä kummemman näköisiä kasvonilmeitä. Nauraminen väärässä kohtaa on todella epäkohteliasta näytelmän aikana.

Tähän loppuun saatte kuvia tilanteista, joissa olemme törmänneet kabuki leijoniin.

IMG_6353.jpg

Ginzassa sijaitseva lelukauppa Toy Park. Nuo sukat maksoivat älyttömästi! Leijona daruma (tuo vihreä pallo) on todella veikeä :).

IMG_61652.jpg

Elintarvikekauppa (jossa myydään mm. paljon karkkia) Okachimachissa.

IMG_6345.jpg

Turistikauppa Kabukizaata vastapäätä, Ginza.

IMG_5649.jpg

Harajukusta Päivi osti kaksi laukkumaskottia. Yooooo!

Jos joku on laittanut merkille kabukien kummallisen tavan katsoa kieroon niin tämä, meidän käsityksen mukaan, kuvaa pysähtyneisyyden tilaa, johon näytelmien aikana pyritään mm. jähmettymällä hetkelliseen poseeraukseen. Vielä hienompaa on, jos pystyy pitämään toisen silmän paikallaan ja kääntämään toisen silmänsä katsomaan kieroon. Emme uskoneet tämän olevan mahdollista ennen kuin näimme täällä telkkarista, miten yksi kabuki käänsi toisen silmänsä kieroon toisen katsoessa edelleen ylöspäin. Mikä taito!

 

- Satu & Päivi