Nyt kun olemme noin viikon ajan mutustelleet Japanin-matkaamme, on aika kirjoittaa yhteenvetoa reissusta.

IMG_6017.jpg

Japaniin lähtö oli todella pelottavaa. Olemme käynneet ulkomailla useamman kerran, mutta aina matkustaminen hermostuttaa 0_o. Menemme kauas kotoonta kuukaudeksi. Emme puhu paikallista kieltä emmekä oikein tiedä mitä on vastassa. Mitä jos jotakin sattuu tai siellä ei pärjää? Onneksi pelko oli turhaa ja kaikki sujui oikein hyvin <3. Japani on mahtava maa lomailla! Pelkästään Tokion alueella saa kuukauden kulumaan noin vain. Matkaa varten kannattaa valmistautua lukemalla matkaoppaita ja kirjoja, joissa Japanissa asuneet ihmiset kertovat elämästään siellä.

IMG_5610.jpg

Neonvalot, mainokset, korkeat tornitalot ja ihmismassat. Katumaisema jos mikä saa sinut tuntemaan olosi sellaiseksi, että nyt ollaan todella kaukana kotoonta.

Lentokoneeseen saa ottaa kaksi ruumaan menevää matkalaukkua + käsimatkatavaran + henkilökohtaisen tavaran (joka yleensä on käsi-, läppäri- tai kameralaukku). Matkatavaroiden tarkemmat koot ja painot lukevat lentoyhtiön kotisivulla. Kun palaa Japanista, ruumaan menevien matkalaukkujen yhteispaino saa olla 30 kg, eli jotakin rajaa sen kanssa paljonko aikoo shoppailla kivipatsaita. Lento Japaniin kestää sellaiset 9 tuntia. Matkan aikana tarjoillaan kaksi ruokaa ja virvokkeita. Ajan saa kulumaan näppärästi esim. katsomalla elokuvia ja TV-sarjoja, tai nukkumalla. Menomatkaa varten kannattaa jättää yö nukkumatta, niin lentokoneessa väsyttää kummasti. Tämä ei toimi meidän kahden kohdalla. Olemme nykyään taipuvaisia melkoiseen matkapahoinvointiin, miksi lepääminen kulkuneuvoissa ei onnistu.

Maahan saavuttaessa teidän pitää osata täyttää papereihin mm. majoituksenne nimi, osoite ja puhelinnumero. Kirjoittakaa nämä vaikka matkapuhelimeenne ylös. Älkää matkustako kuumeessa, sillä lentokentällä ei katsota hyvällä sairaita maahanpyrkiöitä. Lentokentältä kuljettaa näppärästi pois juna Skyliner. Junan päätepysäkki on Nippori, josta Yamanotella voi jatkaa Tokion eri alueille. Skyliner vie myös takaisin lentokentälle.  Nipporissa paluulippu pitää ostaa automaatista. Jos kokee tarvitsevansa apua automaatin kanssa, lippuostoksilla kannattaa käydä päiväaikaan kun aseman henkilökunta on paikalla.

IMG_6692.jpg

Japanin jenejä saa paikasta Forex Bank ja sivusto on ainakin meidän pankin suosittelema. Kotisivu on suomeksi ja helppo käyttää, mutta rahaa voi vaihtaa vain tietyn summan päivässä. Eli jos meinaa ottaa kymppitonnin mukaan, rahaa kannattaa alkaa vaihtamaan jo hyvissä ajoin. Varaamasi ulkomaan valuutta odottaa sinua Helsinki-Vantaan lentoasemalla jo parin päivän kuluttua. Vaihtopiste sijaitsee parkkihallin kanssa samassa kerroksessa. Samalle pisteelle käyttämättä jääneen ulkomaan valuutan voi palauttaa.

IMG_4470.jpg

Yksi jeni on 0,01 euroa. 100 jeniä on 0.83 euroa. Jos ei keksi mitään muuta käyttöä yhden jenin kolikoille, voi mennä lähimmälle temppelille ja heittää rahat siellä olevaan arkkuun. Tämän jälkeen voi rukoilla, mutta ennen kuin ryhtyy tuumasta toimeen kannattaa vähän vakoilla, miten paikalliset temppeleillä toimivat. Rahat käytetään temppelin ylläpitoon. 100 jenin kolikoilla voi ostaa syötävää, shoppailla 100 jenin kaupoissa tai yrittää voittaa sylinkokoisen pehmolelun pelihallissa.

IMG_4468.jpg

Opiskelija voi hankkia itselleen matkaa varten ns. opiskelija Visan. Tällainen luottokortti myönnetään mm. vaihtoon lähteville opiskelijoille. Sitä varten täytyy olla koossa tietty määrä opintopisteitä. Muutaman viikon reissua varten luottokorttia tuskin tarvitsee, mutta sellainen on hyvä olla kaiken varalta.

IMG_4482.jpg

Railway passin voi ostaa täältä. Passi oikeuttaa sinut matkustamaan tietyillä junilla Japanissa ilmaiseksi sillä aikavälillä, kun passi on voimassa. Passin voi ostaa seitsemäksi, 14 tai 21 päiväksi. Passin voimassaoloaikaa ei voi räätälöidä mieleisekseen. Passi täytyy tilata etukäteen. Sitä ei voi ostaa enää Japanista. Passin saapumiseen postissa menee muutama päivä. Passi aktivoidaan jollakin isolla asemalla (me aktivoimme passimme Shinjukussa) näyttämällä sitä tietyn palvelutiskin tietylle virkahenkilölle, joka leimaa passin ja hoitaa sen paperiasiat kuntoon.

IMG_6862.jpg

Passi on erityisen hyödyllinen, jos aikoo matkustaa luotijunilla pitkiä matkoja (esim. Tokiosta Kiotoon). Passi käy myös mm. Tokion alueella kiertävään Yamanote linjaan. Passi näytetään porteilla virkahenkilölle. Luotijunassa passi näytetään konduktöörille. Jos ei aio poistua Tokion seudulta, passia tuskin tarvitsee.

Luotijunassa on vaunuja varatuille paikoille ja varaamattomille paikoille. Kun ostaa lipun, sinulta kysytään haluatko istumapaikan Fujin puolelta junaa. Me istuimme aina vastakkaisella puolella, koska sillä puolella junaa oli kolme istumapaikkaa vierekkäin. Fujin puolella oli vain kaksi istumapaikkaa vierekkäin. Silti onnistuimme tähystämään vastakkaisen puolen ikkunasta pyhän vuoren. Jos matkaseurueeseen kuuluu neljä ihmistä, kahden hengen penkit pystyy kääntämään vastakkain. Aina kun konduktööri tulee vaunuun tai poistuu sieltä, hän kumartaa.

Yamanote linja rullaa näppärästi ympyrää pysähtyen kiinnostavissa kaupunginosissa. Matkustamista varten kannattaa hankkia itselleen Suica. Kortin saa ostettua asemalta automaatista.

IMG_6851.jpg

Suicaan ladataan matkoja automaatin kautta ja maksuvälineenä käy myös käteinen. Kortti piipataan porteilla mentäessä ja tultaessa. Portissa näkyy paljonko Suicassa on vielä rahaa, ja kannattaa vahtia ettei rahat lopu kesken. Suica päihittää ainaisen lippujen ostelun ja sitä voi käyttää tietyissä paikoissa maksuvälineenä. Yamanote on todella selkeä ja turistiystävällinen systeemi. Kuulutukset tulevat myös englanniksi. Yamanote kulkee kahteen suuntaan. Jos haluaa Harajukuun, asemalla tai viimeistään laiturilla kannattaa tutkailla kumpaan suuntaan tämä juna kulkee. Koska linja kulkee ympyrää, Harajukuun päätyy kuitenkin aina, mutta kun sinne voi päästä nopeasti tai sitten mutkan kautta.

IMG_6172.jpg

Kun menee metroon tai junaan ja jos joutuu seisomapaikkalle, pitää seistä kasvot penkkiriviin päin. Istujille ei saa kääntää selkäänsä. Junassa on myös epäkohteliasta puhua äänekkäästi tai matkapuhelimeen. Puhelin kehotetaan laittamaan äänettömälle.

IMG_6163.jpg

Jos haluaa matkustaa johonkin ihan tiettyyn paikkaan, Google maps auttaa. Karttapalveluun syötetään lähtöpaikka (esim. lähin asema) ja mihin haluaa mennä. Parhaimmillaan palvelu näyttää junalaitureita myöten reitin. Turistin täytyy harvemmin matkustaa Tokion alueella paikallisilla metroilla.

Nipporin asemalla nappasimme mukaamme lehtisen, jossa oli Dragon Ball kuva.

IMG_6852.jpg

IMG_6859.jpg

IMG_6854.jpg

Pienen tutkiskelun jälkeen selvisi, että kyseinen on eräänlainen peli. Jokaisella lehdessä mainitulla asemalla on joku Dragon Ball hahmo. Lehtinen leimataan asemalla, ja kun on kerännyt kaikki hahmot, lehti lähetetään jonnekin. Kaiketi jotakin saa palkkioksi keräämistyöstä. Aika paljon pitää reissata jos meinaa saada kaikki leimat kokoon! Mietimme, että harrastaakohan tätä ihan oikeasti kukaan, mutta vähän väliä näimme ihmisiä jonottamassa leimaamispisteille – eikä vain yhtä tai kahta ihmistä, vaan todella paljon aikuisia ja lapsia, miehiä ja naisia! Lehtinen on hyvä esimerkki japanilaisten leikkimielisyydestä ja tavasta, jolla populaarikulttuuri koskettaa kaikkia joka päivä.

IMG_6170.jpg

IMG_6176.jpg

Mainittakoon, että Nipporin asema on Androidi nro. 17 asema. Mikä sattuma :D! Olisi pitänyt ottaa androidikaksosten asut mukaan ja mennä hengailemaan asemalle. Olisivatko ihmiset ilahtuneet, vai olisimmeko päätyneet putkaan? Suunnittelimme ystävämme kanssa myös sellaista, että pukeutuu meidoksi ja menee Akihabaraan jakamaan esitteitä - eli tyhjiä paperilappuja. Olisivatko ihmiset ilahtuneet, vai olisimmeko päätyneet putkaan?

IMG_6697.jpg

Aiheesta omenaan, cosplayvälinekaupat eivät riemunkiljahduksia herättäneet. Tavarat olivat halvannäköisiä ja valikoima yllättävän huono. Jos haluaa tehdä pukunsa itse hyvistä materiaaleista, cossikauppojen sijaan kannattaa penkoa kangaskauppoja. Jos cossiasuihin kaipaa japanilaisia kankaita, niitä kyllä löytyy ainakin Nipporista! Parhaimmassa tapauksessa saa kokonaisen kohtuuhintaisen yukatan, vyön tai hakamat täysin valmiina käytettyjen perinneasujen kaupasta.

IMG_6472.jpg

Tammikuun keskilämpötila on + 5 C. Aivan kuten Suomessa, myös Japanissa joskus on lämmintä ja joskus todella kylmää. Vaatteita kannattaa varata mukaan. Hyvät kävelykengät, hupparit, pitkiä housuja, kaulahuivi, lapaset, hattu, kunnon takki... Mukaan kannattaa ottaa myös pieni sateenvarjo. Jonkinlainen juhlava asu on hyvä pakata jos meinaa käydä teattereissa tai hienoissa ravintoloissa. Jos on tyylistään tarkka, kannattaa panostaa hyvännäköisiin asuihin. Muuten saattaa tuntea itsensä melko junttimaiseksi päätyessään tyylikeskuksiin, esim. Harajukuun.

Tammikuun sää on kuin kevät tai syksy Suomessa. Kun vihdoin ja viimein putkahdimme lentokentältä maan pinnalle, ensimmäinen näky oli vihreää luontoa, auringonpaistetta ja taloja, joissa oli siniset katot ja petivaatteet parvekkeella tuulettumassa. Se jos mikä konkretisoi totuuden siitä, että nyt olemme Japanissa! Niin keväinen näky keskellä talvea nosti vireystason uusiin lukemiin.

IMG_6169.jpg

Mitäs muuta?

- Japanissa vesihanavesi on juotavaa, mutta mausta voi olla montaa mieltä.

- Käytetyt vaatteet maksavat todella paljon! Arvostakaa Suomen kirpputoreja.

- Lomamatkalle ei tarvitse mitään erityisiä rokotuksia.

- Japani on turvallinen maa liikkua, mutta ei kannata kokeilla onneaan.

- Japaniin tarvitsee adapterin.

- Yrittäkää olla joutumatta virkavallan kanssa tekemisiin, sillä maasta saattaa lentää pihalle yllättävän nopeasti.

- Ulkomaalaisilla täytyy olla aina passi mukana kun he liikkuvat ulkona. Jos virkavalta kysyy passia ja sitä ei ole näyttää, riippuen siitä kuinka pitkä matka majoitukseen on voi joutua putkaan tai sitten lähdetään passin hakuun.

- Englantia osataan vähän niin ja näin, turistikohteissa ehkä paremmin. Jotkut osaavat hyvin, toiset eivät yhtään. 

- Julkisella paikalla nenän niistämistä pidetään epäkohteliaana.

- Tokiossa kaduilla ja liukuportaissa kävellään vasenta laitaa – paitsi Osakassa. Siellä mennään oikealla.

- Asumisesta löytää tietoa artikkelista Kämppä Kattilassa.

IMG_4653.jpg

Vähän väliä kaduille raikasi musiikki ohitse ajavasta rekasta. Pyörien päällä mainostettiin mm. bändejä, laulajia ja seuralaisravintoloita. Harajukussa näimme rekan, jossa pyöri videoita suurella televisioruudulla.

 

Päivin ja Satun Japani

1. Miyabi-Ya

... ette voi uskoa miten paljon pidämme tästä ryhmästä! Nyt kun näimme heidät esiintymässä livenä, pidämme Miyabi-Yasta entistä enemmän! Koska näkemästämme uuden vuoden ostarinäytöksestä ei ole tullut mitään järkevää videota julkaisuun, linkitämme TÄMÄN videon, jossa näkyy tyypillinen esimerkki Miyabi-Yan lavanäytöksestä perustuen kabuki näytelmään Renjishi feat. jättiläiskäärme ja samurai.

2. Kabuki

Suomalainen teatteri ei ole oikein koskaan kiehtonut meitä puhumattakaan oopperasta (vaikka asumme oopperakaupungissa). Kabuki on eksoottista ja voimakasta, ja sillä on niin pitkä historia! Kabuki oli hyvä motivaatio päätyä Japanissa vähän sinne ja tänne. Näyttelyihin, vieraisiin kaupunkeihin ja teattereihin...

IMG_6513.jpg

IMG_6842.jpg

Noren päätyi keittiöön. Mainittakoon norenia koristavan Shibaraku -nimisestä kabuki näytelmästä tarinan sankari.

3. Kangaskaupat

Suomi tai Japani, ei se kangas siitä muuksi muutu, mutta olipahan erilainen valikoima! Suomessa on pääasiassa vain Eurokangas. Nipporissa oli kokonainen katu, ja monta kerrosta korkea Tomato (Tomaatti? Mikä nimi kangaskaupalle) ja siellä kaikkia mahdollisia kankaita <3.

Ensimmäisiä käsitöitä tehtyinä Japanin kankaista:

IMG_6739.jpg

Menee lahjaksi.

IMG_6844.jpg

IMG_6817.jpg

Menevät myyntiin.

IMG_6740.jpg

Ja noppapussi ystävälle.

4. Harajuku

He ketkä pukeutuvat, tekevät sen tyylillä! Paikka on ihmeellinen. Ilmassa on luovuutta ja sellaista hulluutta, millä ei Suomessa menestyisi koskaan. Sujahdimme joukkoon kuin hansikas käteen ja olimme kotonamme.

IMG_6659.jpg

5. Denchukun

Synnyinvika, että haluamme painautua kaikkea pehmoista ja pörröistä vasten. Millä todennäköisyydellä Denchukunin näkee Ibaran ulkopuolella tammikuun aikana? Olipa onnekasta, että juhlaviikonloppu sattui juuri sille ajalle, kun olimme Japanissa!

6. Palvelu

Hymy, tervehtiminen, kohteliaisuus... Nämä asiat ovat joskus täysin ylivoimaisia Suomessa. Mietimme monta kertaa ennen Japaniin lähtöä "kohta ei tarvitse enää sietää tätä, kohta ollaan Japanissa". Kun palasimme Suomeen, heti lentäkentällä suomalaiset olivat meitä kohtaan töykeitä. Onpas mukavaa olla kotona...

7. Royal Milk Tea

Teetä oli pakko saada. Tartuimme Royal Milk Tea pakkaukseen koska siinä luki tee. Moni muu tee maistui maustetulta vedeltä, mutta Royal Milk Tea oli kermainen ja täyteläinen. Se, että tee on hyvää, on todella tärkeää. Hyvä kupillinen teetä saa ihmeitä aikaiseksi <3! Jos menette Japaniin ja mietitte meille tuliaisia, Royal Milk Tea on helppo saada ^^.

8. Kolikkoravintola

Sanoimme kolikkoravintolaksi sellaista paikkaa, missä ruoka tilattiin ja maksettiin automaatin kautta. Ruoka oli niin halpaa, että sen pystyi maksamaan kolikoilla. Rappioromanttinen ja surkuhupaisa mesta, jossa tärkeintä oli ruoka, ei sen maku. Söimme aina pienimmän ja halvimman annoksen riisiä, lihaa ja misokeittoa. Seurana toimi kännyköihinsä syventyneet japanilaiset, ketkä eivät riisuneet edes ulkovaatteitansa tullessaan syömään.

Olisi ollut kivaa käydä syömässä enemmän japanilaisia ruokia, mutta kielitaidon tiedostavina kynnys astua ravintoloihin oli liian suuri.

9. Milla-puput

(ja yleensäkin sellaisten asioiden löytäminen, mitä ei Suomesta löytäisi millään, kuten överikoristellut tarrat)

IMG_6725.jpg

Nijntje, Miffy, Milla... Kun Hello Kitty saapui Suomen markkinoille, tämä valkoinen puputyttö sai väistyä. Japanissa tuntui epätodelliselta löytää kokonaisia hyllyrivistöjä ja kauppoja, jotka olivat omistettu Millalle!

IMG_6733.jpg

Muita löytöjä: Queen´s Bladesta Alleynen figuuri, joka pääsi oppilaansa Nowan seuraan.

IMG_6710.jpg

Ja Ristyn Neondoroid-figuuri, joka pääsi kahden MegaHousen valmistaman Ristyn figuurin seuraan.

IMG_4467.jpg

Mitä oppi arvostamaan Suomessa?

- Lämmintä vettä tulee hanasta aina

- Sähköhella

- Kirpparit <3

- Englanninkielen taito

- Sisällä on lämmintä

- Jätehuolto. Roskia ei täällä pinota kadun päähän eivätkä viemärit haise kaduille.

- Väljempi asutus

IMG_6334.jpg

Suomalaiset ja japanilaiset ovat tietyllä tasolla hyvin samanlaisia. Cosplay-, anime- ja mangakulttuuriin tutustuneet henkilöt tuskin kokevat kulttuurishokkia kovin kovana. Meihin ei iskenyt aikaerorasitusta mentäessä, mutta tultaessa kylläkin. Seuraukset näkyvät edelleen: Käymme nukkumaan aikaisin ja heräämme aikaisin, vaikka yleensä toimimme juuri päinvastoin.

IMG_6848.jpg

Jos lähtee Japaniin pitkäksi aikaa, kannattaa etukäteen miettiä, mikä siellä kiinnostaa. Googlettakaa matkakohteita, jotta tiedätte mitä on tarjolla. Kohteiden ei tarvitse olla vaikeita löytää tai erikoisia. Satu selvitti monista kaupungeista missä niiden lelukaupat sijaitsevat ja myydäänkö niissä Milla-pupuja. Koska meitä kiinnosti kabuki, me etsimme kabukijuttuja. Tiesimme, että haluamme käydä Robot Restaurangissa ja Kawaii Monster Cafessa, joten otimme niiden sijainnista selvää jo ennen lähtöä.

Isot kiitokset Wasabi senpaille huolenpidosta <3. Tämän jälkeen blogi palaa takaisin normaaleihin juttuihinsa.

 

- Päivi & Satu

IMG_6542.jpg