IMG_8224.jpg

Tänään ompelunurkkauksessamme puhumme vöistä. Kunpa juuri oikeanlaisen vyön saaminen cosplayasuun olisikin aina niin helppoa, että senkun kävelee kauppaan ja ostaa täydellisen, mutta näin ei ole. Harvemmin kaupoissa myydään esim. violetteja 5 cm leveitä vöitä. Ja uudet vyöt maksavat melkoisesti. Siksi tässä päivityksessä esittelemme erilaisia tapoja "tehdä" vöitä esim. roolipukukäyttöön. Ohjeet sopivat myös erilaisten remmien ja hihnojen valmistukseen. Tällä kertaa emme puhu vyönsolkien tekemisestä tai tavoista sulkea roolipuvun vyö.

Paras tapa aloittaa on kulkea kirppareilla silmät auki ja aina kun näkee halvan ja hyvän vyön, ostaa sen. Ei sillä väliä, millainen solki siinä on tai kuinka pitkä vyö on. Solki leikataan kuitenkin pois. Tärkeintä on, että vyö on ehjä, sen pinta on mahdollisimman tasainen ja muoto litteä (kaareutuvia reunoja vain silloin jos tällaista erikseen etsii). Näitä vöitä me käytämme valmistamiemme vöiden pohjana. Oikea vyö roolipuvun vyön pohjana antaa sille ryhtiä. Ainoa mitä täytyy valmistaa on vyön päällinen. Jos haluaa tehdä kapeampia hihnoja tai vöitä, leveän vyön voi leikata pienemmiksi kaitaleiksi.

Ja jos joku on nyt sitä mieltä, että kuka näitä ohjeita tarvitsee/kuka ei muka osaa tehdä roolipukuun vyötä, niin ohjeiden taso on aloittelijat.

Kaikista helpoin tapa tehdä vyö on kääriä se trikooseen. Puuvillatrikoota tai spandexia kannattaa käyttää mm. silloin jos tehtävänä on erikoisen värinen vyö (koska esim. keltaista trikoota on helpompi, nopeampi ja halvempi saada kuin keltaista nahkaa) tai vyön täytyy olla samaa väriä esim. asun T-paidan tai shoecoverien kanssa.

TrikooVy%C3%B6.jpg

1. Koska trikoo on ohutta, valitaan paksu ja jämäkkä vyö.

2. Trikoo täytyy leikata niin, että se joustaa enemmän vyön leveys kuin pituus suunnassa. 

3. Kangaskaitale taitetaan oikeat puolet vastakkain ja ommellaan tuollaiseksi kangastuubiksi saumurilla tai ompelukoneella. Jos ompelukone ei ompele kunnon tikkiä joustavaan kankaaseen, neula ei välttämättä ole materiaalille sopiva. Joustaville materiaaleille on omat ompelukoneneulansa.

4. Vyö ujutetaan oikein päin käännetyn kangastuubin sisään...

5. ...ja kas näin sinulla on persoonallisen värinen vyö!

6. Näyttää kivalta ja oli todella helppoa.

 

Vyöt ovat yleensä valmistettu aidosta nahasta, joten seuraavaksi päällystämme vyön aidolla nahalla. Nahan ja nahkajäljitelmien käsittely voi olla hankalaa. Oikeaa nahkaa käytetään vöissä mm. silloin kun halutaan vaihtaa nahkavyön väriä esim. mustasta ruskeaan, tehdä halvasta keinokuituvyöstä "aito" nahkavyö, tai sovittaa kaikki roolipukuun kuuluvat nahkaosat yhteen valmistamalla ne vyötä myöten samasta nahasta. Ohjeessa neuvotaan helppo mutta tehokas tapa.

Blogissa kerrotaan nahasta ja sen ompelusta TÄSSÄ artikkelissa.

Nahkavy%C3%B61.jpg

1. Käytössä on aitoa nahkaa ja pala joustavaa tekonahkaa, sekä kaksi palaa ohutta ja pehmeää vyötä.

2. Koska kaikki materiaalit ovat vähän mutkalla, niitä voi varovasti suoristaa silitysraudalla ilman höyryä ja suojakankaan lävitse.

3. Leikataan aidosta nahasta sopivan kokoinen palanen. Se saa olla 3-4cm leveämpi kuin itse vyö.

4. Mitataan vyön nurjan puolen reunasta noin 1cm koko vyön pituudelta.

5. Nahka asetetaan 1 cm merkin kohdalle ja ommellaan kiinni koko matkalta. Nahan ompelua varten ompelukoneeseen tarvitsee teflon paininjalan ja nahkaneuloja. 

6. Tikit näkyvät vyön oikealla puolella, mutta se ei haittaa. Ne tulevat peittymään.

7. Vyön nurja puoli.

Nahkavy%C3%B62.jpg

8. Nahka taitetaan vyön oikean puolen ylitse ja päällitikataan ompelukoneella laidasta.

9. Kas näin vyön oikea puoli kääriytyy nahan sisälle. Laidassa näkyvät kahdet tikkaukset: Toinen kiinnitti nahan, ja toinen on laidan päällitikkaus.

10. Nahan toinen laita kuumaliimataan vyön nurjalle puolelle. Koska vastakkainen laita on ommeltu kiinni, nahan voi kiristää kunnolla vyön ympärille ilman, että vastakkaisen laidan liimaukset antavat periksi tms.

11. Tämän jälkeen myös tämäkin laita vyöstä päällitikataan ompelukoneella. Kaikki reunat ovat ompeleilla tukevasti kiinni. Nahan ompelemiseen ei tarvita mitään erityisen vahvaa konetta. Meidän ompelukone on ihan normaali (aloittelijoille ja harrastelijoille sopiva mainoslauseen mukaan) kotikone.

12. Semmoinen siitä tulee. Tikkaukset vyön laidoissa kiinnittävät nahan pohjalla olevaan vyöhön. Tämä tapa on kätevä silloin, jos nahkaa on käytössä sen kokoinen palanen, ettei koko vyötä saa siihen käärittyä. Halutessaan päälle tulevan nahan voi leikata niin leveäksi, että reunat kohtaavat nurjalla puolella.

 

Nahkavyö onnistuu ihan näppärästi myös tekonahasta. Tässä ohjeessa käytetty ohut tekonahka joustaa paljon, miksi siitä pystyi helposti valmistamaan kangastuubin, jonka sisään pujottaa vyön. Kovaa nahkaa on vähän vaikeampi saada ommeltua ja käännettyä kapeaksi ja pitkäksi tuubiksi. Ylhäällä oleva ohje toimii tällaisissa tapauksissa.

Nahkavy%C3%B63.jpg

1. Joustavasta tekonahasta leikataan sopivan kokoinen palanen. Jos vyö on 4 cm leveä, kangas voi olla 8,5 - 9 cm leveä.

2. Kangas ommellaan (jälleen) tuubiksi, ja tästä päästään ongelmaan ja sen ratkaisuun: Vyö pitäisi saada pujotettua kangastuubin sisään. Joskus se osoittautuu todella vaikeaksi etenkin silloin, jos kyseessä on todella pitkä pehmeä vyö, joka ei halua edetä kangastuubin sisällä senttiäkään. Tarvitaan viivotin, jossa on pieni reikä. Kapeampia vöitä tai hihnoja varten voi käyttää sukkapuikkoa tai kuvassa näkyvää (tylsää) sahanterää.

3. Sisään pujotettava vyö solmitaan kiinni viivottimeen.

4. Viivotin pujotetaan kangastuubin lävitse. Kova viivain liikkuu näppärästi kankaan sisällä, ja vetää vyön perässään kangastuubin lävitse. Tekniikka on vähän sama kuin laittaisi kapean kuminauhan housujen vyötäröön. Kuminauhan päähän kiinnitetään hakaneula, jota työnnetään päärmeen sisällä kunnes ollaan kuljettu koko housujen vyötärö ympäri. Kova hakaneula liikkuu helpommin päärmeessä kuin pehmeä kuminauhan pää.

5. Tämän jälkeen vyön reunat päällitikataan ja näin vyö kiinnittyy kangasuppiloon.

6. Tällainen tästä tuli. Toimii!

 

Entäs sitten jos roolihahmon vyö on erikoisen muotoinen, älyttömän pitkä tai vaikka todella leveä? Tällöin teemme vyön tällaisesta paksusta huovasta, jota saa ihan Eurokankaasta. Huopa on pehmeää mutta jämäkkää. Kun siihen ompelee aitoa kovaa nahkaa päälle, lopputulos on kelpo vyö!

Huopavy%C3%B6.jpg

 

Jos kovaan vyöhön täytyy saada taitos esim. vyönsoljen kiinnittämistä varten, vyö kannattaa ruuvata ruuvipuristimeen tai laittaa kirjapinon alle painumaan useamman päivän ajaksi kuvan osoittamalla tavalla. Ruuvipuristimen leuoista saattaa jäädä kankaaseen jälkiä, joten suojaa vyö palalla paksua kangasta tai huopaa ennen kiinnittämistä puristukseen.

IMG_8060.jpg

 

Seuraavaksi laitamme vyön reunaan nauhan. Normaalin vinonauhan pystyy ihan helposti ompelemaan vyöhön.

Nauha1.jpg

Nostamme vähän vaikeustasoa ja teemme vyöhön kohoavan reunanauhan nahasta.

Nauha2.jpg

Nauha kiinnitetään tismalleen samalla tavalla kuin vinonauha, paitsi että sen sisälle laitetaan huopatukikangasta (Eurokangas) kohottamaan nauhaa. Huopatukikankaassa on se hyvä puoli, että koska se on tukikangasta, toisella puolella on liimaa. Varovasti silitysraudalla huopatukikangas silitetään kiinni sauman sisään niin, ettei se liiku kun nauha taitetaan nurjalle puolelle ja ommellaan kiinni. Nurjalle puolelle jäävä ylimääräinen nahka leikataan pois.

 

Nyt aloitamme vyön koristelun. Nahkapaska (tuollainen rei'ittämiseen tarkoitettu työkalu) on kätevä apuväline ompelutöissä. Jos sellaista ei vielä cosplaytarvikkeistanne löydy, ostakaa ihmeessä yksi!

Mikä ärsyttää suunnattomasti? Se, että roolipuvusta irtoaa ja katoaa pieniä osasia, kuten vaikka vyöstä puolipallon muotoisia koristeita. Ensimmäiseksi kiinnitämme vyöhön napin niin, ettei se pääse heti putoamaan. Toiseksi: Ostakaa/valmistakaa aina muutama ylimääräinen koriste/nappi hukkumistapausten varalle.

Nappi.jpg

Puolipallon muotoisessa napissa täytyy olla silmukka. Vyöhön tehdään nahkapaskalla reikä, josta napin silmukka pistetään läpi. Tähän silmukkaan ommellaan kiinni mikä tahansa pieni nappi. Puolipallo ei pääse putoamaan, koska nappi pitää siitä kiinni toiselta puolelta. Kiinnitystä voi tehostaa liimaamalla puolipallon vyöhön.

Vähän samalla tavalla toimivat pitkät vaatteisiin ja asusteisiin tarkoitetut ruuvattavat piikit.

Piikki.jpg

Piikkejä kannattaa kiinnittää tukeviin kohtiin vaatteissa ja asusteissa, koska tällöin ne pysyvät paremmin pystyssä. Ennen kuin innostutte kuoruttamaan kaiken omistamanne piikeillä, niin on parempi tietää, että tietyissä paikoissa (esim. joissakin baareissa) piikkiasusteita ja niittikoruja saatetaan katsoa aseina, ja ne täytyy jättää ulkopuolelle.

IMG_8234.jpg

Jos tarvitsee paljon niittejä omiin käsitöihinsä mutta ei halua maksaa niistä paljoakaan, kannattaa yrittää bongata kirppareilta käytettyjä niittivöitä. Kunnon niittivöissä piikit ovat pultattu kiinni niin, että ne irroittaakseen täytyisi rikkoa koko vyö, mutta tuollaisesta kehnolaatuisesta niittivyöstä pystyy helposti napsimaan kymmeniä niittejä.

 

Seuraavaksi aiheena sirkan kiinnitys. Tuollaista metallirengasta kutsutaan nimellä sirkka. Niitä on saatavilla monessa eri koossa ja värissä. Pienen sirkan pystyy kiinnittämään tehtävään sopivilla pihdeillä.

IMG_8241.jpg

Sirkan kaksi osaa laitetaan kankaaseen tehdyn reiän ympärille. Pihdeillä puristetaan, ja näin sirkka jää kankaaseen kiinni. Pihdeillä voi puristaa "väärin perin", mutta ei se merkittävästi sirkkaa pilannut. Tällainen pieni sirkka ei ole kovinkaan tukeva, miksi se sopii parhaiten vain koristeeksi.

IMG_8272.jpg

Sitten kiinnitämme tuollaisen perussirkan. Tällaista varten tarvitaan kokonainen laite - tai ihan vain vasara ja tuollainen muovipihti, joka tulee pakkauksen mukana. Yllä oleva kuva muistuttaa, miten perin sirkan osat pihteihin asetetaan.

IMG_8257.jpg

Jos tällaisen sirkan laittaa väärin, siitä tulee ruma ja se on todella vaikea/mahdotonta saada irti. Sirkan osat laitetaan oikeille kohdille ja oikein perin pihteihin, nipistetään sormilla pihdit kiinni pihtien peräpäästä, lyödään (kohtuullista voimaa käyttäen) vasaralla pari kertaa pihtien etupäähän (ja yritetään olla osumatta omiin sormiin) ja näin sirkka jää kankaaseen kiinni. Kangas, johon sirkka kiinnitetään, kannattaa tukea tukikankaalla. Jos kangas on ohutta tai joustavaa, sirkka voi irrota siitä.

 

Viimeisenä ohjeena ja ei mitenkään aiheeseen liittyen painonepparin/anorakki nepparin kiinnitys. Pakkauksen mukana tulee käyttöohje - ja tämä ohje on sitten sitä varten, kun olette hukanneet käyttöohjeen.

IMG_8275.jpg

Painoneppariin kuuluu kahdet muovipihdit ja neljä osaa. Muistakaa sovittaa nepparin osia kankaalle ennen kuin teette kankaaseen reikiä varmistuaksenne siitä, kuinka kauas laidasta neppari kannattaa kiinnittää.

IMG_8285.jpg

Ensimmäiset pihdit ja nepparin osat. Kiinnitys tapahtuu samalla tavalla kuin sirkoissa: Osat laitetaan oikein päin ja oikeille paikoilleen pihteihin, tehdään kankaaseen reikä jonka ympärille osat sovitetaan, nipistetään ja vasaroidaan kiinni.

IMG_8281.jpg

Nepparin toiset pihdit ja osat. 

Jos haluaa, painoneppareita voi kiinnittää vöihin tai vaatteisiin ihan vain koristeiksi, mutta koska ne maksavat melkoisesti, kehotamme harkitsemaan tätä.