Tänään piristämme vaatetustamme yksinkertaisen ohjeen avulla, jossa paidan helmaan leikataan hapsuja ja hapsuihin laitetaan helmiä!

IMG_9841.jpg

Tarvitset paidan, jota voit leikellä. Käyttötarkoitukseen sopii erinomaisesti puuvillatrikoosta valmistettu vaate.

IMG_9845.jpg

Kiristä paidan helma, jotta hapsujen mittaamisesta ja leikkaamisesta tulee helpompaa.

IMG_9851.jpg

Valitse, minkä pituisia ja levyisiä hapsuja haluat tehdä. Ohjekuvassa hapsut ovat 14 cm pitkiä ja 1,5 cm leveitä. Mittaa paidan alalaidasta haluamasi pituus hapsulle ja tee tähän kohtaan pieni merkintä kynällä sekä paidan ylä- että alalaitaan. Käytä melko huomaamatonta kynää, koska isot ja näkyvät merkit on vaikea saada pois paidasta. Lähde etenemään paidan toisesta sivusaumasta aina koko paidan helman ympäri. Tämän jälkeen voit ruveta leikkaamaan hapsuja seuraten kynällä tekemiäsi merkintöjä. Leikkaa suoraan merkintöjen päältä, niin ne eivät jää näkyviin. Käytä teräviä saksia! Sivusaumojen kohdalla älä leikkaa saumaa auki, koska muuten paita alkaa purkua. Leikkaa niin, että sauma jää hapsun keskelle.

IMG_9860.jpg

Nyt sinulla on paita, jossa on hapsuja alalaidassa! Kuten näkyy, puuvillatrikoopaita ei ala purkumaan.

IMG_9861.jpg

Seuraavaksi tarvitset paljon helmiä. Helmiä saa erilaisista askartelukaupoista, mm. Sinellistä. Helmen keskellä olevan reiän pitää olla aika suuri, jotta hapsu mahtuu siitä läpi. Varaudu siihen, että pujottelu ottaa aikaa varsinkin, jos haluaa laittaa jokaiseen hapsuun erilaisia helmiä eri tavalla. Mieti, minkälaisten vaatteiden kanssa voisit paitaasi käyttää, niin sinun on helpompi valita helmien värejä.

Pujota helmiä hapsuun ja solmi hapsun päähän solmu, jotta helmet eivät valu pois. Hapsun päässä oleva helmapäärme tullaan leikkaamaan pois, mutta nyt se toimii hyvänä merkkinä kohdalle, johon solmu kannattaa tehdä. Näin kaikista hapsuista tulee samanpituisia! Hapsuista ei ole kuitenkaan pakko tehdä samanpituisia.

Jos hapsuja on vaikea saada helmistä läpi, niin voit kaivella hapsua esimerkiksi neulalla tai hakaneulalla helmen läpi. Mikäli hapsu ei mene millään helmestä läpi, voit kaventaa sitä leikkaamalla kärjestä kolmion muotoisen, jolloin hapsun kärjestä tulee terävämpi ja näin se on toivottavasti helpompi saada helmestä läpi.

IMG_9869.jpg

Nyt on jokaisessa hapsussa helmiä!

IMG_9873.jpg

Leikkaa solmun alta turhat pois. Varmista vielä tässä kohtaa, että solmut ovat riittävän paksuja ja lujasti kiinni.

IMG_9877.jpg

Paita on nyt valmis! Säilytä tällaista paitaa aina viikattuna, koska helmet painavat ja vetävät paidan kangasta. Jos paitaa roikottaa henkarissa, niin se vain venyy helmien painosta ja menee nopeammin pilalle.

IMG_9887.jpg

Minä tein helmillä koristeltuja hapsuja kahteen toppiin, joita pidän yleensä paitojen alla niin, että vain hapsutettu helma näkyy (ks. paita oikealla). Toisessa paidassa on eripituisia hapsuja ja toisessa taas keskenään samanpituisia. Hapsuja saa leikata juuri sellaiseen paitaan kuin itse tahtoo (ja jonka materiaali kestää hapsujen leikkaamisen) ja käyttää paitaa miten itseään huvittaa! Jos paidassa on kuva, hapsut voi leikata alkamaan kuvan alalaidasta. Hapsuista voi myös tehdä todella pitkiä, sellaisia, jotka yltävät pääntielle asti! Violetti toppi on käännetty kuvassa väärinpäin, eli niskalappu on edessä. Tämä johtuu siitä, että pujotin eriväriset helmet paidan takapuolelle. Riippuen asukokonaisuuteni värimaailmasta voin kääntää toppia niin, että paremmin asun väreihin sopivat helmet ovat aina edessä. Mikäli aikoo tehdä samoin, niin kannattaa ensin testata, miltä paita näyttää niskalappu edessä. Omalla kohdallani tällä ei ole niin väliä, koska puen aina toisen paidan hapsupaidan päälle.

 

- Satu