Tervetuloa Leikkipuistoon! Tämän artikkelin aiheena on Asicon.

Ruusu%20%283%29.jpg

Asicon järjestettiin 21.4.2018 Asikkalassa, tarkkaan ottaen Vääksyssä. Kun ensimmäistä kertaa kuulimme Asiconista, kiinnostuimme siitä välittömästi, koska emme olleet koskaan aikaisemmin kuulleet kyseisestä tapahtumasta -> uusi juttu! Asicon paljastuikin vähän toisenlaiseksi coniksi: Se oli tube- ja cosplaytapahtuma, jota olivat järjestämässä mm. paikallinen 4H-yhdistys, Asikkalan Nuorisopalvelut ja Tapahtumahotelli Tallukka. Jos ette tiedä mitä sanalla tube tarkoitetaan, niin se viittaa videopalveluun YouTube.  Erilaiset videot, joissa esitellään esim. pelejä ja meikkejä, tai ihan vain kerrotaan omasta päivästään tai matkoistaan, ovat nousseet hyvin suosituiksi. Videoiden tekijöillä voi olla paljonkin faneja. Asicon oli tapahtuma paikallisille nuorille heidän toiveisiinsa vastaen. Tämän ajan ilmiöitä ovat  mm. tubevideot ja cosplay, joten emme yhtään ihmettele, että niihin liittyvää ohjelmaa oli nuoriso pyytänyt. 

Koska Asikkala oli inhimillisen ajomatkan päässä ja conit on kivoja, päätimme tarjota ohjelmaa coniin ja näin päädyimme mukaan Asiconiin. Jaoimme ohjelman harrastuksiemme kesken: Päivi hoitaisi cosplayasiat ja Satu katumuotijutut. Tästä syystä vain Päivi oli pukeutunut lauantaina cosplayasuun. Hän piti esitelmän aiheesta "Cosplayharrastus" sekä suunnitteli pukunäytöksen. Satu edusti Street Fashion Finlandia. Hän oli pukeutunut tyylinsä mukaisesti, ja piti esitelmän aiheesta "Johdatus tokiolaisiin alakulttuureihin" sekä johti katumuotimiittiä.

IMG_6189.jpg

Asiconissa Päivi oli pukeutunut hahmoksi Joker japanilaisesta sarjakuvasta Kuroshitsuji. Aluksi ajattelimme pitäisiköhän yrittää tehdä Asiconiin jokin uusi yksinkertainen cosplayasu, mutta Asema -muotinäytöksen viedessä kaikki mehut päätimme, että mennään suosiolla sillä mitä on.  Aseman ja Asiconin välissä oli kuitenkin vain viikko ja tämän ajan Päivi käytti mieluummin Jokerin asun rapsimiseen kuntoon kuin täysin uuden asun loihtimiseen. Hän mm. valmisti Jokerille uudet shoecoverit ja nilkkaimet. 

IMG_5953.jpg

Näissä nilkkaimissa on kaksi kerrosta kangasta + tukikangasta, jotta niiden muoto pysyisi mahdollisimman ryhdikkäänä. Mustissa napeissa on nahkapäällinen. Pienet valkoiset napit ovat sitä varten, että nilkkaimet saa suljettua kengän alta. Hyviä kuvia nilkkaimista esim. juurikin Jokerin asun valmistusta varten löytää hakusanoilla "historical spats" tai "historical gaiters".

IMG_5961.jpg

Uudet kengänpäälliset on valmistettu aidosta nahasta ja puuvillatrikoosta. Se mitä saappasta näkyy, näyttää nyt nahkakengältä. Shoecovereiden kiinnitystä helpotti kovasti se, että saappaista sai revittyä pohjat irti. Nahka oli helppo liimata kengän alle, ja sitten epoksiliimalla laittaa pohja takaisin kiinni. Saappaiden varsiin on käytetty puuvillatrikoota, koska 1. Varret eivät koskaan näy käytössä joten miksi tuhlata niihin hyvää nahkaa ja 2. Trikoo on ohuempaa kuin nahka ja näin saappaiden varren paksuus kasvaa mahdollisimman vähän. Ihan oikeasti: Kun kaikki mahdollinen Jokerin jalkoihin kuuluva on puettu, sääret eivät todellakaan näytä pitkiltä ja hoikilta. 

IMG_6247.jpg

Ja tässä havaintokuva Jokerista Asiconin meidokahvilassa söpö tiukutikku kädessään

Lauantaina aamulla sää oli sateinen mutta mieliala korkealla. Kaikki oli valmiina lähtöä varten. Meikit naamaan, peruukki päähän ja autoon. Tapahtumahotelli Tallukkaan oli helppo löytää ja kamat sisään. Satu lähti viemään Asiconin kirpputorille tavaroitamme myyntiin ja Päivi meni pukemaan Jokerin asun. Peruukki piti laittaa jo kotona, koska sen pukeminen vaatii oman vaivansa. Hiusraja täytyy liimata, kammata taakse ja tämän jälkeen pusertaa mustat hiuspinnit tiukasti kiinni. Olemme oppineet, että jos 110 % varmuutta pukuhuoneesta ei ole, älä jätä mitään vaativampaa meikkiä/maskeerausta/peruukkia puettavaksi vasta conipaikalla. 

IMG_6129.jpg

Pukuhuoneista puheenollen yllä Asiconin naisten pukuhuone (on siis oikeasti vessa odotustilalla). Emme kyllä muista toista yhtä prameaa pukkaria 0_o. Tallukka oli yleensäkin todella miellyttävä hotelli. Paikasta näki, ettei siellä piipahdeta nopeasti, vaan nautiskellaan olostaan kolme päivää. Paikka oli ihanteellinen tapahtuman järjestämiseen. Oli mukavaa tilaa istua ja hengailla, oli taustoja valokuvaamista varten niin sisällä kuin ulkonakin, löytyi luentosaleja ja pieni lava... Asiconin ohjelmaan kuului mm. myyntipöytiä, kirpputori, luentoja yleisistä aiheista (eli ei puhuttu esim. jonkin tietyn animesarjan estetiikasta, vaan maskeerauksesta yleisesti), meidokahvila ja tietenkin tubevieraat. Henkilökunta oli todella mukavaa ^^. 

IMG_6156.jpg

Asicon alkoi klo 13:00. Suurin osa paikalle saapuneista henkilöistä vaikutti siltä, että he olivat tulleet tapaamaan coniin kutsuttuja tubetähtiä (eli Sita Salmista ja Lakkoa), mutta oli joukossa aivan selvästi myös heitäkin, keistä kiinnosti mm. cosplay, anime ja pelit. Toivottavasti tapahtuma täytti kävijöiden (mielenkiinnon kohteista riippumatta) odotukset.

IMG_6220.jpg

Satun luento "Johdatus tokiolaisiin alakulttuureihin" alkoi 14:00. Luennolla Satu kävi läpi erilaisia alakulttuureita alkaen noin 40-luvusta päättyen 2010-luvun tuntumaan. Aivan uusimpia alakulttuureita ja muoti-ilmiöitä ei tässä luennossa käsitelty. Luento on jo nyt puolitoista tuntia täyttä tykitystä aiheesta ja jos sekaan laittaisi vielä 2010 jälkeen tulleet jutut, se kestäisi todennäköisesti kolme tuntia. Satu seuraa aktiivisesti japanilaista katumuotia ja tuntee hyvin sen nykyisetkin muoti-ilmiöt, mutta usein lähdekirjat päättyvät noin vuoteen 2010. Tästä voitte päätellä, että "Johdatus tokiolaisiin alakulttureihin" on lähteisiin perustuva luento.  Mikäli joku nyt miettii, että mikä ihme on tokiolainen alakulttuuri, niin erikoiset pukeutumistyylit, kuten sukebanit, gangurot, decorat yms. tulkitaan alakulttuureiksi. Pienet alakulttuurit putoavat isompien alakulttuurien sisälle, kuten Harajukun alakulttuurit, Shibuyan alakulttuurit jne. Monet kirjailijat pitävät myös japanilaisia cosplay-harrastajia, seuralaisia ja meidoja alakulttuurien edustajina.

AsiconSatu.jpg

AsiconSatu2.jpg

Päiviä oli pyydetty puhumaan cosplaysta sellaiselle yleisölle, ketkä eivät tiedä aiheesta mitään tai tietävät vain vähäsen. Luennon potentiaalista kohdeyleisöä oli mm. vanhemmat, keiden lapset haluavat aloittaa tai ovat aloittaneet hiljattain cosplayharrastuksen. Ilman lähdeviitteitä ja omiin kokemuksiin pohjaten Päivi kertoi esitelmän aikana mm. miten ja missä cosplayta harrastetaan, millainen on cosplayasu, millaisia on conit, miksi aloittaa cosplayharrastus... Lopuksi kerrottua täydennettiin vastaavalla yleisön kysymyksiin.

IMG_6185.jpg

16:00 Asiconin lavalla alkoi pukunäytös. Asiconin kokoisiin coneihin jopa yksinkertaisin cosplaykilpailu saattaa olla liian iso ohjelmanumero. Cosplaykilpailu vaatii kuitenkin aina tuomariston, palkintoja ja ennen kaikkea cosplayasuisia kilpailijoita! Pukunäytös on tilaisuus nousta lavalle, mutta ilman kilpailua ja puku saa olla mikä tahansa asu. "Nooan arkin sirkuksen uusien esiintyjien värväystilaisuuteen" (aiheesta tietämättömille Jokeri on kyseisen sirkuksen johtaja) saatiin lähes kymmenen osallistujaa. 

IMG_6231.jpg

15:30 alkoi Street Fashion Finlandin miitti Tallukan todella viihtyisässä loungessa. Osallistujia oli vähän mutta seura sitäkin parempaa <3. Hyvä seura on juuri se juttu, mikä tekee mistä tahansa tapahtumasta tai tilaisuudesta erityisen ikimuistoisen. Menimme käymään meidokahvilassa, jonka meidoiluista vastasivat Yukiconista tutut Café Aisun meidot. Palvelu oli oikein ihanaa ja ruoka todella hyvää <3! 

IMG_6250.jpg

Klo 19:00 alkoivat Asiconin iltabileet hotellin baarin puolella. Taisi olla ainoa kerta elämässämme, kun voimme istua baaritiskillä ihan oikeassa baarissa pukeutuneena cosplayasuihin (Satu katumuotivaatteissaan) ja karaokesta raikaava animemusa soi taustalla. Alkoholittomien juomien jälkeen autoon ja takaisin kotia. Taisipa olla ainoa kerta elämässä, kun jollakulla oli mahdollisuus nähdä Jokeri ajamassa autolla kohti Kouvolaa. Päivi ei jaksanut riisua asua ennen lähtöä. 

Asiconissa oli kiva käydä, koska se oli uusi coni ja uusi kokemus uudessa paikassa. Hyvät tilat yhdistettynä mukaviin ihmisiin tekivät Asiconista vierailemisen arvoisen. Valokuvia Asiconista löytää TÄÄLTÄ OvaskoN studion galleriasta. 

Tähän loppuun vielä muutama valokuva Jokerista. Saimme Asiconin järjestäjiltä keltaisia ruusuja, ja tietenkin ne päätyivät välittömästi valokuviin! Jokeri on vaikea hahmo valokuvata. Luurankokäsi täytyy aina asetella huolellisesti, ettei koko oikea käsivarsi näytä viksahtaneelta tai todella pitkältä. Tämä rajoittaa poseeraamista huomattavasti ja jäykistää koko asentoa. 

IMG_6285.jpg

IMG_6326.jpg

Rusu%20%282%29.jpg

Meidän seuraava con on Hypecon Hyvinkäällä 16.6 ja siellä sitten Street Fashion Finlandin juttuja!

 

- Päivi ja Satu