Japan Exposta ja European Cosplay Gathering 2018 finaalista on noin kuukausi! On korkea aika kirjoittaa tänne blogiin mitä tapahtui ennen, siellä, jälkeen ja mitä fiiliksiä reissu herättänyt. Tulevia kisaajia varten nostamme tekstistä esille tärkeää tiedettävää

Kertauksen vuoksi European Cosplay Gathering on suuri eurooppalainen cosplaykilpailu, joka kisataan joka vuosi heinäkuun alussa Pariisissa Japan Expo -nimisessä tapahtumassa. 2018 osallistujamaita oli 14. Osallistujamaat lähettävät esikarsinnan kautta finaaliin yksilökisaajan ja joukkueen (2-3 henkilöä). Suomen esikarsinta on Desucon Frostbitessä vuoden alussa. Me edustimme Suomea joukkuesarjassa. Osallistuimme semifinaaleihin sekä finaaleihin hahmoilla Julia Fernandez ja Raul Fernandez animesta Beyblade G-Revolution. 

 

ENNEN LÄHTÖÄ

Paljon töitä, reissu päivystykseen ja myllääviä tunteita

20180608_085913.jpg

Olemme kilpailleet kaksi kertaa aikaisemmin kansainvälisessä cosplaykilpailussa ja käynneet ulkomailla cosplaymielessä viisi kertaa. Jokaiseen reissuun liittyy omat vaikeutensa, ja mitä kriittisemmäksi kasvaa omaa suoritustaan kohtaan, sitä vaikeampaa lähtemisestä tulee. Aina kun täytyy lähteä isoon kisaan, tunteet mylläävät kuin tehosekoittimessa. Tämän tekstin ensimmäinen opetus on, että jos haluaa hakea mukaan arvokilpailuun, täytyy varautua siihen, että jos pääsee finaaliin, fyysisen jaksamisen lisäksi tarvitaan myös henkisiä muskeleita. Joukkuesarjalaisten täytyy kannatella itsensä lisäksi myös joukkuetovereitaan. Valmistautumiseen liittyy onnistumisen tunteita, mutta myös epävarmuutta ja ehkä jopa suoraa paniikkia. Tärkeä tukiverkko muodostuu Suomen aikaisempien vuosien kisaajista ja Ranskan pään organisaatiohenkilöistä, keiltä pystyy kyselemään kaikenlaista ECG:hen liittyvää ja saa tukea epävarmuuden hetkillä. 

Tammikuun semifinaalien jälkeen meidän työlistalla oli yhtä sun toista. Keväällä pääsimme ihan tosissaan uurastamaan Julian ja Raulin pukujen korjausten parissa. Päätimme lähteä finaaliin samalla aiheella, koska setti oli eheä ja sopi kansainväliseen kilpailuun. Finaaleihin on vain noin viisi kuukautta. Kannattaa miettiä tarkasti ehtiikö siinä ajassa tekemään täysin uutta suoritusta.

Julian ja Raulin puvuista uusittiin lähes kaikki kangasosat. Niiden mittasuhteisiin ja istuvuuteen tehtiin parannuksia - ihan hyvä, koska semifinaaliversiot olivat vuodelta 2015. Myös peruukit ja beyblade kiekot tehtiin uudestaan. Pukujen kovat osat, kuten hombreraa muistuttavat olkapanssarit ja käsivarsissa olevat laukaisijat korjattiin vielä enemmän lähdekuvan näköisiksi. Jahka palaamme takaisin Kouvolaan ja elämä rauhoittuu, kuvaamme Julian ja Raulin puvuista esittelyn tänne blogiin ja siinä yhteydessä sitten kerromme tarkemmin asujen valmistuksesta, materiaaleista ja tekniikoista. Kun pukua alkaa korjaamaan ja se täytyy saada valmiiksi tiettyyn aikarajaan mennessä, kannattaa aloittaa niistä osista, mitkä täytyy ehdottomasti uusia, ja edetä kohti hyvässä kunnossa olevia osia. Ensimmäisenä listalle kannattaa laittaa myös sellaiset kovat osat, joita täytyy kuivattaa paljon työvaiheiden välillä. Julian ja Raulin tapauksessa kengät ja takit täytyi ehdottomasti uusia, mutta kauluspaidoille ei tehty mitään. Uusimista haittasi se, ettei uusittukaan osa välttämättä onnistunut haluamallaan tavalla. Vielä kerran - ja vielä kerran uudestaan - tällä kertaa se saa luvan onnistua X_X...

Kesäkuun alussa muutimme Savonlinnaan kesätöihin ja olemme täällä elokuun loppuun asti. Työskentelemme hotellissa ja myös asumme täällä. Tämän lisäksi Päivi oli kesäkuun ajan työharjoittelussa Savonlinnan Oopperajuhlien puvustossa. Muuttokuormaan lastattiin kaiken muun oleellisen lisäksi Julian ja Raulin cosplaykamat. Oli suoraan sanottuna tyhmää olettaa, että Savonlinnassa työskentely olisi sujuvaa. Asuntomme on pieni ja työskentelytilaa on vähän. Kesäkuussa mietimme monta kertaa muuttamista isompaan kämppään. Töitä oli paljon, itse asiassa odotettua enemmän. Päivin ainoa vapaa kesäkuussa oli juhannus (Hypeconia ei lasketa, koska viikonloppu tuntui työltä). Cosplayhommat aloitettiin viimeistään klo 18:00 joka päivä ja niitä tehtiin aina siihen asti, kunnes piti käydä nukkumaan. Tällä tahdilla Julia ja Raul valmistuivat finaaleihin mennessä. Itkulta ja tapaturmilta ei vältytty: Juhannuksena Satu viilsi vahingossa muotoilutyökalulla kämmenensä auki. Päivystykseen, kolme tikkiä ja viikko sairaslomaa, jonka hän käytti ahkerasti cosplayasujen parissa työskentelyyn. Tuntui siltä, kuin kevyt epäonni vainoaisi koko ajan 0_o. Yksi ärsyttävimmistä jutuista oli se, että lentolippujemme varaamisessa oli virhe. Kisamatkan kuului kestää 4.-9.7 (ke - ma). Suomen joukkueen paluulento oli varattu jo sunnuntaille 8. päivä. Onneksi sunnuntaina oli ohjelmassa lähinnä valokuvausta ja hengailua Japan Expossa, mutta silti ikävää jäädä pois viimeisen päivän ohjelmasta. 

Lento Pariisiin lähti keskiviikkona 4.7 puolen päivän aikaan. Maanantaina Satu matkusti kotiin Kouvolaan, ja tiistaina työpäivän jälkeen Päivi tuli perässä. Kilpailu ja matkustus herättivät niin kovaa stressiä, ettei nukkumisesta tai syömisestä tullut mitään - tässä kohtaa muistutamme, että me olemme kovia stressaamaan. Jotakuta toista ei välttämättä hetkauttaisi yhtään, mutta meillä kroppa alkoi keittämään ylitse ihan tosissaan. Stressi herätti keskellä yötä ja piti valveilla siihen asti, kunnes aamulla olet varmasti elävä kuollut. Vaikka tuntuisi kuinka pahalta, täytyy pakottaa itsensä nukkumaan ja syömään, ja pitää pää kylmänä. Ilman lepoa ja ravintoa pökertyy varmasti. Päivi on todella kiitollinen työpaikan väelle, ketkä ymmärsivät hänen huonoa oloa tiistaina ja antoivat ottaa työpäivän kevyemmin. Tämän ansiosta hän pääsi kunnialla junaan ja Kouvolaan. 

Kouvolassa pakkasimme tavarat kahteen vetolaukkuun - toiseen cosplayasut ja toiseen loput rojut (silitystarvikkeet, sovituspää, meikit, korjausvälineet...). Kovat osat käärimme kuplamuoviin ja pistimme käsimatkatavaraan jotta ne ottaisivat mahdollisimman vähän osumaa kuljetuksen aikana. Hyvin pakattu puku on hyvässä kunnossa myös määränpäässä. Silitimme cosplaypuvut kunnolla, laitoimme ne henkareihin ja pukupussiin, ja varovasti laskostimme koko nipun laukkuun. Kun puvun otti pois laukusta Ranskasta, se oli edelleen siisti ja lähes suora + henkarit ja pukupussit löytyivät omasta takaa. Tällä kertaa selvisimme melko vähällä määrällä matkatavaraa huomioon ottaen, että olimme lähdössä viisi päivää kestävään cosplaykisareissuun. Näytöslavasteet ja matkasilityslaudan kuljetimme valkoisessa puuarkussa, jonka isä meille valmisti. Puuarkun pohjassa oli irroitettavat pyörät. Kun arkkua kuljetti lentokentällä tai kisapaikalla, se liukui kevyesti eteenpäin pyörien  varassa. Kun arkku piti luovuttaa ruumaan lentokentällä, ruuvasimme pyörät pois ja laitoimme matkalaukkuun. 

ECGAsikainenStageshowProp5.jpg

 

PAPERITYÖT, MATKUSTUSASIAT, KISAMATKAN KULKU JA MUUTA TIEDETTÄVÄÄ

European Cosplay Gathering kisamatka kestää kuusi päivää:

1. päivänä saavutaan ja asetutaan aloilleen

2. päivänä on presentaatio eli ns. esittelytilaisuus ja lavajärjestyksen arvonta

3. päivänä on pukutuomarointi ja 1. harjoitus

4. päivänä on kenraaliharjoitus, kisapukujen valokuvaus ja finaalishow

5. päivänä on valokuvaus tai muuta ohjelmaa

6. päivänä on paluulento

Päivien aikataulu on melko väljä, joten aina on hyvin aikaa koota lavasteita, meikata, pukea, siistiä asuja ja harjoitella näytöstä (ei lavalla, mutta ulkona on mielin määrin tilaa). Mitään ei kuitenkaan kannata jättää viime tinkaan. Halutessaan ehtii vierailla Japan Expon puolella useampaan otteeseen. Ohjelmaan kuuluu myös illanistujaisia ja tutustumistilaisuuksia. Kisamatkan aikataulu voi olla/on erilainen joka vuosi. Tästä syystä on tärkeää lukea huolella ohjelma, joka lähetetään kisaajille hyvissä ajoin etukäteen. Tuomarointi- ja kisapukujen valokuvausajat päätetään etukäteen ja näissä on ehdotonta pysyä. 

 

European Cosplay Gathering pyytää sinua ottamaan mukaan kolme cosplayasua. Kaikki asut ovat lähdemaa vapaita (tämä tarkoittaa, ettei pukujen täydy olla esim. vain japanilaisista lähdeteoksista).

1. Presentaatiopuku

Tässä ns. esittelytilaisuudessa arvotaan kilpailujärjestys ja vilkutetaan yleisölle kahdella lavalla. Tilaisuudet ovat hyvin nopeita. Presentaatiota varten kannattaa ottaa mukaan jo valmis esittelykelpoinen cosplayasu, joka ei vie liikaa tilaa matkalaukusta. Ja joku toinen cosplayjaaja voi nyt olla eri mieltä - päättäkää itse kuinka paljon haluatte panostaa. Jos haluaa photoshootata pukuaan Japan Expon ympäristössä tai poseerata kävijöille messujen puolella, silloin voi nähdä vaivaa asun valintaa. Meidän mielestä presentaatiot itsessään ovat niin nopeita tilaisuuksia, ettei pelkästään niitä varten kannata kantaa koko vaatekaappia mukanaan.

2. Finaaliasu

Finaaliasua käytetään kahtena päivänä: Perjantaina asu tuomaroidaan ja lauantaina siinä esiinnytään. Tämä on se puku mihin panostetaan!

3. Photoshoot -puku

Tähän (ei kuvien laatua vähätellen) yksinkertaiseen kuvaukseen saa tuoda kolmannen cosplayasun tai käyttää finaali-/presentaatiopukua. Nähtävästi valokuvauksesta voi myös kieltäytyä. Valitettavasti emme osaa kertoa photoshootista tarkemmin, koska se jäi itseltämme kokematta. Kuvat otetaan taustakangasta vasten tai lähiympäristöstä ilman sen suurempia tehosteita. 

 

Halusimme panostaa finaaliasuihin, miksi valitsimme presentaatioon yksinkertaiset puvut ja jätimme photoshoot asut kokonaan matkasta. Ei ollut mitään takuita siitä, että ehtisimme sunnuntaina valokuvaukseen, koska lentokentälle piti lähteä jo noin klo 13:00. Jos finaalipuvut aiheuttavat päänsärkyä tai aikatauluissa on ongelmia, saa olla armollinen itselleen ja jättää yhden asun kokonaan pois tai ottaa mukaan helpon puvun. Finaalipuku on jokaisen kisamatkan tärkein asu ja sen etu tulee aina ensin.

Jotta viimeiset viikot eivät menisi pukujen kanssa säheltämiseksi, olimme pakanneet presentaatiopuvut sekä mahdolliset photoshoot -puvut jo toukokuussa täysin lähtövalmiiksi vaatekaappiin. Tiistaina illalla ei tarvinnut muuta kuin siirtää ne matkalaukkuun. Ja oli ihan kiva, että vaihteeksi kaikki tarpeellinen oli mukana mutta matkalaukut eivät hiponeet painorajoja. 

 

Kansainvälisiin cosplaykilpailuihin liittyy aina paperitöitä. Paperitöiden tekemiseen kannattaa varata aikaa useampi tunti ja selkeitä ajatuksia. European Cosplay Gathering kilpailussa täytyy täyttää seuraavanlaisia lomakkeita:

- Henkilötiedot ja valokuva kulkulupaa varten (tarvitaan myös mahdolliselta avustajalta)

-  Finaaliasut, ja perustiedot lavasteista ja näytöksen kulusta

Palautetaan toukokuun lopussa. Tässä vaiheessa on hyvä tietää, millaisia lavasteita aikoo käyttää ja lähettää niistä tarkat valokuvat/piirrokset ja kaikki mahdolliset mitat ja painot. Näytöskuvauksen ei tarvitse olla vielä viimeistelty, koska näytösääninauha lähetetään myöhemmin. Finaaliasut täytyy tietää, mutta lähdekuvat lähetetään niin ikään vasta myöhemmin. 

ECG ei ole asettanut liian tiukkoja rajoja kilpailussa käytettävien lavasteiden kokoon tai määrään - kohtuu kuitenkin kaikessa. Lavasteet täytyy saada lavalle noin 30 sekuntissa 2-4 ihmisen toimesta. 

- Valotoivekaavake ja kuvaus näytöksen kulusta, näytösääninauha ja kuvat mukaan tulevista puvuista

Palautetaan kesäkuun alussa. Valmiissa kaavakepohjassa on piirroskuva lavasta, johon sijoitetaan englanniksi tekstiä ja kuvia selittämään omaa toimintaa lavalla. Valotoiveet ja kuvaus näytöksen kulusta täytyy kirjoittaa hyvin yksityiskohtaisesti. Samalla palautetaan myös ääninauha tai taustavideo. ECG:ssä saa käyttää sarjasta leikattua puhetta, musiikkia ja videota. 

Kaikista mukaantulevista puvuista täytyy lähettää lähdekuvat. Finaalipuvusta voi lähettää yhden kuvan, jossa asu näkyy kokonaisena. Kuva kannattaa valita huolella, koska tämä heijastetaan finaalissa yleisölle. Jos puvussa on sellaisia yksityiskohtia, jotka eivät lähdekuvassa näy (esim. proppi), näistä voi liittää kohtuullisen määrän erillisiä kollaaseja lähdekuvan lisäksi.

- Work in process -kuvitusta

Tämä oli meistä melko erikoinen: Jokaisen kilpailijan täytyi lähettää kisapuvustaan, valmiista tai keskeneräisestä, tarkempaa kuvitusta sisältävä dokumentti kesäkuun puolessa väliä. Mietimme luovutetaanko kuvat tuomaristolle, jotta he voivat tutustua jo etukäteen kilpailijoihin. Samalla organisaatio todennäköisesti tarkistaa, että kaikilla on puvut valmistumassa finaaleihin ja ehtivät estää, jos huomaavat puvuissa jotain kisasääntöjen vastaista (esim. asuun kuuluu oikeasti toimiva liekinheitin).

 

Matkustamista varten

- Kisaorganisaatio varaa ja maksaa lennot ja majoituksen, sekä järjestää Ranskassa kyydit lentäkentälle ja pois. Kisaorganisaatio ei maksa erikoismatkatavaraa tai ylimääräisiä matkalaukkuja. 

- Tarkista, onko passi voimassa - myös mahdollisen avustajan passi.

- Lataa lentolippusi puhelimeen tai tulosta paperiversio itsellesi.

 

Erikoismatkatavara

Selvitä matkatavaroita koskevat asiat. Jos kuljetat lavasteet tai puvun osia erikoismatkatavarana, näistä täytyy ilmoittaa lentoyhtiölle etukäteen. Tee ilmoitus välittömästi kun erikoismatkatavaran koko ja paino ovat selvillä ja näin varmistat, että se mahtuu ruumaan.  Suosittelemme sulkemaan kaikki lavasteet yms. vetolaukkuun mahtumattomat osat kunnolla suojattuun laatikkoon/arkkuun, koska epämääräiset paketit ja niistä töröttävät osat vaikeuttavat tavaran luovuttamista lentokentällä. Varmista erikoismatkatavaran koko- ja painorajoitukset, ja mittaa ja punnitse tarkasti oma erikoismatkatavarasi. Jos lennät ensimmäistä kertaa, kaiken oleellisen tiedon löytää lentoyhtiön kotisivuilta. Me soitimme ihan suoraan lentokentälle ja asiakaspalvelusta ystävällinen henkilö auttoi meitä tekemään ilmoituksen erikoismatkatavarasta ja antoi kaikki tarvittavat tiedot koskien mm. erikoismatkatavaran hintaa. Noin 25 kiloinen puuarkku lähtee Ranskaan 40 eurolla. Ranskassa erikoismatkatavara tuotiin erikseen matkatavarahihnan viereen ja Suomessa arkkumme tuli liukuhihnaa pitkin luoksemme aivan kuin mikä tahansa matkalaukku. Varaudu maksamaan erikoismatkatavara matkalaukkujen luovutuksen yhteydessä. Tiskillä ei välttämättä voi maksaa käteisellä, joten ulkomailla kelpaava maksukortti on hyvä olla mukana. 

 

Muuta tarpeellista mukaan

- Kisamatkaa varten kannattaa varata käytännölliset, helteeseen sopivat vaatteet ja hyvät kengät. 

- Matkasilitysrauta ja -lauta (jos asusi ovat sellaisia, että kaipaavat silitystä). Kilpailijoita on yli 40. Hotellin ja tapahtumapaikan silitysvälineitä voi joutua jonottamaan.

- Kolikoita. Hotellissa pullovettä ja naposteltavaa (karkkia ja sipsejä) saa ostettua automaatista. Lähimpään kauppaan on kuulemma 15 min kävelymatka. Emme koskaan käynneet siellä, joten emme osaa sanoa aiheesta tämän enempää. 

 

Tuliaiset

Finaalien jälkeen lauantaina kokoonnutaan hotellin lähelle puistoon juhlimaan ja nauttimaan olostaan. Toivotaan, että kaikki osallistujamaat toisivat jotakin naposteltavaa (tai juotavaa) omasta kotimaastaan ja jakaisivat näin palan (ruoka)kulttuuriaan. Karkit ja alkoholi ovat yleisimpiä tuomisia. Me pakkasimme lahjapusseisin karkkeja, joissa oli suomalaisten hahmojen kuvia.Yksi jokaiselle ^^ <3. 

ECGa%20%2823%29.jpg

 

KESKIVIIKKO

Hei me lennetään ja asettuminen aloilleen

Keskiviikkona enemmän ja vähemmän hermostuneesti nukutun yön jälkeen isä ajoi meidät lentokentälle. Automatkan aikana ehti monta kertaa miettiä, mitä tarpeellista ehkä unohdit kotiin. Otinko mä sakset mukaan...? Entäs se kuumaliimapistooli? Suomen ECG 2018 matkaseurueeseen kuului meidän kahden lisäksi Suomen yksilökisaaja Faroni Cosplay eli Topias ja hänen avustajansa Navia Cosplay eli Mirka. Matkatavaroiden luovutus kävi oikein sujuvasti ja pääsimme helposti turvatarkastuksen kautta odottelemaan puolen päivän aikaan lähtevää lentoa. Meitä oli neuvottu ostamaan lentokentältä syötävää, koska Pariisissa menisi iltaan asti ennen kuin saisimme ruokaa. 

2,5 -3 tuntia kestävä lento sujui hyvin pääasiassa nukkuen. Pariisissa kaikki matkatavarat puuarkkua myöten saapuivat perille ja pääsimme odottelemaan kyytimme saapumista. Aikataulumuutoksista, kadonneista matkatavaroista tai siitä, ettei kukaan ole sinua vastassa lentokentällä yms. kannattaa ilmoittaa välittömästi Ranskan pään kisaorganisaatiolle. Japan Expon auto kuljetti meidät ja tavaramme hotellille. Ensimmäiset kisaajat olivat siellä vastassa. Valitettavasti koska olimme väsyneitä ja halusimme päästä pian purkamaan tavaramme ja valmistautumaan huomiseen, olimme epäsosiaalisia suomalaisia ja liukenimme tilanteesta nopeasti hotellihuoneeseemme. Lavastelaatikon sai jättää aulaan odottamaan kuljetusta messualueella. Torkkumista, tavaroiden purkamista ja presentaatiopukujen valmistelua.

 

HOTELLI

ECGa%20%288%29.jpg

Jotenkin kuvittelimme, että majoittuisimme lähellä Pariisin keskustaa, ja iltaisin hotellista olisi helppo lähteä katselemaan kaupunkia. Väärin. Majoituimme hotellikeskittymässä 10 min ajomatkan päässä exhibition centeristä. Kun pimeän laskeuduttua katsoi ikkunasta ulos, jossakin kaukana saattoi siintää keskustan valot. Ehkä parempi pysyä kaukana kiusauksista ja keskittyä cosplayhin.

ECGa%20%284%29.jpg

Hotellihuone oli normaalin kokoinen, siisti, ilmastoitu ja sieltä löytyi perusmukavuudet. Tilaa oli vähän, esim. matkalaukkutasoja ei ollut yhtään eikä vaatekaappia. Onneksi suurimman osan ECG tavaroista sai viedä jo keskiviikkona messualueelle säilöön niin ei tarvinnut taistella elintilastaan niiden kanssa. Televisio oli iso ja se toimi (toisin kuin edellisellä kerralla kun olimme Pariisissa). Henkarit olivat kiinni vaatteiden ripustamiseen tarkoitetussa tangossa - kannatti ottaa omat mukaan. Plussa työpöydästä ja pöytävalosta. Muuten hotellihuone oli hämärä, mutta jos halusi viimeistellä jotakin työpöydän ääressä, pöytävalolla sai valaistua työpisteen hyvin. Sängyt olivat suuret, mutta ei extratyynyjä. Kylpyhuone oli tilava ja valoisa. Ison peilin edessä olevalle tasolle sai helposti levitettyä koko meikkiarsenaalin. Erityisenä huomiona vessan peili ei huurtunut kun kävi suihkussa. Miinuksena käsipyyhkeiden puute. Hotellihuoneesta löytyi vedenkeitin, muoviin pakattuja mukeja ja vähän teetarvikkeita. Ei jääkaappia tai minibaaria. Ikkunan sai kokonaan auki. Huoneessa oli kokovartalopeili, hiustenkuivaaja ja kaksi rullaa vessapaperia. Majoituksemme sijaitsi muuten rauhallisella alueella, paitsi että läheisen lentokentän koneet lensivät melko matalalta hotellin ohitse. Jos piti ikkunan kiinni, tämä kuulosti lähinnä tuulenpuuskalta. Ei muita häiriöääniä. Kokonaisarvosanana hotellihuone oli hyvä. 

ECGa%20%282%29.jpg

ECGa%20%283%29.jpg

Aamiainen sen sijaan oli joka aamuinen pettymys. Mikään ei näyttänyt herkulliselta ja osa ruuasta ei myöskään maistunut herkulliselta. Tarjolla oli mm. sämpylöitä, pieniä kroisanteja, lettuja, maustamatonta purkkijugurttia, juustoa ja leikkeleitä, levitteitä pikkupurkeissa (Nutellaa ja hilloa), kärpäsiä ja hedelmäcoktailia, joka se vasta pahalta maistuikin. Juomat sai automaatista. Hotellin pahin synti on aamiaisen kanssa pihistely!

ECGa%20%281%29.jpg

Yleisesti ottaen kuitenkin hotelli oli jees paikka majoittua. 

 

Klo 17:00 aikoihin ECG-kisaajat, näytöslavasteet ja osa puvuista pakattiin kahteen linja-autoon ja kuljetettiin Japan Expoon eli Paris-Nord Villepinte Exhibition Centeriin. ECG-ihmisten hyvinvoinnista vastaa Epic -tiimin jäsenet. Heidät tunnistaa yleensä T-paidoista, joissa lukee Epic. Koko organisaation huipulla heiluu pääpuuhamies Ben. ECG linja-autot lähtevät hotellin kulmalta eivätkä edestä, ja keskiviikkona tuskin olisimme älynneet nousta oikeaan autoon jos Epicin tiimiläiset eivät olisi ohjanneet meitä oikeaan suuntaan. 

ECGa%20%2811%29.jpg

Tyhjällä messupaikalla heti ensimmäiseksi meidät ohjattiin Kitsuné -lavan backstagelle. Kitsuné sijaitsee messuhallissa. Siellä tapahtuu kaikenlaista cosplayohjelmaa, ja tästä syystä backstagea käyttää monet muutkin Japan Expon cosplaykilpailijat. Backstagella sijaitsee pukuhuoneet, ECG lavastetukikohta, työpöytiä ja reilusti tyhjää tilaa. Kisapäivinä tarjolla on kahvia, jääteetä ja vettä, sekä pullamössösämpylöitä ja hedelmäsosetta. Auttaa pahimpaan nälkään. Kulkulupa ja ranneke ovat vältännöllisiä liikuttaessa alueella. Yleinen vessa on heti kulman takana, mutta se täytyy jakaa sekä kisaajien että Japan Expon kävijöiden kanssa. Vessaa vahtii aina työntekijä, kuka siivoaa vessaa ja tuo sinne vessapaperia ja saippuaa. ECG lavastetukikohdassa jokaisella kisaajalla ja joukkueella on noin parkkiruudun kokoinen tila säilyttää pukuja ja lavasteita. Keskiviikkona emme ehtineet kuin jättää lavastearkun ruutuun ja sitten jatkettiin kierrosta.

ECGa%20%2815%29.jpg

Backstagelta pääsi ulkokautta Ichigo lavalle ja The Backstagelle.

ECGa%20%286%29.jpg

Ichigo lavalla esitetään finaalinäytökset. Koska lavaa ja The Backstagea käyttävät monet muutkin Japan Expon esiintyjät, siellä ei saanut säilyttää lavasteita etukäteen. The Backstagelta löytyi peilejä ja syötävää, mutta vessa sijaitsi vähän kauempana.

ECGa%20%2817%29.jpg

ECGa%20%2816%29.jpg

Esittelykierroksen jälkeen palasimme hotellille, jossa alkoivat tervetuliaisjuhlat pienessä kokoustilassa. Juhliin sai pukeutua cosplayasuun, mutta suurin osa ihmisistä oli ihan vain arkivaatteissa. Tarjolla oli pientä purtavaa ja herkkuja, kuten leipiä ja macaroneja, sekä juotavaa. Napostelun lomassa käytiin läpi tulevien päivien ohjelmaa. Vaikka juhlien tunnelma oli hyvä, valitettavasti pitkä päivä alkoi painamaan ja lähdimme varsin pian takaisin hotellihuoneeseen. Silloin kun väsyttää, ei jaksa sosialisoitua kenenkään kanssa tai osallistua leikkimieliseen viihteeseen. Tervetuliaisjuhliin piti varata jonkinlainen esittely itsestään ja kotimaastaan, mutta kuuleman mukaan näitä ei sitten loppupeleissä käyty lävitse. Vähän tyhmää, ettei sovitusta ohjelmanumerosta pidetty kiinni. 

Loppuilta meni rauhoittuessa ja kisapukuja esittelykuntoon laittaessa. Lähes kaikki oli saapunut ehjänä perille, paitsi Julian toisesta kengästä oli irronnut shoecover ja liimapullo (jälleen) hajonnut korjaustarvikelaukkuun T_T. Televisioviihteestä vastasi ranskaksi puhuttu Kova laki: Erikoisyksikkö. 

Seuraavassa European Cosplay Gathering -artikkelissa päästäänkin sitten ihan virallisen ECG toiminna pariin!

 

- Päivi & Satu