Tervetuloa lukemaan European Cosplay Gathering 2018 artikkelisarjan toista osaa! Tässä postauksessa käymme läpi mitä tapahtui Pariisissa torstaina ja perjantaina, ja opitaan torkkumaan joka käänteessä. 

 

TORSTAI

Presentaatio, bensa-aseman pojjat ja Japan Expo

ECGa%20%289%29.jpg

Aamu valkeni varhain hotellihuoneessamme pääasiassa siitä syystä, että halusimme olla ajoissa valmiita. Emme tienneet kuinka nopeatempoinen tuleva päivä tulisi olemaan, miksi valmistautuminen kannatti aloittaa ajoissa. Aamiaisen jälkeen meikkasimme, otimme puvut pukupusseissa mukaan ja siirryimme 9:00 aikaan lähteviin ECG linja-autoihin. Järjestelmä oli selkeä: Toiseen autoon aakkosissa ensin olevat maat ja toiseen loput. Aina piti mennä samaan autoon (ja tästä syystä kannatti opetella oman linja-auton rekisterinumero). Tämä helpotti sen tarkistamista, ovatko kaikki kisaajat mukana. Linja-autot eivät odota myöhästelijöitä. Paikalla kannattaa olla 15 min ennen lähtöä. Jahka tavarat on pakattu kyytiin ja nimenhuuto tehty, 9:00 lähdetään. Torstain ohjelmassa oli esiintymisjärjestyksen arvonta, kilpailijoiden esittely, lavasteiden kokoamista ja Japan Expoilua. 10 min matka messuhalleille sujui torkkuen. 

Olimme valinneet presentaatiopuvuiksemme hahmot Takumi ja Itsuki sarjasta Initial D. Bensapoikien asut valmistuivat vuoden alussa Yukiconiin. Otimme Takumin ja Itsukin asut ECG:hen koska 1. Ne ovat upouudet puvut 2. Ne vievät vähän tilaa ja 3. Asut ovat järjettömän käytännölliset (eivätkä kuumat). Ajattelimme myös, että koska Japan Expossa anime ja manga ovat näkyvässä roolissa ja etenkin klassikoille annetaan arvoa, ehkä jonkun sydäntä lämmittäisi nähdä puvut Initial D:stä. Muistutuksena vaikka Taksun ja Itsun puvut näyttävät ostovaatteilta, on asut 90 % käsityötä.

ECGa%20%2810%29.jpg

Koska ensimmäiseen ohjelmanumeroon oli reilusti aikaa, monet meikkasivat pukuhuoneessa yms. valmistelivat päivän asujaan. Me kokosimme lavasteet. Värikkäät ponit pegasukset herättivät hilpeyttä kanssakisaajissa :D. Kitsunén backstagella pyöri paljon pukuloistoa. Osa oli ECG porukkaa ja osa ranskalaisia cossaajia valmistautumassa päivän kilpailuihin. Jahka lavasteet olivat koossa, pistimme cosplayasut päälle ja lähdimme katsomaan Japan Expoa!

ECGa%20%2814%29.jpg

Ennen lähtöä olimme olleet vähän huolissamme siitä, ehtiikö kisamatkan aikana ollenkaan itse Japan Expoon. Kaikkia ei messut kiinnostaneet, mutta me halusimme ehdottomasti vierailla myös tapahtuman puolella - jos ei muuta, niin tuliaisia ostamassa. Tätä silmällä pitäen olimme valinneet aamun aikataulun oikein: Mitä enemmän tekee aamulla valmiiksi jo hotellissa, sitä enemmän on vapaa-aikaa tapahtumapaikalla.  Mutta: Jos aikaisin herääminen ei todellakaan miellytä, myös tapahtumapaikalla on hyvin aikaa meikata ja pukea. 

JExpo%20%281%29.jpg

Kuten olemme maininneet, Japan Expo on meille tuttu vuodelta 2016. Osasimme odottaa monia juttuja, mutta emme sitä, että messut olivat todella samanlaiset kuin pari vuotta sitten 0_o. Osa myyntipöydistä oli jopa tismalleen samassa paikassa eikä niiden tarjonta ollut muuttunut yhtään. Japan Expon uutuudenviehätys katoaa nopeasti. Torstaina lähinnä silmäilimme myyntipöytiä ja teimme päänsisäistä ostoslistaa. Cosplayasuistamme ei erityisen moni ollut kiinnostunut. Meidät nähdessään muutama ihminen kikatti ihastuneesti(?), mutta valokuvia yms. ei pyydetty. Me kikatimme ihastuneesti, kun eräästä myyntipöydästä löytyi Initial D -tavaraa. Kun laatikon avasi, tuote paljastui auton pienoismalliksi. Kysyimme olisiko mitään muuta. Oli: Jo valmiiksi maalattu auton pienoismalli. Jäi hyllyyn. 

ECGa%20%2812%29.jpg

Kiitos kuvasta Navia Cosplay!

Noin klo 13:00 Kitsuné lavalla alkoi esiintymisjärjestyksen arvonta. Kilpailijamaat järjestettiin jonoon backstagelle, ja sieltä maa kerrallaan noustiin lavalle. Laatikosta nostettiin muovipallo, ja muovipallo sisältä löytyi lappu, jossa luki kisanumero sekä yksilölle että joukkueelle. Suomen numerot olivat joukkue 4 ja yksilö 11. Esiintymisjärjestyksen arvonta lavalla on hyvä idea, mutta toteutus oli ruma. Kun valokuvaa katsoo, pöytäliina, kaunis astia ja värikkäät muovipallot tekisivät ihmeitä. Enemmän show -henkeä, tiedättehän. Olisi myös mukavaa, että yksilön ja joukkueen arpapallot olisivat erilliset. Tämä korostaisi, että kilpailussa on kaksi eri kategoriaa. Meiltä kysyttiin englanniksi yksi haastattelukysymys - kuulemma ihan helppo. Emme saaneet kysymyksestä mitään selvää, joten epäselväksi jäi, oliko se helppo kysymys vai ei 0_o. Onneksi Faroni Cosplay joutui sai vastata kysymykseen.

Varsin pian esiintymisjärjestyksen arvonnan jälkeen kokoonnuimme The Backstagelle valmiina esiintymään Ichigo lavalla. Jostakin syystä The Backstagella täytyi olla melko aikaisin. Hyvä hetki jutella muiden kisaajien kanssa ja harjoitella mitä tekee lavalla - tai sitten laittaa tuoli mukavasti seinää vasten ja torkkua lippis naamallaan zzzzzzz.

Aakkosjärjestyksessä maa kerrallaan kilpailijat nousivat lavalle. Musa soi, valot välkkyvät ja yleisö hurraa. Osa kilpailijoista oli tuonut mukanaan kotimaansa lipun. Lavalla sai esiintyä vähäsen, mutta suurin osa vain tuuletti ja käveli lavan etulaitaan, poseerasi ja poistui lavalta. Lavalla oltiin alle 1 min, mutta nyt oli mukana sitä show -henkeä, tiedättehän!

Esittelytilaisuuden jälkeen ei enää ollut mitään ihmeellistä. Lavasteiden kokoamista ja Japan Expoa aina siihen asti, kunnes lähdettiin takaisin hotellille. Me kävimme ostamassa muutamia tuliaisia. Paluumatka sujui torkkuen. Torstai oli mukava pehmeä laskeutuminen ECG:hen. Pukeuduttiin cosplayasuihin ja käytiin lavalla, mutta ilman sen suurempia paineita tai kovaa kiirettä. Kuin lämmittely ennen virallista suoritusta. 

Ruokailu hotellilla ei sujunut ihan niin mukavasti ja pehmeästi. Linja-autossa meille puhuttiin ruokalipusta, jota näyttämällä saa aterian hotellin ravintolasta. Kun piti lähteä syömään, minulla ja Satulla ei ollut ruokalippuja. Onneksi törmäsimme hotellin aulassa henkilöihin, keiltä kysyä asiaa. Meille kahdelle ei oltu annettu ruokalippuja, koska meitä ei haluttu häiritä: Me työskentelemme kerroshoitajina hotellissa ja tästä syystä tiedämme, että suurin osa välisiivouksista on turhia. Aina kun olemme hotellissa, laitamme oven ulkopuolelle sen pienen kyltin, joka kieltää siivouksen/kieltää häiritsemästä sinua. Ruokalippujen jakajat olivat nähneet kyltin, todenneet ettei meitä kannata häiritä ja näin jäimme ilman ruokalippuja. Jaksoimme odottaa asiaan ratkaisua ehkä viisi minuuttia ja tämän jälkeen marssimme takaisin hotellihuoneeseen. Teki mieli kirkua, koska koko tilanne oli niin typerä - muistetaan toki, että tyhjän vatsan päällä painoi myös raskas kesäkuu ja luonnollinen kisastressi. Ennen kuin kukaan pääsi hengestään, ruokaliput saatiin meille. Ruokapöydässä istui suupielet todella paljon alaspäin olevat kaksoset. Emme osanneet kuvitella, että kyltti, jolla kommunikoit hotellin henkilökunnan kanssa, otettaisiin niin tosissaan myös kisaorganisaation puolesta.

Illalla hotellihuoneessa huomiseen valmistautumista ja piirrettyjä telkkarista. 

 

PERJANTAI

Tuomarointi ja ekat lavatreenit

Perjantai lähti vauhdikkaasti käyntiin, kun linja-auto oli jättää osan kisaajista matkasta. Meikkasimme, otimme puvut ja tavarat mukaan, ja  lähdimme kohti ulko-ovia. Hissi meni 1. kerrokseen - ovet eivät aukea. Hissi menee 3. kerrokseen - espanjan yksilökisaaja ja hänen avustajansa eivät mahdu kyytiin. Hissi menee jälleen 1. kerrokseen - ovet eivät aukea! Eräs hissin matkustajista on painamassa hälytysnappia ÄLÄ PAINA SITÄ ME EMME OLE JUMISSA! (ja meillä on kiire linja-autoon!). Pitää mennä takaisin 3. kerrokseen, astua ulos ja mennä toiseen hissiin jonka ovet aukeavat 1. kerroksessa. Siinä me sitten seistiin espanjalaisten kanssa klo 8:55 hotellin edustalla katsomassa, miten linja-autot ajoivat pois ilman meitä. Lähtivät vielä 5 min aikaisemmin kuin mitä oli sovittu... Onneksi linja-autot kaarsivat takaisin ja ottivat meidät kyytiin - ja juuri kun oltiin lähdössä, seuraava satsi kisaajia juoksi hotellin pihan poikki sisälle autoon. Sitten kaikki olivat mukana ja päästiin lähtemään. 

Kitsunén backstagella suunnistimme suoraan naisten pukuhuoneeseen laittamaan asuja esittelykuntoon. Olimme jättäneet olkapanssarien kiinnittämisen takkeihin tehtäväksi vasta kisapaikalla,  koska aikaa tuomarointiin oli reilusti. Olkapanssarit on helpompi kuljettaa irtonaisina. Kiinnitys tapahtui ompelemalla. 

Backstagen pukuhuoneet ovat sermeistä koottuja tiloja, joiden katto on osittain auki. Paikalla on koko ajan henkilökuntaa. Pukuhuoneet sijaitsevat messuhallissa ja tästä syystä pukkareihin kuuluu mm. hälinää, musiikkia ja kaikki mitä tapahtuu Kitsuné lavalla. Käytettävissä on muutamia pöytiä, tuoleja ja kokovartalopeili. Oma meikkauspeili ja peiliin kiinnitettävä valo kannattaa pakata mukaan. Pukuhuoneissa ei ole vaaterekkejä tms. vaatteiden ripustamista varten. Perjantaina Japan Expossa oli jälleen yksi pukukilpailu, miksi pukkarissa ja backstagella pyöri ranskalaisia cossaajia ECG kisaajien lisäksi. Cosplayaajia oli harvoin ruuhkaksi asti, mutta heti jos lattialle aukesi pari vetolaukkua, yllätys yllätys, tilan määrä väheni huomattavasti. Naisten ja miesten pukuhuoneiden lisäksi backstagella sijaitsi muutama yksityinen tila unisex käyttöön ja heille, ketkä eivät halua vaihtaa vaatteitaan kenenkään nähden. Pukuhuoneissa ei saanut käsitellä mitään "nestemäistä" - ei hiuslakkaa, maaleja tai liimaa. Näitä varten oli backstagen puolella sijaitsevat pöydät. Backstagen pöydillä hoidettiin myös asujen silittäminen, ja melko monet meikkasivat siellä pukuhuoneiden kehnon valon tai tilanpuutteen vuoksi. Järjestely ei ollut toimivinta sorttia. Saadakseen koko cossipuvun päällensä piti nyt kävellä kahden tilan välillä: Ensin pukkariin pukemaan ja meikkaamaan, ja sitten laittamaan peruukkia ja pieniä korjauksia pukuun backstagelle, jossa oli käytössä tasan yksi kokovartalopeili. Kaikki tuolit katosivat pöytien ympäriltä todella nopeasti.

Kisaajien toivottiin olevan valmiita noin 15 min ennen omaa tuomarointia. Hermostuneesti rapsimme toistemme asuja kuntoon. Tuomarointi hoidettiin backstagella pienessä sermikopissa, joka oli surkea paikka kyseiseen. Kuulemma aikaisempina vuosina tuomarointi on tapahtunut ulkona paahtavassa auringossa. Riippuen siitä, mitä Kitsunélla oli käynnissä, meteli oli kova tai erittäin kova. Tuomarointi hermostutti aivan varmasti kaikkia kisaajia, eikä ukkosen lailla seinän takana takovat taiko-rummut helpottaneet oloa. Tuomaroinnissa koko kilpailupuku täytyy olla päällä + peruukki päässä ja meikki naamassa. Suuremmat maskeeraukset arvioidaan vasta lauantaina ennen esitystä. Tuomaristo koostui ansioituneista cosplayaajista ympäri maailmaa ja sama porukka arvioi kaikki kilpailijat. Tuomarointiaikaa oli todella vähän: Vain 8 min joukkue ja 4 min yksilö. Kahdeksassa minuutissa ehti kyllä sanoa yllättävän paljon. Kannattaa harjoitella ytimekäs esittely puvustaan ja korostaa kaikkea onnistunutta, ja jättää sopivasti aikaa tuomariston kysymyksille. Me esittelimme näkyvien puvunosien lisäksi mm. vuoritukset, reunanauhojen käsinompeleet ja miten käsivarsissa olevat laukaisijat toimivat. Tuomarointitila oli ahdas. Kilpailijat isoissa puvuissa eivät edes mahtuneet pieneen sermikoppiin, jossa kykeni pääsääntöisesti seisomaan ja tuomariston pyynnöstä pyörimään hitaasti ympyrää omissa jalanjäljissään. Tuomaristo voi koskea kilpailijoiden pukuihin, mutta hyvin kunnioittavasti. Tuomaroinnin jälkeen otimme asut pois ja valmistelimme ne esitystä varten. Vaatteet silitettiin, pakattiin pukupusseihin ja jätettiin lavastetukikohtaan odottamaan huomista. Päivä oli pitkä kilpailijoille, keiden tuomarointi oli vasta myöhään iltapäivällä.

ECGa%20%2813%29.jpg

Kaikille ECG kisaajille tarjoillaan ruoka backstagelle. Ruoka sisältää yhden täytetyn patongin, juoman (limsa- tai vesipullo) ja "jälkiruoan" eli jonkinlainen rahkajugurttimysliherkku. Myös kasvisruokavaihtoehto löytyy. Jos menu ei miellytä, täytyy tuoda omat eväät tai käydä Japan Expon puolella ostamassa syötävää. Ruoka kannatti nauttia mahdollisimman pian, koska minkäänlaista kylmäsäilytystä ei backstagella ollut.

Perjantain toinen pääohjelma oli lavaharjoitukset. Lavasteet kannettiin The Backstagelle ja järjestettiin lavallemeno järjestykseen pitkin seinänvierustaa. Lavasteiden kantaminen toiseen messuhalliin täytyi kilpailjoiden hoitaa itse. Viimeistään tässä vaiheessa testattiin, että onko lavasteesi liian painava ja kestääkö se kuljetusta. The Backstagella vastuu lavasteista siirtyi Epicille. Luonamme kävi useampi henkilö Epicistä varmistamassa, miten lavastettamme on järkevintä kantaa ja kuinka lavasteemme toimii. Epicin toimintaa helpottaakseen lavasteista kannattaa ottaa mukaan vain ne pakolliset ja tehdä nekin niin hyvin, että kestävät koko kilpailun läpi. Jos tuot mukanasi paljon turhaa tavaraa lavalle, niiden tarpeellisuus varmasti kyseenalaistetaan. Lavasteita kannetaan useita metrejä ja noustaan portaat lavalle. Lavalta lavaste lähtee portaat alas useita metrejä säilytykseen. Lavaharjoituksia on kahdet ennen virallista finaalia, joten mikäli mielii pitää lavasteensa ehjänä koko reissun ajan, on sen parempi olla kestävää laatua.

Koska odotteluaikaa oli paljon, The Backstagella saattoi ottaa torkut. Julian ja Raulin sirkuskaavuista sai hyvän peiton ja tyynyn. The Backstage on viileä paikka, joten jos päivän asu on vähäpukeinen, kannattaa varata mukaan jotakin mihin kääriytyä mahdollisen vilun iskiessä. Tunnelma oli hyväntuulinen todennäköisesti siistä syystä, että kisaajat olivat niin helpottuneita asutuomaroinnista päästyään ^^. 

Ensimmäiset harjoitukset olivat jännä paikka, koska pääsi näkemään muiden kilpailijoiden näytökset. Lavan etupuolelle ei päässyt, mutta The Backstagella oleville televisioruuduille tuli kuvaa suoraan lavan edestä ja niistä pystyi seuramaan lavan tapahtumia. Osa harjoitteli cosplayasuissa ja osa ilman. Me vedimme harjoituksen läpi ihan siiviilivaatteissa, koska halusimme säästää kisapukuja mahdollisimman paljon huomiselle.  Jokainen kisaaja ja joukkue saa harjoitella näytöksensä kerran kokonaan. Ei kävelyharjoituksia tai mitään, vaan kerralla koko setti. Jos lavasteiden sijoittelussa oli jotakin epäselvää, lavalla säädettiin kauemmin, mutta muuten kisaajat pyrittiin lähettämään lavalle ja pois tehokkaasti. Meidän osalta harjoitus meni ihan hyvin, mutta valoissa oli häikkää. Espanjan organisaattori kehui näytöstämme. Teki mieli kysyä johtuuko kehut siitä, että esityksemme on niin kovin espanjalainen :´D (Julia ja Raul ovat espanjalaisia ja tämä korostetaan näytöksestämme).

Takaisin hotellille ja ruokaa. Jälleen ongelmia ruokalippujen kanssa ><. Nukkumaan ajoissa, koska lauantaina oli aikainen herätys!

 

- Päivi & Satu