Hei ja tervetuloa Leikkipuistoon!

Tässä päivityksessä näytän kuva kuvalta, miten teen värikkään kiharaperuukin rastapalloilla:

IMG_0561.jpg

Aina ennen kuin aloitan, pesen ja suoristan peruukit, joita aion käyttää. Peruukin työstäminen on helpompaa ilman takkuja tai massiivista kerrosta hiuslakkaa. Jos haluan myöhemmin poistaa tekemäni kampauksen ja palauttaa peruukin ennalleen, onnistuu se paremmin, kun olen lähtenyt tekemään peruukkia suorasta ja puhtaasta pohjasta. Mikäli sinulla on takkuinen peruukki, jolle et keksi muuta käyttöä, sen kihartaminen todennäköisesti vain pahentaa sotkua. Varmista ensin, että peruukkisi kestää kuumaa. Tämän jälkeen yritä avata peruukki kaatamalla sen päälle toistuvasti kiehuvaa/todella kuumaa vettä. Tiedän ihmisten käyttävän myös suoristusrautaa peruukkien selvittämiseen, mutta itselläni ei ole tästä kokemusta. Jaa peruukki pieniin alueisiin, joita harjaat yksi kerrallaan auki. Jos takut eivät halua aueta, kaada lisää kuumaa vettä päälle. Muista, että hiuksen repiminen väkisin auki tuhoaa hiuskuidun rumaksi kähäräksi, miksi kuuma vesi/höyry on parasta ensiapua pahasti takkuun menneelle synteettiselle peruukille. Peruukkia voi pitää peruukkipäässä tai kylpyhuoneen lattialla tämän toimenpiteen aikana. Viimeistään kuivumaan laitettaessa peruukki kannattaa asettaa takaisin peruukkipäähän, jotta se kuivuu luonnolliseen asentoon.

Jos sinulla on peruukki, mistä tykkäät sellaisenaan, älä käytä sitä tällaiseen kampaukseen. Peruukkien kihartaminen ja suoristaminen ja erilaisten kampausten vääntäminen niihin kuluttavat aina peruukkia. Tässä ohjeessa nähtävät peruukit ovat jo vanhoja ja kuluneita, miksi niitä ei voi käyttää sellaisinaan.

Peruukki1.jpg

Kampauksen pohjana toimii turkoosi peruukki, johon lisään väriä ompelemalla parilla tikillä peruukin päälakeen kiinni ensin vaalean kappaleen peruukkia ja sitten lilan kappaleen peruukkia. Vaalea ja lila eivät ole kokonaisia peruukkeja, sillä kolme peruukkia päässä päällekäin tekisi lopputuloksesta todella paksun ja painavan! Nämä kaksi "päälakea" ovat jääneet minulle erinäisistä projekteista, joissa olen irrottanut hiusnauhaa peruukeista ja lopulta jäljelle on jäänyt pelkkä peruukin päälaki.

Peruukki2.jpg

Letitän peruukin ja kiinnitän lettien päät pienillä kumilenkeillä. Tällaisia kumilenkkejä saa mm. ihan tavallisten isojen elintarvikekauppojen kosmetiikkaosastoilta. Varaudu siihen, että letittäminen voi ottaa aikaa jopa useamman tunnin. Keitän vettä vedenkeittimessä kiehuvaksi ja kaadan peruukin päälle. Jotta kiehuva vesi kastelee varmasti jokaisen letin, lasken peruukin alas peruukkipäästä kylpyhuoneen lattialle. Vettä pitää keittää useampi pannullinen. Vasta kun olen varma koko peruukin olevan kasteltu kiehuvalla vedellä, nostan sen takaisin peruukkipäähän ja suoristan peruukin otsatukan. Jos peruukin jättää kuivumaan otsahiukset miten sattuu, ne myös jäävät siihen asentoon.

Annan peruukin kuivua noin vuorokauden ajan ennen kuin avaan letit. Puolessa välissä nostan peruukin pois peruukkipäästä ja lasken lattialle kuivumaan. Syynä tähän on se, että kun peruukissa on kiinni useampi päälaki, nämä kuivuvat hitaasti. Peruukkipäätä vasten peruukki vasta kuivuukin hitaasti, miksi peruukki pitää laskea maahan, jotta myös sisäpuoli saa ilmaa.

Mitä pienemmät letit, sitä pörröisemmät kiharat. Mitä isommat letit, sitä kevyemmät laineet. Jotta kikkurat eivät heti avaamisen jälkeen suoristuisi tai menisi sotkuun, niitä tulee harjata pehmeällä harjalla.

IMG_1021.jpg

Jos sinulla on jo valmiiksi kihara peruukki, sitä ei tarvitse kihartaa uudelleen, vaan voit siirtyä suoraan tähän seuraavaan vaiheeseen. Jos sinulla on suora peruukki, voit tehdä samanlaiset rastapallot kampaukseen tämän ohjeen mukaisesti.

Peruukki3.jpg

Aloitan hiuspallojen muotoilun tekemällä pienet saparot peruukkiin. Työnnän ponihännän läpi muutamia rastoja niin, että rastat jäävät keskeltä ponihäntään roikkumaan. Letitän rastoista ja kiharasta hiuksesta paksun letin.

Peruukki4.jpg

Pyöritän letin palloksi ja kiinnitän useilla hiuspinneillä tyvestä. Viimeistelen pallon pujottamalla läpinäkyvän kumilenkin pallon ympärille lähelle tyveä. Pallo ei välttämättä onnistu ensimmäisellä yrittämällä, miksi kannattaa yrittää pyörittää lettiä palloksi niin kauan, kunnes olet itse tyytyväinen muotoon.

Ei sen vaikeampaa ole! Tutustu myös seuraaviin ohjeisiin:

Sähäkät kiharat peruukkiin

Rastakampauksia peruukkiin

- Satu