Kiireisen syksyn keskellä on aika julkaista European Cosplay Gathering 2018 viimeiset kuulumiset!

LAUANTAI

Aikainen harjoitus ja myöhäisempi näytös

blogi2.jpg

Lauantaina linja-autot starttasivat kohti messuhallia jo ennen seitsemää aamulla. Aikainen lähtö johtui todennäköisesti päivän lava-aikatauluista. Isolla Ichigo lavalla on paljon muutakin ohjelmaa kuin vain ECG-finaali, joten lavaharjoitukset on parempi aloittaa heti aamusta, jotta kaikkien ohjelmanumeroiden esiintyjät ehtivät tutustua lavaan. Heräsimme kello viiden aikoihin aamulla, kävimme aamiaisella, meikkasimme ja keräsimme tavaramme lähtöä varten. Työmme puolesta olemme tottuneet aikaisiin aamuihin, mutta monelle muulle kisaajalle aikaisin herääminen tuntui olevan tuskaista. 

Messualueella suunnistimme yleiseen vessaan tekemään meikit loppuun ja laittamaan peruukit päähämme. Japan Expo ei ollut vielä kävijöille auki, miksi vessassa riitti tilaa meikata ja laittaa tukkaa. Tyhjä naistenvessa yksinkertaisesti voitti pukuhuoneen 100 - 0 peilien ja valaistuksen määrässä. Kisapuvut olimme jättäneet jo eilen backstagelle meitä odottamaan. Vessoja valvova rouva katseli meitä kahta ja kysyi jotakin ranskaksi. Koska meiltä ei sujunut ranska ja häneltä ei englanti, hyväntuulinen kysymys jäi arvoitukseksi. 

Lauantain ensimmäinen ohjelmanumero oli kenraaliharjoitus. Organisaatio toivoi, että show vedettäisiin läpi mahdollisimman paljon finaaleja muistuttaen. Lähes kaikilla kisaajilla oli koko kisa-asu päällänsä meikkiä lukuunottamatta. Meidän tapauksessa olimme muuten täysin puvuissa, paitsi että Julian pitkät hiukset olivat letillä ja jalasta löytyi puvun kenkien sijaan lenkkitossut. Semifinaaleissa shoecoverit alkoivat irrota hyvässä vaiheessa päivää. Vaikka finaalikengät oli tehty uudestaan ja coverit kiinnitetty paremmin, emme halunneet ottaa riskiä niiden hajoamisesta. Julian hiukset oli letillä jotta ne eivät menisi takkuun päivän aikana. Kun päätä heilautti kenraaliharjoituksessa, niskan takapainoisuuden todella tunsi. Letillä olisi voinnut murskata seiniä. Lavaharjoituksemme sujui muuten hyvin, paitsi että alussa lava ei ollut pimeä, vaikka näin olimme toivoneet. Huomautimme asiasta ja katsoimme organisaatiohenkilön kanssa vielä videokamerasta sen kohdan, mihin kaipasimme pimeyttä. Hän lupasi välittää toiveemme valomiehelle, jotta asia korjattaisiin sitten finaaliin. Kaikki mahdolliset harjoitukset kannattaa videoida vaikka kännykällä. Jos ei ketään muuta saa kyseiseen hommaan, pyytäkää vaikka Epic -tiimin jäsentä tai jotakuta toista kilpailijaa. Videosta voi harjoitusten jälkeen tarkistaa, että valot ja lavasteet ovat haluamallaan tavalla. Jos näin ei ole, vaatikaa muutoksia. Kenraaliharjoituksesta jäi erityisesti mieleen iloiset lavasteen kantajat, ketkä, tajuttuaan meidän ihan oikeasti cossaavan Beyblade-hahmoja, kantoivat lavasteemme paikalle laulaen ranskaksi Beybladen avauslaulua.

KeesStravers%20%286%29.jpg

© Kees Stravers

Ja tässä näemme nro 1 ongelman voimistelunauhojen kanssa: Jos et seiso omasi päällä, seisot joukkuetoverin nauhan päällä.

Jahka viimeinen lavaharjoitus oli ohitse, alkoi kisaajien tehokas valokuvaaminen ja videokuvaaminen. Tätä varten kaikki siirtyivät takaisin Kitsunen backstagelle. Mikään kiire ei ollut, miksi backstagella ehti hyvin pitkästyä menemään. Lauantai on päivistä ehdottomasti pisin ja raskain, koska valmiina pitää olla koko ajan, mutta odottelua on silti paljon. Jos muina päivinä tulee itsestään pidettyä huolta vähän niin ja näin, lauantaina otetaan kaikki henkiset muskelit käyttöön ja ei myöskään tingitä unen, ruoan ja juoman määrästä, koska muuten ette jaksa koko päivää hajoamatta. Silitimme kisapukujamme, siistimme peruukkeja, söimme ja pienimuotoisesti hermoilimme lähestyvää finaalia. Sekä valokuvaus että videokuvaus olivat hyvin organisoituja. Backstagen seinällä oli iso paperi, johon oli tarkkasti kirjoitettu kellonajat ja kuvauspaikat. Näitä ei saanut valita itse, vaan kaikki oli päätetty etukäteen. Kuvauspaikkoja oli vähintään kolme, joista yksi oli sisällä ja kaksi ulkona, ja kaikki kilpailijat oli jaettu paikkojen kesken. Ensin kävimme valokuvauksessa parkkihallissa. Kuvaaja selvästi tiesi mitä oli tekemässä ja parin minuutin kuluttua meidät oli kuvattu. Jos isompaa photoshootia kaipasi, niin sen aika oli sitten sunnuntaina. Lauantaina kilpailijat pyrittiin lähinnä ikuistamaan. Videokuvaa varten siirryimme vähän matkan päähän. Jos valokuvaus oli teistä nopeaa, niin videokuva meistä otettiin 15 sekunnissa. TÄSTÄ LINKISTÄ pystyy katsomaan valmiin videon. Luonnollisesti siinä näkyy kaikki European Cosplay Gathering 2018 finalistit.

blogi1.jpg

Kuvauksien jälkeen olimme vapaita hermoilemaan lisään, kunnes viimein koitti aika siirtyä Ichigon The Backstagelle odottamaan finaalien alkua.

Jossain kohtaa päivää, kun olimme pyrkimässä backstagelle, oviaukkoa vahtiva mies pysäytti meidät. Hän selitti jotakin ranskaksi emmekä me tietenkään ymmärtäneet. Yritimme näyttää kulkulupamme ja rannekkeet, mutta silti hän ei päästänyt meitä etenemään. Näin ohimennen: Pitäkää aina kulkuluvat mukana. Vaikka kävisitte vain vessassa tai tupakalla, kulkulupa mukaan. Lopulta Epicin tiimiläinen tuli tulkiksi ja kertoi mitä mies oli vailla: Hän halusi kysyä olemmeko me kaksosia. Jotenkin meistä tuntui, että vessoja vahtiva rouva olisi halunnut tietää saman.

ECG:ssä palkitaan kilpailun paras peruukki. Aikaisempina vuosina on palkittu myös kilpailun paras meikkaus/maskeeraus, mutta jostakin syystä 2018 tätä palkintoa ei jaettu. Peruukkituomarointi tapahtui lauantaina The Backstagella. Kaksi säihkyviin mekkoihin pukeutunutta Arda Wigsin edustajaa saapui katselemaan kisaajia. He juttelivat kaikkien kanssa, keillä oli erikoisemmat peruukit. Satu pääsi esittelemään Julian ja Raulin peruukit, eli pääsääntöisesti hän kertoi, miten ne on tehty.

Finaalishow kokonaisuutena oli hyvin pitkä. Ennen kuin yksikään cosplaykisaaja pääsi lavalle, kävi yleisöä viihdyttämässä erilaiset esiintyjät (lähinnä musiikkia ja tanssia). Avajaisshown pituudessa ei oltu pihistelty. Odotellessa cosplayosuuden alkua ehti hyvin kerrata oman näytöksen koreografiaa. Jahka vihdoin ja viimein cosplaykilpailu alkoi, lavalle noustiin järjestyksessä yksilö ja joukkue vuoronperään. Me nousimme lavalle neljäntenä joukkueena. Tässä vaiheessa aikaa The Backstagelle siirtymisestä lavalle siirtymiseen oli kulunut jo yli tunti, eli suuressa vessahädässä tai nälässä ei kannata The Backstagelle mennä, koska "pian oma vuoro on ohitse ja pääsee vessaan tai syömään". Jos rakko meinaa haljeta, lähin vessa on kuitenkin noin 100 metrin päässä. Jos meinaa kuolla nälkään, backstagella on pullamössöleipää, hedelmäsosetta ja juotavaa. 

Kun näytöksemme alkoi, ensimmäinen ajatus oli että "Missäs se pimeys on, mikä piti laittaa tähän näytöksen alkuun?". Ei, lava ei ollut pimeä, vaan samalla tavalla valaistu kuin harjoituksissakin. Näytöksen onnistumiseen tämä ei juuri vaikuttanut, mutta kyllä siinä tunsi olevansa petetty. Pettymys kasvoi, kun huomasi valotekniikan olevan vähän niin ja näin osalla muitakin kisaajia. Sellainen hyvä kysymys heitettiin ilmoille, kuin että "miksi valotoivekaavake pitää täyttää niin tarkasti, jos sitä ei noudateta ja ei anneta edes syytä sille, miksi kyseistä valotoivetta ei saada aikaiseksi?". Vastausta odotellessa. Vaikka lava ei alussa ollut pimeä, muuten näytöksemme valot olivat hyvin vaikuttavat.

Finaalinäytöksemme oli paranneltu versio semifinaalinäytöksestä. Halusimme uuteen näytökseen puhetta, joka oli helpommin haluttu kuin tehty. Emme saaneet ketään tekemään meille ääninäyttelyä, miksi nauhoitimme juontajan puheenvuoron ja vuorosanoja Julialle ja Raulille ystävämme kanssa. Nauhoituspaikkana toimi ammattikorkeakoulun äänitysstudio. Valitettavasti lopputulos ei kuulostanut niin hyvältä, että olisimme halunneet käyttää sitä finaalinauhassa. Otimme käyttöön ainoastaan juontajan puheenvuoron, mutta Julian ja Raulin repliikit jätimme pois. Näytöksen selkeyttämiseksi otimme käyttöön myös taustavideon. Juontajan puheen tueksi leikkelimme animesta pätkiä, jotka muodostivat tällaisen perinteisen Beyblade animesta tutun areena- ja pelaajaesittelyn. Näytöksemme ei ole ikinä ollut riippuvainen taustavideosta tai dubbauksesta, mutta nyt koimme alussa kuultavan juonnon ja taustavideon ajavan hahmot paljon paremmin sisään sellaiselle katsojalle, kuka ei tiedä Beybladesta ja sen hahmoista yhtikäs mitään.

blogi4.jpg

ECG:ssä lava on yleensä T-kirjaimen muotoinen, eli siinä on yleisöön päin pitkä catwalk. Tänä vuonna catwalk oli lyhyempi. Me harjoittelimme näytöstämme kotipihalla. Koska lavan kokonaisvaltainen haltuunotto on cosplaynäytöksessä tärkeää, mielikuvituslavamme kotipihalla oli melko iso. Näytöstä on finaalilavalla helpompi tiivistää kuin liikeratoja laajentaa. Koimme, että lavatilan käyttö onnistui meiltä hyvin. 

blogi3.jpg

Näytöksemme pystyy katsomaan TÄSTÄ LINKISTÄ.

Lavaosuutemme sujui ihan sujuvasti. Yhtä sun toista pientä kömmähdystä sattui, mutta ei mitään anteeksiantamatonta. Eniten jäi ärsyttämään Raulin housujen päällä olevan suojuksen valahtaminen alas näytöksen aikana. Näin jälkikäteen katsottuna se itse asiassa näyttäisi kuuluvan osaksi näytöstä, koska loppupuolella Raul kompuroi muutenkin (tarkoituksella, ei vahingossa). Suojukset ovat hyvin kireät ja kiinni housuissa nepparien avulla. Ne eivät kestä kovin monimutkaisia jalan liikkeitä, miksi Satu ei mm. ikinä istu, kun suojukset ovat kiinnitettyinä. Lavaste kannettiin hieman huolimattomasti lavalle ja lavasteeseen kuuluva pieni verho valahti paikoiltaan. Satu kumartui korjaamaan verhoa ennen näytöksen alkua, jolloin suojus napsahti irti. Tarinan opetus: Muistakaa aina pultata kaikki niin tiukasti asentoonsa lavasteissa, ettei mikään voi mennä vinoon, vaikka lavastetta kuinka riepoteltaisiin lavalle. 

Lavaosuuden jälkeen emme jääneet seuraamaan muiden kisaajien suorituksia, vaan otimme puvut pois ja kannoimme lavasteemme takaisin backstagelle purkuun. Yksitellen kisaajat nousivat lavalle ja sieltä pois. Toiset olivat iloisia ja helpottuneita, toiset surullisia ja ärtyneitä. Nyt se sitten oli ohitse. Me ehdimme hyvin purkaa ja pakata lavasteemme sekä puvut ennen palkintojenjakoa. Jos lavasteet olivat kertakäyttökamaa, ne sai hylätä tiettyyn nurkkaan. Täältä lavasteet toimitettiin roskiin. 

European Cosplay Gathering 2018 finaaleissa kilpaili 28 suoritusta. Viisi näistä oli japanilaisista lähdeteoksista. Eniten pukuja oli aiheesta Disney, Overwatch ja Marvel.

Palkintojenjako oli jokunen aika myöhemmin. Ensi kokoonnuttiin The Backstagelle, ja täältä kaikki kisaajaat nousivat takaisin lavalle vapaavalintaiseen rykelmään. Yleisöä oli paikalla ehkä 1/10 näytösosuuden yleisöstä. Osalla kisaajista oli finaalipuvut päällänsä ja osa oli siviilivaatteissa. European Cosplay Gathering finaalissa jaettiin tänä vuonna seitsemän palkintoa. Yksilösarjan kolme parasta, joukkuesarjan kolme parasta ja Arda Wigsin peruukkipalkinto.

European Cosplay Gathering 2018 tulokset (linkki vie finaalinäytökseen)

Yksilösarja

1. Puola

2. Saksa

3. Sveitsi

 

Joukkuesarja

1. Tšekin tasavalta

2. Saksa

3. Sveitsi

 

Palkinto parhaista peruukeista

Suomen joukkue 

KeesStravers%20%2813%29.jpg

© Kees Stravers

Palkinto parhaista peruukeista sisälsi 150 dollarin lahjakortin Arda Wigsin nettikauppaan. Niin moni hyvä suoritus jäi ilman palkintoja x_X. Palkintosijoja olisi helposti voinut lisätä muutaman. 

Palkintojenjaon jälkeen tavaroiden pakkaamista ja hotellille siirtyminen. Lauantai-iltaan kuului yhteinen illanvietto läheisessä puistossa. Päätimme passata piknikin, koska se alkoi vasta yhdeksältä illalla, ja me olimme rättiväsyneitä! Pakkasimme tavaramme ja kävimme nukkumaan. Riittävästi jännistystä iltaan toi se, mitä tapahtui keskellä yötä: Perjantain ja lauantain välisenä yönä Satu oli kuvitellut heränneensä siihen, että televisio meni päälle tasan keskiyöllä. Päivi oli Satun mukaan sammuttanut television, mutta Päivi ei muistanut tästä mitään. Tällaista tapahtuu, kun stressaa finaaleja. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Satu heräsi jälleen keskiyöllä siihen, että television käynnistyi. Asia ei siis ollut kuvitelmaa: jostakin syystä hotellihuoneessamme televisio meni päälle keskellä yötä!

ECGa%20%2818%29.jpg

Kaikki kilpailijat saivat Kryolanin meikkejä

 

SUNNUNTAI

Valokuvaus vai Japan Expo?

Sunnuntaina, muusta joukosta poiketen, siirryimme messualueelle siviilivaatteissa kaikki matkatavarat mukanamme. Lentomme kohti Suomea lähti kolmen aikaan iltapäivästä, miksi meidän piti tehdä lähtöä Japan Exposta viimeistään klo 13:00. Sunnuntaina oli ohjelmassa vapaavalintaisten cossipukujen valokuvaus, mutta me emme osallistuneet tähän. Päivästä tulisi muutenkin tiivis aikaisen lähdön vuoksi, ja halusimme käyttää ajan mieluummin Japan Expon puolella.

ECGa%20%2820%29.jpg

Kiertelimme ottamassa valokuvia Japan Exposta ja tekemässä viimeisiä ostoksia ennen kuin Suomen edustajien täytyi lähteä kohti lentokenttää. Kuvia Japan Expon puolelta löytää tästä ja tästä artikkelista. Suureksi iloksemme organisaatio oli onnistunut järjestämään meille kyydin tila-autolla. Ehdimme jo miettiä, miten saamme kaikkien neljän suomalaisen matkatavarat mahtumaan yhden taksin kyytiin. Kaiken varalta varasimme runsaasti aikaa lentokentälle. Ihan hyvä, koska mukanamme kulkevan lavastearkun jättäminen erikoismatkatavarana ruumaan otti oman aikansa. Suomessa asia hoitui alta minuutissa, mutta Ranskan lentokentällä jouduimme käyttämään 45 minuuttia ennen kuin saimme arkun matkaan. Asiaa ei helpottanut yhtään se, että tiskin takana istuvat virkailijat mumisivat kaiken hiljaa englanniksi tietokoneen ruudulle, miksi meidän piti roikkua puoliksi tiskin päällä, että kuulimme jotenkuten, mitä he halusivat sanoa. Lavasteena käytetyt pegasukset eivät olleet mikään pieni homma valmistaa, miksi niiden jättäminen Ranskaan ei tullut kuuloonkaan. Tästä jatkoimme turvatarkastukseen, joka ei sekään ollut kovin miellyttävä kokemus. Alkoi tuntua siltä, että voisihan sitä jo palata Suomeen. Englanniksi tapahtuva asiakaspalvelu on meidän kokemuksiin perustuen huonoa Ranskassa. Ei  kannata ottaa itseensä, jos joku virkailija käyttäytyy tökerösti, sillä niin he käyttäytyvät todennäköisesti kaikkia kohtaan.

Lentomme pääsi lähtemään ongelmitta ja noin kolmen tunnin jälkeen olimme turvallisesti Suomen maan kamaralla. Lavastearkkumme saapui samaa liukuhihnaa pitkin vetolaukkujemme kanssa.

ECGa%20%2822%29.jpg

Tuliaisia ja muita ostoksia Japan Exposta

 

LOPUKSI

ECGa%20%2825%29.jpg

European Cosplay Gathering on todella hyvin järjestetty kansainvälinen cosplaykilpailu. ECG:n lisäksi pääsee kokemaan palan Japan Expoa ja tapaamaan cosplayaajia muista Euroopan maista. Jos isot kisat kiinnostavat ja hyviä ideoita riittää, kannattaa ehdottomasti hakea mukaan! Suomen 2019 karsintakilpailu kisataan Desucon Frostbitessä lauantaina 16.2. Mukaan voi ilmoittautua TÄSTÄ linkistä.

- Päivi ja Satu